Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

19/04/2025 - 10:00

Fordyb dig i naturen med papir og blyant

Med få remedier og en god portion tålmodighed kan du komme tættere på naturen ved at udfolde dig kreativt midt i den.

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

En tur i skoven får en ekstra dimension, hvis du har blok og blyant med i tasken.

At fange naturen på papiret er nemlig en effektiv øvelse i nærvær, lyder det fra Jens Overgaard Christensen.

Han er kunstner og har illustreret et væld af naturbøger - senest "Fugle i haven" og "Fugle i skov og hegn", som netop er udkommet.

- Det er en meget intens oplevelse, når man sidder og forsøger at tegne en syngende stær eller en flok dansende brushaner. Du kigger intenst på det, du tegner, for at lære det at kende, siger han.

Selv om øvelsen kræver fokus, er der samtidig en stor ro forbundet med den.

- Du skal sidde stille længe og være villig til at fordybe dig og bruge tid på helt bestemte motiver, fortæller Jens Overgaard Christensen.

Vil du gøre ham kunsten efter og tegne fugle, handler det om at skrue godt op for tålmodigheden.

- Det svære ved fugle er, at de har det med at flyve væk. Så du skal prøve at skabe et scenarie, hvor du i ro og mag kan sidde og kigge på fuglene, uden at du forstyrrer dem, siger han.

Når du begynder at tegne, råder Jens Overgaard Christensen dig til at smide din perfektionisme væk og lade være med at gå alt for meget op i de små detaljer.

- Tegn nogle hurtige enkle skitser af fuglens statur og væsen, dens måde at bevæge sig på, siger han.

Skitserne kan du senere bruge til at lave nogle mere detaljerede billeder, når du er hjemme igen. Men ude på stedet handler det om at fange lige det øjeblik, der udspiller sig foran dig.

- Der er noget levende over den hurtige, lette tegning. Det mere gennemarbejdede har sin egen værdi, men det er også lidt tungere og mere fast. Det hurtige swung ligger tit i skitsen. Det er ens spontane oplevelse, man får med dér, fortæller Jens Overgaard Christensen.

Han bruger selv sine skitser som en slags erindringsfremkaldelser.

- Når jeg kigger på en skitse to år senere, kan jeg huske, måden fuglen sad på, og hvordan dens strubefjer så ud, mens den sang. De detaljer står klart frem for mig, selv om det måske kun er mig, der kan se dem. Skitser er på en måde noget meget personligt, fordi du skitserer netop din oplevelse.

Dine tegninger behøver derfor heller ikke have noget andet formål, end at du tilbringer noget tid i naturen, og det kan være, du får nogle uventede oplevelser med dig hjem.

- Hvis du nu sidder i din bil og tegner brushaner på Tipperne i Ringkøbing Fjord i to til tre timer, så ser du måske pludselig en rovfugl, der letter. Du oplever en masse ting undervejs, og du lærer naturens væsener at kende, som de nu er, siger Jens Overgaard Christensen.

/ritzau fokus/

Burbank, 13/11/2025 - 15:22

Disney-aktien falder efter skuffende filmudgivelser

Drew Angerer/Ritzau Scanpix

Disney omsatte i fjerde kvartal for 144,5 milliarder kroner, viser regnskab, der er kommet torsdag.

Disney-aktien er torsdag faldet i det amerikanske formarked, efter at selskabet har præsenteret sit regnskab for fjerde kvartal.

Torsdag eftermiddag faldt aktien 5,8 procent forud for åbningen af børsen på Wall Street i New York.

Disney omsatte i fjerde kvartal for 22,5 milliarder dollar - svarende til 144,5 milliarder kroner - hvilket er nogenlunde på linje med selskabets omsætning i samme periode sidste år.

Resultatet lever dog ikke op til analytikernes forventninger.

Det gælder særligt underholdningssegmentet, der faldt med mere end en tredjedel til 691 millioner dollar - 4,4 milliarder kroner.

I fjerde kvartal udkom Disney blandt andet med superheltefilmen "The Fantastic Four: First Steps", komediefilmen "The Roses" og fantasy- og komediefilmen "Freakier Friday".

Filmene har dog ikke solgt ligeså mange biografbilletter, som blandt andet filmene "Inderst Inde 2" og "Deadpool & Wolverine", der trak Disneys indtægter op sidste år.

På bundlinjen endte Disney i fjerde kvartal 2025 med et overskud på 1,3 milliarder dollar - svarende til 8,4 milliarder kroner.

I samme periode sidste år landede Disneys overskud på 460 millioner dollar.

Fremgangen skyldes vækst i Disneys forlystelsesparker og på streamingtjenesterne Disney+ og Hulu.

Disney+ og Hulu nåede i fjerde kvartal op på sammenlagt 196 millioner abonnenter, hvilket var en stigning på 12,4 millioner i forhold til kvartalet før.

I slutningen af september havde Disney+ alene 131,6 millioner abonnenter. Streamingtjenesten tiltrak 3,8 millioner nye abonnenter i løbet af juli, august og september.

Disneys forlystelsesparker endte kvartalet med et driftsresultat på 1,9 milliarder dollar, hvilket er 219 millioner dollar mere end samme kvartal i 2024.

Driftsresultatet for forlystelsesparkerne er for det seneste år endt på ti milliarder dollar, hvilket er et rekordresultat.

/ritzau/AFP

Læs Mere >>

Burbank, 13/11/2025 - 14:39

Disney-aktien falder efter skuffende filmudgivelser

Drew Angerer/Ritzau Scanpix

Disney omsatte i fjerde kvartal for 144,5 milliarder kroner, viser regnskab, der er kommet torsdag.

Disney-aktien falder i det amerikanske formarked, efter at selskabet har præsenteret sit regnskab for fjerde kvartal.

Torsdag eftermiddag falder aktien 5,8 procent forud for åbningen af børsen i New York.

Disney omsatte i fjerde kvartal for 22,5 milliarder dollar - svarende til 144,5 milliarder kroner - hvilket er nogenlunde på linje med selskabets omsætning i samme periode sidste år.

Resultatet lever dog ikke op til analytikernes forventninger.

Det gælder særligt underholdningssegmentet, der faldt med mere end en tredjedel til 691 millioner dollar - 4,4 milliarder kroner.

I fjerde kvartal udkom Disney med film som "The Fantastic Four" og "Freakier Friday".

Filmene har dog ikke fået samme succes, som "Inderst Inde 2" og "Deadpool & Wolverine", som trak indtægterne op sidste år.

På bundlinjen endte Disney i fjerde kvartal med et overskud på 1,3 milliarder dollar - 8,4 milliarder kroner - sammenlignet med 460 millioner dollar sidste år.

Fremgangen skyldes vækst i Disneys forlystelsesparker og på streamingtjenesten Disney+.

I slutningen af september havde Disney+ 131,6 millioner abonnenter.

/ritzau/AFP

Læs Mere >>

, 13/11/2025 - 10:00

FAKTA: Karrypasta indeholder flere sunde ting

Du kan putte flere gavnlige og sunde ingredienser i en karrypasta:

* Ingefær: antages at virke blodfortyndende og kvalmestillende. Ingefær dæmper betændelse og virker som en antioxidant. Den bruges desuden til at bedre gigt.

* Chili: er fuld af vitaminer, mineraler og antioxidanter. Der er især en høj koncentration af A-, C- og E-vitamin i chilifrugten, som blandt andet kan booste dit immunforsvar.

* Hvidløg: kan virke bakteriedræbende og antiinflammatorisk og kan derved mindske dannelsen af plak i arterierne. Hvidløg kan udvide karrene og dermed være med til at sænke blodtrykket. Det kan desuden nedsætte produktionen af kolesterol.

Kilder: Hjerteforeningen og DR.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 13/11/2025 - 10:00

Giv vintermaden bid og varme med en hjemmelavet karrypasta

Annegret Hilse/Reuters

Lad duften af frisk ingefær, hvidløg og ristede krydderier sprede sig i køkkenet, mens du laver din egen karrypasta, der kan pifte din hverdagsmad op.

De kolde måneder kalder på varm mad - og hvad er næsten bedre end en velsmagende og krydret karrypasta?

Med friske ingredienser kan du skabe en sund og aromatisk base, der løfter dine retter, siger kok og faglærer på Hotel- og Restaurantskolen Thomas Rønsch Toftdahl.

Den er let at have med at gøre, og samtidig undgår du unødvendige tilsætningsstoffer.

- Jeg synes først og fremmest, at en god karry godt må bide lidt, men den skal heller ikke være så stærk, at den overdøver andre smage som kokosmælk eller andet, forklarer Thomas Rønsch Toftdahl.

Han anbefaler, at du begynder processen med dine tørre krydderier.

- Jeg bruger spidskommen, korianderfrø, sorte peberkorn, nelliker og hel kardemomme - cirka en spiseske af hver. Det tager jeg og maser godt ud i en morter eller en minihakker, som er helt oplagt til det, forklarer kokken.

Så er turen kommet til de vådere ingredienser.

Her bruger Thomas Rønsch Toftdahl et helt hvidløg og et helt til halvandet rødløg samt chili.

- Jeg plejer at bruge tre røde chilier, der cirka ligger midt på styrkeskalaen. Jeg synes, at chilismag er dejlig, men den skal ikke overdøve. Du kan sagtens bruge hele chilier med kerner, siger han.

Dernæst er turen kommet til ingefær - brug cirka 40 til 50 gram, og sørg for at skrælle og skylle grundigt, da bakterierne sidder i skrællen, og de kan gøre, at karrypastaen mugner hurtigere.

- Jeg bruger også altid to stilke citrongræs samt et par friske kaffirlimeblade, som kan købes i de fleste grønthandlere. Det tilsættes sammen med skal og saft fra to hele lime og to teskefulde rørsukker, fortæller kokken og faglæreren.

Husk at smage til undervejs, og smag eventuelt til med en lille smule kanel, foreslår Thomas Rønsch Toftdahl.

- Ikke ret meget. Den skal endelig ikke smage af kanel. Det er bare lige for at bløde nogle af bitterstofferne lidt op, uddyber han.

Alle ingredienser skal moses eller blendes til en sammenhængende konsistens, så det bliver til en pasta, men gerne med lidt struktur, lyder det.

Du kan tilføje to skefulde god olivenolie, hvis pastaen mangler fugt.

- Den må ikke være tør. Den skal være våd, men ikke flydende, forklarer han.

Put karrypastaen i en velegnet beholder, og opbevar den herefter på køl, hvor den kan holde sig cirka 14 dage, lyder det fra Thomas Rønsch Toftdahl.

Den færdige karrypasta kan bruges i et væld af retter.

- Jeg elsker at bruge den sammen med linser, som er ret kedelige, men supersunde og et godt alternativ til kød. Så jeg ville koge mine linser og blande et par skefulde karrypasta i, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Det kan også blandes i en asiatisk inspireret gryderet med rejer, grøntsager og fiskesovs eller en dansk klassiker som boller i karry med et tvist, foreslår han.

Der er lige et enkelt aber dabei, lyder det fra kokken. Pas på med at tilsætte pastaen ved alt for høj varme, så ryger mange af de vitaminer og antioxidanter, som vi gerne vil have.

- Tag for eksempel din ret af blusset under tilsmagning, og tilsæt karrypastaen. Det giver også en mere koncentreret smag, siger han.

Maden skal selvfølgelig altid varmes igennem, så bakterier som salmonella og campylobacter bliver dræbt, hvilket Fødevarestyrelsen anbefaler.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek