Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Ierapetra, 03/07/2025 - 02:50

Skovbrand hærger på ferieøen Kreta

Mindst 155 brandfolk er indsat, og flere er på vej for at slukke brand på Grækenlands største ø.

Stefanos Rapanis/Reuters

Af: /ritzau/Reuters

Græske brandfolk har siden onsdag eftermiddag bekæmpet en brand på den populære ferieø Kreta.

Mindst 155 brandfolk deltager i slukningsarbejdet, og flere er på vej, oplyser Grækenlands brandvæsen.

Flammerne har fået fat i et skovområde omkring byen Ierapetra på Kretas sydkyst.

Myndighederne har evakueret omkring 3000 beboere og turister fra byen Achlia, der ligger vest for Ierapetra, og tre andre beboelsesområder på Grækenlands største ø.

De evakuerede er bragt til midlertidige opholdssteder, oplyser myndighederne.

Der er foreløbig ikke meldt om tilskadekomne.

Kraftige vinde har vanskeliggjort slukningsarbejdet, og græsk tv melder, at flere huse har taget skade.

Flere brandfolk er på vej fra hovedstaden Athen for at deltage i det vanskelige slukningsarbejde.

- Det er en besværlig brand, som fortsat er i gang, oplyser en unavngiven brandmand til Reuters.

Det er uklart, hvad der har forårsaget den igangværende brand på Kreta.

De varme og tørre sommermånederne betyder, at der ofte opstår naturbrande i Grækenland.

Ud over branden på Kreta var græske brandfolk også onsdag aften indsat for at slukke en brand, der var opstået på den lille ø Kythira, samt en brand i Halkidiki på fastlandet.

De græske myndigheder har givet klimaændringer skylden for, at der er opstået flere ødelæggende naturbrande de senere år.

Kreta er et populært turistmål for danskere i sommermånederne. Flere danske rejseselskaber arrangerer ture til den græske ferieø.

Rejseselskabet Apollo oplyste sidste år, at otte ud af ti af selskabets kunder i 2024 havde booket sommerferie i Grækenland - med Kreta som den mest populære destination.

/ritzau/Reuters

København, 03/07/2025 - 13:22

Roskilde Festival: Palæstina-demo på Orange Scene var aftalt

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Roskilde Festival tillader politiske budskaber til koncerter, men ikke hadtale og diskrimination, lyder det.

Roskilde Festival var bekendt med det irske band Fontaines D.C.'s planer om at afholde en Palæstina-demonstration på Orange Scene, da bandet spillede onsdag.

Det oplyser festivalen i et skriftligt svar.

- Roskilde Festival var forud for koncerten orienteret om, at det irske band Fontaines D.C. ønskede at give plads til aktivister på scenen og fremføre et politisk budskab, skriver festivalen.

På storskærme ved scenen kunne publikum blandt andet læse ordene "Israel begår folkemord, brug din stemme".

- Vi indgår dialog med kunstnere om formater og kontekst før koncerterne, men vi hverken redigerer eller kontrollerer kunstneres ytringer. Vi forholder os nøgternt til politiske udtryk fra scenen og med respekt for kunstnerisk ytringsfrihed, lyder det fra Roskilde Festival.

Efter teksten på storskærmene inviterede bandet en gruppe demonstranter med Palæstina-flag på scenen, der holdt taler og fik sat gang i slagsange.

- Free Palestine (befri Palæstina, red.), blev der messet fra scenen.

Omkring 10 minutter af samlet 60 minutters spilletid blev brugt på Palæstina-demonstrationen.

Festivalen mener ikke, at Palæstina-markeringen brød med reglerne.

- Fontaines D.C. lagde scene til et aktivistisk indslag, som rummede stærke politiske budskaber, men ikke overskred vores grænser for, hvad der kan siges fra scenen.

- Roskilde Festival tillader ikke hadtale, diskrimination eller opfordringer til vold. Hvis nogle ytringer konkret vurderes at overskride vores grænser, tager vi ansvar og handler i den konkrete situation, skriver festivalen.

Det har ikke været muligt at få et interview med Roskilde Festival, om hvad festivalen definerer som hadtale.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/07/2025 - 08:00

Dansk stjerneskuespiller: Venner bliver sværere og sværere at få

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Skuespilleren Rasmus Bjerg er aktuel i ny børnefilm om venskab, og hans første venskaber er noget, han stadig værner om.

Snart vækkes de klassiske fortællinger fra Lotte & Totte-bøgerne til live på biograflærredet i en ny animationsfilm. Det sker, fem årtier efter at svenske Gunilla Woldes originale billedbøger udkom.

Og den filmiske genrejsning af fortællingerne hjælpes på vej af velkendte stemmer.

En af dem er den 48-årige skuespiller og multikunstner Rasmus Bjerg, der lægger stemme til Lottes far i animationsfilmen.

- Jeg kan huske, at mine børn havde bøgerne som små, så jeg har læst dem. Det er nogle sjove fortællinger.

Han mener, at bøgerne og deres univers har vist sit værd, og derfor ville han gerne bidrage til den cinematiske fortælling, der går under titlen "Lotte og Totte - Min første ven".

For Rasmus Bjerg betyder de venskaber, man skaber i de spæde år, en hel del, og derfor er det vigtig at holde fast i dem.

- Venner bliver sværere og sværere at få, jo mere årene går.

- Jeg er i et meget udadvendt og socialt fag, hvor man får mange bekendte. Man kommer tæt på hinanden, og det handler om følelser og tilstedevær, men det kræver også, at man sætter sig selv på spil og ofrer noget, siger han.

Det kan være svært at gøre, når livet bare kører, og det er et spørgsmål om, hvor meget man kan rumme i sit liv, forklarer skuespilleren.

- Jeg er måske mere introvert end andre mennesker. Der skal mere til, for at jeg overgiver mig og investerer det, jeg tror, at det kræver, siger han.

Så selv om han ikke betragter sig som introvert i ordets gængse forstand, har han alligevel en tilbageholdenhed, med hensyn til hvad han deler af sig selv over for nye bekendtskaber.

Vennerne fra gamle dage har han en anden naturlig forbundethed med.

- De er jo med til at forme en. De bliver et lydtapet, man er vokset op med. Man oplever mange ting for første gang sammen - hele det jomfruelige i at vokse op.

- Jeg kan huske en af mine kammerater, som jeg lærte at cykle med. Det var også ham, jeg var fuld med for første gang, og ham, jeg talte om piger med for første gang. Man ved jo, at hvis lokummet brænder, så har du en, som er der for dig. Man har et sikkerhedsnet, siger skuespilleren.

Det er ikke hver dag, at han ses ikke med barndomskammeraterne fra Kolding, men han værner stadig om dem. De venskaber betyder rigtig meget i forhold til de nyere, man får igennem arbejde.

Allerede som barn værnede han om sine tætte venskaber - blandt andet med sin første ven.

- Jeg har en ven, der hedder Ulrik. Vi blev født med få måneders mellemrum. Han flyttede til Sjælland, da vi var børn, men vi holdt stadig kontakten og holdt ferie hos hinanden.

- Så vi gjorde noget selv for at holde det kørende. Det blev lidt eksklusivt at have en ven, der boede langt væk, siger han.

En af hans venner bor stadig i den by, hvor de voksede op, så Rasmus Bjerg har en tradition med at besøge ham hver lillejuleaften.

- Der kan gå et år, før jeg ser ham igen, men tyngden ligger i, at man ved, at man kan vende tilbage, fortæller Rasmus Bjerg.

"Lotte og Totte - Min første ven", der handler om de to børns spirende venskab, rammer de danske biografer torsdag 3. juli.

Ud over Rasmus Bjerg udgøres rollelisten til karakterernes stemmer også af navne som Mia Lyhne og Bodil Jørgensen.

Derudover har sangeren Malte Ebert skrevet en godnatsang, der er med i filmen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/07/2025 - 10:00

FAKTA: Rygevaner blandt børn og unge

* Der er sket en stigning i forbruget af tobaks- og nikotinprodukter blandt børn og unge i de seneste år.

* Det gælder også blandt mindreårige, til trods for at det er ulovligt at sælge tobaks- og nikotinprodukter til unge under 18 år.

* Andelen af 15-17-årige, der bruger mindst ét tobaks-eller nikotinprodukt, er steget fra 19,5 procent i 2020 til 29,2 procent.

* 14,3 procent af de 15-17-årige bruger e-cigaretter (for eksempel vapes og puff bars) enten dagligt eller lejlighedsvist. Det er en markant stigning fra 2020, hvor 4,5 procent brugte e-cigaretter dagligt eller lejlighedsvist.

* Størstedelen af unge, der bruger tobaks- og nikotinprodukter, ønsker at stoppe. Eksempelvis har 66,5 procent af de 15-17-årige, der bruger røgfrie nikotinprodukter, overvejet at stoppe med at bruge dem inden for den seneste måned.

Kilde: Rapporten §Røg - en undersøgelse af tobak, adfærd og regler. Udvalgte tendenser 2024. Statens Institut for Folkesundhed. SDU (2025).

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 03/07/2025 - 10:00

Disse dampende souvenirs kan koste dig dyrt

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Mange kender ikke reglerne for køb af ulovlige e-cigaretprodukter. Kontorchef hos Sikkerhedsstyrelsen gør dig her opmærksom på de mulige konsekvenser.

Det kan være fristende at købe spændende souvenirs med hjem fra sommerferien. Især hvis det er varer, der ikke kan købes lovligt i herhjemme.

Men du skal være opmærksom på, at der er regler for, hvad du må købe med hjem, når det kommer til e-cigaretprodukter som puffbars, advarer Stine Pedersen, der er kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

Mange tror kun, at det er ulovligt at købe de forbudte produkter i Danmark og tænker ikke over reglerne for import og køb på nettet.

- Det er ulovligt at købe e-cigaretprodukter, der har smag af andet end tobak og mentol - for eksempel slik- eller frugtsmag - både fysiske køb og over nettet.

- Du må heller ikke købe produkter med nikotinholdig væske, hvor nikotinindholdet overstiger 20 milligram per milliliter, fortæller Stine Pedersen.

Der er dog en gråzone i reglerne, for det ikke er ulovligt at tage ti styks af de ellers ulovlige e-cigaretprodukter med over grænsen til Danmark.

Men det er ulovligt at medbringe mere end ti. Årsagen er, at produkterne betragtes som rejsegods og til eget forbrug, hvis det er ti eller færre.

- Hensigten med importforbuddet er, at børn og unge ikke skal komme i besiddelse af e-cigaretprodukterne. Derudover må de ikke bruges til videresalg.

- Men man vil ikke slå ned på, at en dansk turist har et par ulovlige e-cigaretter liggende i bilen efter en ferie i Frankrig, siger kontorchefen.

Dog kan politiet godt slå ned på det, hvis det virker, som om nogen udnytter reglerne systematisk for eksempel ved at transportere ti ulovlige engangs-e-cigaretter over grænsen flere gange samme dag.

Stine Pedersen fortæller, at der er en del, som bestiller de ulovlige produkter hjem fra nettet - især fra Frankrig og Tyskland.

Sikkerhedsstyrelsen vurderer, at de, der overtræder forbuddet, ikke ved, at de bryder reglerne, fordi de bestiller en så lille mængde, at der ikke er tegn på videresalg.

- Men det er stadig ulovligt. Produkterne bliver beslaglagt, og Sikkerhedsstyrelsen giver besked om lovovertrædelsen til politiet, som skriver et bødeforlæg.

- Udgangspunktet for førstegangstilfælde lyder på 10.000 kroner, siger hun.

Bøden kan dog både være højere eller lavere.

Siden loven trådte i kraft i juli 2024, har Sikkerhedsstyrelsen noteret 500 sager.

Flere planter og fødevarer er også blandt det, der er ulovligt at tage med hjem fra ferien, så Stine Pedersen opfordrer til, at du tjekker reglerne på Toldstyrelsens hjemmeside eller på borger.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek