København, 03/04/2023 - 09:00
Gamle pensionsordninger kan koste dig dyrt
Nyt job betyder typisk nye udfordringer. Og ved jobskifte får mange ny pensionsordning. I mange tilfælde kan man spare penge ved at samle pensionsordningerne.
Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus
Hvis du har fået nyt job inden for det seneste år, er du langtfra den eneste.
Danskerne skifter nemlig job oftere. I perioden december 2021 til november 2022 var der godt en million jobskifter.
Det fremgår af de seneste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Og det er faktisk en stigning på næsten 20 procent sammenlignet med for tre år siden.
Et nyt job kan betyde, at du får en ny pensionsordning. Og det bør du være opmærksom på, lyder anbefalingen fra Mads Moberg Reumert, som er cheføkonom i Danica Pension.
- For hvis man ikke sørger for at samle dem, risikerer man at skulle betale for flere pensionsordninger, siger han og tilføjer:
- De omkostninger kan man i stedet bruge til at øge sin opsparing.
I en nylig befolkningsundersøgelse, som YouGov har lavet for Danica Pension, svarede 36 procent, at de havde fået en ny pensionsordning et andet sted i forbindelse med deres seneste jobskifte.
Og blandt dem havde næsten 40 procent ikke samlet deres pensionsordninger.
- Det er lidt forskelligt, hvad det koster at have en pensionsordning i administration. Men man skal regne med en årlig udgift på omkring 800 kroner, siger Mads Moberg Reumert.
Det er ikke småpenge, som man risikerer at gå glip af, hvis man ikke samler sine pensionsordninger.
Jo yngre man er, desto større er den mulige tabte gevinst.
Beregninger fra Danica Pension viser, at en person på 30 år, der skal gå på pension som 69-årig, kan have op til 45.300 kroner ekstra i pensionsopsparing ved at samle sine ordninger.
Muligheden for en større opsparing er ikke den eneste fordel ved at samle.
Det vil også gøre det nemmere at få et overblik, så man lettere kan se, om der er behov for at spare mere eller mindre op.
Men der er faktisk også situationer, hvor man ikke bør samle sine pensionsordninger, forklarer Mads Moberg Reumert.
Og det er rådgivningsekspert hos pensionsselskabet Velliv Jens Christian Nielsen enig i.
- Hvis man har en pensionsordning med en form for garanti, bør man tænke sig godt om, før man foretager ændringer, siger han.
Hører man til den lidt ældre befolkningsgruppe, kan man have en pensionsordning med gennemsnitsrente, der har garanteret minimumsudbetaling resten af livet. Og den garanti kan ikke flyttes med.
Det er meget anderledes fra den stadig mere udbredte markedsrente, hvor værdien af pensionsopsparingen afhænger af, om markedet går op eller ned.
Hvis man har en pensionsordning, som er oprettet før maj 2007, kan man få udbetalt sin pension, når man fylder 60 år. Og den rettighed kan man godt flytte med.
Foruden pensionsordninger bør man også kontrollere, om forsikringerne er opdaterede og passer med lønnen.
- De unge har typisk høje faste udgifter til bolig, bil og børn, mens de stifter familie, siger han og tilføjer:
- Vi ved af erfaring, at det især er dem, der bør sikre sig, at forsikringens dækning er tilstrækkelig, hvis de skulle være så uheldige at miste noget af deres arbejdsevne.
Han peger på, at de unge kan sidde så økonomisk hårdt i det, at det kan have store konsekvenser, hvis deres indkomst pludselig falder.
/ritzau fokus/