Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 14/01/2025 - 05:00

Kongen kan fejre etårsdag med folkelig opbakning

Otte ud af ti mener, at kong Frederik har gjort det godt i sit første kongeår, viser en måling fra Voxmeter.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Traditionerne er de samme på Amalienborg, selv om regenten er ny, og det falder i befolkningens smag.

Som da kong Frederik og dronning Mary i sidste uge holdt nytårskure og blev kørt i kongehusets fineste karet, guldkareten, til Christiansborg Slot.

Eller da kongeparret den 1. januar havde inviteret til gallataffel og serverede et glas af den gamle rosenborgvin til gæsterne.

Ligesom dronning Margrethe har gjort og før hende kong Frederik IX.

En måling foretaget af Voxmeter for Ritzau viser, at et stort flertal i befolkningen synes, at kong Frederik gør det godt.

Når han og dronning Mary tirsdag den 14. januar har etårsdag som regentpar, kan de således glæde sig over, at 78 procent af de adspurgte i målingen mener, at kong Frederik har gjort det meget godt eller godt.

15 procent er neutrale, og 2,3 procent synes, at han har gjort det dårligt.

Julia Lahme, der er etnolog og forfatter, ser først og fremmest målingen som et udtryk for, at mange "bare godt kan lide kongen".

- Vi har gennem årene lært ham at kende som en jovial og sympatisk person.

Men et element af positiv overraskelse kan også spille ind.

- Når mange synes, at han har klaret det godt, så kan det hænge sammen med, at forventningerne til ham ikke var tårnhøje ved tronskiftet.

- For eksempel var vi nok mange, der sad med tilbageholdt åndedræt under hans nytårstale og håbede for ham, at det gik, siger Julia Lahme.

Historiker Sebastian Olden-Jørgensen er heller ikke overrasket over målingen.

Han mener, at det spiller ind på resultatet, at året i kongehuset har været renset for konflikter.

- Indtil videre har kong Frederik ikke haft noget som helst problem at tage stilling til. Tænk bare på, hvad det sker i de norske og engelske kongehuse.

- Han har lavet nogle effektiviseringer omkring protektionerne og besluttet at udfase ordningen med kongelige hofleverandører, men det er jo småjusteringer, der kun vedrører få mennesker, siger Sebastian Olden-Jørgensen, der er lektor på Københavns Universitet.

Målingen er foretaget fra den 2. januar til den 6. januar.

De 1020 adspurgte er i alderen 18 år eller derover.

/ritzau/

Frederiksberg, 15/01/2025 - 17:02

Robert Hansen er tiltalt for vold og skal forblive bag tremmer

Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

Der er rejst tiltale for to forskellige forhold om vold mod Robert Hansen, der fortsat skal være fængslet.

Efterforskningen i sagen mod skuespilleren Robert Hansen er formelt afsluttet, og der er rejst tiltale i sagen.

Det fortæller specialanklager Sofie-Amalie Brandi onsdag under et retsmøde ved Retten på Frederiksberg.

Her har en dommer afgjort, at Robert Hansen fortsat skal sidde varetægtsfængslet frem til 29. januar.

Anklageren fortæller, at skuespilleren er tiltalt for såkaldt simpel vold, og man afventer nu, at sagen kan blive berammet.

Kun dommeren og Robert Hansens forsvarsadvokat, Erbil Kaya, var fysisk til stede i retslokalet.

Skuespilleren og anklageren deltog over en videoforbindelse.

Sidstnævnte krævede, at skuespilleren fortsat skulle være varetægtsfængslet i to uger, og det ønske blev imødekommet af dommeren.

For ifølge anklageren er der risiko for, at Robert Hansen vil påvirke den forurettede kvinde, hvis han er på fri fod.

Erbil Kaya krævede omvendt i retten, at Hansen skulle løslades, da han ingenlunde er enig i, at Hansen skulle forsøge at påvirke sagen.

Selv fortalte skuespilleren, at han "ikke har nogen interesse i at påvirke noget som helst".

- Jeg har bare en interesse i at se min familie, siger Robert Hansen fra et lokale i Vestre Fængsel.

Han beskriver samtidig den videre fængsling som en "personlig hetz".

Robert Hansen har tidligere været sigtet for at have udsat en kvinde for vold tre gange.

Anklageren oplyser, at sagens første to forhold er skrevet sammen til ét forhold. Anklageskriftet omfatter således nu to forhold.

Det er anklagemyndighedens opfattelse, at Robert Hansen skal idømmes ikke under fire måneders fængsel, hvis skuespilleren findes skyldig.

Forholdene i sagen vedrører blandt andet, at Hansen skulle have slået kvinden med knytnæve mod hendes hoved og balde.

Skuespilleren skulle også havde slået kvindens hoved ned mod gulvet og snittet hende i ballen med en kniv.

/ritzau/

Læs Mere >>

Frederiksberg, 15/01/2025 - 16:31

Robert Hansen er tiltalt for vold og skal forblive bag tremmer

Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

Der er rejst tiltale for to forskellige forhold om vold mod Robert Hansen, der fortsat skal være fængslet.

Efterforskningen i sagen mod skuespilleren Robert Hansen er formelt afsluttet, og der er rejst tiltale i sagen.

Det fortæller specialanklager Sofie-Amalie Brandi onsdag under et retsmøde ved Retten på Frederiksberg.

Her har en dommer afgjort, at Robert Hansen fortsat skal sidde varetægtsfængslet frem til 29. januar.

Anklageren fortæller, at skuespilleren er tiltalt for såkaldt simpel vold, og man afventer nu, at sagen kan blive berammet.

Robert Hansen har tidligere været sigtet for at have udsat en kvinde for vold tre gange.

Anklageren oplyser, at sagens første to forhold er skrevet sammen til ét forhold. Anklageskriftet omfatter således nu to forhold.

Det er anklagemyndighedens opfattelse, at Robert Hansen skal idømmes ikke under fire måneders fængsel, hvis skuespilleren findes skyldig.

Forholdene i sagen vedrører blandt andet, at Hansen skulle have slået kvinden med knytnæve mod hendes hoved og balde.

Skuespilleren skulle også havde slået kvindens hoved ned mod gulvet og snittet hende i ballen med en kniv.

/ritzau/


Læs Mere >>

, 15/01/2025 - 08:00

FAKTA: Opskrift på tandoorikylling

Opskrift til to personer.

 

Ingredienser:

* 2 søde kartofler

* 2 rødløg

* 3 spiseskefulde smagsneutral olie

* Salt og peber

* 1 spiseskefuld sød paprika

* 1 spiseskefuld nigella

* 2 teskefulde spidskommen

* 1 teskefuld røget paprika

* En halv teskefuld stødt kanel

* 300 gram kyllingestrimler

* 200 gram moset tomat

* 2 deciliter kokosmælk

* 1 spiseskefulde smør

 

Til servering:

* Yoghurt

* 1 håndfuld koriander

* 1 håndfuld mynte

* 1 citron

* Naanbrød

* Chutney

 

Fremgangsmåde:

* Tænd ovnen på 230 grader varmluft.

* Skræl de søde kartofler, og skær dem i små tern. Skær løget i både. Dryp et ildfast fad med lidt olie, og fyld det med søde kartoffeltern og løg. Dryp med mere olie, og krydr med salt og peber. Bag det hele i ovnen i 20-25 minutter. Vend gerne rundt i det undervejs.

* Vend lidt olie, paprika, nigella, spidskommen, paprika og kanel sammen med kyllingestrimlerne i en skål. Krydr med salt og peber. Fordél kyllingestrimlerne oven på grøntsagerne, og bag det hele i ovnen i yderligere cirka 10 minutter. Hæld moset tomat og kokosmælk i fadet sammen med en klat smør, og vend godt sammen. Bag i yderligere 20-30 minutter, til alt er mørt, kyllingen er gennemtilberedt, og saucen er lækker og cremet.

* Anret retten i dybe tallerkner, eller servér den i fadet. Top med yoghurt og plukket koriander og mynte. Servér med citronbåde, lune naanbrød og chutney.

* Tip: Hvis du ikke orker alt det pjat med ud og ind af ovnen, så drop de søde kartofler, og vend resten sammen. Bag det færdigt i ovnen i 25-30 minutter. Så nemt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 15/01/2025 - 08:00

Optimer madlavningen og minimer opvasken

Du kan lave et væld af retter i en enkelt gryde eller et fad i ovnen. Du skal bare kende et par grundregler for at få succes.

Dagen har været tung og lang. Og hverken madlavning eller opvask er ligefrem noget, der lokker. Måske skal det bare være takeaway i dag?

Stop lige der, lyder budskabet fra kok Louisa Lorang, der udgiver kogebogen "Alt i en" den 17. januar. For du kan nemlig nemt selv lave en lang række retter, som kræver et minimum af arbejde og giver en syndig smagsoplevelse.

Pointen er, at du kan tilberede hele baduljen i én pande, gryde eller et fad i ovnen.

- Man kan lave ægte mad af rigtige råvarer, uden at det bliver omstændigt. Det er en form for konkurrent til færdigretter eller takeaway, siger Louisa Lorang.

Det kan være alt fra kartoffelcurry og one pot-pasta til wokretter og fisk med grønt i et fad.

En af fordelene ved at lave al maden i den samme beholder er, at det gør det utroligt nemt at forberede.

- Man kan næsten bare stille de ildfaste fade klar i køleskabet til to-tre dage. Så når man ved, at hele familien skal til badminton på onsdag, så står maden klar, siger kokken.

Oplagte ingredienser at smide i din "alt i en"-ret er massevis af grøntsager, kød, fisk, pasta, ris, kartofler, bulgur og nudler.

Her er det vigtigt at bemærke, at hvis du bruger ingredienser, som suger meget væske, er det vigtigt at overholde forholdene mellem ingredienserne. Ellers risikerer du, at din ret koger tør eller bliver sjasket.

- Der er mere teknik i det. Så hvis man laver noget med tørvarer og væde, så må man hellere bare lave to bradepander, hvis man skal bruge mere, siger Louisa Lorang.

Men derudover er hendes råd bare at være modig og kaste sig ud i at minimere antallet af potter og pander.

Begræns dig til et enkelt blus, så gælder det bare om at tilsætte tingene i den rigtige rækkefølge, så de får den rigtige tilberedning, siger kokken.

Hendes egne favoritter fra den nye kogebog er mexican rice, som er en pande fuld af ris, grøntsager, krydderi, bouillon og mosede tomater toppet med frisk koriander og creme fraiche. Og tandoorikylling, som på det nærmeste er en gryderet, man laver i et fad i ovnen.

Og så anbefaler hun at langtidsstege eksempelvis kødet til dine tacos, gryderetter eller lignende i ovnen.

- Skal vi på tur, står jeg gerne tidligt op og sætter det i ovnen på lav varme. Det tager lang tid, men det passer sig selv. Så skal jeg måske bare snitte lidt salat inden servering. Der kan slowretterne noget andet, siger Louisa Lorang.

Langtidstilberedningen åbner også op for muligheden for at bruge nogle andre kødudskæringer end de mest gængse.

- Det kan for eksempel være klump, som vi ikke bruger særligt tit, siger Louisa Lorang og fortsætter:

- Det kan være svinekæber, som mest forbindes med gæstemad eller restaurationsmad - og det behøver det bare på ingen måde at være. Og det kan være bov, som kræver lang tilberedning, men smager af enormt meget.

Har du lavet en ret, der har langtidssimret i gryden eller ovnen, giver det ifølge Louisa Lorang altid et lækkert og friskt modspil at drysse friske krydderurter på toppen inden servering.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek