12/07/2025 - 10:00
Stil kaffetrangen i sommerheden med baristaens perfekte iskaffe
Med få ingredienser kan du få iskaffen til at smage, som den professionelle barista selv ville brygge den - hvad end du foretrækker den sort eller med mælk.
Liv Latricia Habel/Ritzau Scanpix
Af: Af Lukas Nørgaard Bødiker, Ritzau Fokus
En varm cappuccino eller en kop dampende mokka kan måske være lige lovlig tung at komme igennem på en hed sommerdag.
Et forfriskende alternativ kan være en kop iskaffe, som du sagtens kan få til at smage himmelsk selv, forklarer Lasse Johansen, der er mangeårig barista og indehaver af caféen Kaffe på Istedgade i København.
Der findes overordnet to typer iskaffe: den sorte og islatten. Her får du baristaens opskrift på dem begge.
Du kan lave den sorte iskaffe på to måder, forklarer Lasse Johansen.
- Du kan lave en pour over, hvor varmt vand hældes over malet kaffe i et filter, og herefter drypper kaffen ned i en kande med is for at køle den ned.
På sin kaffebar bruger Lasse Johansen til denne metode 16 gram kaffe, som er kværnet finere end normalt, og 125 gram varmt vand samt 125 gram isterninger.
Den anden måde tager lidt længere tid, forklarer baristaen.
- Her tager du en kaffesok eller en anden form for filter med grovere kværnet kaffe og lader det trække i koldt vand i 16 til 18 timer.
Udstyr som dette kan anskaffes på nettet og i flere kaffeforretninger.
Når du brygger kaffe med koldt vand, trækkes bitterstofferne ikke ud på samme måde, som når du brygger kaffe med varmt vand, så de sødlige nuancer træder mere frem.
Lasse Johansen anbefaler en mere syrlig type kaffe til den sorte iskaffe, der er baristaens egen favorit.
- Ellers kommer det let til at smage af en kaffe, man har ladet stå. En god tommelfingerregel kan være bønner, der kommer fra enten Kenya, Colombia eller Etiopien, som er gode, siger han.
Hvis man derimod er til en iskaffe med mælk - en islatte - anbefaler baristaen, at man laver sin kaffe på en espressomaskine, hvis det er muligt.
- Så laver man et normalt espressoshot, hælder mælk over isterninger og tilføjer kaffen, forklarer Lasse Johansen.
Valget af mælk er en smagssag.
- Du kan bruge den type mælk, du godt kan lide. For eksempel giver havremælk eller rismælk noget sødme, forklarer baristaen.
Hvis man godt kan lide sin iskaffe lidt sødere, kan man også tilføje sirup.
Både i butikker og online kan købes et bredt udvalg af smage som blandt andet mandel-, karamel- og vaniljesirup samt sirup med frugtsmag.
- Jeg vil faktisk anbefale en neutral sirup, der bare giver noget sødme, siger Lasse Johansen.
Til en islatte er det ikke så afgørende, hvilken type bønne man vælger at bruge.
- Man kan bruge de fleste forskellige typer, der skinner igennem, lyder det.
Baristaens generelle anbefaling er at prøve sig lidt frem, indtil man finder den smagssammensætning, der passer en.
/ritzau fokus/