Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 03/04/2023 - 09:00

Gamle pensionsordninger kan koste dig dyrt

Nyt job betyder typisk nye udfordringer. Og ved jobskifte får mange ny pensionsordning. I mange tilfælde kan man spare penge ved at samle pensionsordningerne.

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Hvis du har fået nyt job inden for det seneste år, er du langtfra den eneste.

Danskerne skifter nemlig job oftere. I perioden december 2021 til november 2022 var der godt en million jobskifter.

Det fremgår af de seneste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Og det er faktisk en stigning på næsten 20 procent sammenlignet med for tre år siden.

Et nyt job kan betyde, at du får en ny pensionsordning. Og det bør du være opmærksom på, lyder anbefalingen fra Mads Moberg Reumert, som er cheføkonom i Danica Pension.

- For hvis man ikke sørger for at samle dem, risikerer man at skulle betale for flere pensionsordninger, siger han og tilføjer:

- De omkostninger kan man i stedet bruge til at øge sin opsparing.

I en nylig befolkningsundersøgelse, som YouGov har lavet for Danica Pension, svarede 36 procent, at de havde fået en ny pensionsordning et andet sted i forbindelse med deres seneste jobskifte.

Og blandt dem havde næsten 40 procent ikke samlet deres pensionsordninger.

- Det er lidt forskelligt, hvad det koster at have en pensionsordning i administration. Men man skal regne med en årlig udgift på omkring 800 kroner, siger Mads Moberg Reumert.

Det er ikke småpenge, som man risikerer at gå glip af, hvis man ikke samler sine pensionsordninger.

Jo yngre man er, desto større er den mulige tabte gevinst.

Beregninger fra Danica Pension viser, at en person på 30 år, der skal gå på pension som 69-årig, kan have op til 45.300 kroner ekstra i pensionsopsparing ved at samle sine ordninger.

Muligheden for en større opsparing er ikke den eneste fordel ved at samle.

Det vil også gøre det nemmere at få et overblik, så man lettere kan se, om der er behov for at spare mere eller mindre op.

Men der er faktisk også situationer, hvor man ikke bør samle sine pensionsordninger, forklarer Mads Moberg Reumert.

Og det er rådgivningsekspert hos pensionsselskabet Velliv Jens Christian Nielsen enig i.

- Hvis man har en pensionsordning med en form for garanti, bør man tænke sig godt om, før man foretager ændringer, siger han.

Hører man til den lidt ældre befolkningsgruppe, kan man have en pensionsordning med gennemsnitsrente, der har garanteret minimumsudbetaling resten af livet. Og den garanti kan ikke flyttes med.

Det er meget anderledes fra den stadig mere udbredte markedsrente, hvor værdien af pensionsopsparingen afhænger af, om markedet går op eller ned.

Hvis man har en pensionsordning, som er oprettet før maj 2007, kan man få udbetalt sin pension, når man fylder 60 år. Og den rettighed kan man godt flytte med.

Foruden pensionsordninger bør man også kontrollere, om forsikringerne er opdaterede og passer med lønnen.

- De unge har typisk høje faste udgifter til bolig, bil og børn, mens de stifter familie, siger han og tilføjer:

- Vi ved af erfaring, at det især er dem, der bør sikre sig, at forsikringens dækning er tilstrækkelig, hvis de skulle være så uheldige at miste noget af deres arbejdsevne.

Han peger på, at de unge kan sidde så økonomisk hårdt i det, at det kan have store konsekvenser, hvis deres indkomst pludselig falder.

/ritzau fokus/

København, 08/06/2023 - 04:50

Uenige anmeldere både roser og diskvalificerer dansk thriller

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Anmelderkorpset er dybt uenigt om Julie R. Ølgaards nye thriller om kvindedrab, der har premiere torsdag.

"Englemageren" er alt andet end en vellykket krimi.

Sådan lyder den hårde dom over ny film af Julie R. Ølgaard og Esben Tønnesen i en anmeldelse i Politiken torsdag. Her får filmen to hjerter.

- Det krymper sig i mig af ubehag, når jeg ser endnu en udpenslet krimi om mænd, der hader kvinder, skriver avisens anmelder Kim Skotte.

Julie R. Ølgaard spiller selv med i den psykologiske thriller, der har premiere torsdag. Her har hun rollen som kriminalbetjenten Laura, der har specialiseret sig i cyberkriminalitet og vender tilbage fra sygeorlov for at tage del i en efterforskning.

Også i Jyllands-Posten får filmen to stjerner.

- Ølgaard og Tønnesen forsøger forsigtigt at sige noget relevant, men sovser deres pointer ind i en usædvanligt dårlig kriminalintrige, som man skal være ufattelig tyndhudet for at lade sig rive med af, lyder det i Jyllands-Posten, hvor Katrine Sommer Boysen har anmeldt filmen.

Heller ikke Berlingskes anmelder er begejstret.

- Troværdigheden skrider i dansk film om sadistisk kvindemorder, lyder det fra Thomas Brunstrøm.

Han spørger i anmeldelsen sig selv om, hvorvidt verden "virkelig" har brug for endnu en film om en stjernepsykopatisk seriemorder, der dræber kvinder, og tildeler filmen tre stjerner.

Lidt mere positivt stemt er Bo Tao Michaëlis, der har anmeldt "Englemageren" for filmmagasinet Ekko.

I modsætning til avisernes anmeldere kalder han filmens handling "gammel vin på nye flasker".

- Den er både spændende og effektiv, skriver Michaëlis og giver filmen fire stjerner.

- Dansk krimithriller formår fermt at skildre jagten på en sadistisk seriemorder, der slår unge kvinder ihjel, lyder det.

I Alt for damerne fremhæves især kameraarbejdet, som anmelder Stephanie Caruana roser.

- Kameraarbejdet af Sophie Caroline Gohr er stærkt, smukt og dragende, og giver nye facetter på en type fortællinger, som publikum kender, skriver Caruana.

Hun giver filmen fire hjerter.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/06/2023 - 11:00

Gravid Jada ramt af komplikationer og aflyser Fredagsrock

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

På lægernes anbefaling aflyser Jada alle sine koncerter i juni. Til Fredagsrock i Tivoli afløser Hugorm den gravide sangerinde.

Den danske popstjerne Jada er i lykkelige omstændigheder og venter sit første barn.

Men for en uge siden blev Jada indlagt grundet komplikationer i graviditeten. Læger og jordemødre har gjort det klart for hende, at hun som følge af komplikationerne ikke skal ud og synge foreløbig.

Derfor må sangerinden aflyse alle koncerter i juni, herunder Fredagsrock i Tivoli, og alle kommende internationale shows.

- Jeg har været rigtig bange og ked af det og er det stadigvæk, men er også enormt lettet over, at tingene er stabile og så utrolig taknemmelig for den fantastiske omsorg og behandling, vi har fået, skriver Jada i en besked.

Takket være det har hun og den lille efterårsbaby, som hun venter, det stadig okay, skriver hun videre.

- Jeg troede, jeg skulle dele nyheden nu for bagefter at stå på scenen hele sommeren og gøre det, jeg elsker, sammen med jer. Jeg kan ikke beskrive, hvor meget jeg havde glædet mig til at skulle rundt til jer alle sammen og synge med mit barn i maven, skriver Jada.

- Lige nu skal jeg passe på mig selv og min familie. Men jeg glæder mig usigeligt til at komme ud og spille for jer igen, lyder det fra hende.

Jada, der står bag hits som "Nudes", "Dangerous" og "Don't Say My Name and Forget It Again", skulle have optrådt på Plænen i Tivoli den 16. juni.

- Det vigtigste er at passe på sig selv og sit barn! Gode tanker herfra til Jada, og så håber vi at få Jada tilbage på Plænen en anden gang, siger Tivolis underholdningsprogramchef, Thor Feilberg, i pressemeddelelsen.

Det er lykkedes forlystelsesparken at finde en afløser for Jada, og som på grund af de pludselige omstændigheder kan optræde med kort varsel.

Trioen Hugorm, der har Simon Kvamm i front, træder ind på scenen på Plænen næste fredag i stedet for.

- Det er altid beklageligt, når nogen må aflyse - og særligt Jada, som i min bog virkelig har et seværdigt liveshow kørende. Men når det nu skal være, træder Hugorm med glæde til for at tjene og servicere de ærværdige Tivoli-gæster, der fortjener kun det bedste, siger Simon Kvamm i pressemeddelelsen.

- Vi glæder os og kommer sprængfyldte med energi og lyst til at lade vores musik flyde ud i alle hjørner af den gamle have.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 07/06/2023 - 13:33

PFS-artikel trukket tilbage

PFS-artikel " Hold øje med boligkøbets røde flag" er trukket tilbage, da den er sendt ud ved en fejl.

Artiklen " Hold øje med boligkøbets røde flag" fra Ritzau Fokus er trukket tilbage, da den først skal udsendes til PFS-kunder mandag, hvor den vil blive udsendt på ny.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 07/06/2023 - 13:17

FAKTA: Bank- og advokatforbehold kan gavne

* Når du underskriver en betinget købsaftale, giver du dig selv en frist til blandt andet at få undersøgt boligens forhold, købsaftalens indhold og din endelige finansiering.

* Gør du købsaftalen betinget af både banken og din advokats godkendelse - et såkaldt bank- og advokatforbehold - har du mulighed for at fortryde en underskrevet købsaftale inden for en tidsfrist.

* Finder advokaten forhold i aftalen, som betyder, at du ikke vil købe alligevel, kan du fortryde handlen inden seks hverdage. Her kan sælger ikke kræve, at du betaler én procent af købesummen, som sælger ellers ville kunne.

Kilde: Nordea.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv