Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 20/08/2023 - 08:00

Kandis-Johnny: Det var uretfærdigt at være lille Bjørn

Johnny Hansen fik musik i dåbsgave af sin far. Siden har han forsøgt at stå på egne ben i en branche, hvor han har kæmpet for at blive både kendt og anerkendt.

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Af: Af Lukas Nørgaard Bødiker, Ritzau Fokus

I et fyldt forsamlingshus skal Johnny Hansen til at gå på scenen for første gang. Det er en septemberaften i 1983.

Han befinder sig i Hillerslev lidt nord for Thisted, hvor han og bandet Airport er blevet inviteret til at spille til årets høstfest.

Minderne fra aftenen har efterhånden fortonet sig lidt i Johnny Hansens hukommelse. Men han mindes særligt to ting fra den aften:

- Jeg husker den lokale smed, som vejede 160 kilo. Han var helt rystet over, at han var blevet fuld af at drikke "kun 40 bajere". Senere på aftenen tabte han sin store smedepung ned i en pølsekoger.

- Og så husker jeg følelsen af at spille "Smoke on the Water" med Deep Purple, idet min kæreste trådte ind ad døren, fortæller han.

Det var forsmagen på det liv, Johnny Hansen havde drømt om - livet på landevejen.

Aftenen i Hillerslev blev startskuddet på en karriere, som mange musikere nok vil misunde. I år kan han fejre sit 40-års jubilæum som musiker.

Fortællingen om Johnny Hansen er en fortælling om rugbrødsarbejde, om at følge i sin fars fodspor og om at tage favntag med livet, når det byder en op til dans i både lykkelige og svære tider.

Johnny Hansen er stort set synonym med bandet Kandis, med hvem han har turneret land og rige tyndt, ligget på dansktoppen i 33 uger i træk med et enkelt nummer og solgt over 1,5 millioner album.

Men inden et af Danmarks største dansebands overhovedet blev en realitet, skulle han først aftjene sin musikalske værnepligt i bandet Airport.

- Jeg var lige blevet 18 år og havde fået kørekort, og så var der et band fra Thisted, der manglede en guitarist. Jeg ringede til dem og kom til en audition.

- De kunne ikke forstå, at det gik så nemt, som det gjorde. Men det skyldtes, at jeg et helt år forinden havde stået hjemme på mit værelse en time hver dag, når jeg kom hjem fra arbejde, og øvet på min guitar, fortæller han.

På drengeværelset i Hurup i Thy var der blevet taget guitargreb og øvet akkorder til datidens hits fra blandt andet Modern Talking og Depeche Mode - og det gav pote.

Det blev til i alt fem et halvt års koncerter med Airport.

- Det var læretid på den hårde måde. Jeg kom hjem fra mit job som elektriker for så at tage på spillejob. Vi bar vores eget gear og gjorde alt selv, siger Johnny Hansen.

Gennem Airport lærte Johnny Hansen mange sider af dansk showbiz at kende. Og i slutningen af 80'erne var tiden moden til at starte sit eget band, Kandis, hvor Johnny Hansen blev forsanger.

Faktisk lå det ham ikke så fjernt endda at påtage sig rollen som frontmand.

- Jeg har interessen for musik helt tilbage fra min far. Han begyndte at spille musik, en måned før jeg blev født.

Johnny Hansens far, Bjørn Hansen, har selv haft en lang karriere med bandet Bjørn & Okay, der er kendt for nummeret "Den gule flyver".

- Af og til var jeg med om søndagen, når de spillede. Så sad jeg på en transportkasse og lyttede til min far spille musik. Og da jeg var ti år gammel, var jeg med i studiet og synge med på min første sang, siger han.

Johnny Hansen fortæller, hvordan faderen altid har været en stor inspiration for ham, og at han aldrig har set ham som en konkurrent, men som en sparringspartner.

- Vi har haft rigtig mange far og søn-snakke i bilen, når vi har været rundt og optræde. Han har lært mig rigtig mange ting i forhold til at stå på en scene og gebærde sig i miljøet, siger Johnny Hansen.

Men det har ikke altid været en fordel at have en berømt far. For da Johnny Hansen selv skulle træde frem i rampelyset som forsanger i Kandis, kunne han tydeligt mærke sammenligningen med faderen.

- Mange syntes, jeg havde den samme stemme som min far. Jeg tror, det skyldes, at jeg gik og lyttede meget til hans musik derhjemme og sang med på hans sange. Så jeg fik den samme frasering og stemmeklang, siger han.

- Men på et tidspunkt syntes jeg, at det var lidt uretfærdigt, at jeg blev ved med at blive kaldt "Bjørns søn" og "lille Bjørn", fortsætter Johnny Hansen.

Han fortæller, hvordan han med sit band op gennem 1990'erne lykkedes med at skabe sine egne hits, og hvordan nogle af Kandis' plader solgte i hundredtusindvis.

- Jeg syntes, vi havde fået manifesteret vores navn og selv skabt vores egen platform. Så det var lidt uretfærdigt, at det var svært at komme ud af hans skygge, fortæller Johnny Hansen.

Og man må konstatere, at Kandis har manifesteret sit navn på den danske musikscene - både på det kommercielle plan, men særligt blandt bandets fans.

- Vi har altid haft et stort publikum, som har anerkendt os, siger Johnny Hansen.

For eksempel er der en gut fra Aarhus, der har været med siden bandets anden koncert i januar 1989.

- Han kommer nok 25 gange om året til vores koncerter, fortæller Johnny Hansen.

- Der er faktisk folk, der bruger os som en form for psykolog. Folk, som har mistet en ægtefælle, begynder at komme til vores koncerter med deres venner. Og de kommer rigtig mange gange, uddyber Johnny Hansen.

Kandis-frontmanden fortæller også om en dame, der havde mistet sin mand og begyndte at komme til bandets koncerter med nogle veninder. Hun kom 86 gange på ét år.

- Det var lige før, hun kunne sangene bedre, end jeg kunne, skraldgriner han.

- Men for hende var det bedre at gå til koncerterne end psykolog, siger Johnny Hansen i et seriøst toneleje.

Og netop sangene betyder meget for en rimsmed som Johnny Hansen.

Gennem 40 år i musikbranchen har han skabt sig et kæmpe repertoire.

Blandt de mange sange, som Johnny Hansen har komponeret gennem tiden, er der et par stykker, der betyder noget helt særligt for forsangeren.

En af de sange er "Hotel himmel".

- Det er en sang, der handler om at miste. Den er desværre aktuel for os lige i øjeblikket, fordi vi har mistet vores bassist for en måned siden, da han tabte kampen til en uhelbredelig sygdom, siger Johnny Hansen.

"Hotel himmel" er en sang, som Johnny Hansen skrev, kort efter at han mistede sin daværende hustru i 2008.

Også sangen "Du betyder mere end du tror", som Johnny Hansen skrev til sin nuværende kone, da hun fyldte 40 år, har en særlig plads i hans hjerte.

- Det er også en sang, der betyder rigtig meget for vores fans.

Og netop reaktionen fra publikum er limen i Johnny Hansens lange karriere. At han både kan få publikum til at danse, grine og græde, når han spiller op, giver ham lysten til at blive ved.

- Jeg tog godt nok en uddannelse som elektriker, og jeg nåede også at blive elinstallatør. Men det var mere for min mors skyld.

- Hun sagde, at det her med at spille musik var noget usikkert noget - trods det at min far på daværende tidspunkt måske havde levet af at spille musik i 25 år, griner han.

- Men jeg elsker også alt det rundt omkring at spille koncerter, alt det gøgl der er. Så jeg vil aldrig ønske, at jeg skulle lave noget andet, siger Johnny Hansen.

Fakta:

* Johnny Hansen er 58 år og opvokset i Hurup i Thy.

* Som tiårig fik han sin første guitar. Kort efter begyndte han at gå til musikundervisning.

* Da Johnny Hansen var 18 år, spillede han sin første koncert med bandet Airport, hvor han var guitarist.

* Siden var han med til at danne Kandis, der spillede den første koncert 4. januar 1989 til et enkebal på Hotel Phønix i Thisted.

* Privat har Johnny Hansen to voksne døtre fra sit første ægteskabt og en søn med sin nuværende hustru, Gitte Hansen.

/ritzau/

København, 23/01/2025 - 17:04

Bookmaker ser kun fem procents chance for dansk Oscar-håb

Julie Sebadelha/Ritzau Scanpix

"Pigen med nålen" er oppe mod stærk konkurrence fra fransk Oscar-favorit, vurderer oddssætter i Danske Spil.

Selv om "Pigen med nålen" torsdag blev nomineret til en Oscar, tvivler man hos Danske Spil på en dansk vinder, når priserne uddeles 2. marts.

Her giver man den danske film med Trine Dyrholm i hovedrollen som seriemorderen Dagmar Overbye fem procents chance for at vinde en Oscar.

Det forklarer oddssætter i Danske Spil Mathias Larsen.

- "Pigen med nålen" er oppe på en rigtig stærk kandidat, "Emilia Pérez", som er en fransk storfilm med 13 nomineringer.

- Filmen vandt bedste fremmedsprogede film ved Golden Globes, så "Pigen med nålen" får det rigtig, rigtig svært, siger Mathias Larsen.

Fem procents chance giver odds 25.

Så hvis man eksempelvis lægger en indsats på 100 kroner, får man pengene 25 gange igen, hvis "Pigen med nålen" går hen og vinder kategorien Bedste Internationale Film.

Den danske film er baseret på virkelige begivenheder og fortæller historien om Dagmar Overbye, der i 1921 blev dømt for drab på ni spædbørn.

"Emilia Pérez" er en fransk musical om en mexicansk narkoboss, der skifter køn, og filmen har blandt andre stjernen Selena Gomez på rollelisten.

Den franske film er nomineret både i kategorien som Bedste Internationale Film og hovedkategorien Bedste Film.

Derudover har den allerede snuppet adskillige filmpriser, blandt andet Golden Globe-prisen som Bedste Fremmedsprogede Film, og fik 12 minutters stående ovation på filmfestivalen Cannes.

- Vi bygger vores vurdering på den award-sæson, vi har været igennem, hvor vi stadig mangler Bafta-prisen.

- Men Golden Globe er altid et godt pejlemærke for, hvordan Oscar kommer til at gå, siger Mathias Larsen.

Sidst Danmark vandt den prestigefyldte Oscar, var i 2021 med Thomas Vinterbergs film "Druk".

Dengang gav oddssætteren fra Danske Spil filmen 70 procents chance for at vinde.

Markedet for at spille på Oscar-vindere er ifølge Mathias Larsen meget "nichepræget".

- De, der spiller på Oscar-vindere, er meget de samme, der spiller på for eksempel kongens nytårstale eller "X Factor".

- Det er de lidt mere nørdede og underholdningsinteresserede, der gør det, siger Mathias Larsen.

Oscar-vinderne afsløres, når den 97. udgave af filmshowet finder sted 2. marts i Dolby Theatre i Los Angeles.

/ritzau/

Læs Mere >>

Los Angeles, 23/01/2025 - 16:38

Musical om mexicansk narkoboss topper oscarnomineringer

Etienne Laurent/Ritzau Scanpix

Musicalfilmen "Emilia Perez" af den franske instruktør Jacques Audiard er nomineret i 13 oscarkategorier.

Filmen "Emilia Perez" er blevet kaldt et "vanvittigt vovestykke" og fik 12 minutters stående ovationer på filmfestivalen Cannes.

Og nu har den indkasseret oscarnomineringer i 13 kategorier og er dermed den film, der topper nomineringer til dette års Oscar.

Det løftede oscarakademiet sløret for torsdag.

Musicalen "Emilia Perez", der handler om en mexicansk narkoboss, der skifter køn og starter et nyt liv, er blandt andet nomineret i kategorien Bedste Film, Bedste Kvindelige Skuespiller og Bedste Instruktør.

Filmen er instrueret af franske Jacques Audiard og har skuespillerne Karla Sofía Gascón, Selena Gomez og Zoë Saldaña på rollelisten.

Musicalgenren er stærkt repræsenteret i feltet af nomineringer til den prestigefyldte pris Oscar.

Musicalen "Wicked" er nomineret i ti kategorier og deler andenpladsen over flest nomineringer i år med filmen "The Brutalist".

"Wicked" er udvundet af filmklassikeren "Troldmanden fra Oz" fra 1939.

Her møder populære og rige Glinda, der er spillet af Ariana Grande, den grønhudede og udstødte Elphaba, spillet af Cynthia Erivo, på trylleuniversitetet i Oz. Et aparte og ulige venskab toner frem midt imellem trolddom og intriger.

Alle tre film konkurrerer om hovedprisen Bedste Film, når prisuddelingen løber af stablen 2. marts 2025.

Filmen "A complete unknown" med Timothée Chalamet som en ung Bob Dylan, kærlighedshistorien "Anora" om en sexarbejder og pavefilmen "Konklave" er også nomineret i kategorien Bedste Film.

Den franske "Emilia Perez" er også nomineret i kategorien Bedste Internationale Film, hvor den får konkurrence af en den danske film "Pigen med nålen".

Sidst en dansk film var nomineret i kategorien Bedste Internationale Film, var med Jonas Pohers "Flugt" i 2022.

Den danskproducerede kortfilm fra Den Danske Filmskole ”Eternal Father” var blevet shortlistet til en Oscar i kategorien Bedste Korte Dokumentarfilm, men måtte torsdag se sig forbigået af oscarakademiet.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 23/01/2025 - 12:00

FAKTA: Fars og klimaaftryk

* Plantefars udleder ifølge beregninger fra tænketanken Concito 0,8 kilo CO2 per kilo fars.

* Fiskefars udleder 2,8 kilo CO2 per kilo fars.

* Svinefars udleder 3,8 kilo CO2 per kilo fars.

* Kyllingefars udleder 5,8 kilo CO2 per kilo fars.

* Okse- og svinefars udleder 22 kilo CO2 per kilo fars.

* Okse- og kyllingefars udleder 26 kilo CO2 per kilo fars.

* Okse- og plantefars udleder 30 kilo CO2 per kilo fars.

* Oksefars udleder 45 kilo CO2 per kilo fars.

Kilde: Den store klimadatabase, Concito. Blandingsforholdet er 65/35 procent for okse- og plantefars og 50/50 for de øvrige blandingsprodukter. I okse- og svinefars er der antaget brug af oksekød med højere fedtindhold end de øvrige blandingsprodukter.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 23/01/2025 - 12:00

Ny kødfars udleder mere CO2 end andre varianter

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Den nye blanding af okse- og kyllingefars er bedre for klimaet end ren oksefars, men kan ikke kaldes klimavenlig, lyder det fra grøn tænketank.

Som kunde i flere af landets supermarkeder kan du nu smide en ny slags kødfars i indkøbskurven.

Dagligvarekoncernen Salling Group, der driver butikkerne Bilka, Netto og Føtex, tilbyder nemlig et nyt produkt, som er en blanding af okse og kylling.

I forbindelse med lanceringen af det nye kødprodukt har Salling Group lagt vægt på, at blandingen er et mere klimavenligt valg end den rene oksefars.

Koncernen henviser her til Fødevarestyrelsens kostråd, der råder os alle til at skrue ned for kødforbruget.

Og det er rigtigt nok, at blandingen udleder mindre CO2 end oksefars. Det siger Michael Minter, der er programchef for tænketanken Concitos program for fødevareforbrug.

- Man kan godt sige, at det er mere klimavenligt end 100 procent oksefars, men man kan ikke sige, at det er decideret klimavenligt, siger han og peger på, at for eksempel blandingen af oksekød og gris har et lavere CO2-aftryk end kombinationen af oksekød og kylling.

- Det skyldes, at hakket svinekød indeholder flere ukurante udskæringer, der er billige, og dem er der ikke meget af på en kylling, fortæller Michael Minter.

Hvis du har et ønske om at spise så klimavenligt som muligt, kan du ifølge ham med fordel vælge en plantefars, der ifølge Concitos beregninger har det absolut laveste klimaaftryk af alle farsprodukterne med 0,8 kilo CO2 per kilo produkt.

Blandt kødfarsvarianterne er de mest klimavenlige af slagsen fiskefars, ren svinefars og ren kyllingefars. De udleder henholdsvis 2,8, 3,8 og 5,8 kilo CO2 per kilo fars.

Til sammenligning udleder okse- og kyllingefarsen 26 kilo CO2 per kilo fars.

Salling Group har i øvrigt også lanceret et nyt produkt, der består af 65 procent oksekød og 35 procent ærteprotein.

- Fordi der er mest oksefars i blandingen, ligger klimaaftrykket på 30 kilo per kilo produkt. Det er en forbedring i forhold til rent oksekød, men det kan på ingen måde kaldes klimavenligt, lyder det fra Michael Minter.

Han understreger, at beregningerne fra Concito udelukkende kigger på produkternes klimabelastning.

- Der er mange andre miljøparametre, man bør være opmærksom på i sine valg af fødevarer, siger Michael Minter og nævner blandt andet biodiversitet og dyrevelfærd som faktorer, der også er vigtige at tage højde for.

Når det gælder tilberedningen af den nye form for fars, skal du blot følge de gode råd, der knytter sig til henholdsvis hakket oksekød og hakket kylling.

Det siger Charlotte Kølln, der er sektionsleder hos afdelingen for fødevaresikkerhed ved ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri.

- Som udgangspunkt anbefaler vi, at man altid gennemsteger hakket okse- og kyllingekød, så man er sikker på, at det er tilberedt helt ind i midten af kødet, siger hun.

Det sikrer, at du får bugt med eventuelle sygdomsfremkaldende bakterier. Ud over salmonella kan kyllingefars også gemme på bakterien campylobacter. Dem får du udryddet ved gennemstegning. Konkret anbefales det, at kødet opvarmes til 70-75 grader.

- Det er vigtigt, fordi du kan blive rigtig syg af for eksempel campylobacter eller salmonella med ondt i maven, opkast og utilpashed, siger Charlotte Kølln.

Derudover tilføjer hun, at det altid er vigtigt at vaske hænder ofte, når du laver mad med råt kød, og at du holder knive og skærebrætter, der har været i kontakt med kødet, adskilt fra eventuelle grøntsager.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek