København, 21/04/2025 - 09:00
Prioriter skarpt og undgå stress i alderdommen
Som ældre kan pasning af børnebørn og familiefester ændre karakter fra herlige stunder til hårde belastninger, fortæller psykolog.
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Stress kan ramme dig i alle aldre - også når du for længst er gået på pension. Hvor det engang måske var jobbet, der kunne føre til tankemylder og søvnbesvær, er det i alderdommen nogle andre former for belastninger, der er på spil.
Det fortæller Anne Knudsen. Hun er psykolog med særligt fokus på seniorlivets psykologi og aktuel med bogen "Livet det er livet værd - samtaler om at være senior", som hun har skrevet sammen med sin søn, lægen og sociologen Søren Valgreen Knudsen.
- Grundlæggende handler stressen ofte om, at man ikke længere har de samme kræfter til at gøre nogle af de ting, man har lyst til eller føler, man bør gøre, siger Anne Knudsen.
Når du når op over 75 år, bliver du helt naturligt bare hurtigere træt - både fysisk og mentalt. Og det er noget, du må erkende og forholde dig til, mener psykologen.
- Der er mange, der føler et pres fra andre om, at man skal være til stede og bidrage. Det kan være, det bliver forventet, at man altid siger ja til at passe børnebørnene. Der bliver pludselig for mange forpligtelser at leve op til, fortæller hun.
Stressen kan også udspringe af ting, du rigtig gerne vil. Måske vil du rigtig gerne passe børnebørnene eller deltage i mange sociale arrangementer. Det er bare ikke sikkert, at din krop kan følge med i det samme tempo længere.
- Det kan være, man får dårlig samvittighed over, at man er inviteret til en stor familiefest, men man kan egentlig ikke rigtig overkomme at skulle helt til Jylland og finde et sted at sove, siger Anne Knudsen.
For at holde stressen stangen anbefaler hun, at du øver dig i at kaste et kritisk blik på din kalender og prioritere hårdt i, hvad du siger ja til. Sørg i den forbindelse for at lave en forventningsafstemning med din omgangskreds - især din familie.
- Ofte ser vores børn os som far og mor, der kan klare det hele og derfor sagtens kan blive ved med at hjælpe til med alle mulige ting. Men der er det den enkeltes opgave at sige: Jeg magter det faktisk ikke, fortæller Anne Knudsen.
Forventningsafstemningen kan også handle om noget så basalt, som at du får sagt højt til dine børn, at du har brug for at sætte tid af til at sove en lur om eftermiddagen. Det er ikke noget at skamme sig over, understreger psykologen.
- Det er et privilegium at blive gammel, og så følger der nogle udfordringer med, som vi må erkende og forholde os til på en fornuftig måde, og herfra er opgaven at nyde dét, der er. Livet går sin gang, og bliver vi gamle nok, får vi det hele med, siger Anne Knudsen.
/ritzau fokus/