Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 04/07/2025 - 11:31

Danmarks bedste soldater får ny chef som skal opruste eliten

Specialoperationskommandoen får ny chef, som skal stå for opgraderingen af de danske elitesoldater.

Af: /ritzau/

Brigadegeneral Poul Ebstrup bliver ny chef for Specialoperationskommandoen og får dermed ansvar for den kommende oprustning af elitestyrkerne.

Det fremgår af en pressemeddelelse, at Jægerkorpset og Frømandskorpset får ny chef.

- Poul Ebstrup personificerer Jægerkorpsets motto om, at det er "mere at være, end at synes". Han er samarbejdsorienteret og har fokus på opgaven, siger forsvarschef og general Michael Wiggers Hyldgaard.

Ebstrup kommer fra en stilling som vicechef for Forsvarskommandoens Operationstab, men var i 2018-2023 vicechef for Specialoperationskommandoen, som han nu skal være chef for.

Hidtil har oberst Nicolai Stahlfest Møller været fungerende chef for Specialoperationskommandoen.

Poul Ebstrup har siden 1985 gjort tjeneste i Forsvaret.

Først som reserveofficer og delingsfører for en motoriseret infanterideling og siden jægeruddannelsen i en række stillinger på taktisk, operativt og militærstrategisk niveau i ind- og udland.

Michael Wiggers Hyldgaard er selv uddannet jæger og har tidligere været chef for Specialoperationskommandoen, inden han blev udnævnt som forsvarschef.

Dermed kender de hinanden godt, og forsvarschefen roser den nye chef for Jægerkorpset, Frømandskorpset samt Slædepatruljen Sirius.

- Han har samtidigt det helt særlige blik for den verden, som specialoperationsmiljøet er. Og han medbringer også et udpræget syn for verden udenfor, siger Michael Wiggers Hyldgaard.

Inden udgangen af 2026 tilføres elitestyrkerne desuden en ny operativ enhed, som skal øge kampkraften og får en central rolle med at omsætte de operative erfaringer og teknologiske udviklinger - særligt fra krigen i Ukraine.

Droner, missiler og avancerede kampfly fylder mere og mere i krig, og lande verden over arbejder på at inddrage den nyeste viden i eget militær.

På sigt skal enheden kunne indsættes målrettet i ind- og udland, men det er ikke oplyst mere om, hvad den skal.

For nylig blev det oplyst, at specialoperationsstyrkerne skal styrkes og i højere grad end i dag bistå politiet med blandt andet antiterror.

Forsvarsministeriet vil ikke oplyse, hvor mange midler der nu afsættes til specialoperationsstyrkerne. Det er heller ikke muligt at få oplyst, hvor mange soldater der indgår i den nye enhed i specialoperationsstyrkerne.

Professor Mikkel Vedby Rasmussen på Københavns Universitet har tidligere sagt, at "fremtidens soldater" nu skal uddannes i elitestyrkerne.

Han trækker tråde til Ukraine og Iran, hvor specialstyrker, som opererer i det skjulte, spiller en stor rolle.

- Når israelerne har folk futtende rundt i Iran, tager de hul på fremtidens krigsindsats. Præcis som ukrainerne gør det, når de kører lastbiler ind i Rusland, har forskeren i væbnet magt sagt.

/ritzau/

Birmingham, 06/07/2025 - 02:58

Osbourne gav sit sidste skrål i Black Sabbaths afskedskoncert

Andy Buchanan/Ritzau Scanpix

40.000 tilskuere deltog i Black Sabbaths afskedskoncert i Birmingham, hvor bandet blev dannet i 1968.

Det britiske rockband Black Sabbath med forsangeren Ozzy Osbourne leverede lørdag bandets sidste koncert.

Det skete på Villa Park i den britiske by Birmingham, hvor 40.000 tilskuere overværede en koncert, som BBC betegner som et brag.

Det var første gang i 20 år, at bandets oprindelige medlemmer var samlet på scenen.

Den 76-årige forsanger Osbourne, der i 2019 blev diagnosticeret med Parkinsons sygdom, kom i velkendt stil op ad gulvet på sin sorte trone med dødningehoveder for enden af armlænene.

Sygdommen betyder ifølge Reuters, at forsangeren ikke længere er i stand til at gå.

Til tider virkede Osbourne ifølge BBC overvældet, når han kiggede ud på det store menneskehav, der var kommet for at sige farvel.

- I har ingen idé om, hvordan jeg har det. Fra bunden af mit hjerte - tusind tak, sagde Ozzy Osbourne.

Han fremførte fem af sine egne numre, inden han fik selskab af sine gamle kolleger i Black Sabbath.

Metalbandet, der blev dannet i Birmingham i 1968, havde en række kendte gæster som Metallica, Slayer og Guns N' Roses med til afskedskoncerten som opvarmning. De fremførte versioner af Black Sabbath-numre.

Metallica-forsanger James Hetfield gjorde det fra scenen klart, at Black Sabbath har været en stor inspiration.

- Uden Sabbath ville der ikke været noget Metallica. Tak for at give os en mening med livet, sagde Hetfield henvendt til de aldrende forbilleder fra Birmingham.

Black Sabbath blev store i 1970'erne med sange som "Paranoid", "War Pigs" og "Iron Man".

I 1979 blev frontfigur Ozzy Osbourne smidt ud af bandet. Siden skabte han sig en succesfuld solokarriere.

Selv om Osbourne har meddelt, at lørdagens koncert var hans sidste, så vil han ifølge Reuters fortsætte med at indspille musik.

Overskuddet fra lørdagens koncert, der havde fået navnet "Back to the Beginning (tilbage til begyndelsen, red.)", vil gå til velgørenhed, blandt andet organisationen Cure Parkinsons.

/ritzau/

Læs Mere >>

Roskilde, 05/07/2025 - 14:28

Politi: Trods fodboldvold og tyverier var festival usædvanlig rolig

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Politibetjente måtte rykke ud til sammenstød mellem fodboldfans, men ellers var festival rolig, lyder det.

Årets Roskilde Festival tegner til at blive en af de roligere i festivalens historie.

Sådan lyder det fra Søren Danielsen, vicepolitiinspektør ved Midt- og Vestsjællands Politi.

Han er ansvarlig for afviklingen af festivalen i politiets regi.

- Det har været mere fredeligt end normalt. Det er de samme kriminalitetsformer, men i år har det været mere stille, end det har været i flere år, siger han.

Han forklarer den rolige festival med blandt andet vejret.

- Hvis det er dårligt vejr i alt for lang tid, bliver lunten kortere. Der har været et godt tempereret klima hele festivalen igennem, siger Søren Danielsen.

Festivalgæsterne har i år både haft solrige dage med over 30 grader og vådere dage med byger og lyn.

Festivalens sidste dag, lørdag, begyndte våd, men kun få dryp ser ud til at regne ned over Dyrskuepladsen dagen ud.

Med den halve dag tilbage af festivalen kan politiet se, at der er løbet langt færre anmeldelser ind end tidligere set, fortæller vicepolitiinspektøren.

De forbrydelser, som politiet har fået anmeldelser om, handler om tyveri, vold, narko og sædelighedsforbrydelser.

Sædelighed dækker blandt andet over blufærdighedskrænkelser og voldtægter.

Politiet vil ikke oplyse antallet af anmeldelser, og hvilke former for sædelighedsforbrydelser der er blevet anmeldt under festivalen.

- Det efterforskes stadig, så det er for tidligt at sige, hvor mange sager vi har af den karakter. Det ved vi først, når vi engang er færdig med festivalen, og har fået dem efterforsket færdig, siger Søren Danielsen.

Natten til lørdag blev en 37-årig tysk mand sigtet for blufærdighedskrænkelser, efter at han havde filmet tissende kvinder på festivalen med et vildtkamera skjult i en skuldertaske.

Han har erkendt forbrydelsen over for politiet.

Politiet har også sigtet en 18-årig mand, som politiet mener var deltager i et sammenstød mellem fodboldfans mandag på festivalens campingområde.

- Det er ikke et mønster, vi ser normalt, at vi har hændelser, der relaterer sig til fodbold. Det er lang tid siden, at vi har set det, siger Søren Danielsen.

Betjente måtte rykke ud tre gange mandag til sammenstød på musikfestivalen, hvor fodboldtilhængere var røget i totterne på hinanden.

- Det var ikke decideret hardcore fodboldfans. Det var nogle med relationer til Brøndby og FCK, der kom op at slås, fortæller Søren Danielsen.

Så vidt han er bekendt med, har der ikke været flere lignende tilfælde, og generelt har det ellers været småt med anmeldelser om vold på årets festival, fortæller han.

- Vi ser lidt vold. Meget lidt vold, set i lyset af at der er knap 130.000 mennesker ude på sådan en plads, siger han.

Noget, som politiet til gengæld får en del anmeldelser om, er tyveri.

Men det er endnu for tidligt at sige noget endeligt om, hvor stort omfanget har været på årets festival, siger Søren Danielsen.

- Der kommer typisk rigtig mange efteranmeldelser. De unge mennesker har ikke tid til det, når de er ude på festivalen. Det er det mønster, vi ser, siger han.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 04/07/2025 - 10:00

FAKTA: Det bør du huske før afrejse

* Tjek dine forsikringsvilkår i god tid inden afrejse.

* Kontakt dit rejseforsikringsselskab, hvis du har været syg, behandlet eller har ændret medicin inden for de sidste to måneder før afrejse.

* Husk, at det er ikke din læge, men dit forsikringsselskab, der skal give en medicinsk forhåndsgodkendelse.

Kilde: Forsikring & Pension.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 04/07/2025 - 10:00

Syg før ferien? Så skal du have grønt lys fra din rejseforsikring

Clara Margais/Ritzau Scanpix

Uden en medicinsk forhåndsgodkendelse fra forsikringsselskabet før afrejse risikerer du, at rejseforsikringen ikke dækker ved forværring af sygdom eller skade.

Feriesæsonen er over os, og mange danskere pakker kufferten for at rejse til udlandet. Det kan som bekendt være en fordel at have en rejseforsikring, så du er dækket, hvis du skulle blive akut syg eller komme til skade på ferien.

Men hvis du inden for de sidste to måneder før din rejse har været syg eller i behandling, skal du være særlig opmærksom, da det kan påvirke, hvordan din rejseforsikring dækker.

Det fortæller Anne Garde Slothuus, der er er forsikringsekspert i Forsikringsoplysningen under brancheorganisationen Forsikring og Pension.

- Hvis man har haft en behandlingskrævende skade eller sygdom og halvanden måned senere skal på sommerferie, skal man lige huske at få en medicinsk forhåndsgodkendelse, siger hun og uddyber:

- Den er sædvanligvis ikke besværlig at få, men mange glemmer det simpelthen. Og det kan have store økonomiske konsekvenser, hvis man glemmer at udfylde den.

Medicinsk forhåndsgodkendelse kaldes også en forhåndsvurdering og betyder, at dit forsikringsselskab på forhånd skal vurdere, om din sygdom eller skade er stabil nok til, at du kan rejse.

Denne godkendelse er nødvendig for, at du kan være dækket af din rejseforsikring.

- Hvis man undlader at udfylde en forhåndsgodkendelse før afrejse, er udgangspunktet, at forsikringsselskaberne i de fleste tilfælde vil afvise at dække eventuelle udgifter, hvis en sygdom eller skade forværres på rejsen, siger Anne Garde Slothuus.

Det er vigtigt at understrege, tilføjer hun, at det kun er sygdomme eller skader, man har fået behandling for inden for de seneste to måneder, der eventuelt kan være undtaget fra forsikringens dækning.

- Alt andet vil stadig være dækket. Har man for eksempel fået en ny hofte, men bliver smittet med en virus under ferien, dækker forsikringen stadig behandlingen af virussen, siger hun.

Også Trygs rejseskadedirektør Janus Egelund Larsen siger, at det er vigtigt at sikre, at du er rask nok til at rejse.

- Forsikringen dækker nemlig ikke eksisterende sygdomme eller skader, som er opstået før din rejse, siger han.

Du kan typisk udfylde en formular eller en onlinetest på dit forsikringsselskabs hjemmeside og få en vurdering af, om rejseforsikringen dækker.

Ifølge Janus Egelund Larsen har alder tidligere haft betydning, men sådan er det ikke længere.

- Vi oplever engang imellem, at vores ældre kunder ringer ind og er i tvivl om, hvorvidt de skal tage testen, fordi de er over 80 år, siger han og uddyber:

- Men det krav blev fjernet for år tilbage. Så man kan roligt sætte kursen sydpå, så længe man har tjekket, at man har en gyldig rejseforsikring.

Når du udfylder en medicinsk forhåndsgodkendelse, er det ikke en garanti for, at forsikringen dækker.

Har du for nylig været i behandling for en sygdom eller lidelse, kan forsikringsselskabet vurdere, at netop den ikke er dækket på rejsen.

- Så rejser man altså på eget ansvar, siger Anne Garde Slothuus og fortsætter:

- Forsikringsselskabet kan også vurdere risikoen ud fra, hvilken type ferie man skal på. Har man for eksempel fået en ny hofte, vil en skiferie være mere risikabel end en badeferie. Det vil dog altid være en konkret vurdering i den enkelte situation.

Hun anbefaler, at du udfylder en medicinsk forhåndsgodkendelse, inden du bestiller eller betaler din rejse, hvis du har været syg, er kommet til skade eller på anden måde været i behandling inden for de seneste to måneder før afrejse.

Ellers kan det nemlig få betydning for, om en afbestillingsforsikring dækker, hvis du skulle blive for syg til at tage afsted.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek