Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 13/04/2024 - 10:00

Skab en have der både vil vises og spises

Spiselige planter hører ikke kun til i køkkenhaven. Ny bog kommer med fif til, hvordan du kreerer summende staudebede, du kan sætte tænderne i.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Din have rummer sikkert et par krydderurter og måske en bærbusk eller to, men du kan ganske nemt tage skridtet videre og lade endnu flere spiselige planter flytte ind i bedene.

Dermed skaber du både et levende spisekammer for dig selv og andre mere kriblende eksistenser.

- Bede med flerårige stauder kan fungere som levesteder, hvor nogle af planterne bliver spist af os, og samtidig bliver de brugt som værtsplanter eller nektar- og pollenkilder for alle mulige insekter. Så de er ikke kun til for vores egen skyld, fortæller Kristine Cazalis Fenger, som er aktuel med bogen "I gang med spiselige bede", der udkommer 18. april.

Hun er uddannet filosof med speciale i miljøetik og naturhaver og til daglig driver hun virksomheden Blomst og Bønne samt butikken Verdens Mindste Planteskole.

Her guider hun læseren gennem et væld af forskellige slags bede, som alle består af stauder, der vender tilbage år efter år, og på den ene eller anden måde kan bruges i køkkenet.

Er du usikker på, hvor du skal begynde, lyder rådet:

- Du skal starte der, hvor lysten er størst, og så skal du tænke over, hvad der er mest realistisk, at du får spist.

- Det giver god mening at lave et tebed, hvis du elsker urtete. Vil du gerne have grøn salat hver dag, så start med et flerårigt salatbed, siger Kristine Cazalis Fenger.

En plante, som går igen i mange af hendes bede, er flerårig kål. Den er nemlig driftssikker, nem at have med at gøre, og der findes mange forskellige sorter.

- Sorten daubenton er min yndlings. Den smager af kål og ligner en busket grønkål med glatte blade, og så lever den typisk i mindst fem år. Så du kan spise den i mange år, og den kræver ikke andet, end at du lægger lidt jorddække omkring den, fortæller hun.

Af andre nemme planter nævner hun skovjordbær, sandsennep og mynte.

- Alle kan dyrke mynte, og der er virkelig mange forskellige slags ud over de klassiske. Nogle smager af basilikum, nogle smager af citron eller solbær. En anden nem velsmagende plante er grøn bladfennikel, som bliver to meter høj og altid er omgivet af svirrefluer, fortæller Kristine Cazalis Fenger.

Det gælder for mange af flerårige planter, at du kan bruge dem i stedet for afgrøder, der skal sås på ny hvert år.

Du kan for eksempel bruge brændenældeblade eller stolthenriks gåsefod i stedet for spinat eller den flerårige porre babingtons porreløg i stedet for almindelig porre.

Ifølge Kristine Cazalis Fenger er de flerårige staudebede dog noget ganske andet end køkkenhaven.

- I køkkenhaven er fokus på produktion og udbytte. Efter høst står du med et tomt bed og starter forfra. Der skal være lige rækker og styr på det. Sådan er det ikke i de flerårige bede, der kan indrettes, så de er spændende og smukke året rundt, og hvor der kan høstes igen og igen fra de samme planter, siger hun og fortsætter:

- Samtidig er det megafedt at opleve, at andre arter flytter ind og har gavn af bedene. Vi har for eksempel et bed med nogle varmeelskende krydderurter, som vi har bygget op med sten, og her bor der nu markfirben og vilde bier.

- De spiselige blomsterbede er fulde af bier og sommerfugle, som har en fest - og selve jorden er fuld af liv. Det er bare dejligt at opleve, at der kan være plads til andet og andre end bare vores mad.

Og når først bedene er anlagt, kræver de ikke ret meget tid at holde, fortæller Kristine Cazalis Fenger.

- Vi bruger mindre tid på at passe vores flerårige bede, end vi gør på at slå vores græsplæne, og vi spiser og spiser af dem hvert år. Vi har omkring 100 forskellige spiselige flerårige planter på et område på måske fem gange ti meter, siger hun.

/ritzau fokus/

Atlanta, 15/07/2025 - 03:00

Ikke-udgivet Beyoncé-musik stjålet fra koreografs bil

Parkwood Entertainment/Reuters

Harddiske med sange, der ikke er blevet udgivet, er stjålet fra bil, som blev brugt af koreograf og danser.

Uudgivet musik fra den amerikanske sanger Beyoncé er blevet stjålet fra en bil i Atlanta i den amerikanske delstat Georgia.

Det skriver mediet BBC.

Tyveriet fandt sted den 8. juli - få dage inden, at Beyoncé spillede den første af fire koncerter i byen som del af sin Cowboy Carter-turné.

Her blev en række genstande stjålet fra en lejebil, som blev brugt af sangerens koreograf og af en af hendes dansere.

En politirapport viser, at harddiske med sange, der endnu ikke er blevet udgivet, er blandt de stjålne sager. Også dokumenter med planer for hendes shows og sætlister til tidligere og kommende koncerter blev stjålet fra bilen.

Politiet i Atlanta siger, at der er blevet udstedt en arrestordre på en mistænkt. Vedkommendes navn er dog ikke blevet offentliggjort.

Christopher Grant, som er koreograf for Beyoncé, og danseren Diandre Blue forklarer til politiet, at de havde parkeret den lejede bil, som var en sort Jeep Wagoneer, for at gå ind i et spiseområde med madboder, som lå i nærheden.

Da de vendte retur, var bilens bagrude blevet smadret, og to kufferter var forsvundet, lyder det i politirapporten om hændelsen.

De to har også fortalt til politiet, at de i bilen også havde oplysninger til Beyoncé, som de kalder meget personlige og følsomme.

Fra bilen blev der desuden stjålet en bærbar computer, designertøj og et par Airpods fra Apple.

Myndighederne har forsøgt at bruge en funktion, hvor man kan spore computer og Airpods, til at finde ud af, hvor de stjålne ting er, fremgår det af politirapporten.

Myndighederne har også undersøgt bilen for fingeraftryk, og de fandt i den forbindelse to "meget lette" aftryk, lyder det.

Det er umiddelbart uklart, hvorvidt de stjålne genstande er blevet fundet.

BBC har rakt ud til en repræsentant for Beyoncé vedrørende sagen, men sangeren er ikke umiddelbart vendt tilbage.

Beyoncé spillede Cowboy Carter-turnéens første koncert i Atlanta den 10. juli. Den sidste finder sted mandag aften amerikansk tid.

/ritzau/

Læs Mere >>

Atlanta, 15/07/2025 - 02:44

Ikke-udgivede Beyoncé-sange stjålet fra koreografs bil

Harddiske med sange, der ikke er blevet udgivet, er stjålet fra bil, som blev brugt af koreograf og danser.

Uudgivet musik fra den amerikanske sanger Beyoncé er blevet stjålet fra en bil i Atlanta i den amerikanske delstat Georgia.

Det skriver mediet BBC.

Tyveriet fandt sted den 8. juli - få dage inden, at Beyoncé spillede den første af fire koncerter i byen som del af sin Cowboy Carter-turné.

Her blev en række genstande stjålet fra en lejebil, som blev brugt af sangerens koreograf og af en af hendes dansere.

En politirapport viser, at harddiske med sange, der endnu ikke er blevet udgivet, er blandt de stjålne sager. Også dokumenter med planer for hendes shows og sætlister til tidligere og kommende koncerter blev stjålet fra bilen.

Politiet i Atlanta siger, at der er blevet udstedt en arrestordre på en mistænkt. Vedkommendes navn er dog ikke blevet offentliggjort.

Christopher Grant, som er koreograf for Beyoncé, og danseren Diandre Blue forklarer til politiet, at de havde parkeret den lejede bil, som var en sort Jeep Wagoneer, for at gå ind i et spiseområde med madboder, som lå i nærheden.

Da de vendte retur, var bilens bagrude blevet smadret, og to kufferter var forsvundet, lyder det i politirapporten om hændelsen.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 15/07/2025 - 08:00

FAKTA: Lav en hindbærsirup som base

* Smid hindbær i en gryde med vand, sukker og en ordentlig kvist timian. Vær ikke nærig med vandet, for det trækker vand ud af bærrene. En tommelfingerregel er at bruge dobbelt så meget vand som bær.

* Tilsmag undervejs, hvor meget timian den skal have.

* Lad det simre i 5-10 minutter, og lad derefter blandingen trække i 5-10 minutter. Gentag processen et par gange. Bagefter kan du reducere saften, så smagen bliver mere koncentreret.

* Brug siruppen som base for drinks eller saftevand.

Kilde: kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 15/07/2025 - 08:00

Opgradér frugtsaften til sofistikerede sommerdrinks

Jørgen Jessen/Ritzau Scanpix

Gør frugtsaften til en læskende voksendrink med et overraskende pift, og giv cocktailen et smagsboost med undervurderede urter.

Du har lavet en lækker saft med havens bær eller frugter. Farven er smuk, og duften er ren sommer. Men den er måske ikke en partystarter.

Med velvalgte krydderurter kan du dog løfte din søde drik fra "smølfe-hindbærsaft a la børnehave", som kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang poetisk udtrykker det, til en sofistikeret voksendelikatesse.

- Hvis man har lyst til at lave alkoholfri safter, som er tænkt til voksne, eller et alternativ til en sjus, så er krydderurter rigtig gode at tilføje. Så bliver det mere nuanceret og får den voksne kant, forklarer hun.

Der er nogle klassiske smagskombinationer, som man ikke går galt i byen med.

Louisa Lorang fremhæver rosmarin sammen med citron. Hindbær med timian. Og estragon i kombination med brombær.

- De passer bare godt sammen. Det er ufarligt, det bliver ikke mærkeligt i munden.

- Timian og hindbær - man kan næsten smage det allerede - det giver de søde, parfumerede hindbær noget kant, siger Louisa Lorang.

Man skal dog ikke lade sig begrænse til de nævnte kombinationer, tilføjer hun. Man kan også sagtens kombinere eksempelvis rosmarin og hindbær.

Har du en rabarbersaft, kan den også få nye nuancer ved at tilføje lidt magi fra haven.

- Lavendel er godt nok en blomst, men det er helt fantastisk sammen med rabarber, fordi parfumerne underbygger hinanden. Det kan man bruge både i saft og sorbet.

- Rabarber er også godt med peber. Og den vil også spille rigtig godt sammen med timian i for eksempel drinks eller is, siger Louisa Lorang.

Vil du plukke et friskt indslag til en drink, er havebogsforfatter og redaktør på Havenyt.dk Heidi Kirk Nissen glad for at bruge den mindre kendte urt bibernelle.

- Den har en meget mild agurkesmag. Jeg bruger bladene sammen med gin, hvor det har været meget populært med en kvist rosmarin eller agurk. Den er god i drinks med lys alkohol, der ikke overdøver dens fine smag, fortæller hun.

Bibernellens milde blade kan også bruges som et grønt urtedrys på vaniljeisen eller på kager med flødeskum, tilføjer hun.

Heidi Kirk Nissen bruger desuden havens lækkerier til at give isterningerne et festligt pift.

- Jeg har en salviesort, der hedder blue angel, som har meget intenst koboltblå blomster - det er nærmest 80'er. Og blomsterne fryser jeg inde i isterninger.

- Det samme gør jeg med ananassalviens blomster, og jeg har også gjort det med blade fra citronverbena, fortæller Heidi Kirk Nissen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek