Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Rønne, 27/04/2024 - 17:54

Direktør truer med at lukke bornholmsk flyrute efter millionunderskud

Hvis flyselskab lukker bornholmsk flyrute, vil det have konsekvenser for knap 200.000 årlige passagerer.

Af: /ritzau/

Flyruten mellem Rønne og København giver flyselskabet Danish Air Transport (DAT) et årligt underskud på 18 millioner kroner.

Det oplyser direktør Jesper Rungholm til TV 2/Bornholm.

Ledelsen overvejer derfor at lukke ruten for at stoppe pengene i at fosse ud af virksomheden.

Men en aftale med Region Hovedstaden gør, at selskabet ikke kan stoppe flyvningerne.

- Hvis vi kunne stoppe i morgen, så havde vi stoppet i morgen. Men det kan vi ikke. Vi har en kontrakt, og vi er forpligtet til at beflyve den kontrakt, indtil den løber ud, siger Rungholm til TV 2/Bornholm.

Aftalen udløber om et halvt år. Derefter kan Region Hovedstaden insistere på at forlænge aftalen med et år. Og det er Jesper Rungholm "bange for, at den bliver", siger han.

Kontrakten forpligter DAT til at fragte Region Hovedstadens hospitalspatienter frem og tilbage mellem Rønne og København et fast antal gange om dagen.

Men DAT overvejer alligevel at lukke ruten, fordi "18 millioner kroner om året er altså mange penge", siger Jesper Rungholm til TV 2/Bornholm. Han mener, at man kan "køre en retssag" for de penge.

En lukning kan potentielt få betydning for 193.000 årlige flypassagerer, som ville skulle bruge 3,5 timer på færgen i stedet for 1,5 time med fly.

Ifølge en rapport, som konsulentvirksomheden EY og Epinion har udarbejdet for Trafikkontaktrådet, vil en lukning af flyruten gøre det mindre attraktivt at bosætte sig på Bornholm.

Rapporten kommer med et bud på en løsning på problemet. Færgeforbindelserne mellem Bornholm og henholdsvis Ystad og Køge under navnet Bornholmslinjen modtager i dag 180 kroner i statsstøtte per passager.

Hvis man i stedet flyttede noget af støtten til flyruten - og reducerede støtten til Bornholmslinjen til 160 kroner - ville man ifølge rapporten kunne skabe økonomisk balance for flyruten.

Omfordelingen af midlerne kan dog tidligst ske i 2030, hvor statens nuværende kontrakt med Bornholmslinjen udløber. Det vil også kræve, at flyruten til København kommer i offentligt udbud, ligesom færgeruten er.

I 2023 boede der 39.602 personer på Bornholm. Ambitionen er et indbyggertal på 42.000, og det er der ifølge flere års tal fra Danmarks Statistik lange udsigter til.

/ritzau/

København, 10/05/2024 - 08:00

DR-stjerne: Det kræver det bedste samarbejde i verden at have børn

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

- Jeg tænker ofte på, hvor heldigt det er, at vi er så glade for hinanden, når vi har fået to børn, siger skuespiller Lise Baastrup, der er gift med Jacob Dahl.

Den kendte skuespiller Lise Baastrup kan netop nu ses i den anden sæson af DR-dramaet "Orkestret".

Serien udspiller sig i og omkring et orkester, og anden sæson omhandler særligt ægteskabet - og når det ikke spiller, men ender i en skilsmisse.

Selv har Lise Baastrup netop kunne fejre såkaldt bomuldsbryllup efter to års ægteskab med gemalen Jacob Dahl.

- Det bedste ved at være i et forhold er, at vi har hinanden. Vi er et hold. Man har sin makker, siger Lise Baastrup.

Parret mødte hinanden i 2017, da Lise Baastrup medvirkede i Cirkusrevyen, hvor Jacob Dahl var forestillingsleder. Han er søn af revydronningen Lisbet Dahl, som også var revyens instruktør dengang.

Efter to års forhold blev Lise Baastrup og Jacob Dahl forældre til datteren Laura. Siden har de fået endnu en lille pige, Elin, der kom til verden sidste år.

- Vi fik egentlig børn ret hurtigt, hvilket jeg tror er godt, for så er alting stadig så nyt. Vi er ikke nogle, der har været sammen i ti år og dybest set tænker, at det er lidt kedeligt. For så er det ikke børn, der redder det, siger Lise Baastrup og fortsætter:

- Jeg tænker ofte på, hvor heldigt det er, at vi er så glade for hinanden, når vi har fået to børn. For hvis man ikke var det, så ville man rive hovedet af hinanden. For man skal dælme samarbejde, lyder det fra hende.

- Det kræver det bedste samarbejde i verden at have børn, og det kræver forståelse og tålmodighed at sige: "Nu går du ind og sover. Det er okay. Det bliver jeg ikke misundelig over".

Det gælder om at have hinandens ryg, mener Lise Baastrup.

- Jeg tænker ofte over, at der må være mange, der har det hårdt, hvis de ikke er rigtigt gode til at samarbejde, siger hun.

Der er meget at se ting, når man har to små hvirvelvinde, og man samtidig har en kreativ karriere med meget skiftende arbejdstider - som regel, når alle andre har fri.

- Når børnene først er puttet, så tænker man: "Det var da ikke så slemt". Men når man er i det, så kan det være et kaos. Du er i sådan en undtagelsestilstand. Men jeg er glad for at være mor, siger Lise Baastrup og fortsætter:

Det er et kaos, jeg elsker. Også fordi jeg ved, at det lige pludselig stopper, og så er det to større børn, man bare har almindelige samtaler med. Så man skal også nyde det her og nu.

Lise Baastrup kan slet ikke begribe, at hendes ældste datter næste sommer bliver skolebarn. Så hun forsøger at trække tiden, inden der venter lille Laura et nyt og langt kapitel.

- Det er dejligt, at der lige er et år til. Vi skal lige lege lidt mere, lyder det fra Lise Baastrup.

- Jeg kan godt forstå de forældre, der tuder, når de holder tale til deres børns konfirmation. Det er jo virkelig et tidspunkt, hvor man tænker: "Var det det? Nu begynder du bare at gå til alt muligt sport. Så begynder du at gå i byen, og så flytter du hjemmefra. Hold da op, det gik alligevel stærkt".

Men sådan går livet sin gang, og der kommer også nye livsbekræftende gaver i, at de bliver ældre og vokser sig større.

- Man skal også nyde det nu og huske tilbage på dengang, de ikke sov igennem om natten, man skulle skifte ble hele tiden, og den ældste tegnede på fjernsynet med en sprittus, siger Lise Baastrup og griner.

I anden sæson af "Orkestret" vender foruden Lise Baastrup også Frederik Cilius, Rasmus Bruun, Neel Rønholt, Caspar Phillipson og Ina-Miriam Rosenbaum tilbage i deres respektive roller fra den foregående sæson.

Sæsonens sidste afsnit sendes fredag på DR1 klokken 21.30 og kan allerede ses om morgenen på DRTV.

/ritzau/

Læs Mere >>

London, 10/05/2024 - 02:02

Kvinde truer med at sagsøge Netflix for injurier

Chris Pizzello/Ritzau Scanpix

Kvinde, der formødes at have inspireret til stalkerkarakter i "Baby Reindeer" truer med at sagsøge Netflix.

En kvinde, der formodes at være inspiration til karakteren Martha i Netflix-hitserien "Baby Reindeer", truer med at sagsøge Netflix.

Det siger kvinden Fiona Harvey i et interview med Piers Morgan i showet Uncensored, der udkommer på YouTube.

Hun truer ligeledes med at sagsøge Richard Gadd, der både har skrevet serien og spiller hovedrollen.

Harvey siger i interviewet, at hun er blevet "tvunget" til at fortælle sin side af historien, efter hun har modtaget dødstrusler fra "internettets blodhunde", efter tv-serien fik premiere på Netflix.

Dramaserien er baseret på skuespiller og komiker Gadds eget liv. Hans karakter Donny bliver stalket af en kvinde ved navn Martha Scott, efter at han serverer hende en gratis kop te på den pub, hvor han arbejder.

Overfor Piers Morgan nægter Fiona Harvey gentagne gange at have stalket Richard Gadd. Hun beskriver hans arbejde som fiktion og kalder det "en overdrivelse".

Den 58-årige kvinde fortæller, at hun var forberedt på at skulle forsvare sig selv mod beskyldningerne, der bliver fremført i showet.

Adspurgt om hun vil drage til juridisk handling, svarer hun "absolut, både overfor ham (Gadd, red.) og Netflix".

Under interviewet refererer Harvey til en scene, hvor karakteren Martha indrømmer at have intimideret Gadds karakter og modtager en ni måneder lang fængselsdom.

- Det er fuldstændig usandt, og meget, meget injurierende for mig. Meget ødelæggende for min karriere, siger hun.

Efter premieren på "Baby Reindeer" begyndte folk at spekulere i, hvem der kunne have inspireret Gadd til at skrive den.

/ritzau/dpa

Læs Mere >>

København, 09/05/2024 - 10:00

FAKTA: Kom tæt på dyrene

* Gå i skjul i et fugletårn. Tag ud i de tidlige morgentimer, hvor fuglene ofte er aktive.

* Bevæg dig væk fra byens lys og stiens lygtepæle i aftentimerne. Se op mod himlen, og oplev flagermus.

* Tag en dykkermaske og en snorkel med på stranden. Stik hovedet ned i vandet ved et tangbælte eller stenrevler. Så kan du se liv under vandet som krebs, fiskeyngel og rippegobler, hvis tråde changerer som diamanter.

* Vend en sten eller et gammelt stykke trøsket træ i skoven, og oplev nogle af de insekter, du normalt ikke får lov at se. Det kan være løbebille eller smælderlarver.

Kilde: naturvejleder Jes Aagaard.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 09/05/2024 - 10:00

Læg dig i skovbunden og få en uforglemmelig naturoplevelse

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hvis du prøver at gå i et med naturen, kan du lokke nogle af de mere sky eksistenser frem fra deres skjul.

Når du går en tur i skoven eller andre naturområder, er det måske med en makker, du har gode samtaler med, eller en afslappende podcast i ørerne. Det kan også være, du svinger dig op i cykelsadlen og kombinerer frisk luft og naturkulisser med syre i benene.

Men hvis det er dine foretrukne metoder, risikerer du at gå glip af nogle helt unikke naturoplevelser.

- Når man går igennem naturen, er det kun de mest resistente dyr, der bliver tilbage og ikke lader sig påvirke af, at man er der, siger bestyrelsesmedlem hos Danmarks Naturfredningsforening Peter Skov Kragh Halling, der er under uddannelse som naturvejleder på Skovskolen ved Københavns Universitet.

Prøv i stedet at stå stille - og være stille. Så kan du nemlig snyde dyrene til at glemme, at du er der.

- Så kommer dyrene frem. Der kan pludselig komme en mus, fordi den tænker, at der ikke længere er fare på færde, siger Peter Skov Kragh Halling.

Faktisk er hans råd, at du smider hæmningerne og gør noget lidt ud over det sædvanlige: Læg dig ned i skovbunden, luk øjnene, og brug dine sanser.

- Så skal man bare lytte, dufte og måske lade sine fingerspidser vandre gennem blade og blomster. Og mærke roen falde over sig, siger Peter Skov Kragh Halling og fortsætter:

- Fordi man lukker øjnene, åbner man også op for sanseapparatet på en anden måde. Man er meget hurtig til at afkode med sine øjne, hvad man ser, og så har har man registreret det og går videre. Så at gå i et med naturen giver en fantastisk ro.

Biolog og Naturvejleder hos Naturstyrelsen Jes Aagaard råder dig til at "blive jæger for en dag", hvis du vil have nogle naturoplevelser ud over det sædvanlige.

- Jeg er selv jæger og står meget tidligt op og går først hjem, når solen er gået ned. Hvis man er ude i naturen i de blå timer - altså omkring solopgang og solnedgang - er der meget større sandsynlighed for at få de meget unikke oplevelser. Hvis man formår at være stille, siger naturvejlederen.

Mange af vores dyr forholder sig i ro i løbet af dagen, hvor de er bange for at blive set af rovdyr. Men når mørket nærmer sig, kommer de frem i skumringen.

- Ræven kommer listende, eller grævlingen er på hjem fra at fouragere, siger Jes Aagaard som eksempler.

Et godt sted at kigge efter dyrene er på kanten til det lysåbne. For eksempel i udkanten af skoven eller engen.

Prøv også at aflæse naturen, lyder naturvejlederens råd:

- Kig efter de steder, hvor dyrene går. Ser man veksler - altså dyrestier - i form af et lille smalt spor, der går ind i skoven, er det et godt sted at sætte sig.

Og så gælder det ellers bare om at vente og prøve at falde i et med naturen. Er du heldig, lægger en af de faste gæster på stien vejen forbi.

- Her i maj sætter rådyrene deres lam, og der er ikke noget skønnere end at se Bambi med brune øjne og sin unge, siger Jes Aagaard.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek