København, 05/12/2022 - 09:00
Få varmen med den rigtige påklædning
Der er flere måder, du kan holde varmen på i det koldere vejr. To eksperter kommer med deres tips.
Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus
Det er blevet koldere, og vi skal i højere grad tænke over påklædningen for at holde varmen.
Men faktisk behøver du ikke at lede efter mange nye ting eller shoppe helt amok, hvis du gerne vil holde dig lun i de kolde tider. Det forklarer eventyrer Erik B. Jørgensen, der har en baggrund i Jægerkorpset samt Slædepatruljen Sirius.
- Det er lag på lag-princippet, der er vigtigt, siger han.
Her handler det om at bruge flere lag for at holde varmen. Det er vigtigt, at du ikke presser luften ud.
Det er nemlig stillestående luft, der giver varmen, og derfor skal du vælge løsere tøj. For jo strammere tøjet er, jo mere presser du luften ud.
- For at der er plads til lag på lag-princippet, er det godt, hvis man har nogle tynde lag inderst, og så bliver de lidt tykkere. Så man kan starte med en T-shirt eller langærmet T-shirt, så kan man have en fleecetrøje og en striktrøje til sidst, siger Erik B. Jørgensen.
Når du er udenfor, kan du også tilføje et lag, som for eksempel en bomuldsjakke, der stopper vinden.
Han fortæller også, at håndledsvarmere kan være en stor hjælp. Dem kan du for eksempel selv strikke, eller du kan klippe enden af en sok, som du ikke bruger længere.
Når det kommer til fodtøjet, er det en god idé at have plads til tykke sokker. Det kan være i et par støvler.
- Man kan også købe et par andre såler, hvor der er folie i bunden, som reflekterer varmen bedre, siger han.
Indendørs er det primært tykkelsen på tøjet, der bestemmer, hvor godt det holder på varmen. Og det er ikke afgørende, om det eksempelvis er en uld- eller fleecetrøje.
Men når du begiver dig udenfor, kan andre egenskaber end tykkelsen og isoleringsværdien spille en rolle.
Det fortæller Lars Nybo, som er professor i humanfysiologi ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.
- Eksempelvis bevarer uld bedre sin isoleringsværdi, hvis det bliver vådt. I blæst er det derimod ikke så velegnet. For her handler det ikke kun om at øge tykkelsen på tøjet, men at vælge stoffer, der har en høj vindstopper-effekt, siger han.
En helt tynd vind- eller regnjakke har i sig selv ikke den store isoleringsværdi. Men de har stor vindstopper-effekt og kan derfor være mere effektive end en tyk sweater, hvis det for eksempel er omkring ti grader og blæser.
Er det derimod koldt men vindstille, bliver det igen vigtigere, at tøjet er tykt. Og er det både blæsende og koldt, skal man kombinere eller finde den tykke og vindtætte vinterjakke frem, forklarer Lars Nybo.
/ritzau fokus/