Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 18/02/2023 - 08:00

Pilou Asbæk vender hjem: Det har været vidunderligt

Den danske skuespiller Pilou Asbæk har de seneste mange år gjort karriere i udlandet. Nu vender han tilbage i en dansk rolle i populær krimi på Viaplay.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Af: Af Mads Ingemann Abbes, Ritzau Fokus

Gennem de seneste syv år har man kunnet se den danske skuespiller Pilou Asbæk i internationale succeser som fantasyserien "Game of Thrones" og filmen "Ghost in the Shell".

Nu vender skuespilstjernen tilbage til Danmark og får atter mulighed for at spille på modersmålet. Det sker i Viaplay-serien "Forhøret", hvis tredje og afsluttende sæson får premiere den 19. februar.

Pilous Asbæks seneste danske film var den anmelderroste spillefilm "Krigen". Da den i 2016 blev oscarnomineret i kategorien "Bedste ikke-engelsksprogede film", kaldte det store udland, og Pilou Asbæk så sig ikke tilbage det næste lange stykke tid.

- Jeg har været meget kompromisløs. Jeg lavede vitterligt ikke noget i Danmark i syv-otte år, efter jeg kom ud med "Krigen", fortæller han.

I dag mener han dog, at det er sundt at veksle mellem danske og udenlandske projekter. For den 40-årige skuespiller har det også været rart at være tilbage på egne breddegrader under optagelserne til "Forhøret".

- Det har været fantastisk og helt vidunderligt. Det har simpelthen været så rart og så forløsende at komme tilbage på sit eget sprog, siger han.

Han forklarer, at det kan være en udfordring at ramme de sproglige finurligheder og nuancer, når han skal spille på engelsk.

- Det er klart, det er ikke mit modersmål. Det vil sige, at jeg ikke er lige så fri i det, som jeg er, når jeg laver noget på dansk, siger Pilou Asbæk.

Grunden til, at han takkede ja til rollen i "Forhøret" var til dels muligheden for igen at arbejde sammen med filminstruktøren Christoffer Boe, som han samarbejdede med i filmen "Spies & Glistrup".

- Absolut også muligheden for at arbejde sammen med den vidunderlige, den talentfulde, den dygtige og den helt igennem fantastiske Lars Mikkelsen, lyder det.

På især ét punkt sammenligner han skuespilfaget med en sportsgren som tennis - man skal spille med nogen, der er bedre end en selv for at blive god. Og på den måde har det været fantastisk at spille op mod en skuespiller som Lars Mikkelsen, forklarer han.

De mange internationale roller, som har ført Pilou Asbæk til alt fra USA til Kina, har selvsagt betydet en noget omskiftelig tilværelse.

- Jeg har en datter, der nu er blevet lidt ældre, og som kan rejse med mig ud i verden, fortæller han.

Datteren er nu ti år, og hende har han sammen med sin hustru, dramatikeren Anna Bro. Hendes hverv går også godt i spænd med flere udlandsrejser.

- Så vi har nu muligheden for endnu mere at være en lille nomadefamilie, end vi har været de forgangne år.

- Men samtidig er der også en kolossal glæde ved at komme hjem, arbejde med sine kolleger herhjemme og ligesom finde en base og ikke altid være på farten, lyder det fra skuespilleren.

Foruden "Forhøret" vil man i 2023 kunne se Pilou Asbæk i flere store spillefilm. Blandt andet en dansk film om afslutningen på Anden Verdenskrig og efterfølgeren til den amerikanske "Aquaman".

- Lur mig, om der ikke også kommer en dansk spillefilm eller to i løbet af de næste fem-seks år, tilføjer Pilou Asbæk.

"Forhøret" er kendt for i hvert afsnit at have én dialog og nøgleperson i fokus, som skal lede hovedpersonen videre til næste ledetråd - denne gang er hovedpersonen Lars Mikkelsen.

Siden første sæson har seerne higet efter at få svar på, hvem der slog Christina ihjel. Den tredje sæson begynder, da Holger Lang - spillet af Lars Mikkelsen - modtager en video af Christinas mord.

Lars Mikkelsen og Pilou Asbæk får selskab af blandt andre Nicolas Bro, Lars Brygmann, Solbjørg Højfeldt, Jakob Oftebro og Søren Malling.

Sæsonen består igen af otte afsnit og får premiere på streamingtjenesten Viaplay den 19. februar.

/ritzau/

New York City, 02/07/2025 - 04:32

Jury i Diddy-sag er enige om fire ud af fem anklagepunkter

Jane Rosenberg/Reuters

Rapper Sean "Diddy" Combs er tiltalt for blandt andet menneskehandel med henblik på prostitution.

Juryen i sagen mod rapperen Sean "Diddy" Combs er nået frem til en afgørelse i fire ud af fem anklagepunkter, men mangler fortsat at nå til enighed om det sidste punkt, der drejer sig om at bidrage til organiseret kriminalitet.

Det sagde den amerikanske distriktsdommer Arun Subramanian i retten tirsdag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Dermed har juryen endnu ikke kunnet nå frem til en afgørelse i sagen, og drøftelserne fortsætter onsdag.

Ifølge anklageskriftet har Combs i en lang årrække misbrugt, truet og tvunget kvinder og andre omkring sig til at opfylde sine seksuelle lyster, beskytte sit omdømme og skjule sin adfærd.

Ifølge myndighederne tvang Sean Combs blandt andet kvinder til at have sex med mandlige sexarbejdere, mens de blev filmet.

Det skal være sket til fester, der er blevet omtalt som "freak offs".

Juryen, der består af 12 personer, er mere præcist nået til enighed vedrørende fire anklagepunkter om menneskehandel med henblik på prostitution og afpresning.

Det sidste punkt, som juryen altså ikke er blevet enige om, handler om organiseret kriminalitet. Anklagemyndigheden mener, at Combs' ansatte faciliterede hans misbrug ved at booke hotelværelser til "freak offs" og skaffe ulovlige stoffer til festerne.

55-årige Combs har nægtet sig skyldig i alle fem anklagepunkter. Hvis han dømmes for anklagepunktet om menneskehandel og afpresning, risikerer den tidligere milliardær livsvarigt fængsel.

To af Combs' tidligere kærester - heriblandt sangeren Casandra "Cassie" Ventura - har vidnet i sagen og fortalt, at han har udsat dem for både fysisk og seksuel vold.

Combs' forsvarere erkender, at rapperen til tider har været voldelig i sine parforhold, men at den seksuelle aktivitet, som anklagemyndigheden har beskrevet, var frivillig.

Foruden straffesagen er der også flere civile søgsmål mod rapperen fra kvinder og mænd, der anklager ham for overgreb.

Combs har grundlagt pladeselskabet Bad Boy Records og betragtes som en af de mest succesfulde rappere i musikhistorien.

/ritzau/Reuters

Læs Mere >>

København, 01/07/2025 - 22:35

Årets Roskilde Festival kan slå 49 år gammel varmerekord

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Onsdag ryger temperaturerne i vejret, før et voldsomt vejrskifte med torden rammer flere steder i landet.

Onsdag kan der blive så varmt på Roskilde Festival, at dagen bliver den varmeste i festivalens historie.

- Det er usædvanligt sommervarmt, og der er fuld knald på solen, siger vagtchef ved DMI Thor Hartz.

Hvor mange grader termometeret præcist skal stå på for at slå rekorden, har Roskilde Festival ikke tal på, men ifølge Politiken stammer den eksisterende rekord helt tilbage fra 1976.

Her blev der ifølge avisen målt 28,7 grader en af dagene.

- Jeg forventer en 32 til 34 grader i Roskilde. Generelt kommer vi over 30 grader mange steder i landet, siger vagtchefen.

Han fortæller, at den normale maksimale temperatur for begyndelsen af juli plejer at ligge lidt over 20 grader.

Udsigten til rekordhøje temperaturer har fået Roskilde Festival til at sætte flere poster med vand op.

- I år har vi opnormeret antallet af vandposter, så vi er klar til det vejr, vi kigger ind i, siger divisionschef for byplan og logistik på festivalen Kim Kristensen.

Derudover beder festivalen gæsterne om at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

- Det handler om at bruge solcreme, opsøge skygge, drikke rigeligt vand og klæde sig efter det varme vejr. Og så er det vigtigt at få noget sødt og salt til kroppen, siger Kim Kristensen.

Men det er ikke kun vandposter og skygge fra solen, festivalgæsterne får brug for.

Det er også med at finde paraplyen og regnslaget frem. DMI forudser nemlig, at der sker et markant skift i vejret onsdag aften.

- Ud på aftenen kommer der flere skyer og senere byger, torden og hagl. Det sker, når musikken begynder at starte, så det er lidt uheldigt, siger vagtchef Thor Hartz.

Tordenvejret markerer en større ændring i vejret, fortæller han.

- Allerede torsdag vil det være noget køligere med 18 til 22 grader, men det ser ud til at holde tørt torsdag, så det kan man glæde sig over.

- Det bliver mere ustadigt fredag og lørdag, hvor der kan komme perioder med regn og byger, så det er med at nyde solen i dag og i morgen. Det er klart de mest solrige dage, siger vagtchefen.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 01/07/2025 - 12:00

FAKTA: Indeklimaproblemer fordelt på boligtyper

* Alt efter hvilken boligtype, man bor i, kan udfordringer med indeklimaet opleves forskelligt.

* Beboere i typehuse fra år 2000 eller nyere oplever i højere grad end andre varme eller for høje temperaturer samt for meget dagslys.

* Beboere i byhuse og bindingsværkshuse oplever oftere fugt og skimmelsvamp samt kolde vægge.

* I bindingsværkshuse og landhuse oplever beboerne i højere grad end andre indeklimaproblemer som træk og kulde, røg samt for lidt dagslys.

Kilde: Videncenteret Bolius.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 01/07/2025 - 12:00

Koldt vand og gennemtræk kan hjælpe på søvnen i sommernætterne

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Søvnen kan drille i sommervarmen. Men med simple råd til indeklima og rutiner kan du få ro om natten trods lys og høje temperaturer.

Når sommeren for alvor melder sin ankomst med lyse nætter og varme dage, kan det være en udfordring at få en god nats søvn.

Mange oplever, at temperaturen i soveværelset stiger, at luften føles tungere, og at kroppen har sværere ved at finde ro.

Men der er råd for at sikre nattesøvnen - og her spiller et godt indeklima en vigtig rolle, forklarer Tue Patursson, der er fagekspert i byggeteknik, klimasikring og indeklima hos Videncentret Bolius.

Det er mest optimalt at undgå varmen fra solen, hvis ens soveværelse vender mod nord, forklarer han.

- Når det er en virkelig varm periode, kan man overveje at sove i et andet rum eller værelse, siger Tue Patursson.

Det er selvfølgelig ikke alle, der kan det, tilføjer han.

Derfor kan man så vidt muligt sørge for, at varmen ikke kommer ind.

- Man kan være på forkant i løbet af eftermiddagen og aftenen med en parasol, markise eller gardiner, ligesom man ofte ser sydpå med skodder for vinduerne.

Fageksperten anbefaler også, at man kan lave gennemtræk i sit soveværelse ved for eksempel at holde døren åben ind til andre værelser.

- Det kan godt være, at det er varm luft, der kommer ind, men bevægelsen i luften gør det trods alt mere behageligt end, hvis luften er stillestående, siger Tue Patursson.

Kan man ikke have vinduerne åbne på grund af støj, kan en nem og billig løsning være at anskaffe en ventilator, som kan stå i den ene ende af soveværelset.

- Det skaber trods alt lidt bevægelse i luften, siger han.

Et køligt soveværelse er afgørende for en god nats søvn i sommermånederne, siger søvnforsker Birgitte Rahbek Kornum, der er ph.d. og lektor på Institut for Neurovidenskab ved Københavns Universitet.

Hun anbefaler også at sørge for at lufte ud og holde vinduet åbent, hvis det er muligt.

Men når vinduerne er åbne, kan det være svært at holde soveværelset mørkt, hvilket også har betydning for en god søvn, påpeger Birgitte Rahbek Kornum.

- Man kan overveje at investere i en sovemaske. Hvis man gør det, er det vigtigt, at den skal være mørk og behagelig at have på, så man kan holde ud at sove med den, siger søvnforskeren.

Hvis du alligevel ligger i varmen og ikke kan finde ro, kan det være en idé at stå op i kortere tid, siger Birgitte Rahbek Kornum.

- For eksempel kan du gå udenfor eller tage et kort, køligt bad - men ikke for længe, da det forstyrrer den indre temperatur, og så får det modsat effekt, lyder det.

Søvnforskeren henviser til et trick, som nogle bruger i Sydeuropa.

Hvis man har været i bad og er våd, kan man dryppe af og lægge sig i seng uden at tørre sig helt.

- Fordampningen er med til at køle kroppen ned, forklarer hun.

Et andet tip kan også være at fugte sin hovedpude en smule, da fordampningen her giver samme kølende effekt.

Selv om det kan give tankemylder at falde til ro i varmen, skal man se, om man kan undgå at stresse over det, siger Birgitte Rahbek Kornum:

- At man sover dårligt én nat eller to nætter gør ikke noget. Man skal bare stå op, som man plejer, og så skal man nok komme til at sove godt igen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek