Washington D.C., 25/04/2025 - 21:09
Rwanda og DR Congo sætter frist for udkast til fredsaftale
Et første udkast til en fredsaftale mellem DR Congo og Rwanda skal ligge på bordet senest om en uge.
Jim Watson/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/AFP
Rwanda og Den Demokratiske Republik Congo (DR Congo) er blevet enige om at fremlægge et udkast til en fredsaftale senest 2. maj og at stoppe militær støtte til væbnede grupper.
Det fremgår af en erklæring underskrevet i USA's hovedstad, Washington D.C., fredag.
USA forsøger at mægle en aftale på plads, og den amerikanske udenrigsminister, Marco Rubio, overværede parterne underskrive hensigtserklæringen.
Ifølge erklæringen forpligter Rwanda og DR Congo sig til at " koordinere gennem eksisterende kanaler for at udarbejde et første udkast til en fredsaftale til gensidig gennemgang senest den 2. maj," hedder det.
De to lande "anerkender gensidigt hinandens suverænitet og territoriale integritet og forpligter sig til at løse deres uoverensstemmelser ad fredelig vej, baseret på diplomati og forhandlinger i stedet for fjendtlig magtanvendelse eller retorik," lyder det videre.
Uden specifikt at nævne M23-oprørerne erklærede parterne, at de anerkender hinandens bekymringer og vil "afholde sig fra at yde statslig militær støtte til ikkestatslige væbnede grupper."
Aftalen kommer på et tidspunkt, hvor USA forhandler om at investere flere milliarder dollar i det mineralrige DR Congo.
Også Rwanda meddelte tidligere i denne uge, at landet taler med USA om en mulig mineralaftale.
I en overraskende udmelding onsdag meddelte DR Congo og M23-oprørerne, at de var blevet enige om at indstille kampene i den østlige del af landet, mens de arbejder hen imod en permanent våbenhvile.
Siden 2021 er mere end seks våbenhvileaftaler mellem de to parter blevet aftalt og brudt.
Det er en årtier lang konflikt, som de seneste måneder er blusset op i særligt det østlige DR Congo. Områderne er rige på guld og andre mineraler.
Oprørere fra gruppen M23 indtog i slutningen af januar byen Goma efter flere dages intens offensiv.
I februar indtog gruppen også den østlige regions næststørste by, Bukavu.
M23 har dræbt over 7000 mennesker i år, hævdede DR Congo i marts. Tallene er ikke blevet verificeret fra uafhængigt hold.
Nabolandet Rwanda er også indblandet i konflikten.
Rwanda har ifølge FN-rapporter forsynet M23 med militærhjælp. Omkring 4000 soldater fra Rwanda befandt sig ifølge FN i marts i det østlige DR Congo, hvor de ifølge FN støtter oprørsgruppen.
Rwanda har benægtet, at landet støtter M23.
Men Rwanda har udtalt, at landet i østlige dele af DR Congo er under trussel fra gruppen FDLR. FDLR blev dannet af hutuledere, som var involveret i folkedrabet på tutsierne i Rwanda.
/ritzau/AFP