København, 16/05/2025 - 11:32
Regeringen vil give udsatte borgere et værdigt liv med misbrug
Regeringen er kommet med et udspil til en værdighedsreform, som er målrettet cirka 12.000 udsatte borgere.
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Færre krav og mindre straf. Mere omsorg og bedre forhold til at tage stoffer, hvis man i forvejen har et omfattende misbrug.
Det er nogle af hovedbudskaberne i det udspil til en såkaldt værdighedsreform, som fredag er præsenteret i stofindtagelsesrummet H17 på Vesterbro i København.
Blandt tiltagene i udspillet er flere fixerum og længere åbningstider, ret til at beholde stoffer til eget forbrug "for de mest udsatte med stærk afhængighed" og lettere adgang til at kunne sløjfe gæld til det offentlige.
Tiltagene er blevet foldet ud i medierne den seneste tid, men nu er regeringen kommet med hele udspillet, som i alt indeholder 26 punkter, og som er målrettet cirka 12.000 af landets mest udsatte borgere.
Det er social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S), indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) og ældreminister Mette Kierkgaard (M), som på regeringens vegne har præsenteret udspillet.
Sophie Hæstorp Andersen konstaterer på fredagens pressemøde, at "vi har ikke gjort nok for at hjælpe jer" henvendt til de udsatte borgere.
- Der er krav, som det kan være umuligt at leve op til, når man lever på gaden, siger Sophie Hæstorp Andersen.
I forhold til fixerum mener regeringen eksempelvis, at det skal være muligt for de mest udsatte stofbrugere at indtage stoffer under kontrollerede og sikre forhold.
Derfor skal fixerum - også kaldet stofindtagelsesrum - udbredes til flere byer. Fixerum opstod for 12 år siden i København, og i dag findes der fem fixerum i fire byer.
Behovet for flere fixerum er stort, mener Sophie Løhde. For mange stofmisbrugere lever et hårdt liv, som er præget af utryghed, og hvor de tager stoffer på gaden, i trappeopgange og i baggårde.
- Det er både uværdigt og fører til overdoser og dødsfald. Derfor sætter vi med værdighedsreformen penge af til, at der kan oprettes flere stofindtagelsesrum, hvor misbrugere kan tage deres medbragte stoffer i trygge og sikre rammer, siger Sophie Løhde.
Udspillet handler i det store og hele mere om at lempe regler og krav for de mest udsatte borgere og knap så meget om forebyggelse.
Men Sophie Hæstorp Andersen mener, at udspillet "ikke er et tilbageskridt i forhold til forebyggelse".
- Det er en accept af, at der er mange mennesker, der lever et kaotisk liv, og vi bliver nødt til at gøre mere for at sikre værdige liv til dem, siger Sophie Hæstorp Andersen.
I forhold til om en stofbruger hører til den straffrie gruppe fremover - altså hvor man ikke får konfiskeret sine stoffer - bliver en konkret vurdering for den politibetjent, der møder borgeren. Det bliver ikke noget problem for politiet at vurdere. Det mener ministrene.
- Det er folk, der er ved at falde fra hinanden. Du kan ikke bare klæde dig ud som hjemløs, siger Mette Kierkgaard eksempelvis.
Der er afsat 264 millioner kroner årligt til reformen, når den er fuldt indfaset.
/ritzau/