Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

17/09/2024 - 08:00

Stærkt hasselnøddeår: Så let kan du lave din egen nutella

Friske hasselnødder kan være et knasende drys på maden eller blive til smørepålæg, du kan mæske dig i.

Sebastian Kahnert/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

Hvis du kun har smagt hasselnødder i den tørrede form fra supermarkederne, så venter der dig en helt særlig oplevelse inden i den friskplukkede nøddeskal.

Det lover naturvejleder Marie Roland fra Naturstyrelsen Storstrøm, der dækker Lolland, Falster, Møn og Sydsjælland.

- De friske hasselnødder har en helt anden friskhed og saftighed, Og så er der noget enormt lækkert ved hele processen, hvor man samler og flækker dem og piller den lækre kerne ud, fortæller Marie Roland.

Nødderne modner typisk i løbet af september og kan også plukkes i oktober. Og der er god grund til at tage ud at lede netop i år, som ifølge naturvejlederen er et rigtig godt nøddeår på grund af en god, jævn fordeling af regn og varme.

De friske hasselnødder kan bruges på mange måder. Blandt andet kan de forvandles til det syndige smørepålæg nutella.

Og en opskrift, der er både lækker, let og ligetil, kan man lokke ud af Nina Fay, som er medstifter og indehaver af virksomheden Sanketure, hvor hun formidler om smag, at spise efter sæson og den vilde natur.

- Pil bladene af, og rist nødderne i ovnen på 120 grader i cirka 20 minutter. Knæk skallerne, og tag nødderne ud, mens de stadig er varme, så er det nemlig lettere.

- Mens de endnu er varme, blender man dem med chokolade og smør, fortæller Nina Fay.

Forholdet er en kop nødder til en kop chokolade og en halv kop smør. Kom en lille smule salt i.

- Ved at blende det, mens nødderne er lune, smelter chokoladen naturligt samtidig, forklarer Nina Fay.

- Det er bare lækkert. Det holder sig ikke så længe på køl, men man kan fryse det ned. Normalt plejer vi nu at spise det inden, bemærker hun med et grin.

Du behøver dog ikke have gang i komfuret for at nyde smagen af de friskplukkede nødder.

- Knæk nødderne, tag kernerne ud, og snit dem fint. Så kan de bruges som et sprødt element i salater eller til fiskeretter.

- De friske hasselnødder er ret saftige, og det er lidt usædvanligt for en nød. De bliver også brugt på mange restauranter, hvor de snitter dem helt tyndt i små skiver, fortæller Nina Fay.

Har du plukket flere hasselnødder, end du står og skal bruge lige nu, så anbefaler naturvejleder Marie Roland, at du lader skallen blive på, fordi de dermed holder sig mere friske.

- Det er jo den perfekte beskyttelse for dem. Hasselnødderne er eftertragtede blandt dyr og fugle, fordi det er små energibomber fyldt med proteiner, kostfibre, vitaminer og mineraler, fortæller Marie Roland.

/ritzau fokus/

Skanderborg, 11/12/2025 - 09:10

Smukfest fremtidssikrer festivalen med stor udvidelse

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Ekstra 13.000 kvadratmeter, en ny scene og etableringen af et torv skal danne rammerne om Smukfest fremover.

Der bliver endnu mere plads at boltre sig på under trækronerne i Bøgeskoven i Skanderborg.

Smukfest udvider festivalpladsen med 13.000 kvadratmeter.

Det oplyser festivalen i en pressemeddelelse.

Indholdschef Trine Bang kalder det et ambitiøst skridt ind i fremtiden.

- Med de nye tiltag i 2026 forstærker vi alt det, der gør Smukfest til Smukfest, og samtidig giver vi endnu mere plads og endnu bedre rammer for oplevelser, ophold og fællesskab. Den nye festivalplads er en milepæl i fremtidssikringen af Danmarks smukkeste festival, siger hun i pressemeddelelsen.

Den scene, der hedder Månen, flyttes til der, hvor den nuværende Hood-scene ligger.

Med flytningen af Månen åbner der sig et område, som fremover skal fungere som et torv med siddepladser og rolige mødesteder.

Flytningen af Månen-scenen betyder, at Hood-scenen ikke genopstår i 2026, oplyser Smukfest.

Smukfest har allerede annonceret, at der næste år kommer en ny scene kaldet Ekko - dedikeret til elektroniske toner - der skal rejses i et nyt område af Bøgeskoven.

Smukfest har tidligere haft store elektroniske artister som Avicii, David Guetta og Martin Garrix på plakaten. Og Ekko skal spille op til flere store nattefester, lyder det fra festivalens programchef, Mikkel Xavier.

- Vi har længe ønsket at give den genre sit eget hjem - et sted, hvor magien ikke bare kan opstå, men vokse sig endnu større, siger han i pressemeddelelsen.

Festivalen ved Skanderborg finder sted næste år fra 2. til 9. august.

På plakaten er allerede annonceret verdensstjerner som Robbie Williams og Lewis Capaldi og danske navne som D-A-D, Lukas Graham og Poul Krebs.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 11/12/2025 - 09:00

Tre kendte sangstjerner slutter sig til Tina Turner-musical

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Sangerne Karen Mukupa, Jasmin Dahl og James Sampson bliver en del af castet til rockmusicalen "Tina - The Tina Turner Musical".

Tre erfarne stemmer slutter sig til musicalen, der skildrer rockikonet Tina Turners vilde liv.

X Factor-vinderen Jasmin Dahl, melodigrandprix-deltageren James Sampson og rapperen Karen Mukupa bliver alle tre en del af rockmusicalen.

Det afslører produktionsselskabet bag musicalen, Lion Musicals, i en pressemeddelelse.

Karen Mukupa, der ud over musikken også er radiovært på DR, skal spille Tina Turners mor, Zelma Bullock. Karen Mukupa har tidligere udgivet musik med Natasja og udgav i 2023 sit første album på dansk.

Rollen som Tina Turners søster, Alline, indtages af sangeren og skuespilleren Jasmin Dahl. Som en del af duoen Anthony Jasmin vandt sangerinden "X Factor" som kun 15-årig.

Tina Turners far, Richard Bullock, bliver spillet af sangeren James Sampson, der deltog i Dansk Melodi Grand Prix i 2007 med sangen "Say You Love Me", efter at han i 2001 vandt talentkonkurrencen "Stjerne for en aften" på DR . Derudover har den erfarne sanger udgivet en række albummer.

Det er allerede blevet annonceret, at sangeren Iris Gold skal portrættere Tina Turner.

"Tina - The Tina Turner Musical" blev i sin tid skabt i samarbejde med Tina Turner selv, inden hun gik bort i 2023, 83 år gammel.

- Det har været utroligt vigtigt for mig at få mulighed for at dele min historie med publikum - hele min historie, sagde Tina Turner i anledning af musicalens verdenspremiere i 2018.

- Musicalen handler ikke om at være stjerne, men om hvordan jeg blev det. Jeg håber, at publikum forstår mit budskab: selv den bitreste gift kan forvandles til medicin.

Tina Turner fik sit store gennembrud i 1960'erne som en del af duoen Ike & Tina Turner sammen med sin daværende mand, bluesguitaristen Ike Turner, som i den danske musicalopsætning spilles af Luc Boris André Kouadio..

Parret blev skilt i slutningen af 1970'erne efter et voldsomt ægteskab, hvor Ike Turner blandt andet udsatte Tina Turner for vold.

Tina Turner albumdebuterede i 1974 i eget navn.

I slutningen af 1980'erne storhittede hun med sange som "What's Love Got to Do With It", "Private Dancer" og "The Best".

"Tina - The Tina Turner Musical" får premiere i Falkonersalen på Frederiksberg 27. august 2026. Herefter drager musicalen på danmarksturné forbi Aarhus, Vejle, Odense, Aalborg, Esbjerg, Sønderborg, Randers og Holstebro.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 11/12/2025 - 08:00

FAKTA: Prøv lækre dunser med kikærter

Du kan både booste sundheden i dine frikadeller og spare penge på kød, hvis du blander kikærter i din fars.

* Til 16 frikadeller skal du bruge 250 gram hakket svinekød, 200 gram kogte kikærter, to æg, et løg, to spiseskefulde rasp, salt og peber samt smør til stegning.

* Kom de kogte kikærter i en skål, og mos dem med en gaffel. Tilsæt det hakkede svinekød, og rør det godt sammen. Riv løget, og put det i farsen sammen med æg, og rør det hele godt sammen. Tilsæt rasp, havsalt og friskkværnet peber.

* Varm en pande op med smør, og steg cirka 16 frikadeller i cirka fem-seks minutter, til de er gyldne på begge sider.

* Hvis du ikke har kikærter, så kan du sagtens bruge andre bælgfrugter til farsen, for eksempel hvide bønner eller Ingrid-ærter.

Kilde: kogebogsforfatter og madblogger Ditte Ingemann.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 11/12/2025 - 08:00

Giv mormormaden en makeover og spar på madbudgettet

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Kød, kartofler og sovs passer sammen som fod i hose, men du kan give både sundhed og pengepung et boost ved at krydre klassikerne denne vinter.

Frikadeller med sovs og kartofler samt bøf stroganoff har det til fælles, at de er tunge og klassiske danske retter, der gør sig godt i de kolde måneder.

Hvis du er i det opfindsomme hjørne denne vinter, kan du prøve at give dine gamle favoritter et sundt og forfriskende løft, som ikke går på kompromis med smagen.

Det fortæller madblogger og kogebogsforfatter Ditte Ingemann, der er medforfatter til bogen "Moderne mormormad".

- Der er mange retter, hvor det giver mening at peppe tingene op med nogle grøntsager. Det gælder især gryderetter, supper og farsretter, hvor du kan snige grøntsager ind uden at ændre på smagen, siger hun.

- Og så bliver det endda både sundere og billigere på samme tid.

Ifølge hende giver det god mening at eksperimentere lidt, ikke mindst fordi kød er en dyr råvare.

- Det er en god måde at få kødet til at række længere. Du behøver nemlig ikke den samme mængde kød i en fars, hvis du spæder op med nogle grøntsager, der er lige så gode til at binde farsen sammen og samtidig er fulde af proteiner, siger hun og fortsætter:

- Rod- og bælgfrugter, der er i sæson lige nu, er virkelig gode til formålet. Hvis du smider en håndfuld kikærter i frikadellefarsen eller nogle pastinakker i bøf stroganoffen, kan du måske gemme halvdelen af kødet til en anden gang.

Hun peger på, at svampe, selleri og pastinak har en struktur, der minder om kød, og derfor klæder de mormormaden rigtig godt.

Den samme tankegang kan bruges, når det kommer til sovsen, fortæller hun. Du kan nemlig også sagtens sende den på en lille diæt uden at tabe på smagen.

- Du kan snildt lave en god sovs uden al den smør og fløde. Brug noget fond i stedet og smag til med nogle krydderurter. Det kan godt lade sig gøre at lave en smagfuld sovs, selv om den er en anelse tyndere, fastslår hun.

- Prøv eventuelt at lave en kold sovs eller yoghurtdressing rørt sammen med masser af urter og lidt citronsaft. Det giver en dejlig friskhed til den ellers tunge vintermad.

Ifølge Ditte Ingemann kan det traditionelle danske køkken godt have tendens til at savne syre og friskhed.

- Det er godt at huske grøntsagerne som tilbehør, fordi det klassiske køkken er så rigt på salt og fedme. Jeg synes godt, at der kan mangle lidt af den friskhed, som er et must, når jeg sammensætter et måltid, siger hun.

Et af hendes bud er en salat med syltede radiser. Et friskt alternativ til den mere gængse rødbede- og spidskålssalat.

- Skyl radiser, og skær dem i tynde skiver, inden de puttes i et sylteglas. Fyld op med en lage af æblecidereddike, salt, sukker og peber, og sæt på køl.

- Riv nogle salatblade i grove stykker, og læg dem på et fad med fintsnittede sukkerærter og de syltede radiser. Du kan spæde til med en dressing lavet på fløde, citronsaft og lidt sukker, som du kan hælde oven på.

Men for Ditte Ingemann handler det bare om at turde prøve sig frem.

- Kødretter smager af noget, fordi kødet har umami, men du kan også finde de smage i planteriget. Det handler bare om at eksperimentere, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek