Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 03/04/2023 - 09:00

Gamle pensionsordninger kan koste dig dyrt

Nyt job betyder typisk nye udfordringer. Og ved jobskifte får mange ny pensionsordning. I mange tilfælde kan man spare penge ved at samle pensionsordningerne.

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Hvis du har fået nyt job inden for det seneste år, er du langtfra den eneste.

Danskerne skifter nemlig job oftere. I perioden december 2021 til november 2022 var der godt en million jobskifter.

Det fremgår af de seneste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Og det er faktisk en stigning på næsten 20 procent sammenlignet med for tre år siden.

Et nyt job kan betyde, at du får en ny pensionsordning. Og det bør du være opmærksom på, lyder anbefalingen fra Mads Moberg Reumert, som er cheføkonom i Danica Pension.

- For hvis man ikke sørger for at samle dem, risikerer man at skulle betale for flere pensionsordninger, siger han og tilføjer:

- De omkostninger kan man i stedet bruge til at øge sin opsparing.

I en nylig befolkningsundersøgelse, som YouGov har lavet for Danica Pension, svarede 36 procent, at de havde fået en ny pensionsordning et andet sted i forbindelse med deres seneste jobskifte.

Og blandt dem havde næsten 40 procent ikke samlet deres pensionsordninger.

- Det er lidt forskelligt, hvad det koster at have en pensionsordning i administration. Men man skal regne med en årlig udgift på omkring 800 kroner, siger Mads Moberg Reumert.

Det er ikke småpenge, som man risikerer at gå glip af, hvis man ikke samler sine pensionsordninger.

Jo yngre man er, desto større er den mulige tabte gevinst.

Beregninger fra Danica Pension viser, at en person på 30 år, der skal gå på pension som 69-årig, kan have op til 45.300 kroner ekstra i pensionsopsparing ved at samle sine ordninger.

Muligheden for en større opsparing er ikke den eneste fordel ved at samle.

Det vil også gøre det nemmere at få et overblik, så man lettere kan se, om der er behov for at spare mere eller mindre op.

Men der er faktisk også situationer, hvor man ikke bør samle sine pensionsordninger, forklarer Mads Moberg Reumert.

Og det er rådgivningsekspert hos pensionsselskabet Velliv Jens Christian Nielsen enig i.

- Hvis man har en pensionsordning med en form for garanti, bør man tænke sig godt om, før man foretager ændringer, siger han.

Hører man til den lidt ældre befolkningsgruppe, kan man have en pensionsordning med gennemsnitsrente, der har garanteret minimumsudbetaling resten af livet. Og den garanti kan ikke flyttes med.

Det er meget anderledes fra den stadig mere udbredte markedsrente, hvor værdien af pensionsopsparingen afhænger af, om markedet går op eller ned.

Hvis man har en pensionsordning, som er oprettet før maj 2007, kan man få udbetalt sin pension, når man fylder 60 år. Og den rettighed kan man godt flytte med.

Foruden pensionsordninger bør man også kontrollere, om forsikringerne er opdaterede og passer med lønnen.

- De unge har typisk høje faste udgifter til bolig, bil og børn, mens de stifter familie, siger han og tilføjer:

- Vi ved af erfaring, at det især er dem, der bør sikre sig, at forsikringens dækning er tilstrækkelig, hvis de skulle være så uheldige at miste noget af deres arbejdsevne.

Han peger på, at de unge kan sidde så økonomisk hårdt i det, at det kan have store konsekvenser, hvis deres indkomst pludselig falder.

/ritzau fokus/

København, 04/12/2023 - 12:06

Vild med dans-stjerner finder begge kærligheden efter skilsmissen

Betina Garcia/Ritzau Scanpix

Danseren Katrine Bonde og musikeren Noam Halby har begge fundet kærligheden igen, efter at de tidligere på året gik fra hinanden, skriver Her & Nu.

Man siger, at julen er hjerternes fest.

Danseren Katrine Bonde og musikeren Noam Halby har begge fundet en at flette deres julehjerter sammen med igen.

Det skriver Her & Nu.

Ifølge ugebladet afslører Noam Halby på det sociale medie Facebook, at han har fået en ny kæreste, Simone, mens at Katrine Bonde på sin Instagram-profil skriver, at hun er meget forelsket.

- Jeg deler mere, når tiden er klar, tilføjer hun i opslaget på det sociale medie.

Katrine Bonde og Noam Halby oplyste i februar, at de var gået fra hinanden efter 14 år sammen.

Den i dag 39-årige danser og 51-årige Johnny Deluxe-forsanger mødte hinanden under "Vild med dans" tilbage i 2009, hvor sjette sæson valsede over skærmen. Parret dansede sig til en syvendeplads, men vandt hinanden.

Året efter gik de kortvarigt fra hinanden, men fandt siden sammen igen. I 2012 fik de sønnen Milas, og i 2017 kom datteren Saga til verden.

Noam Halby friede til en måbende Katrine Bonde for åben skærm i "Go' Morgen Danmark" i 2013. Tre år efter blev parret gift og var sammen i syv år som ægtepar, inden kærligheden bristede.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/12/2023 - 10:19

40 år gamle DR-børneudsendelser bliver til teater

Philip Davali/Ritzau Scanpix

I samarbejde med DR sætter Sjællands Teater børneserien "Ude på noget" op som forestilling.

Næsten 40 år efter Jess Ingerslev, Tom McEwan og Ghita Nørby var "ude på noget" i DR's børneprogrammer af samme navn, skal deres figurer, Palle, Polle og Ruth, på farten igen.

"Ude på noget" rammer næste år de skrå brædder og skal i samarbejde med DR opføres på Sjællands Teater i Holbæk og siden i Slagelse.

Det oplyser public service-stationen i en pressemeddelelse.

- På den måde kan nye minder skabes på tværs af generationer med udgangspunkt i den snart 40 år gamle klassiker fra DR, lyder det i pressemeddelelsen fra seniorprojektleder Thit Dyreberg fra DR Salg.

"Ude på noget" havde premiere på DR i 1984.

I den nye teaterforestilling spilles Jess Ingerslevs, Tom McEwans og Ghita Nørbys respektive roller som Palle, Polle og Ruth af henholdsvis Aske Hass Thorsen, Gustav Allen Schriver og Christine Gaski.

Tommy Kenters rolle som Sigurd overtages af Jesper Riefensthal, mens Bente Eskesen har rollen som tjeneren Fladmast, der i DR-klenodiet blev spillet af Ole Fick.

Forestillingen får stadig et strejf af McEwan-magi, da Tom McEwans søn Oliver McEwan skriver nye sange til stykket. Nogle af børneprogrammets originale sange indgår også i forestillingen, forsikrer DR.

"Ude på noget" handler om Palle, Polle og Ruth, som har et magisk kamera, der kan klikke dem derhen, hvor de drømmer om.

Serien blev i sin tid opfundet af Søren Kragh-Jacobsen og Niels Lund, som skrev historierne til DR.

Teaterudgaven bliver iscenesat af instruktør Brian Kristensen. Ifølge ham handler historien om fællesskabets kraft.

- Det er et opbyggeligt eventyr om, hvad der kan lade sig gøre, når vi sætter alles kompetencer og evner i spil. Vi lever i en tid, hvor det er almindeligt hele tiden at melde ud, hvad man ikke vil og ikke har lyst til, siger han i pressemeddelelsen.

- Med forestillingen bliver det tydeligt, hvilken kraft der ligger i at melde ud, hvad man gerne vil og virkelig har lyst til.

"Palle, Polle & Ruth – Ude på noget" får premiere på Sjællands Teater i Holbæk 9. februar. Fra 1. marts kan forestillingen ses i Slagelse.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/12/2023 - 15:00

FAKTA: Største stigning i folkepensionen i næsten 15 år

* I 2024 stiger den maksimale folkepension før skat med op til 6.700 kroner sammenlignet med sidste år.

* Det svarer til en stigning på 3,5 procent og er den højeste stigning i folkepensionen siden 2010.

* Nedenstående beløb viser, hvad man kan få i folkepension årligt. Stigningen er lavere for par.

* Enlig uden ældrecheck - 179.328 kroner.

* Enlig med ældrecheck - 199.228 kroner.

* Par uden ældrecheck - 132.360 kroner hver.

* Par med ældrecheck - 152.260 kroner hver.

Kilder: retsinformation.dk og Danica Pension.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 04/12/2023 - 12:00

FAKTA: Hvad er skimmelsvampesporer?

* Skimmelsvampe er mikroskopiske svampe, som kan vokse både udendørs og indendørs, hvor der er fugt og organisk materiale.

* Skimmelsvampe formerer sig ved sporer, som spredes med vinden over store afstande ligesom pollen.

* Der findes mange tusinde forskellige skimmelsvampe, som hver især danner millionvis af sporer. De vigtigste udendørs skimmelsvampesporer, som kan være årsag til allergi i Danmark, kommer fra slægterne Alternaria og Cladosporium.

* Har du spørgsmål til de udendørs svampesporer, har Astma-Allergi Danmark en rådgivningslinje, der kan kontaktes på telefonnummer 43 43 42 99.

Kilde: Astma-Allergi Danmark.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv