København, 22/01/2024 - 10:00
Nå dit sunde nytårsforsæt med små mål
Hvis dit nytårsforsæt er at leve sundere, bør du starte med at sætte små og overskuelige mål, så du får en masse succesoplevelser, du kan bygge videre på.
Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus
For mange markerer et nyt år ofte ønsket om at leve sundere og motionere mere.
Faktisk vil syv ud af ti danskere prøve at tillægge sig en sundere livsstil i 2024. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for pensionsselskabet Sampension.
Men det kan være svært at komme helt i mål med de gode vaner.
- Hvis man ikke er vant til at dyrke sport, kræver det en vedholdende indsats og noget af ens fritid at komme i gang, siger Pernille Steen, der er projektleder i Bevæg dig for livet, som er et samarbejde mellem DGI og Danmarks Idrætsforbund.
- Og når hverdagen rammer, er der mange andre ting, som også er vigtige at bruge tid på at få ordnet - især hvis man har små børn.
Undersøgelsen viser også, at over halvdelen af danskerne tidligere har prøvet at have et nytårsforsæt om at få en sundere livsstil.
Men for langt hovedparten - otte ud af ti - holdt nytårsforsættet i højst et par måneder.
- Mange af os kan nok på baggrund af egen erfaring nikke genkendende til, at det er meget nemmere sagt end gjort at få sat handling bag nytårsforsættet, siger sundhedschef i Sampension Nicoline Rosenlund og tilføjer:
- Måske lykkes det i en kortere periode at spise sundere, løbe og meditere. Men det er de færreste, som formår at holde fast i de nye vaner og dermed reelt få ændret livsstil i en sundere retning.
Sundhedschefen foreslår, at du passer på med at have for høje forventninger til, hvad du kan nå.
For eksempel kan det hurtigt blive for uoverskueligt at skulle løbe ti kilometer i år.
- Man kan overveje at starte med noget mere overkommeligt som at gå en halv time om dagen. For det handler om at få succesoplevelserne i stedet for at blive demotiveret af, at man ikke når et højt sat mål, siger hun.
Et andet mål kan være at bruge trappen, hver gang der er en elevator.
Det kan også være, at du skal gå eller cykle gå på arbejde, og når du skal hente børn.
- I Bevæg dig for livet arbejder vi blandt andet med, at alt tæller. Det handler netop om, at de små ting i hverdagen er bedre end ingenting, siger Pernille Steen.
For voksne anbefaler Sundhedsstyrelsen mindst en halv times fysisk aktivitet om dagen, hvor man bliver forpustet.
Men lidt fysisk aktivitet er bedre end ingen fysisk aktivitet.
Hvis du vil gøre det til en god vane at dyrke sport, anbefaler Pernille Steen, at du har en eller flere faste dage om ugen, som er sat af til træning.
Og hvis du sørger for at træne med andre, kan fællesskabet være en god motivation til at komme ud ad døren.
/ritzau fokus/