Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

06/04/2025 - 10:00

Få en bedre køkkenhave uden det store arbejde

Du behøver ikke at få sved på panden, når du bevæger dig hen mod afgrøderne i haven. En gravefri køkkenhave kan nemlig give dig større udbytte og en sund ryg.

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Af: Af Lukas Damgaard-Sørensen Pagonakis, Ritzau Fokus

Mange danskere med køkkenhave plejer at vende jorden, når foråret melder sin ankomst. Det kræver typisk hårdt arbejde, men sådan behøver det ikke at være.

Vi kan i stedet have en gravefri køkkenhave, foreslår Anja Kelvin, der er anlægsgartner hos den almennyttige forening Haveselskabet.

- Man kan etablere en køkkenhave oven på eksempelvis en græsplæne, uden at man behøver grave noget væk. Dermed kan man resten af livet have en køkkenhave, hvor man ikke behøver at grave eller vende jorden én eneste gang, siger hun.

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening er der omkring en million private haver i Danmark.

Knap otte ud af ti af adspurgte haveejere skulle dyrke køkkenhave sidste år, viser en undersøgelse fra Haveselskabet.

En gravefri køkkenhave er egentlig ikke en ny metode. Den engelske gartner Charles Dowding har været fortæller for en gravefri køkkenhave i over 40 år, da han fik gode resultater i sine afgrøder.

- Charles Dowding har formidlet til os andre, at det er en effektiv og produktiv metode. Metoden er altså ikke ny, men det er forholdsvis nyt, at vi taler om det i Danmark, siger hun.

En gravefri køkkenhave har flere fordele, der kan komme danske haveejere med køkkenhave til gode.

- Der er mindre ukrudt, hvilket gør, at der er mindre arbejde med lugning. Der er også større udbytte i form af grøntsager, siger hun.

Samtidig sparer man sin ryg for forårsgravning, der er anstrengende, hvis man har mange kvadratmeter.

Man behøver dog ikke lade køkkenhaven stå fuldstændig til. Det, man kan gøre i haven, er at fodre jorden. Og man gør det typisk omkring september eller oktober, så køkkenhaven kan passe sig selv vinteren over. Det kan dog også gøres i det tidlige forår, hvis ikke man fik det gjort i efteråret.

- Eksempelvis kan man lægge kompost eller findelte plantedele oven på bedet i et to-tre centimeters tykt lag, siger hun.

Det vil gøre, at jorden er tilpas luftig og løs til, at organismerne i jorden kan hente næringsstoffer og plantedele ned. Desuden kan vandet passere, når det regner meget.

- Men jorden er også fast nok til, at man kan gå på den. Plantedelene i jorden suger desuden vand til sig, så jorden holder bedre på vandet, når der er tørre perioder, siger Anja Kelvin.

En gravefri køkkenhave kan også give besparelser for din pengepung, da du sparer penge på vand og gødning, fordi jordstrukturen bliver bedre, og mikrolivet trives.

- En god jordstruktur lader vand passere, hvis der kommer for meget, og den holder på vandet, når vejret er mere tørt. Man sparer dermed på vandet, fordi jordens struktur bedre kan holde på fugten, siger hun og fortsætter:

- Mikrolivet nedbryder komposten og plantedelene, du fordeler på jordoverfladen, og i nedbrydningsprocessen skabes der næring til dine grøntsagsplanter.

På den måde bruger du altså jordens egne mekanismer til at gøde planterne.

/ritzau fokus/

København, 07/04/2025 - 08:00

FAKTA: Hvad er shaolin?

* "Shaolin" er et danskudviklet reality-adventureformat på TV 2.

* Det er optaget i Sydkorea i Dogapsa–templet, som er et buddhistisk tempel, man har lånt til optagelserne.

* Alt indhold og selve forløbet i templet er udviklet og udformet i tæt samarbejde med de to shaolin-masters Shifu Yan Lei og Shi Heng Yi, som guider de ni kendisser igennem et forløb i den ældgamle kinesiske livsfilosofi shaolin.

* Til sidst i forløbet skal de medvirkende fremvise deres individuelle taolu, som er en serie af bevægelser og positurer, der repræsenterer den enkeltes krop og sind.

Kilde: TV 2.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/04/2025 - 08:00

Sarah Zobel: Jeg er ved at smide zobelpelsen

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Når man har et efternavn med en masse historier i sig, skal man finde ud af, hvem man er som fornavn, lyder det fra psykolog og tidligere model Sarah Zobel.

Med efternavnet Zobel står det sort på hvidt, at Sarah Zobel er en del af dynastiet, der er kendt fra erhvervslivet - og til tider også fra de kulørte blade.

Men de senere år har den 51-årige psykolog og tidligere model været i gang med at smide zobelpelsen.

Det fortæller hun i TV 2-programmet "Shaolin".

- Jeg synes, jeg har mere ro i, hvornår jeg har den på, og hvornår jeg har den af. Den vil altid være en del af mig - og heldigvis for det, uddyber hun nu.

- Jeg tror, at når man har et fyldigt efternavn og sådan en familiehistorie, er rejsen - det kan også være derfor, at jeg har læst psykologi, det ved jeg ikke - at finde ud af: Hvem er jeg som fornavn? Hvem er jeg egentlig, når man skræller de der ting fra, lyder det fra Sarah Zobel.

- Det synes jeg, jeg er ved at lande meget godt i nu. Sådan i midten af livet. Men jeg tror, det er generelt for mange , at man skal finde ud af, hvem man er. Om det så er et skjold, man har på, eller en rolle, man har fået.

Sarah Zobel er datter af erhvervslederen og godsejeren Peter Zobel og oldebarn af Hermann Zobel, der var med til at grundlægge forsikringsselskabet Codan.

Skræller man efternavnet væk, er Sarah 51 år, psykolog og mor til tre - de to ældste har hun fra ægteskabet med balletdanseren Alexander Kølpin, den yngste har hun fra forholdet med popstjernen Burhan G.

Nogle kan godt adskille Sarah fra Zobel, andre kan ikke, fortæller hun.

- Jeg er meget opmærksom på ..., indleder Sarah Zobel, imens hun forsøger at finde ordene:

- Jeg tror heller ikke, man selv skal leve sig for meget ind i at antage, at folk har forudindtagelser. Nogle har. Nogle har ikke. Sådan vil det altid være. Men jeg tror, man slipper det lidt mere, jo ældre man bliver. Så er man ligesom bare, hvem man er, konstaterer Sarah Zobel.

Andre ting er foranderlige i hende og noget, hun håber, aldrig stagnerer eller helt stopper.

- Der er altid forskellige lag i ens udvikling. Det er jo ikke noget, man er færdig med, bare fordi man er psykolog, siger Sarah Zobel.

Sammen med otte andre kendisser, heriblandt udenrigskorrespondenten Simi Jan, skuespilleren Thomas Bo Larsen og Vild med dans-stjernen Karina Frimodt, har Sarah Zobel takket ja til at deltage i TV 2-programmet "Shaolin".

Her skal de gennem 12 dage leve som autentiske shaolinmunke i et mentalt og fysisk udviklingsforløb.

- En del af tingene har jeg prøvet før. Jeg har arbejdet med de forskellige følelsesmæssige ting. Så det, der var nyt for mig, og som gik op for mig, var den hardcore fysiske træning, og hvor meget du kan arbejde med sindet og dit mentale velvære via kroppen, lyder det fra Sarah Zobel.

- Vi ved selvfølgelig godt, at sport og træning er sundt. Men vi bruger det måske ikke rigtigt på den måde i vores del af verden.

Krop og sind er meget opdelt i Danmark til sammenligning med shaolinmunkene i Sydkorea, hvor optagelserne fandt sted, mener Sarah Zobel.

- Hvis vi har ondt indeni, går vi til en psykolog eller en terapeut. Har vi ondt i kroppen går vi til en læge. Shaolinmunkene arbejder meget med sundhed, og ved at man bruger kroppen på forskellige måder, siger hun og fortsætter:

- Om det er, at man sidder stille og mediterer for at skabe ro i sindet, eller om man laver kamptræning, så får man det mentalt tusind gange bedre. Deres sammenhæng mellem krop og sind er meget mere flydende der end her.

Noget af det har hun pakket med sig hjem fra templet i Sydkorea.

- Jeg har i hvert fald taget mere struktur med i min hverdag. Det var en ting, shaolinmunkene gik meget op i: At målet er ligegyldigt, men at man skal få strukturen og processen ind. Og så laver jeg thaiboksning, fortæller Sarah Zobel.

- Det bed fast i mig! Det kunne jeg virkelig godt lide, udbryder hun begejstret.

- Mit fag er jo meget blødt og feminint. Så det har været fedt for mig at få den der ild lidt mere frem, så jeg både har det maskuline og det feminine.

Næste afsnit af "Shaolin" kan ses på TV 2 og TV 2 Play mandag.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/04/2025 - 09:00

FAKTA: Klagegrunde over parkeringsbøder i 2023

* I 2023 modtog Parkeringsklagenævnet 2371 klager.

* De fleste klager omhandlede digital registrering og skiltning, der udgjorde henholdsvis 17,64 procent og 16,95 procent af sagerne.

* Parkeringsklagenævnet behandlede 2238 sager i 2023, og bilisten fik medhold i én ud af fem sager.

Kilde: Parkeringsklagenævnets årsrapport for 2023.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 07/04/2025 - 09:00

FAKTA: Sådan klager du over en parkeringsbøde

* Start med at dokumentere din parkering. Tag billeder af din bils placering, din p-billet eller p-skive samt skiltningen i området.

* Du skal klage hurtigst muligt til den myndighed eller det selskab, der har udstedt afgiften. Sørg for at klage skriftligt, og gør det gerne elektronisk, så du kan dokumentere, at du har indsendt en klage.

* Du kan også overveje at kontakte ejeren af pladsen, der kan være en butik eller et indkøbscenter, som ikke ønsker utilfredse kunder.

* Hvis bøden er udstedt af et privat parkeringsselskab, som afviser din klage, har du mulighed for at klage til Parkeringsklagenævnet.

Kilde: FDM.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek