Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

13/06/2024 - 10:00

Fire trin: Så let kan du puste nyt liv i dit gamle køkken

Det behøver ikke at kræve en stor renovering at få følelsen af et nyt køkken, siger gør det selv-ekspert Sif Steendahl Grandorf fra "Boligfix for nul og niks".

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

Låger, der hænger i hængslerne, i et køkken, der overordnet ser træt ud. På tværs af huse og lejligheder landet over er der mange, der drømmer om et nyt køkken.

Men du kan gøre rigtig meget med det, du allerede har - og lidt knofedt. Sådan lyder det fra Sif Steendahl Grandorf, der i øjeblikket giver boligfortvivlede danskere en hjælpende hånd med renoveringen i DR-programmet "Boligfix for nul og niks".

- Man kan gøre rigtig meget ved et eksisterende køkken, uanset om det er nyt eller gammelt, for at gøre det mere personligt og gøre det til et køkken, man selv kommer til at elske, siger Sif Steendahl Grandorf, der siden 2019 har afviklet workshops, hvor man som nybegynder blandt andet kan lære at håndtere værktøj og bygge møbler.

1) Køkkenfronter.

Det første, dit øje rammer i køkkenet, er sandsynligvis fronterne. Og det er et oplagt sted at starte din mini-makeover.

- Uanset om det er laminat eller teak, eller hvad det måtte være, kan man give det en makeover ved at slibe det ned og male det, siger gør det selv-eksperten.

Den præcise proces afhænger af materialet. Men du kan arbejde med alle typer af materialer. Når du har slebet fronterne ned, skal de bare grundes på den måde, der passer til materialet.

- Der er rigtig mange, der står med et laminatkøkken eksempelvis et typisk Ikea-køkken, der har en blank overflade.

- Det kan man sagtens male på. Det handler om at ridse laminatoverfladen op med sandpapir - for eksempel korn 180 - bruge en god hæftegrunder og så bagefter give det tre lag træmaling, forklarer Sif Steendahl Grandorf.

Ud over malede overflader kan du lege med at sætte nye greb eller lister på for at give det et helt nyt udtryk, foreslår hun.

2) Bordplade.

Din bordplade kan også hurtigt blive forvandlet. Er det træ, kan du slibe den og give den en gang olie.

Men der er faktisk også muligheder for at give laminatbordpladen en inspirerende overhaling.

- Man kan beklæde den med fliser eller beklæde den med linoleum, som giver helt andet udtryk, siger Sif Steendal Grandorf.

3) Hylder.

Har du overskabe, kan det ifølge indretnings- og byggeeksperten godt give dit køkken et lidt tungt udtryk.

Derfor kan du overveje at erstatte dem med åbne hylder.

- Det kunne være nogle lange hylder, der ligesom gør køkkenet længere og bredere. Et køkken er tit i et hjørne. Så hvis man forestiller sig to lange hylder, der bare kører over den ene væg ind, i hjørnet og over til den anden væg. Det er flot, siger Sif Steendahl Grandorf.

Her kan du elegant udstille alle dine yndlingskopper, karafler eller kogebøger, foreslår hun.

4) Match materialer.

Har du lavet dine nye, lette hylder i træ, er det oplagt at lade det materiale gå igen andre steder i køkkenet.

- Så er det rart, at der er en kurv i flet og nogle skærebrætter i træ, der står og pynter.

- Rum bliver mere harmoniske, når der er nogle elementer, former, materialer og farver, der får lov til at gå igen, siger indretningseksperten og siger som et andet eksempel, at det kan være, at køkkenet har fået greb i børstet stål, som matcher vandhanen.

/ritzau fokus/

København, 13/09/2024 - 08:00

Danske stjerneskud hædres med penge og priser

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Flora Ofelia Hofmann Lindahl, Youssef Wayne Hvidtfeldt, Nina Rask og Sara Fanta Traore er årets modtagere af Lauritzen-prisens talentstempel.

Når Danmarks ældste skuespillerpris, Lauritzen-prisen, uddeles søndag, er der også spot på fire unge stjerneskud.

Flora Ofelia Hofmann Lindahl, Youssef Wayne Hvidtfeldt, Nina Rask og Sara Fanta Traore er årets modtagere af den såkaldte Believe in You-prisen.

Det annoncerer Lauritzen Fonden, der uddeler Lauritzen-prisen, i en pressemeddelelse.

Med prisen kan 19-årige Flora Ofelia Hofmann Lindahl tilføje endnu en statuette til samlingen, der blandt andet består af en robertpris for præstationen i DR-dramaet "Ulven kommer", som hun modtog i 2021 som den yngste nogensinde.

Samme år modtog hun - også som den yngste nogensinde - prisen for Bedste Hovedrolle ved filmfestivalen San Sebastian for det historiske drama "Du som er i himlen".

En pris, som hun delte med den oscarvindende Hollywood-stjerne Jessica Chastain, der vandt sin statuette for filmen "The Eyes of Tammy Faye".

- Det er på visse måder skørt at give Flora Ofelia en Believe in You-pris, fordi hun allerede er så stærkt etableret som skuespiller, så selvfølgelig tror vi på det, lyder det i begrundelsen.

- Alligevel giver det mening. For vi tror på, at med Floras arbejdsomhed og Floras måde at forsvare sine roller på er det kun begyndelsen - begyndelsen har bare været ret eksplosiv.

Believe in You-prisens anden modtager Youssef Wayne Hvidtfeldt fik også sit gennembrud i et DR-drama. Den 36-årige skuespiller havde en af de bærende roller i "Huset", som blev sendt sidste år.

Nina Rask, der har medvirket i serier og film som "Orkestret", "Carmen Curlers" og "Nattevagten 2", modtager sin Believe in You-pris, fordi skuespilleren tør udstille alle - ikke mindst sig selv, lyder det.

- Nina flyder frit i kønsdebatten, i kunsten, i komikken og i et kulturliv, der trænger til at få genoprettet balancen. Det er modigt og - lader det til - helt naturligt for Nina.

Den sidste modtager af Believe in You-prisen er 32-årige Sara Fanta Traore, der har haft bærende roller i "Viften" og "Bag enhver mand".

De fire skuespillere modtager prisen ved årets uddeling af Lauritzen-prisen, der løber af stablen på Folketeatret i København søndag den 15. september.

Med hæderen følger også 50.000 kroner.

Der uddeles også tre andre priser, herunder hovedprisen, der gives til to skuespillere, der har markeret sig med unikke præstationer på enten film, teater eller tv.

Med hovedprisen følger 250.000 skattefrie kroner og 50.000 kroner, som modtagerne donerer til et velgørende formål.

Derudover uddeles Børne- og Ungeprisen på 100.000 kroner, som gives til en enkeltperson, en organisation eller en gruppe, der har børne- og unge-målgruppen i fokus og har taget hånd om et relevant emne i øjenhøjde, lyder det.

Og så skal Backstageprisen på 50.000 kroner også uddeles. Den gives til en person, der normalt står i skyggen af skuespillerne på en produktion, lyder det. Det kan være en manuskriptforfatter, en fotograf eller en kostumedesigner.

Prismodtagerne bliver udvalgt af en komité, som i år består af blandt andre instruktør May el-Toukhy, Det Kongelige Teaters skuespilchef, Morten Kirkskov, og Politikens filmanmelder Kim Skotte.

Lauritzen-prisen er skænket af Lauritzen Fonden, en erhvervsdrivende fond, der ud over at være moderselskab til blandt andet DFDS A/S hvert år uddeler omkring 40 millioner kroner rettet mod sociale, kulturelle, uddannelsesmæssige og maritime indsatser, lyder det.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 13/09/2024 - 07:30

Superstjernen Sidse Babett Knudsen

* 55-årige Sidse Babett Knudsen blev uddannet fra den private skuespillerskole Théàtre de L'Ombre i Paris i 1990.

* Hun debuterede i Jonas Elmers "Let's Get Lost", som indbragte hende en Robert-pris og en Bodil-statuette.

* Det helt store gennembrud fik hun i 1999 i Susanne Biers nyklassiker "Den eneste ene" med replikker som "Bare ærgerligt, Sonny-boy" og "Du lugter af løg".

* I 2010 skete et stort skifte i hendes karriere, da hun fik rollen i DR-dramaet "Borgen" som statsminister Birgitte Nyborg. Her fik udlandet virkelig øjnene op for den danske stjerneskuespiller.

* Hun har medvirket i store Hollywood-produktioner som "A Hologram for the King" og "Inferno", begge over for Tom Hanks, og i serien "Westworld", der havde superstjerner som Anthony Hopkins og Ed Harris på rollelisten.

* Sidste Babett Knudsen har også udmærket sig i fransk film.

* I 2016 modtog Sidse Babett Knudsen den franske filmpris César for Bedste Kvindelige Birolle i "Hermelinen".

* Sidse Babett Knudsen er desuden ridder af den franske kunst- og litteraturorden L’Ordre des Arts et des Lettres.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 13/09/2024 - 08:00

FAKTA: Det kan AI (ikke) i jobsøgning

AI's fordele:

* Kan hjælpe med at sætte ord på dine kompetencer og din motivation.

* Kan analysere et jobopslag, så du har større chance for at ramme plet med din ansøgning.

* Kan vurdere, om du er et godt match til jobbet.

* Kan være en hjælper i skriveprocessen med ansøgningen og optimere cv'et.

* Kan agere samtalemodpart, så du kan øve dig op til en jobsamtale.

 

AI's mangler:

* AI bør ikke skrive alt for dig. Det bliver ofte uinspirerende og kan genkendes som AI-sprog.

* Bør ikke bruges til informationssøgning, da du hverken kan regne med AI's fakta, eller at AI har adgang til al den relevante information.

* AI forstår ikke nødvendigvis den rette sammenhæng. Du skal selv give AI den rigtige kontekst.

* De forskellige AI-modeller er ikke lige gode til alting - de er trænet til at udføre specifikke opgaver.

 

Kilde: fagforeningen Djøf, som har udgivet guiden "Sådan bruger du AI, når du søger job".

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 13/09/2024 - 08:00

Brug kunstig intelligens på den rigtige måde og land jobbet

Michael Dwyer/Ritzau Scanpix

Kunstig intelligens kan bruges som en karriererådgiver, der guider dig i den rigtige retning. Men øv dig i at give den ordentlige instruktioner.

Du kender nok det kejtede og unaturlige sprog, som afslører, at en tekst er oversat af en computer - eller måske ligefrem skrevet fra bunden af kunstig intelligens.

Men AI - som står for articifial intelligens altså kunstig intelligens - som du måske kender fra tjenester som chatbotterne ChatGPT og Gemini, har for længst vristet sig fri af mange af begyndervanskelighederne med de gumpetunge hakkebrætsformuleringer og er blevet en del af hverdagen.

Det har hvert tredje af de nyuddannede Djøf-medlemmer også opdaget, og de har brugt kunstig intelligens som en del af deres jobsøgning. Det viser en ny undersøgelse fra fagforeningen Djøf.

- Den yngre generation er hurtige på tasterne. AI er i vores telefoner og skærme, så det er inden for armslængde, siger karriererådgiver hos Djøf Helle Hvilshøj.

Og selv om hun genkender problemet med den monotone og upersonlige skrivestil, mener hun også, at der er meget hjælp at hente med AI blandt andet som en del af jobsøgningen.

- Der åbner sig et stort potentiale, når man ser på de mange facetter af jobsøgning. Det er meget mere end at skrive en ansøgning og et cv.

- Man kan bruge AI til at få sat ord på, hvad man er god til, skabe overblik over kompetencer fra uddannelse og tidligere job og få hjælp til at afkode, hvordan man matcher jobbet, forklarer Helle Hvilshøj.

Det handler altså langt hen ad vejen om at bruge AI som en sparringspartner, som man indgår i en dialog med.

Du kan ligefrem bruge den til at træne jobsamtalen med. Få den til at agere den anden part, så du kan blive klædt på og øve dig inden den egentlige samtale.

Det fortryllende, men også forbandede ved AI er, at du som hovedregel får det ud, du har puttet ind.

Derfor handler det også i høj grad om at blive verdensmester til at prompte - det vil sige at skrive de rigtige instruktioner til AI. Det er nemlig dem, der afgør dit resultat, mere end det er mekanikken i den anden ende.

Hvis du kun giver den en jobtitel og beder den skrive en ansøgning, får du lige præcis den generiske og gabende forudsigelige ansøgning, du har bedt om.

Men hvis du klæder platformen ordentligt på til at være din karriererådgiver og er vedholdende i dialogen, har du god mulighed for at blive inspireret og få øjnene op for eksempelvis de kompetencer, du bør fremhæve.

- Det handler om det rigtige mindset. Du skal forstå, at hvis du ikke fodrer den med ret meget information, får du en ringe tilbagemelding på noget, der i jobsøgningssammenhæng skal være målrettet og vise, hvem du er, og så i øvrigt være struktureret og læsbart.

- Så man er nødt til at øve sig i, hvordan man formulerer sig over for AI, så den løser opgaven, siger chefkonsulenten.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek