Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 20/04/2024 - 10:10

S-ordfører beskyldes for at skabe fundament for racisme

Ikke alle i Socialdemokratiet er begejstrede for den linje, som Frederik Vad har lagt som udlændingeordfører.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Socialdemokratiets udlændingeordfører, Frederik Vad, møder kritik fra partifæller, som mener, at han går for langt i udlændingedebatten.

Det skriver DR, som har talt med en række socialdemokratiske borgmestre og byrådsmedlemmer.

Kritikken kommer, efter at Vad for nylig i Folketingssalen udtalte, at indvandrere, som på overfladen kan virke til at være velintegrerede og veluddannede, kan modarbejde danske værdier.

Det kan være med til at skabe racisme, mener Laura Rosenvinge, som er Socialdemokratiets politiske ordfører på Københavns Rådhus.

- Det har jeg jo sagt til ham før. Og jeg siger heller ikke, at Frederik Vad er racist. Men jeg mener faktisk, at det her skaber en polarisering, der kan være med til at skabe racisme, siger Rosenvinge til DR.

Hun tilføjer, at for hende er et af de største problemer i samfundet i dag, at der er for meget racisme mod folk med anden etnisk baggrund end dansk.

Frederik Vad afviser kritikken.

- Det er en meget voldsom kritik, som ikke har noget på sig. Jeg synes, det er helt ude i hampen at påstå, at det, jeg og Socialdemokratiet siger og mener, kan føre til racisme, siger han til DR.

Socialdemokratiets viceborgmester i Kolding, Birgitte Munk Grunnet, konstaterer, at Vad generaliserer så meget, at "det splitter mere end det samler".

Ishøjs borgmester, Merete Amidsen (S), langer også ud efter Vad. Hendes erfaring er, at de fleste borgere med en anden baggrund end dansk "vil bidrage positivt til det danske samfund".

Til DR's politiske podcast, Slotsholmen, har udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) erklæret sig helt enig i Vads budskaber.

Vad fastholder selv, at Socialdemokratiet mener det, som partiet i årevis har ment i forhold til udlændingedebatten, og at han ikke har opfundet en ny politisk linje.

/ritzau/

København, 03/05/2024 - 12:39

Nik og Jay øger millionindtægt gennem selskab

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Hitmagerne Nik og Jay leverede et overskud på 10,8 millioner kroner i 2023 gennem deres firma HND.

Popduoen Nik og Jay har skruet op for indtjeningen i deres firma.

Ifølge HND's årsregnskab for 2023 lyder årets resultat på 10,8 millioner kroner.

HND er ejet af Niclas Genckel Petersen og Jannik Brandt Thomsen, der i den brede befolkning går under navnene Nik og Jay.

I 2022 tjente popduoen 1,4 millioner kroner gennem firmaet.

Det fremgår ikke, hvor overskuddet i 2023 specifikt kommer fra, men ifølge regnskabet består selskabets aktiviteter i "at drive virksomhed med kunstnerisk udøvelse og produktion heraf samt anden virksomhed i tilknytning hertil".

Overskuddet er kommet virksomhedens tre ansatte, popduoen og Jesper Miki Thomsen, der sidder i HND's direktion, til gode. De har kunnet dele en løn på over 6,2 millioner kroner.

Nik og Jay indtog den danske musikscene i 2002 med sangen "Hot!" og har siden hittet med blandt andet "Boing!", "En dag tilbage" og "Lækker".

I 2009 trak duoen sig tilbage, men gjorde comeback to år senere med albummet "Engle og dæmoner". Siden har de udgivet flere album og singler.

Sidste år spillede duoen fire udsolgte koncerter i Royal Arena i København samt koncerter på en række af sommerens festivaler. Blandt andet Smukfest i Skanderborg og Tinderbox i Odense.

Til sommer kan publikum igen synge med på Nik og Jays sange, når duoen spiller på blandt andet Jelling Musikfestival og Skive festival.

JP Finans har kontaktet Jesper Miki Thomsen, men han har ingen kommentarer til regnskabet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/05/2024 - 12:38

Nik og Jay øger millionindtægt gennem selskab

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Hitmagerne Nik og Jay leverede et overskud på 10,8 millioner kroner i 2023 gennem deres firma HND.

Popduoen Nik og Jay har skruet op for indtjeningen i deres firma.

Ifølge HND's årsregnskab for 2023 lyder årets resultat på 10,8 millioner kroner.

HND er ejet af Niclas Genckel Petersen og Jannik Brandt Thomsen, der i den brede befolkning går under navnene Nik og Jay.

I 2022 tjente popduoen 1,4 millioner kroner gennem firmaet.

Det fremgår ikke, hvor overskuddet i 2023 specifikt kommer fra, men ifølge regnskabet består selskabets aktiviteter i "at drive virksomhed med kunstnerisk udøvelse og produktion heraf samt anden virksomhed i tilknytning hertil".

Overskuddet er kommet virksomhedens tre ansatte, popduoen og Jesper Miki Thomsen, der sidder i HND's direktion, til gode. De har kunnet dele en løn på over 6,2 millioner kroner.

Nik og Jay indtog den danske musikscene i 2002 med sangen "Hot!" og har siden hittet med blandt andet "Boing!", "En dag tilbage" og "Lækker".

Sidste år spillede duoen fire udsolgte koncerter i Royal Arena i København samt koncerter på en række af sommerens festivaler. Blandt andet Smukfest i Skanderborg og Tinderbox i Odense.

JP Finans har kontaktet Jesper Miki Thomsen, men han har ingen kommentarer til regnskabet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 03/05/2024 - 07:00

FAKTA: Udstyr til din sanketur

* Tag en kurv eller skål med på din sanketur. Dine urter klasker sammen nede i bunden af en plastikpose.

* Læg kun de rene urter i kurven. Skær rødder og så videre af, og efterlad det i skoven. Det gør arbejdet meget lettere, når du er hjemme igen.

* Tag en lille lommekniv med, så mere seje dele kan snittes af.

* Medbring et viskestykke eller klæde til at lægge hen over dine sankede sager. Så kan du dække af for solen og undgår nogle meget trætte planter.

Kilde: Sander Blohm, som driver virksomheden Naturkok.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 03/05/2024 - 07:00

Sank disse lette sommerlækkerier i skoven

Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Sæsonen for blandt andet ramsløg er skudt i gang, og det vrimler med dem i de danske skove.

Det er enormt tilfredsstillende at sætte sine egne hjemmeplukkede sager på spisebordet. Og tager du en tur i skoven, kan du nemt komme hjem med lækkert drys til aftensmaden eller spæde blade til salatskålen.

Lige nu skal du blandt andet gå efter duften af hvidløg, som fører dig til spirende ramsløg.

Det fortæller Peter Skov Kragh Halling, som er mangeårigt bestyrelsesmedlem af Danmarks Naturfredningsforening og i gang med naturvejlederuddannelsen på Skovskolen ved Københavns Universitet.

- Ramsløgene er friske og fantastiske at sanke lige nu, siger han.

- Så hvis man godt kan lide at lave sin egen pesto, så er det bare med at få lavet nogle glas, man kan gemme til hen over sommeren. For det er lige nu, de smager allerbedst. Senere på sæsonen bliver de seje og smager ikke så godt.

Pestoen laver du ved at blende ramsløgene med olie, ost og pinjekerner.

Vil du give den et mere nordisk twist, kan du skifte pinjekernerne ud med ristede solsikkekerner, lyder tippet fra kok Sander Blohm, som driver virksomheden Naturkok og specialiserer sig i friluftskogekunst.

Pestoen kan for eksempel bruges til en pastaret.

Du kan også bygge lidt videre på ramsløgspestoen og tage den i en anden retning:

- Hvis man giver pestoen lidt eddike og sukker, så den bliver lidt mere sur, så kan man med fordel putte den oven på et stykke rødt kød. Det smager utroligt godt. Så er vi næsten ovre i den sydamerikanske sauce, der hedder chimichurri, fortæller han.

Ramsløgets blomsterknopper kan man sylte. Og så er Sander Blohm glad for at lave fermenterede ramsløg.

- Det er også en måde at opbevare dem til senere. Det giver nogle meget stærke umaminoter - lidt ligesom fermenterede hvidløg, siger han.

Fermenteringen laver han ved at presse bladene sammen i en krukke. Vej dem af, og put så salt i, så det svarer til to procent af mængden. Det kan også være nødvendigt at tilføje lidt vand for at få bladene dækket af salt, bemærker Sander Blohm.

Sørg nu for, at der ikke kommer luft til. Så starter der en gæring. Der skal dog dagligt lukkes nogle gasser ud.

- Hvis man har låg på, kan man lige lette på det en gang om dagen, siger kokken.

På din skovtur i en løvskov kommer du med stor sandsynlighed forbi et bøgetræ. Og her er der også grund til at stoppe op.

- Bøgeblade, når de helt friske, smager fantastisk. Dem kan man plukke og bruge i en salat, fortæller Peter Skov Kragh Halling.

Det gælder dog om at slå til nu, for hvis du venter for længe, bliver det en noget anden oplevelse at sætte tænderne i.

- Lige når de er sprunget ud, er de fine, lidt syrlige og også lidt søde i smagen.

- Senere hen bliver de mere kedelige og seje, siger han.

I de åbne skovområder kan du plukke skovsyre til aftensmaden. De ligner små kløvere og har en klar syrlig smag, fortæller Peter Skov Kragh Halling.

- I stedet for at bruge persille eller andet, kan man bruge dem som et drys oven på belugabolognesen, siger han.

Naturkok Sander Blohm foreslår at udnytte skovsyrens citrusagtige syrlighed oven på et stykke dampet fisk.

Ellers er skovsyren god som pynt og små syrlige eksplosioner oven på desserter, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek