København, 21/01/2024 - 08:00
Lille sprække kan gøre stor skade: Tjek husets rør i februar
Når kalenderen rammer vinterens sidste måned, er det tid til at rense nedløbsrør og tagrender for skidt, mens der indenfor skal tjekkes for frostsprængte rør.
Af: Af Amalie Dinesen, Ritzau Fokus
Vinterens frostvejr kan være boligejerens værste fjende. De lave temperaturer kan nemlig føre til frostsprængte varme- og vandrør.
Derfor er det en god idé at tjekke alle husets rør i februar. Det fortæller Tine R. Sode, der er ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.
- Frostsprængte rør kan lyde voldsomt, men det kan godt bare være en lille utæthed, siger hun og fortsætter:
- Det kan dryppe fra et sted, hvor du ikke lige lægger mærke til det.
For at finde ud af, om der er opstået skader på rørene, skal du slukke for alt vandet i huset og kigge på din vandmåler. Den sidder der, hvor vandet kommer ind.
- Drejer vandmåleren rundt, er der en utæthed et sted, siger huseftersynseksperten.
I processen skal du dog lige være opmærksom på, at toilettet ikke netop er blevet trukket ud, eller at en varmtvandsbeholder ikke lige har været i brug.
Viser det sig, at du har fået en utæthed, skal du få en vvs-mand ud, understreger Tine R. Sode.
De frostsprængte vand- og varmerør kan dog kommes i forkøbet, hvis du sørger for, at huset er varmet op til minimum 14 grader, fortæller Anne Garde Slothuus, der er forsikringsekspert hos Forsikringsoplysningen.
Hun peger også på et andet område i huset, du skal have fokus på i februar, nemlig vinduerne, da der tit dannes kondensvand i bunden indenfor.
- Sørg for at tørre det væk, og få luftet godt ud, så du undgår, at der kommer skimmel i vinduerne, forklarer Anne Garde Slothuus.
Når turen er taget indenfor, kan du fortsætte uden for hoveddøren. Her er det godt at tjekke om frost- og snevejr har sat sig i husets tagrender.
- Der kan være is fra snevejr, eller en masse blade kan have samlet sig efter dage med blæst, forklarer Anne Garde Slothuus og fortsætter:
- Sørg for at få det fjernet, så der er fri passage til, at vandet kan løbe væk.
Når du er i gang med at kigge tagrenderne efter, bør du også tjekke husets nedløbsrør. De kan blive skæve eller få sprækker i frostvejret - særligt typen, der er lavet af plastik.
Vejret i februar kan være vanskeligt at forudsige, men de senere år har vinterens sidste måned været præget af storm og blæst.
Derfor er det en god idé at få sikret løse tagsten og genstande i haven, så de undgår at tage en svingom med blæsten, lyder rådet fra Anne Garde Slothuus.
/ritzau fokus/