Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 22/01/2024 - 10:00

Nå dit sunde nytårsforsæt med små mål

Hvis dit nytårsforsæt er at leve sundere, bør du starte med at sætte små og overskuelige mål, så du får en masse succesoplevelser, du kan bygge videre på.

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

For mange markerer et nyt år ofte ønsket om at leve sundere og motionere mere.

Faktisk vil syv ud af ti danskere prøve at tillægge sig en sundere livsstil i 2024. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for pensionsselskabet Sampension.

Men det kan være svært at komme helt i mål med de gode vaner.

- Hvis man ikke er vant til at dyrke sport, kræver det en vedholdende indsats og noget af ens fritid at komme i gang, siger Pernille Steen, der er projektleder i Bevæg dig for livet, som er et samarbejde mellem DGI og Danmarks Idrætsforbund.

- Og når hverdagen rammer, er der mange andre ting, som også er vigtige at bruge tid på at få ordnet - især hvis man har små børn.

Undersøgelsen viser også, at over halvdelen af danskerne tidligere har prøvet at have et nytårsforsæt om at få en sundere livsstil.

Men for langt hovedparten - otte ud af ti - holdt nytårsforsættet i højst et par måneder.

- Mange af os kan nok på baggrund af egen erfaring nikke genkendende til, at det er meget nemmere sagt end gjort at få sat handling bag nytårsforsættet, siger sundhedschef i Sampension Nicoline Rosenlund og tilføjer:

- Måske lykkes det i en kortere periode at spise sundere, løbe og meditere. Men det er de færreste, som formår at holde fast i de nye vaner og dermed reelt få ændret livsstil i en sundere retning.

Sundhedschefen foreslår, at du passer på med at have for høje forventninger til, hvad du kan nå.

For eksempel kan det hurtigt blive for uoverskueligt at skulle løbe ti kilometer i år.

- Man kan overveje at starte med noget mere overkommeligt som at gå en halv time om dagen. For det handler om at få succesoplevelserne i stedet for at blive demotiveret af, at man ikke når et højt sat mål, siger hun.

Et andet mål kan være at bruge trappen, hver gang der er en elevator.

Det kan også være, at du skal gå eller cykle gå på arbejde, og når du skal hente børn.

- I Bevæg dig for livet arbejder vi blandt andet med, at alt tæller. Det handler netop om, at de små ting i hverdagen er bedre end ingenting, siger Pernille Steen.

For voksne anbefaler Sundhedsstyrelsen mindst en halv times fysisk aktivitet om dagen, hvor man bliver forpustet.

Men lidt fysisk aktivitet er bedre end ingen fysisk aktivitet.

Hvis du vil gøre det til en god vane at dyrke sport, anbefaler Pernille Steen, at du har en eller flere faste dage om ugen, som er sat af til træning.

Og hvis du sørger for at træne med andre, kan fællesskabet være en god motivation til at komme ud ad døren.

/ritzau fokus/

København, 03/04/2025 - 08:15

Gordon Kennedy rystede da chokerende familiehemmelighed kom frem

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Da den danske skuespiller Gordon Kennedy som 30-årig fandt ud af, at han ikke havde den samme far som sin bror, mærkede han fysisk chokket.

Da Gordon Kennedy var 30 år gammel, fandt han ud af, at der var noget, hans familie aldrig havde fortalt ham.

Den danske skuespiller medvirker i DR-dramaserien "Generationer". En fortælling om familiehemmeligheder, der kommer op til overfladen efter at være holdt skjult i årtier. Og fra sit eget liv kender han til følelsen af, at en fortielse efter mange år pludselig ser dagens lys.

Midt i sit voksne liv fik han at vide, at han ikke havde den samme far som sin bror.

- Jeg rystede, da jeg fik det at vide. Hele mit familiemønster blev jo bare trukket væk under mig, fortæller Gordon Kennedy nu.

Det viste sig, at hans storebrors biologiske far var en portugisisk mand, som de stadigvæk ikke har kendskab til den dag i dag.

Gordon Kennedys biologiske far besluttede sig for at adoptere storebroren, inden han blev født.

De er derfor praktisk talt vokset op med den samme far.

For Gordon Kennedy var informationen derfor også hurtigt uden den store betydning for deres indbyrdes forhold, men chokket satte sig alligevel i ham.

- Jeg var irriteret over, at man skulle holde noget så ligegyldigt hemmeligt, siger han og fortsætter:

- Det ændrede jo ikke en skid. Men jeg kan huske, at i den første uge reagerede min krop mere, end mit sind gjorde. Jeg rystede og syntes, at det var mærkeligt, at man ikke fortæller det.

Gordon Kennedys bror havde vidst det, siden han selv var 18 år gammel. Det var på den måde en hemmelighed i deres søskendeflok gennem 15 år.

- Det var jo en forløsning for ham endelig at få fortalt mig og min søster, at det var sådan, det hang sammen, fortæller Gordon Kennedy.

Broren prøver faktisk nu at opsøge sin biologiske far. De har navnet på ham, men det er et almindeligt navn i Portugal, hvor de formoder, at han befinder sig.

- Det var sådan en flirt, min mor havde, da hun var i Lissabon. Så det sker jo, siger Gordon Kennedy.

Manden har derfor heller ikke spillet nogen rolle i deres liv.

Den i dag 57-årige skuespiller og komiker har selv sit britiske navn fra sin skotske far. Selv om han blev født i Skotland, har han boet hele sit liv i Danmark.

Han er kendt for at være den ene halvdel af komedieduoen Timm og Gordon med Timm Vladimir. De var særligt populære i 1990'erne, hvor de blandt andet lavede tv-programmet "Transit" og filmen "Stjerner uden hjerner".

"Generationer" får premiere fredag 11. april på DRTV og søndag 13. april på DR1.

Læs Mere >>

København, 03/04/2025 - 08:00

Medina og Gilli gæster Grøn og sætter billetsalget i gang

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

To af de otte artister til årets Grøn-turné er offentliggjort, og dermed er billetsalget begyndt.

Medina og Gilli spiller på sommerens Grøn-turné. Det er de to første artister, som er offentliggjort til Grøn 2025. Offentliggørelsen markerer samtidig åbningen af billetsalget.

Det skriver Muskelsvindfonden og Tuborg, der står bag Grøn, i en pressemeddelelse.

Grøn-turné består af koncerter med i alt otte kunstnere, og der mangler altså at blive annonceret seks andre kunstnere til årets Grøn.

Det er første gang, at sangeren Gilli som soloartist skal optræde på Grøn-turnéen. Kunstneren glæder sig særligt til stemningen.

- Jeg glæder mig til at spille på Grøn i år - det bliver en uforglemmelig oplevelse. Jeg har hørt så meget godt om den fantastiske stemning mellem fans, frivillige og de andre musikere, som jeg ser frem til at blive en del af, siger Gilli i pressemeddelelsen.

Gilli har indtaget førstepladsen over landets mest streamede artister de seneste seks år.

Popsangeren Medina optræder også på Grøn i 2025. For hende er Grøn noget helt særligt.

- Jeg er kommet der, siden jeg var helt lille og har så mange fantastiske minder derfra, siger Medina i pressemeddelelsen.

- Grøn-publikummet er noget helt særligt; uanset vejret er folk der altid talstærkt for at støtte op om en god sag, siger hun.

Sangeren har mere end 350 millioner streams på Spotify. I 2023 var Medina Danmarks mest streamede kvindelige artist.

Grøn er gennem mere end fire årtier arrangeret af Tuborg og Muskelsvindfonden.

Indsamlingschef i Muskelsvindfonden, Theis Petersen, er glad for, at netop de to kunstnere skal optræde på Grøn i 2025.

- Vi ved, at både Gilli og Medina leverer fest, fællessang og utallige hits i særklasse. Så vi er enormt glade og stolte over, at de har sagt ja til at være med på årets turné, siger Theis Petersen i pressemeddelelsen.

Overskuddet fra koncerterne går til Muskelsvindfondens arbejde for et bedre liv med muskelsvind og til forskning i muskelsvind.

I 2024 kunne Grøn-turnéen for første gang melde udsolgt i de otte byer, inden koncerterne begyndte. Cirka 195.000 gæster besøgte Grøn-turnéen det år.

Den grønne koncert besøger også otte forskellige byer rundt omkring i Danmark i 2025. Det er på datoerne 17. til 27. juli.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 03/04/2025 - 08:00

FAKTA: Det viser analysen fra Dansk Arbejdsgiverforening

* De ansatte, der oplever et godt samarbejde på arbejdet, havde i 2023 7,8 sygefraværsdage i gennemsnit. For dem, der ikke har et godt samarbejde, var antallet 10 sygefraværsdage.

* 28 procent af ansatte uden gode relationer på arbejdet føler sig ofte eller hele tiden stressede. Det gælder kun for 14 procent af dem, der har et godt samarbejde.

Kilde: Analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening baseret på data fra en spørgeskemaundersøgelse som en del af den Nationale Overvågning af Arbejdsmiljøet blandt Lønmodtagere. Der er 19.282 personer, som har besvaret spørgsmålene.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 03/04/2025 - 08:00

Gode kolleger har betydning for din sundhed: Det kan du selv gøre

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Dine relationer på arbejdet kan spille en rolle for din sundhed. Du kan selv forsøge at bidrage til et bedre arbejdsmiljø, men det kan ikke stå alene.

Når du har et godt forhold til dine kolleger, bliver arbejdsdagen ikke bare nemmere.

Gode relationer på arbejdet gavner også din sundhed, viser en ny analyse fra interesseorganisationen Dansk Arbejdsgiverforening.

Medarbejdere, der har et godt samarbejde med deres kolleger, har i gennemsnit to færre sygedage om året end dem, der ikke har.

Og 28 procent af ansatte uden gode relationer føler sig ofte eller hele tiden stressede. Til sammenligning gælder det for 14 procent af dem, der oplever et godt samarbejde, viser analysen.

Ifølge lektor ved Psykologisk Institut på Aarhus Universitet Ligaya Dalgaard er det velkendt, at gode relationer på arbejdspladsen er beskyttende for trivsel og stress.

- Omvendt kan konflikter, manglende social støtte og uklare roller udgøre risikofaktorer i forhold til stress og sygefravær, siger hun.

Også Janne Skakon, der er organisationspsykolog og ph.d. ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet, kan genkende fordelene ved godt kollegaskab.

- Vi ved, at gode kolleger kan bidrage til at sænke stress og sygefravær. Det kaldes også for beskyttende og forebyggende faktorer, siger hun og uddyber:

- Men gode kolleger kan ikke stå alene, da blandt andet den enkeltes situation og øvrige organisatoriske forhold også har betydning.

Både Ligaya Dalgaard og Janne Skakon vurderer, at man som medarbejder selv kan gøre en indsats for at bidrage til en positiv kollegial kultur.

Men et sundt arbejdsmiljø kræver en fælles indsats, understreger Janne Skakon:

- Når vi taler om trivsel og arbejdsmiljø, kan iglo-modellen bruges til at analysere og foreslå indsatser.

Iglo står for individ, gruppe, ledelse og organisation.

- De repræsenterer fire niveauer, som påvirker hinanden, og man kan ofte gøre en indsats på alle niveauer, siger hun.

- På individ- og gruppeniveau kan man som kollega prøve at være tilgængelig, eksempelvis hvis kolleger har brug for at sparre.

Man skal også selv turde række ud til sine kolleger, hvis man har brug for hjælp.

Den enkelte medarbejder kan desuden med fordel reflektere over sin egen rolle på arbejdspladsen, og hvordan man selv kan bidrage til, at der er gode relationer.

- Har man det svært på arbejdet, kan man overveje at tale med en tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant eller sin leder, siger Ligaya Dalgaard og fortsætter:

- Hvis det heller ikke hjælper, og problemerne har stået på i længere tid, skal man måske overveje, om man er det rigtige sted.

Man kan også huske at gøre mere lavpraktiske ting som at huske at sige godmorgen, fortæller Janne Skakon.

- Det signalerer, at man ser og værdsætter hinanden. Der er også noget overskud i det, siger hun.

- Ligesom i andre relationer er en god kollega ærlig og handler med de bedste intentioner. Det gør også, at tilliden til hinanden bliver større, og at man kan forvente både med- og modspil.

Og ifølge Ligaya Dalgaard kan gode relationer gøre en forskel, fordi kolleger så typisk holder øje med og støtter hinanden:

- Det kan dreje sig om både følelsesmæssig støtte og en hjælpende hånd med arbejdsopgaver.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek