Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 19/12/2023 - 10:00

Mange vælger rådgivning til boligkøb: Kend forskel på rådgiverne

Hvis du skal købe bolig, har du nok bemærket, at flere forskellige faggrupper tilbyder deres rådgivning. Uvildighed er vigtig, når du skal vælge, lyder rådet.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Boligkøb er nok den største investering, du kommer til at lave. Og derfor er der også mange kommende boligejere, der søger tryghed i bolighandlen gennem rådgivning.

Men der er adskillige rådgivere at vælge imellem, og det kan godt forvirre, fordi flere faggrupper som ejendomsmæglere, byggesagkyndige og advokater tilbyder rådgivning.

Formand for Danske Boligadvokater Niels Erlandsen anbefaler boligkøbere at tænke over, hvor uvildig den enkelte rådgiver er.

- Altså hvilke interesser varetager rådgiveren egentlig? Det skal man spørge sig selv om, siger han.

Det fremgår for eksempel af gældende lovgivning, at en ejendomsmægler er sælgers mand og skal varetage sælgerens behov og interesser.

En ejendomsmægler kan også repræsentere køberen som rådgiver, men må - af gode grunde - ikke være repræsentant for både køber og sælger i samme handel.

- Det kommer nok ikke som en overraskelse, at jeg ser boligadvokaten som den helt uvildige part, der er tovholder for køber, siger han.

Niels Erlandsen peger på, at en boligadvokat ved en del om alle de forskellige fagområder i en bolighandel og kan samle rådgivningen.

Advokater har ligesom rådgivere i andre brancher som ejendomsmæglere og byggesagkyndige en lovpligtig ansvarsforsikring i tilfælde af fejl og uagtsom handling.

- En boligadvokats rådgivning starter med købsaftalen og gennemgang af de individuelle vilkår, hvori ejendomsmægleren typisk varetager sælgerens interesser, siger han og fortsætter:

- Derefter gennemgår boligadvokaten alle andre dokumenter og byggesager, før en godkendelsesskrivelse med eventuelle forbehold bliver udarbejdet.

Ifølge Niels Erlandsen skal du forvente, at det koster mellem 8000 og 15.000 kroner at få rådgivning fra en boligadvokat til køb af ejendom.

Den øgede efterspørgsel på rådgivning fra boligkøbere har man i høj grad også mærket i rådgivningsvirksomheden Byggesagkyndig.nu.

Det siger virksomhedens administrerende direktør, Christian Norborg.

- I en tid med stigende priser og renter vil man som boligkøber være sikker på, at man ikke køber katten i sækken. Og flere har fået øjnene op for, at en tilstandsrapport i sig selv ikke yder nogen garantier, siger han.

- Tilstandsrapporten har som oftest en række forhold, som en bygningssagkyndig ikke har kunnet undersøge. Det kan for eksempel være, at boligens gulv er dækket af et tæppe, eller at der ikke har været adgang til loftet.

Bygningssagkyndige og byggesagkyndige har samme kvalifikationer, men det er kun beskikkede bygningssagkyndige, som må udarbejde en tilstandsrapport, forklarer Christian Norborg.

- En tilstandsrapport er et overordnet helbredstjek af boligen, siger han og fortsætter:

- Derfor kan det være en god idé for køber at hyre en uvildig byggesagkyndig til en dybere gennemgang af boligen.

Ifølge Christian Norborg vil det give bedst mening at tage en byggesagkyndig med allerede til fremvisning af en bolig, og det vil koste i omegnen af 4000 til 5000 kroner.

/ritzau fokus/

Los Angeles, 15/04/2024 - 05:08

Serie om stenrig og dysfunktionel familie vinder to priser

Mike Blake/Reuters

"Succession" om den dysfunktionelle familie bag et mediedynasti vandt priser ved Writers Guild Awards.

Tv-serien "Succession" vandt søndag to priser ved den årlige prisuddeling Writers Guild Awards.

Det skriver underholdningsmediet Variety.

Priserne uddeles til de bedste manuskriptforfattere bag årets film og tv-serier. Desuden hyldes teater, dokumentar og computerspil.

"Succession", der handler om et mediedynasti og den dysfunktionelle familie bag, vandt priserne for henholdsvis Bedste Dramaserie- og Episode.

"The Bear" vandt prisen for Bedste Komedieserie, mens "Beef" fra Netflix vandt prisen for Bedste Miniserie.

Prisen for Bedste Nye Serie gik til "The Last of Us" på HBO, mens "Last Week Tonight with John Oliver" vandt i kategorien Bedste Talkshow.

Prisuddelingen afholdes som to begivenheder, der sker samtidig - den ene i New York City og den anden i Los Angeles.

Det er den første afholdning af Writers Guild Awards, efter at medlemmer af Fagforeningen for Hollywoods manuskriptforfattere (WGA) i foråret sidste år gik i strejke.

Strejken medførte blandt andet, at dette års prisuddeling blev udskudt til april.

På scenen i Los Angeles påtalte skuespillerinden Niecy Nash-Betts, som var aftenens vært, også sidste års strejkeforløb.

- Vi kæmpede for lige løn, lige plads til at udtale os, og for vores ret til at nå med til slutningen af en sæson på ti afsnit, sagde hun ifølge Variety.

I oktober sidste år gav fagforeningens medlemmer grønt lys til en treårig aftale med flere filmselskaber og streamingtjenester.

Aftalen indeholder blandt andet en lønstigning og beskyttelse af manuskripter over for kunstig intelligens i branchen.

Succession har også ved andre prisuddelinger vundet flere titler.

I januar i Los Angeles til Emmy-uddelingen, som hylder de bedste tv-serier, dominerede hitserien, da den blandt andet blev vinderen af den prestigefulde pris for Bedste Drama.

/ritzau/

Læs Mere >>

Los Angeles, 15/04/2024 - 04:44

Serie om stenrig og dysfunktionel familie vinder to priser

"Succession" om den dysfunktionelle familie bag et mediedynasti vandt priser ved Writers Guild Awards.

Tv-serien "Succession" vandt søndag to priser ved den årlige prisuddeling Writers Guild Awards.

Det skriver underholdningsmediet Variety.

Priserne uddeles til de bedste manuskriptforfattere bag årets film og tv-serier. Desuden hyldes teater, dokumentar og computerspil.

"Succession", der handler om et mediedynasti og den dysfunktionelle familie bag, vandt priserne for henholdsvis Bedste Dramaserie- og Episode.

"The Bear" vandt prisen for Bedste Komedieserie, mens "Beef" fra Netflix vandt prisen for Bedste Miniserie.

Prisen for Bedste Nye Serie gik til "The Last of Us" på HBO, mens "Last Week Tonight with John Oliver" vandt i kategorien Bedste Talkshow.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/04/2024 - 08:00

FAKTA: Skærm dig mod pollen i hverdagen

* Luft ud tidligt om morgenen eller sent om aftenen, hvor der er færrest pollen i luften.

* Tør dit tøj indendørs eller i tørretumbleren i stedet for at hænge det udenfor.

* Brug solbriller og eventuelt en kasket for at begrænse mængden af pollen, du får i ansigtet.

* Skyl håret, inden du går i seng om aftenen, så du undgår pollen på hovedpuden.

Kilde: Astma-Allergi Danmark.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 14/04/2024 - 08:00

Træt af pollen? Det skal du vide om allergivaccination

Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

Forår betyder pollen i luften, men du skal være ekstraordinært hårdt ramt, før det bliver relevant med en vaccination mod din allergi.

Næsen løber, øjnene svier, og du føler dig sløv og træt. Pollenallergi kan være en ret så irriterende forårsbebuder, men hvornår er det relevant for dig at blive decideret vaccineret mod den?

- Vores råd vil altid være, at du taler med din læge. Det er vigtigt, at der bliver udarbejdet en individuel behandlingsplan, lyder det fra Christine Højer Eriksen, der er sundhedsfaglig koordinator i patientforeningen Astma-Allergi Danmark.

- Symptomerne skal drøftes, også i forhold til hvordan de begrænser dig og påvirker din livskvalitet. Og ud fra det træffer lægen en beslutning om den rette behandling, uddyber hun.

Hos forsikringsselskabet Gjensidige melder man om et stigende antal sager og henvendelser om tilskud til allergivaccinationer.

Om der er tale om en generel stigning i antallet af allergivaccinationer, har Charlotte Gotthard Mørtz, der er formand for Dansk Selskab for Allergologi og professor ved Hudafdelingen og Allergicentret på Odense Universitetshospital, ikke nogen fornemmelse af.

- Men der er rigtig mange, der lider af allergi. Det er omkring 30 procent af vores population, der har høfeber eller helårsallergi, fortæller hun.

Hun råder dig, der er pollenallergiker, til at afprøve andre løsninger i samarbejde med din egen læge, inden du overvejer vaccination.

- Hvis du har milde og kortvarige symptomer, kommer det ikke på tale med allergivaccination. Men er der tale om moderate eller svære symptomer, hvor du har behov for fast behandling i længere perioder, kan man overveje det, siger Charlotte Gotthard Mørtz.

Hun peger på, at behandlingen af pollenallergi typisk består af en daglig dosis særlig næsespray med steroid og antihistamintabletter.

- Det er vigtigt, at man tager sin næsesteroid fast gennem pollensæsonen. Det virker ikke, hvis du kun tager det en gang imellem, understreger hun.

Oplever du stadig symptomer på trods af næsespray og antihistaminer, må du igen tage fat i din læge. Her vil du, hvis ikke det allerede er sket, blive grundigt undersøgt med blodprøver og priktest for at finde frem til, hvad det helt præcist er for pollen, du reagerer på.

Kommer vaccination herefter på tale, skal du indstille dig på, at processen bliver en lang en af slagsen.

- Behandlingen kræver, at man er vedholdende som patient, fordi den foregår over tre til fem år, hvor du hver sjette uge får en injektion. Man kan også få pillebehandlinger, hvor man skal huske at tage en pille hver dag i tre år, fortæller Charlotte Gotthard Mørtz.

Samtidig skal du gøre dig det klart, at du ikke kan regne med at blive totalt symptomfri, når behandlingen slutter.

- Men de fleste er rigtig glade for behandlingen og får en markant bedre livskvalitet. Desuden kan udvikling af astma forebygges, siger professoren og fortsætter:

- Man må dog ikke tænke, at man aldrig kommer til at mærke noget til sin høfeber igen. Man vil stadig kunne opleve milde symptomer.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek