Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

17/09/2024 - 08:00

Stærkt hasselnøddeår: Så let kan du lave din egen nutella

Friske hasselnødder kan være et knasende drys på maden eller blive til smørepålæg, du kan mæske dig i.

Sebastian Kahnert/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

Hvis du kun har smagt hasselnødder i den tørrede form fra supermarkederne, så venter der dig en helt særlig oplevelse inden i den friskplukkede nøddeskal.

Det lover naturvejleder Marie Roland fra Naturstyrelsen Storstrøm, der dækker Lolland, Falster, Møn og Sydsjælland.

- De friske hasselnødder har en helt anden friskhed og saftighed, Og så er der noget enormt lækkert ved hele processen, hvor man samler og flækker dem og piller den lækre kerne ud, fortæller Marie Roland.

Nødderne modner typisk i løbet af september og kan også plukkes i oktober. Og der er god grund til at tage ud at lede netop i år, som ifølge naturvejlederen er et rigtig godt nøddeår på grund af en god, jævn fordeling af regn og varme.

De friske hasselnødder kan bruges på mange måder. Blandt andet kan de forvandles til det syndige smørepålæg nutella.

Og en opskrift, der er både lækker, let og ligetil, kan man lokke ud af Nina Fay, som er medstifter og indehaver af virksomheden Sanketure, hvor hun formidler om smag, at spise efter sæson og den vilde natur.

- Pil bladene af, og rist nødderne i ovnen på 120 grader i cirka 20 minutter. Knæk skallerne, og tag nødderne ud, mens de stadig er varme, så er det nemlig lettere.

- Mens de endnu er varme, blender man dem med chokolade og smør, fortæller Nina Fay.

Forholdet er en kop nødder til en kop chokolade og en halv kop smør. Kom en lille smule salt i.

- Ved at blende det, mens nødderne er lune, smelter chokoladen naturligt samtidig, forklarer Nina Fay.

- Det er bare lækkert. Det holder sig ikke så længe på køl, men man kan fryse det ned. Normalt plejer vi nu at spise det inden, bemærker hun med et grin.

Du behøver dog ikke have gang i komfuret for at nyde smagen af de friskplukkede nødder.

- Knæk nødderne, tag kernerne ud, og snit dem fint. Så kan de bruges som et sprødt element i salater eller til fiskeretter.

- De friske hasselnødder er ret saftige, og det er lidt usædvanligt for en nød. De bliver også brugt på mange restauranter, hvor de snitter dem helt tyndt i små skiver, fortæller Nina Fay.

Har du plukket flere hasselnødder, end du står og skal bruge lige nu, så anbefaler naturvejleder Marie Roland, at du lader skallen blive på, fordi de dermed holder sig mere friske.

- Det er jo den perfekte beskyttelse for dem. Hasselnødderne er eftertragtede blandt dyr og fugle, fordi det er små energibomber fyldt med proteiner, kostfibre, vitaminer og mineraler, fortæller Marie Roland.

/ritzau fokus/

København, 13/12/2025 - 08:00

BLÅ BOG: Ulver Skuli Abildgaard

* Ulver Skuli Abildgaard blev født 26. juni 1955.

* Den 70-årige skuespiller blev færdiguddannet fra Odense Teater i 1984

* Han særlig kendt for sin rolle som Ulrik i komedieserien "Hjem til fem" fra 1995.

* Har spillet roller i tv-serier som "Taxa", "Sommerdahl" "Badehotellet", "De forbandede år", "Nordkraft" og Thomas Vinterberg-filmen "Kollektivet".

Kilder: DR, IMDB. 

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 13/12/2025 - 08:00

TV 2-stjerne: Folk bliver helt bange for mig

Ulver Skuli Abildgaard, der spiller morfar Jens i "Valdes jul - vintermiraklet", er så buldrende positiv, at folk finder det uhyggeligt, fortæller han.

God julestemning kan bringe det positive frem i selv den mest forbitrede vinterhader.

Men det kan også blive for meget af det gode, hvis man spørger Ulver Skuli Abildgaard, der er aktuel som morfaren Jens i TV 2-julekalenderen "Valdes jul - vintermiraklet".

Han er selv så positivt anlagt, at det næsten er uhyggeligt, mener han.

- Jeg buldrer nogle gange frem af positivisme - folk bliver helt bange for mig, fortæller skuespilleren, der har spillet med i tv-serier som "Taxa" og "Badehotellet".

Ifølge Ulver Skuli Abildgaard er det til tider lidt for positive sind er noget, som han har måttet arbejde med for ikke at træde sine medmennesker over tæerne.

- Fordi jeg er så buldrende, kommer jeg til at dæmpe alle mulige andre - jeg giver jo ikke andre lov. Der skal også være plads til, at andre har det, som de har, siger Ulver Skuli Abildgaard.

Det er dog noget, som er blevet bedre med alderen, fortæller den 70-årige skuespiller.

Det positive og lyse sind er også gældende for hans karakter i julekalenderen, morfaren Jens, der så småt begynder at falde for Berit, der spilles af Ina-Miriam Rosenbaum, da hun skal arbejde på den gård, han bor på.

Privat er skuespilleren godt gift på fyrretyvende år, som han selv beskriver det.

Han og konen Inger har sammen tre voksne børn, der tilsammen har seks børnebørn.

Jens og Berits juleromance viser sig blandt andet ved kopper af cafe latte, som morfaren serverer.

Og det er et kærlighedssprog, som Ulver Skuli Abildgaard også bruger.

- Hver morgen laver jeg cappuccino til min kone. Min far gjorde det for mig, da jeg var barn.

Ægteparret, der har været sammen siden 1981, har en særlig opskrift til det lange og sunde parforhold.

- Tilgivelse. Og så skal man arbejde for det, lyder det fra Ulver Skuli Abildgaard.

- Man behøver ikke at sige eller gøre noget, man skal bare være der.

Julekalenderen kan ses hver aften frem til 24. december på TV 2, mens dagens afsnit kommer på TV 2 Play fra morgenstunden.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 12/12/2025 - 08:00

FAKTA: Forskellige lertyper

* Der findes et væld af forskellige slags ler. Overordnet inddeles de i tre typer: lertøjsler, stentøjsler og porcelænsler.

* Dit valg er ler afhænger blandt andet af, hvor højt ovnen kan brænde.

* Smeltepunktet for lertøjsler er lavt, og det skal derfor ikke brændes ved så høje temperaturer som stentøjsler og porcelænsler, der begge har et højt smeltepunkt.

Kilde: cerama.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 12/12/2025 - 08:00

FAKTA: Hold fokus på processen

* Prøv at slippe dine egne forventninger til, hvordan det færdige resultat af din keramik skal se ud, og tillad dig selv at lege med leret, når du går i gang med at forme det.

* Lav måske en tegning forinden af, hvad du gerne vil lave, men brug den udelukkende som et startskud og ikke som et facit.

* Du kan også sagtens sætte hænderne i leret uden at have nogen som helst idé om, hvad du gerne vil lave. Prøv bare at lade hænderne prøve sig frem.

* Du kan altid klaske leret sammen og prøve igen, hvis du er utilfreds med det, du har formet.

* Men husk også, at kreationer i ler ofte ser håbløse ud helt op til den sidste finish. Nogle gange skal der ikke mere til end at lukke alle de små revner med tommelfingeren og køre en fugtig svamp hen over kanten på koppen, før den pludselig ser flot ud.

Kilde: Pi Bjørg, der er keramiker og forfatter til bogen "Keramik derhjemme - for alle".

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek