København, 05/05/2025 - 17:36
SF foreslår igen indkomstafhængige bøder efter FCK-spillers dom
En dom på 7000 kroner til FCK-spilleren Rodrigo Huescas er "socialt skævt", lyder det fra SF-retsordfører.
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
FC København-spilleren Rodrigo Huescas dom for såkaldt vanvidskørsel viser, hvordan det danske retssystem er "socialt skævt".
Det mener SF og retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt, der efter mandagens dom til fodboldspilleren genudsender et årelangt SF-forslag.
Indkomstafhængige bøder skal benyttes flere steder i retssystemet, og personlige forhold skal ikke spille en rolle i strafudmålingen, lyder det fra SF.
Rodrigo Huescas blev mandag idømt en straf på 20 dages fængsel og en bøde på 7000 kroner, efter han i januar kørte med 111 kilometer i timen, selv om han højst måtte køre 50.
Mexicaneren fik desuden en advarsel om udvisning.
Karina Lorentzen Dehnhardt indleder med at påpege, at hun "har stor respekt for, at der er faldet en dom, og det skal jeg selvfølgelig ikke blande mig i".
- Men det, som jeg lægger mærke til, er, at der er givet en bøde på 7000 kroner. Mon ikke han har en månedsløn, som gør, at det trækker han bare på skuldrene af.
Under retssagen er det ifølge TV 2 kommet frem, at Rodrigo Huescas tjener 235.000 kroner om måneden.
- Vi skal have indført indtægtsregulerede bøder, så bøderne kan mærkes, uanset om man er førtidspensionist eller fodboldspiller, lyder det derfor fra SF.
Ved spirituskørsel er der i dag indtægtsafhængige bøder. Ved en promille på eksempelvis mellem 0,5 og 2 kommer bøden til at svare til personens månedsløn ganget med promillen.
- Hvis man virkelig vil, at vores straffesystem skal være fair, og alle kan mærke bøden, så er vi nødt til at differentiere bøderne, siger Karina Lorentzen Dehnhardt.
Spørgsmål: Kan man ikke omvendt sige, at det gør det mindre lige, hvis man ikke får samme bøde for samme dom?
- Jeg synes, at det gør det lige, i forhold til hvordan man tjener sine penge, og hvor meget man tjener.
Rodrigo Huescas bøde er ikke det eneste, som SF-ordføreren bemærker i dommen.
- Jeg lægger mærke til, at han undgår en udvisning, fordi han har gode personlige forhold. Det er et element i det danske retssystem, som vi i SF gerne vil gøre op med.
- For det bliver en form for privilegieforlomme, som enten kan medføre, at straffen bliver nedsat, eller - som i det her tilfælde - at det indgår med en vægt i en udvisning.
Spørgsmål: Så personlige forhold skal slet ikke spille en rolle?
- Nej, jeg synes jo, det skal være ens. Hvis vi virkelig mener, at lighed for loven skal være lighed for loven, så synes jeg, at vi skal gøre op med, at hvis man har bedre personlige forhold, så kan det resultere i en lavere straf.
Det er straffelovens paragraf 80, der siger, at der ved en strafs fastsættelse blandt andet skal lægges vægt på oplysninger om gerningsmanden.
Paragraffens stk. 2 uddyber, at der skal tages hensyn til blandt andet gerningsmandens almindelige personlige og sociale forhold, når oplysninger om gerningsmanden skal vurderes.
SF har i mange år ment, at bøder i højere grad skulle være indkomstafhængige. Eksempelvis foreslog Karina Lorentzen Dehnhardt det samme tilbage i 2014.
Partiet vil nu tage forslagene med til de kommende forhandlinger om en strafreform.
/ritzau/