København, 06/01/2025 - 11:00
Testamenter i høj kurs: Nu tør vi tale om arv
Et stigende antal danskere opretter testamenter. Arveretsrådgiver peger på en øget opmærksomhed på området.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Flere danskere sørger for at få ned på skrift, hvem der skal arve dem, når de dør. I løbet af de seneste fem år er antallet af testamenter, der er blevet oprettet ved en notar, steget med 32 procent.
Konkret er bunken årligt vokset fra omkring 38.500 i 2019 til cirka 50.800 sidste år - og fra januar til november i år er antallet allerede nået op på 79.093 testamenter.
Det viser opgørelser fra Tinglysningsretten, som rådgivningsfirmaet Formue Danmark har kigget på. Her peger arveretsrådgiver Malou Trebbien på en øget opmærksomhed på testamenter som en forklaring på tendensen.
- Der er mange, der opfanger historier om det fra medierne. Folk er derfor blevet mere bevidste om, hvad der sker, hvis de ikke har et testamente, fortæller hun og nævner som et eksempel, at et manglende testamente kan føre til stridigheder i den efterladte familie.
- En del af mine kunder siger, at de gerne vil oprette et testamente for at forsøge at undgå, at der opstår konflikter om dødsboet, siger Malou Trebbien.
Stigningen i testamenter kan derudover have noget at gøre med, at det er blevet mere udbredt at oprette fremtidsfuldmagter.
Det siger Charlotte Gade, som er sekretariatschef i Det Gode Testamente, som er et samarbejde mellem flere end 50 af landets velgørende organisationer, der hjælper personer, der overvejer at testamentere til velgørenhed.
- Når du i dag kontakter en advokat omkring en fremtidsfuldmagt, så vil advokaten automatisk oplyse om testamente og omvendt, siger hun.
Men den stigende interesse for testamenter har også rod i et større skred, der er i gang på samfundsplan, mener hun.
- Vi lever i en tid, hvor vi nedbryder tabuer. Både privatøkonomi og død er blevet mere almindeligt at tale om, og det går hånd i hånd med, at flere danskere selv ønsker at bestemme over deres arv, lyder det fra Charlotte Gade.
Har du et ønske om at få lavet et testamente, men har ikke fået det gjort endnu, er hendes besked klar:
- Det væsentligste, man skal forstå og sige til sig selv, er, at det er meget lettere, end man tror. Der findes et væld af myter om, at det er besværligt. Men det er det simpelthen ikke. Det er ret let at få lavet et testamente, siger hun og anbefaler, at du lægger ud med at få styr på tre ting.
- Man skal først og fremmest gøre sig nogle tanker om, hvem der skal arve efter en. Dernæst skal man reflektere over, hvilke personlige ønsker og behov man måtte have, og så er det godt at have en åben dialog med sine nærmeste om ens intentioner. De samtaler er noget af det vigtigste, fastslår Charlotte Gade.
Hun anbefaler i øvrigt, at du får en advokat ind over undervejs for at få rådgivning og at få testamentet registreret hos en notar. En notar er en embedsmand på et dommerkontor, der kan bekræfte gyldigheden af en underskrift.
- Når man registrerer testamentet hos en notar, havner testamentet i det centrale arkiv. På den måde er man helt sikker på, at det bliver fundet frem, når man ikke er her mere, og at ens ønsker for arven bliver opfyldt, siger Charlotte Gade.
/ritzau fokus/