Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 11/05/2024 - 11:00

Få mere luft i hverdagen med et købestop

Der er penge at spare og tid at vinde ved at kigge kærligt på dit klædeskab og bruge det tøj, du allerede har på nye måder i stedet for at shoppe nyt.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Køber du mindre, får du ikke blot flere penge på kontoen, men også mere luft i livet.

Den overbevisning abonnerer Jane Ibsen Piper på. For ti år siden besluttede hun sig for ikke at købe mere nyt tøj.

Udfordringen ledte til en omvæltende livsstilsændring, hvor alt unødvendigt forbrug blev skåret fra med det mål at frigive tid og ressourcer til det, der er vigtigt for hende og resten af familien.

- Jo mere, jeg fjernede, jo nemmere blev det at køre vores hjem. For jo færre ting, vi har, jo mindre tid bruger vi på at rydde op, og der kommer på den måde en mere let energi i huset, fortæller Jane Ibsen Piper, der står bag flere bøger om hverdagsøkonomi.

Derudover deler hun løbende gode spareråd i facebookgruppen "Minimalisme og købestop" samt instagramprofilen "Project Handmade", der har over 40.000 følgere.

Hendes første råd til dig, der gerne vil afprøve et købestop, er, at du gør op med dig selv, hvorfor du ønsker det.

- Tænk over: "Hvorfor vil jeg gerne spare penge? Er det, fordi jeg gerne vil være gældfri. Er det, fordi jeg gerne vil ændre karriere?". Der skal være en stærk forankring i, hvorfor du gør det, så du er motiveret, siger Jane Ibsen Piper.

Når du har din forankring på plads, kan du begynde at udfordre dig selv og din pengepung.

Bestem dig for en vis periode, hvor du vil holde en købepause på for eksempel tøj. Åbn så skabet, og brug noget tid på at finde ud af, hvad du rent faktisk har på bøjlerne.

- Jeg har kørt et initiativ, der hedder kram klædeskabet, som appellerer til, at vi i stedet for at fylde nyt i klædeskabet tager en pause og prøver bare at bruge det, vi allerede har.

Gennemgå dit tøj, og overvej, om det kan bruges på nye måder. Skal noget af det sys om eller lægges op.

- Den kreative muskel kommer i spil. Når du ikke kan gå ud og købe nyt, bliver du tvunget til at tænke over, hvad du kan gøre i stedet for.

Det handler om at skære garderoben ned til at bestå af udelukkende yndlingstøj, som du med glæde bruger igen og igen.

- Jeg sørger for at holde det pænt. En syning, der går op, skal bare fikses med det samme. Der skal være en følelse af, at det bare spiller, siger Jane Ibsen Piper og uddyber:

- Det skal ikke føles usselt. Så forsvinder hele pointen. Du skal åbne skabet og se tøj, som du har lyst til at tage på, og som du holder ved lige.

Hun bruger derfor hellere penge på at få tilrettet yndlingsbukserne hos en skrædder end at købe et par nye.

- Hvis det sidder dårligt, så få det rettet til og ellers afsted med det til genbrug.

I begyndelsen af dit købestop bør du dog være beredt på, at du skal igennem en proces, hvor du skal øve dig i at modstå fristelser, understreger Jane Ibsen Piper.

- De første par udsalg var svære for mig. Der var januarudsalg og sommerudsalg, og jeg fik nyhedsbreve i indbakken med gode tilbud, som fik mig til at føle, at jeg gik glip af noget. Det skulle jeg lige over, siger hun og fortsætter:

- Nu har jeg ingen idé om, hvornår der er udsalg, eller hvad der er moderne. Jeg er hoppet af det hamsterhjul, og det er den største glæde for mig at have ro i stedet for hele tiden at jagte et eller andet nyt.

Og Jane Ibsen Piper Ibsen ryster altid på hovedet, når hun bliver spurgt, om ikke hun savner at forkæle sig selv med en shoppetur.

- Det gør jeg overhovedet ikke. Jeg har bare et klædeskab med tøj, jeg elsker at have på, og som har en historie, og som føles som "mig". Og så har jeg masser af penge tilovers på kontoen.

/ritzau fokus/

Luxembourg, 23/06/2024 - 17:37

Storhertug Henri af Luxembourg gør klar til at træde tilbage

Miguel Medina/Ritzau Scanpix

I løbet af de næste år kan Luxembourg få en ny storhertug. 69-årige Henri er ved at gøre plads til Guillaume.

Storhertug Henri af Luxembourg har søndag meddelt, at han vil begynde magtoverdragelsen til sin søn prins Guillaume i oktober.

Processen vil formentlig tage flere år, men er første skridt på vej mod, at monarken abdicerer.

- Jeg vil gerne informere jer om, at jeg har besluttet at udpege prins Guillaume som løjtnant-repræsentant i oktober, siger 69-årige Henri.

- Det er med al min kærlighed og tiltro, at jeg ønsker ham al mulig held og lykke.

Meldingen kom som en overraskelse for det lille hertugdømmes befolkning.

Men der har bag lukkede døre været talt om det i nogen tid, siger landets premierminister, Luc Frieden, til lokale medier.

- Dette er begyndelsen på det næste kapitel i vores monarki, siger han.

Henri har været storhertug af Luxembourg, siden hans far, Jean, abdicerede i 2000.

Han er en ivrig sportsmand og menes at have en formue på milliarder af dollar.

Det lille land med omkring 660.000 indbyggere ligger klemt inde mellem Belgien, Frankrig og Tyskland.

Det har et konstitutionelt monarki, hvor monarken mest har repræsentative pligter og en begrænset rolle i regeringen.

Luxembourgs parlament indskrænkede i 2008 monarkiets rolle i lovgivningsprocessen, da Henri, som er katolik, nægtede at underskrive en lov om aktiv dødshjælp.

Tronarvingen Guillaume, der har to sønner, er gift med grevinde Stephanie de Lannoy.

Han studerede i Schweiz, før han gik på militærakademiet Sandhurst i Storbritannien ligesom sin far.

Danmarks dronning Margrethe abdicerede den 14. januar, blandt andet med henvisning til en omfattende rygoperation.

/ritzau/AFP

Læs Mere >>

København, 23/06/2024 - 08:00

FAKTA: Hollywood-skuespiller i Sommerdahl

* 53-årige Caspar Phillipson er søn af en dansk mor og en engelsk far og er vokset op som tosproget.

* Han blev uddannet skuespiller fra Aarhus Teater i 1995.

* Hans slående lighed med John F. Kennedy har givet ham flere internationale Hollywood-roller som den tidligere amerikanske præsident. Blandt andre over for superstjernen Natalie Portman i storfilmen "Jackie" i 2016.

* Det har også landet ham andre roller. Blandt andet som skurk over for Tom Cruise i "Mission: Impossible - Fallout" fra 2018.

* I Danmark har han medvirket i film som "Flammen & Citronen", "Marco Effekten" og "Skyggen i mit øje" og serier som "Orkestret" og "Broen".

* Siden 2020 har Caspar Phillipson turneret med sit onemanshow, "Late Night Show", som han skabte i anledning af sit 25-års jubilæum som skuespiller.

* Han vandt 19. sæson af tv-programmet "Vild med dans" i 2022 med makker Malene Østergaard.

* Privat er han gift med Marianne, som han har kendt siden gymnasiet. Sammen har de tre voksne børn. To af dem er også gået i den kunstneriske retning. Sønnen, Silas Phillipson, er klassisk pianist, mens datteren Clara Phillipson også er uddannet skuespiller.

Kilder: Den store danske encyklopædi, IMDB.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 22/06/2024 - 10:00

FAKTA: Hvad med katten?

* Nogle katte trives fint med at være alene hjemme i en ferie, hvis en nabo, en ven eller et familiemedlem kommer og kigger til dem en gang imellem og sørger for, at den får mad og drikke.

* Andre katte er mere afhængige af menneskers selskab. Disse katte kan finde på at forlade adressen, hvis de er alene hjemme for længe. For dem vil det bedste være, at der flytter nogle ind i huset, mens ejeren er på ferie.

* Skal katten på kattepension, er det en god idé at besøge stedet og eventuelt lade katten blive prøvepasset en dag eller to. Bare det at blive sat i en transportkasse og kørt et nyt sted hen kan være meget overvældende for en kat.

Kilde: Jens Jokumsen, familiedyrschef hos Dyrenes Beskyttelse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 22/06/2024 - 10:00

Send Fido på ferie med ro i maven

John Randeris/Ritzau Scanpix

Forudsigelighed giver pote, når det handler om at give din hund den bedste pasningsoplevelse, mens du selv er bortrejst.

Kig din hund dybt i øjnene, og føl godt efter i din egen mave, inden du lægger dig fast på, hvordan familiens firbenede medlem skal passes i sommerferien.

For alle hunde er forskellige, og det har betydning for deres trivsel, når deres vante rammer brydes for en stund.

- Nogle hunde har det svært med andre hunde og andre mennesker, og det kan gøre, at der skal tages nogle særlige forholdsregler, siger Gitte Asmann, der er selvstændig hundeadfærdsterapeut.

Modsat kan det for andre vovser være en fest at komme på dyrepension, hvor de dagligt kan lege med en flok artsfæller.

- Hunden er jo også på ferie. Der er ingen tvivl om, at der er rigtig mange steder, hvor de er gode til at lave en masse aktiviteter med hundene. Så selv om hunden altid vil savne sin ejer, så kan det faktisk være, at den bliver aktiveret mere, siger Gitte Asmann og fortsætter:

- Mange af os arbejder meget i dagligdagen, og mange af os ville ønske, vi havde mere overskud til at bruge mere tid sammen med hunden. Et ophold på en dyrepension kan måske netop give hunden noget ekstra opmærksomhed.

Falder valget på en dyrepension, er der en række punkter, du skal krydse af inden selve opholdet. Først og fremmest er det vigtigt at være ude i god tid, da pladserne hurtigt bliver booket.

Dernæst skal du tjekke op på, om din hund har fået alle de vaccinationer, som kræves, ligesom det er et krav, at hunden er chippet og forsikret.

Samtidig skal du informere dyrepensionen om din hunds rutiner og eventuelle særlige behov, siger Jens Jokumsen, der er familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.

- Sørg for at have alt skrevet ned på forhånd, lyder det fra familiedyrschefen.

Det gælder, både hvor ofte hunden er vant til at blive luftet, dens spisevaner, temperament og navnet på dens dyrlæge, hvis der skulle opstå en nødsituation. Aftal også gerne en dag, hvor din hund kan besøge dyrepensionen.

- For hundens skyld er det langt det bedste at få prøvet det nye og fremmede miljø af. Det kan være med en dagspasning eller en weekendpasning. Så kan man se, hvordan det går, siger Jens Jokumsen.

Det tip gælder også, hvis du får hunden passet privat hos venner eller familie. Hunde har det bedst med forudsigelighed, siger Gitte Asmann.

Derfor vil det for de fleste hunde være den allerbedste løsning at blive passet et sted, hvor de er vant til at komme, eller hvor de har været før.

- Husk at tage hundens eget foder og andre ting med hjemmefra, som den kender - for eksempel dens vante liggeplads og noget legetøj. Disse ting dufter hjemligt, og dufte er vigtige for hunde.

Tag i øvrigt i god tid en snak med en ny hundepasser om, hvilken tilgang du har til hundeopdragelse, så du sikrer dig, at I har den samme holdning, hvis du skulle være i tvivl.

- Det kan være vigtigt at lave en dosmerseddel over, hvordan du godt kunne tænke dig, at visse situationer bliver håndteret. Det kan dog måske være sværere at stille krav til familie og venner, end det er til en hundepension, siger Gitte Asmann.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek