Nykøbing Sjælland, 16/06/2025 - 21:39
Chefkok på ny restaurant fik michelinstjerne: Det må være rekord
Chefkokken på restaurant Udtryk troede, at det var en spøg, da han blev inviteret til michelinuddeling.
Claus Bech/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Efter at have været åben i blot 41 dage kan restauranten Udtryk pryde sig med en michelinstjerne.
- Det må være en ny rekord, siger den glade chefkok på restauranten, Edward Lee, efter uddelingen.
Mandag er restauranten blevet tildelt sin første stjerne ved ceremonien for de nordiske lande.
- Da jeg fik invitationen, troede jeg, at det var en prank (spøg, red.). Jeg var klar til at komme efter personen, der havde sendt mailen, tilføjer han.
Udtryk var på forhånd nævnt som et bud på en ny dansk stjernerestaurant.
Men fordi den åbnede for kun fem uger siden, var der tvivl om, hvorvidt Michelins inspektører kunne nå forbi tilstrækkeligt mange gange.
- Den her går til teamet. Jeg er kun den skøre mand med idéerne. Teamet skubber mig hver dag til, at vi kan udvikle os, siger Edward Lee.
Få gange tidligere er det også gået hurtigt fra åbning til michelinstjerne.
I 2014 fik restauranten Studio en michelinstjerne kun fem måneder efter åbningen.
The Samuel fik en michelinstjerne i sit første leveår, 2021, kun fire måneder efter åbning.
En stjerne betyder, at det er en "rigtig god restaurant i sin kategori", mens to stjerner betyder "en omvej værd", og tre stjerner betyder "værd at rejse efter".
Michelins inspektører begrundede Udtryks stjerne med, at restauranten har en "varieret og velafbalanceret menu", der afspejler Lees "livserfaringer ved at blande asiatiske og europæiske teknikker og smage og dermed skabe raffinerede og interessante retter".
Edward Lee er født i Hongkong.
Michelinguiden opstod i Frankrig i år 1900 som en anbefaling af gode spisesteder.
Guiden nævner tusindvis af restauranter, hvoraf de bedste tildeles en, to eller tre stjerner.
Uddelingen af de nordiske michelinstjerner blev afholdt mandag aften i Odsherred i det nordvestlige Sjælland.
/ritzau/