Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 12/03/2023 - 10:00

Brug for hjælpemidler som ældre? Det skal du vide

Der er en række ting, du skal være opmærksom på, når du går til kommunen for at få en rollator eller et andet form for hjælpemiddel.

Jens Kalaene/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Med alderen begynder benene måske at ekse under dig, og turen op og ned ad trapperne føles mere og mere faretruende.

Hverken rollatoren eller det ekstra gelænder havner dog nødvendigvis hjemme hos dig med et fingerknips.

- For at få et varigt eller et midlertidigt hjælpemiddel fra kommunen skal borgeren have en nedsat funktionsevne, og det hjælpemiddel, man giver, skal kunne afhjælpe funktionsnedsættelsen, fortæller Gitte Rahbek Hansen, der er socialrådgiver hos Ældre Sagens rådgivning.

Din kommune er forpligtet til at rådgive dig om, hvilke hjælpemidler der findes, og hvilke af dem der kunne være relevante for dig.

- Her er det godt at beskrive det, du har svært ved eller har brug for hjælp til, i stedet for at pege på et bestemt produkt, siger ergoterapeut og afdelingsleder i Hjælpemiddelcenteret i Københavns Kommune Rikke Pedersen.

- Hvis du for eksempel har svært ved at rejse dig fra toilettet, kan der være flere løsninger. Det kan være, du skal have en toiletforhøjer eller et greb i væggen. Nogle gange kan det også være, at det vil hjælpe med noget træning, uddyber hun.

Er du digitalt anlagt, kan du gøre brug af Social- og Boligstyrelsens tjeneste "Hjælpemiddelbasen", som er en hjemmeside, der giver et fuldt overblik over, hvilke hjælpemidler der findes.

Derefter foregår selve ansøgningsprocessen ved, at du udfylder et skema på borger.dk eller på dit lokale borgerservicekontor.

Her er det afgørende, at du dokumenterer, at din funktionsevne er blevet dårligere.

Dernæst kan der komme en ergoterapeut ud for at vurdere din situation.

- Her handler det også om at finde ud af, om der er noget, vi kan gøre, der kan udsætte behovet for et hjælpemiddel. Kan du træne dig til en bedre funktionsevne? Kan der ændres noget ved måden, boligen er indrettet på, siger Rikke Pedersen.

Under besøget anbefaler Gitte Rahbek Hansen fra Ældre Sagen, at du har en bisidder med, så I er to, der hører, hvad der bliver sagt.

Ender vurderingen med et afslag, skal du bede om at få den på skrift, lyder rådet fra socialrådgiveren.

- Du har krav på at få en skriftlig afgørelse. Den skal henvise til, hvilke paragraffer og bestemmelser den lægger til grund, og så skal den også indeholde en klagevejledning.

Klagen skal sendes til kommunen, senest fire uger efter at du har fået afgørelsen. Hvis kommunen fastholder beslutningen, ryger din klage automatisk videre til Ankestyrelsen.

Men et afslag behøver ikke at være noget negativt, lyder det fra Rikke Pedersen.

- En ergoterapeut træffer altid afgørelse på baggrund af en faglig vurdering. Det er ikke altid, at et hjælpemiddel er den optimale løsning. Ergoterapeuten skal altid se borgerens behov i en større helhed, siger hun.

Du kan for eksempel få et nej til at få en rollator, hvis det vurderes, at du kan forbedre din gangfunktion med noget træning.

- I disse situationer er det den bedste løsning, da det giver borgeren større frihed til at færdes og skaber mindre besvær, siger Rikke Pedersen.

/ritzau fokus/

København, 22/09/2023 - 10:52

The Minds of 99 annoncerer ekstrakoncert i Parken

Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Hvis man ikke fik billetter til én af de to første The Minds of 99-koncerter, har man nu endnu en chance.

Bandet The Minds of 99 afholder endnu en koncert i Parken næste sommer.

Det skriver Live Nation Denmark i en pressemeddelelse.

Bandet spiller i forvejen i Parken 21. og 22. juni 2024 og tilføjer nu også den 23. juni til listen.

Det er aldrig sket før, at nogen dansk eller international artist har spillet tre koncerter i Parken i træk, fremgår det.

Billetterne til de første to koncerter blev udsolgt "i nærmest samme øjeblik, de kom i salg", fremgår det.

Live Nation og bandet har på baggrund af efterspørgslen annonceret en ekstrakoncert sankthansaften.

Ifølge Ulrik Ørum fra Live Nation er det den store interesse fra bandets følgere, der har resulteret i, at de nu kan annoncere endnu en koncert.

- Da de to første koncerter blev udsolgt med det samme, spurgte The Minds of 99 deres følgere, om der var et behov for en tredje koncert. Det kan vi konstatere, at der i den grad er, siger han i pressemeddelelsen.

- Tilmeldingerne til ventelisten taler sit tydelige sprog. Derfor har vi brugt de sidste uger på at undersøge muligheden for at lave en ekstrakoncert, og det er glædeligt for os at kunne annoncere, at det kan lade sig gøre at imødekomme behovet, siger han.

Niels Brandt, der er forsanger i bandet, er beæret over, at så mange har skrevet sig på ventelisten, og at det kan lade sig gøre at lave en koncert mere.

- Og så håber vi bare, at alle, der har skrevet, at de ikke nåede at få billetter til de første to koncerter, kan komme til denne her, siger han i pressemeddelelsen.

Der bliver i første omgang sat 35.000 billetter til salg til ekstrakoncerten, og det officielle billetsalg starter fredag 29. september klokken 10.

The Minds of 99 albumdebuterede i 2014 med sin selvbetitlede plade, "The Minds of 99".

De står bag hits som "Hurtige hænder", "Stjerner på himlen" og "Under din sne".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 22/09/2023 - 10:27

The Minds of 99 annoncerer ekstrakoncert i Parken

Hvis man ikke fik billetter til én af de to første The Minds of 99-koncerter, har man nu endnu en chance.

Bandet The Minds of 99 afholder endnu en koncert i Parken næste sommer.

Det skriver Live Nation Denmark i en pressemeddelelse.

Bandet spiller i forvejen i Parken 21. og 22. juni 2024 og tilføjer nu også den 23. juni til listen.

Billetterne til de første to koncerter blev udsolgt "i nærmest samme øjeblik, de kom i salg", fremgår det.

Live Nation og bandet har på baggrund af efterspørgslen annonceret en ekstrakoncert sankthansaften.

Det er aldrig sket før, at nogen dansk eller international artist har spillet tre koncerter i Parken i træk, fremgår det.

Der bliver i første omgang sat 35.000 billetter til salg til ekstrakoncerten, og det officielle billetsalg starter fredag 29. september kl. 10.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 22/09/2023 - 08:00

FAKTA: Sådan kommer du i gang med opsparing

* Før du kan vurdere, hvor meget du har råd til at spare op, er det nødvendigt at have et overblik over dine indtægter og udgifter. Start derfor med at lægge et budget for din økonomi.

* Når du har fundet ud af, hvor meget du vil spare op om måneden, så sørg for at automatisere processen. Lav for eksempel en fast bankoverførsel til en opsparingskonto. Selv små beløb kan vokse sig store med tiden og gøre en forskel.

* Du kan ved samme lejlighed også overveje, om der er poster i dit budget, som du kan spare på eller spare væk.

Kilde: raadtilpenge.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 22/09/2023 - 08:00

Din økonomi i oktober: Brug efteråret til at polstre dig økonomisk

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Vi går koldere og dyrere tider i møde, og det er en god idé allerede nu at få et overblik over udgifter og få sikret lidt luft i økonomien, anbefaler økonomer.

Med efterårets entré har den normale hverdag for mange indfundet sig igen efter sommerens ferietid.

Det betyder også, at vi går ind i en periode med færre ekstra udgifter til oplevelser. Og det er en god mulighed til at tænke over, om du kan lægge penge til side, så du er økonomisk polstret til den kommende vinter.

Sådan lyder anbefalingen fra Ida Marie Moesby, der er forbrugerøkonom i Nordea.

- Hvis man har følt, at pengene har været lidt små i vinter, er det især en god idé at lægge penge til side allerede nu, siger hun.

Generelt anbefaler hun, at du har en økonomisk polstring til dyre tider og uforudsete udgifter på to til tre gange af din udbetalte månedsløn.

I de seneste år er flere og flere danskere begyndt at investere i for eksempel aktier. En del af årsagen har været, at bankerne har haft negative indlånsrenter.

Det vil sige, at du skulle betale for at have penge stående i banken. Men det har ændret sig siden sidste år, for bankerne har indført positive renter igen.

- Investering er stadig en attraktiv måde at forrente sin opsparing, men alle investeringer er forbundet med en vis risiko, siger Ida Marie Moesby og tilføjer:

- Hvis man er mindre risikovillig, kan man overveje at oprette en opsparingskonto i banken med positiv rente.

Hun peger på, at det generelt er fornuftigt at have et overblik over sine udgifter flere måneder frem i tiden og lægge penge til side i de måneder, hvor udgifterne er lavere.

- På den måde er man mere forberedt på både forventede og uventede stigende udgifter.

Overblik er også rådet fra Morten Bruun Pedersen, der er cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Han anbefaler, at du får lagt et budget, som går i hvert fald et år frem i tiden.

- Man skal passe på med at fokusere for meget på, hvor mange penge man har på kontoen lige nu. Det er vigtigt, at man får det lange lys på, siger han.

Med et budget kan du nemlig se, hvornår økonomien eventuelt bliver lidt strammere, og hvornår det begynder at se lysere ud, forklarer cheføkonomen.

Det er også en god idé at overveje, hvor mange penge der skal bruges i efterårsferien.

- Vi er stadig i usikre tider på mange fronter, og derfor er det godt at have lidt luft i budgettet, siger han.

Han foreslår derfor også, at du holder fast i de gode sparevaner, når det kommer til elforbrug.

- Fortsæt med at holde øje med elprisen, og sæt vaskemaskinen i gang, når prisen er lav, lyder hans råd.

De penge, du sparer nu, kan være en hjælp, når vi inden længe rammer den søde juletid, som er en dyr periode for mange husstande.

Til jul er der især en udgift, som Morten Bruun Pedersen foreslår, at du kan overveje at skrue på, hvis pengene skal række længere.

- Man kan prøve at spørge i den kreds, hvor man giver gaver til hinanden, om det stadig giver mening, at de voksne sidder og bytter julegaver, siger han og tilføjer:

- For nogle kan det måske være en svær snak at tage hul på. Men jeg har selv oplevet, at folk ånder lidt lettet op, når man endelig får snakket om det.

En anden mulighed er at aftale, at de voksne kun køber en enkelt gave til pakkeleg til et bestemt beløb.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv