Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

14/04/2023 - 08:00

Fang din egen aftensmad: Sådan kommer du i gang med lystfiskeriet

Foråret inviterer til, at man tager ud i den danske natur, og det kan for eksempel være en fisketur. Her giver to eksperter gode råd til begynderen.

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Af: Af Mads Ingemann Abbes, Ritzau Fokus

Danmark har mere end 8000 kilometer kyststrækning, og mange fatter fiskestang og snøre, når vejret tillader det.

Hvis du går med tanker om at hale din egen aftensmad i land, så kunne årstiden næsten ikke være bedre. Det fortæller Andreas Findling-Rottem, der er kommunikationsansvarlig i Danmarks Sportsfiskerforbund.

- Nu hvor det for alvor begynder at blive forår, temperaturerne bliver mere behagelige, og vandtemperaturen stiger, begynder fiskesæsonen for alvor. Det er nu, fiskene bliver mere aktive, og dermed er der også større chancer for fangst, lyder det.

Men det kan måske virke som et uoverskueligt projekt at give sig i kast med fiskeriet.

Derfor foreslår den professionelle lystfisker Gordon Henriksen, der også har lavet både tv og radio om lystfiskeri, at man tilslutter sig nogen med erfaring.

- Kom ud og fisk med nogen, der ved, hvad de laver, så man kan stå lidt i lære. Der er rigtig meget viden at hente der, og så kan man begynde på en fornuftig måde, siger han.

Anders Findling-Rottem peger på, at den 13. maj er Lystfiskeriets Dag, hvor fiskeforeninger over hele landet har åbne arrangementer.

- Det er ofte i lystfiskerforeningerne, at guldet ligger. De ligger inde med gode tips og tricks, og her kan man komme ud med nogle erfarne lystfiskere og få prøvet det rigtigt af, siger han.

Hvis det fanger din interesse, og du gerne vil prøve kræfter med fiskeriet på egen hånd, så kræver det ikke det store udstyr, forklarer Gordon Henriksen.

- En fiskestang, et fiskehjul og et lille udvalg af endegrej til at binde for enden af linen så er man i princippet kørende, siger han.

Endegrej er for eksempel en krog eller et blink. Hvilket endegrej, man skal bruge, afhænger af, hvad man vil fange.

Begge fiskerieksperter peger på, at hornfisk er nem at fange for begyndere. De kommer til Danmark omkring 1. maj, og ifølge Andreas Findling-Rottem kommer de i millionvis.

- Der burde være fangstgaranti, selv hvis man ikke har fisket før, siger han.

Til fangst af hornfisk anbefales enten små kroge med et stykke fisk på eller et blink med såkaldt silketråd.

Både Andreas Findling-Rottem og Gordon Henriksen lægger vægt på, at du ikke skal købe dit fiskegrej på internettet.

Det skal købes hos den lokale forhandler, som både kan rådgive om det korrekte udstyr samt fiskemulighederne i området.

Gordon Henriksen lægger videoer på YouTube, hvor han helt fra bunden tager seeren igennem, hvordan man fanger en specifik fisk. Videoerne kan du finde ved at søge efter "Fiskeguiden" på YouTube.

Fra Gordon Henriksen lyder desuden en opfordring til, at man klæder sig varmt og vindtæt på til fiskeriet - og så er det altid en bonus at have lidt snacks med.

Han peger også på, at en fisketur kan handle om andet og mere end at hale fisk i land.

- Hav det som udgangspunkt, at det ikke er sikkert, at man fanger noget. Gå i stedet efter at have en hyggelig tur og en naturoplevelse i godt selskab.

- Se fangsten som en bonus, hvis den er der, siger han.

/ritzau fokus/

København, 04/12/2023 - 12:06

Vild med dans-stjerner finder begge kærligheden efter skilsmissen

Betina Garcia/Ritzau Scanpix

Danseren Katrine Bonde og musikeren Noam Halby har begge fundet kærligheden igen, efter at de tidligere på året gik fra hinanden, skriver Her & Nu.

Man siger, at julen er hjerternes fest.

Danseren Katrine Bonde og musikeren Noam Halby har begge fundet en at flette deres julehjerter sammen med igen.

Det skriver Her & Nu.

Ifølge ugebladet afslører Noam Halby på det sociale medie Facebook, at han har fået en ny kæreste, Simone, mens at Katrine Bonde på sin Instagram-profil skriver, at hun er meget forelsket.

- Jeg deler mere, når tiden er klar, tilføjer hun i opslaget på det sociale medie.

Katrine Bonde og Noam Halby oplyste i februar, at de var gået fra hinanden efter 14 år sammen.

Den i dag 39-årige danser og 51-årige Johnny Deluxe-forsanger mødte hinanden under "Vild med dans" tilbage i 2009, hvor sjette sæson valsede over skærmen. Parret dansede sig til en syvendeplads, men vandt hinanden.

Året efter gik de kortvarigt fra hinanden, men fandt siden sammen igen. I 2012 fik de sønnen Milas, og i 2017 kom datteren Saga til verden.

Noam Halby friede til en måbende Katrine Bonde for åben skærm i "Go' Morgen Danmark" i 2013. Tre år efter blev parret gift og var sammen i syv år som ægtepar, inden kærligheden bristede.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/12/2023 - 10:19

40 år gamle DR-børneudsendelser bliver til teater

Philip Davali/Ritzau Scanpix

I samarbejde med DR sætter Sjællands Teater børneserien "Ude på noget" op som forestilling.

Næsten 40 år efter Jess Ingerslev, Tom McEwan og Ghita Nørby var "ude på noget" i DR's børneprogrammer af samme navn, skal deres figurer, Palle, Polle og Ruth, på farten igen.

"Ude på noget" rammer næste år de skrå brædder og skal i samarbejde med DR opføres på Sjællands Teater i Holbæk og siden i Slagelse.

Det oplyser public service-stationen i en pressemeddelelse.

- På den måde kan nye minder skabes på tværs af generationer med udgangspunkt i den snart 40 år gamle klassiker fra DR, lyder det i pressemeddelelsen fra seniorprojektleder Thit Dyreberg fra DR Salg.

"Ude på noget" havde premiere på DR i 1984.

I den nye teaterforestilling spilles Jess Ingerslevs, Tom McEwans og Ghita Nørbys respektive roller som Palle, Polle og Ruth af henholdsvis Aske Hass Thorsen, Gustav Allen Schriver og Christine Gaski.

Tommy Kenters rolle som Sigurd overtages af Jesper Riefensthal, mens Bente Eskesen har rollen som tjeneren Fladmast, der i DR-klenodiet blev spillet af Ole Fick.

Forestillingen får stadig et strejf af McEwan-magi, da Tom McEwans søn Oliver McEwan skriver nye sange til stykket. Nogle af børneprogrammets originale sange indgår også i forestillingen, forsikrer DR.

"Ude på noget" handler om Palle, Polle og Ruth, som har et magisk kamera, der kan klikke dem derhen, hvor de drømmer om.

Serien blev i sin tid opfundet af Søren Kragh-Jacobsen og Niels Lund, som skrev historierne til DR.

Teaterudgaven bliver iscenesat af instruktør Brian Kristensen. Ifølge ham handler historien om fællesskabets kraft.

- Det er et opbyggeligt eventyr om, hvad der kan lade sig gøre, når vi sætter alles kompetencer og evner i spil. Vi lever i en tid, hvor det er almindeligt hele tiden at melde ud, hvad man ikke vil og ikke har lyst til, siger han i pressemeddelelsen.

- Med forestillingen bliver det tydeligt, hvilken kraft der ligger i at melde ud, hvad man gerne vil og virkelig har lyst til.

"Palle, Polle & Ruth – Ude på noget" får premiere på Sjællands Teater i Holbæk 9. februar. Fra 1. marts kan forestillingen ses i Slagelse.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/12/2023 - 15:00

FAKTA: Største stigning i folkepensionen i næsten 15 år

* I 2024 stiger den maksimale folkepension før skat med op til 6.700 kroner sammenlignet med sidste år.

* Det svarer til en stigning på 3,5 procent og er den højeste stigning i folkepensionen siden 2010.

* Nedenstående beløb viser, hvad man kan få i folkepension årligt. Stigningen er lavere for par.

* Enlig uden ældrecheck - 179.328 kroner.

* Enlig med ældrecheck - 199.228 kroner.

* Par uden ældrecheck - 132.360 kroner hver.

* Par med ældrecheck - 152.260 kroner hver.

Kilder: retsinformation.dk og Danica Pension.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 04/12/2023 - 12:00

FAKTA: Hvad er skimmelsvampesporer?

* Skimmelsvampe er mikroskopiske svampe, som kan vokse både udendørs og indendørs, hvor der er fugt og organisk materiale.

* Skimmelsvampe formerer sig ved sporer, som spredes med vinden over store afstande ligesom pollen.

* Der findes mange tusinde forskellige skimmelsvampe, som hver især danner millionvis af sporer. De vigtigste udendørs skimmelsvampesporer, som kan være årsag til allergi i Danmark, kommer fra slægterne Alternaria og Cladosporium.

* Har du spørgsmål til de udendørs svampesporer, har Astma-Allergi Danmark en rådgivningslinje, der kan kontaktes på telefonnummer 43 43 42 99.

Kilde: Astma-Allergi Danmark.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv