Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

08/02/2025 - 10:00

Valentinsdag står for døren: Lav en hjemmedate der genantænder gnisten

Den vellykkede hjemmedate kræver både mental og fysisk forberedelse samt en grundig klargøring af omgivelserne.

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

Måske har du ikke skrevet "valentinsdag" ind i kalenderen med et stort hjerte rundt om den 14. februar. Men faktisk er der god grund til at bruge anledningen til en date med din partner, lyder opfordringen fra parterapeut og sexolog Dianna Alexandersen.

Og det behøver altså hverken involvere lyserøde balloner, røde roser eller hvid dug på en proppet restaurant. I kan nemlig snildt bruge jeres egne trygge rammer som tapet for at fyre op under romantikken.

Det kan ligefrem være en fordel, bemærker parterapeuten.

- Det er trygt, man kan tale mere frit, man kan sammen fylde rummet. Man kan selv bestemme stemningen, fordi man selv har sat rammerne. Man kan spise i lingeri, hvis man synes, det er sjovt.

- Og bliver man grebet af begær og må kaste sig over hinanden, kan man gøre det, siger Dianna Alexandersen.

Det er dog virkelig vigtigt, at man får markeret, at der nu er tale om en romantisk stund - selv om man er i de sædvanlige rammer. Ellers er der risiko for, at det bløde aftryk i sofaen kalder, som Dianna Alexandersen udtrykker det.

- Det allervigtigste er, at man aftaler en dag - valentinsdag er oplagt og ligger i år på en fredag. Og ens indstilling er vigtig. Man skal gøre sig klar, og man skal lige stramme sig an. Det er vigtigt, når man har kendt hinanden i lang tid.

I virkeligheden skal man lære lidt af singlerne og gøre sig klar på samme måde, mener hun.

- Man skal aftale et tidspunkt, og hvad man skal lave.

- Så skal man gøre sig klar, gå i bad, barbere sig. I løbet af arbejdsdagen kan man sende en sms om, at man glæder sig til i aften. Det handler om mental klargøring, fysisk klargøring og klargøring af rummet, slår hun fast.

For nogle skal rummet gerne være ryddet op, så der ikke ligger ubevidste remindere om hverdagens forpligtelser. Det kan også være en god idé at skrue op for varmen, slukke skærmene og tænde for musikken.

Sæt stearinlys og blomster på bordet, eller hvad der måtte signalere hygge og romantik for jer.

For at tænde op under gnisten, er der ifølge Dianna Alexandersen tre ting, der skal være til stede: romantik, nærvær og kontakt.

- Vær til stede, kig hinanden i øjnene. Der skal være mulighed for fysisk kontakt, for eksempel kan man holde hinanden i hånden. Hvis ikke vi er nærværende og kontaktbare, er der ingen gnist.

- Ens egen indstilling og energi er afgørende for udfaldet af daten. Orker man ikke rigtig, så bliver det derefter. Gør dig selv forelsket - det sidder i dine tanker. Sig til dig selv: Nu tager jeg mig sammen, nu kigger jeg på min partner i et kærligt lys og tænker over, hvad det var, jeg faldt for.

For at undgå at dagligdag og praktisk bøvl truer med at snige sig ind, kan det være en god idé at aftale på forhånd, at den slags problematikker hører til uden for daten.

- På daten er det hyggesnak, håb, drømme og ønsker for os, siger Dianna Alexandersen.

Du kan bruge lejligheden til at stille din partner spørgsmål om, hvad de kunne tænke sig mere af i forholdet, og hvad de drømmer om.

Har I lyst til en romantisk aktivitet, kan I lave en picnic på stuegulvet.

- Man kan også made hinanden, hvis man vil peppe det lidt op, foreslår parterapeuten, der ved siden af sin praksis har udviklet produkter til mere nærvær i form af julekalendere og en æske med "12 dates til par".

- Man kan danse sammen til en sjæler. Og måske have bind for øjnene, så man lader de andre sanser komme i spil. Det vigtige ord her er romantik. Det skal tænkes ind, for ellers bliver det ikke en date. Så gør gerne noget uventet eller noget, I ikke plejer.

/ritzau fokus/

København, 09/05/2025 - 13:05

Dansk vært: Mor til et uventet mirakel

Christina Jensen/PR-foto/Ritzau Scanpix

Podcastværten Sandie Westh og hendes mand, Mikkel Skouborg, har fået en lille pige.

Med maj måneds komme er podcastværten Sandie Westh og hendes mand, Mikkel Skouborg, blevet forældre til en lille pige.

Det afslører Sandie Westh i et opslag delt på Instagram.

- Sig hej til Vigga, som landede hos os i onsdags. Storebror er ekstatisk. Mikkel og jeg er lettede over, at det er overstået, og taknemmelige for, at vi endnu en gang fik lov til at tage vores barn med hjem. Hvilken vanvittig lykke. Hun er helt vidunderlig.

Sandie Westh annoncerede graviditeten over for sine følgere på det sociale medie Instagram tilbage i december.

- Der er dumpet et meget uventet mirakel ned i vores lille hjem, skrev hun i opslaget.

- Hvis alt går vel, så melder lillesøster sin ankomst engang til foråret, og jeg kan slet ikke forstå, at vi får lov til forhåbentlig at opleve det her. Alt er med forbehold, når man har oplevet det, vi har, men lykken tvinger sig igennem, fordi den føles så insisterende.

Sandie Westh og Mikkel Skouborg mistede i 2021 deres første datter, Vilma, 55 minutter efter hun blev født.

I sommeren 2022 blev parret forældre til sønnen Walther, som nu er blevet storebror.

Sandie Westh står blandt andet bag podcasten "Sorgens stemmer".

Her har hun i hver episode besøg af en gæst, og sammen taler de om sorg og tab og reflekterer over, hvordan man lever videre med den.

- Det har gjort en kæmpe forskel for mig at tale om min sorg. Da min søster døde i 2007, lærte jeg hurtigt, at der var mange, som blev ukomfortable, når jeg talte om min sorg.

- Samtidig forsvandt mange af mine venner, fordi det var for svært at håndtere. Så da min datter døde, besluttede jeg mig for, at nu ville jeg tale om det - også selv om andre blev utilpasse, sagde Sandie Westh sidste år til Ritzau.

Inden den 37-årige journalist begyndte at producere podcasts, var hun i fem år en af stemmerne på den i dag hedengangne popkanal P7 Mix.

Siden har hun blandt andet også været podcastanmelder på Børsen og klummeskribent på Ekstra Bladet og Politiken.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/05/2025 - 11:01

Forkølet dronning Margrethe ventes udskrevet i weekenden

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Torsdag blev dronning Margrethe indlagt til observation på Riget. Hun er fredag i bedring og ved godt mod.

Dronning Margrethe, som i øjeblikket er forkølet, er i bedring og forventes udskrevet fra Rigshospitalet i løbet af weekenden.

Kongehuset har delt opdateringen om den 85-årige dronnings helbred på sin hjemmeside.

Dronningen har været indlagt på Rigshospitalet siden torsdag. Det blev besluttet, at hun "for en sikkerheds skyld" skulle indlægges til observation.

Dronningen er fortsat indlagt fredag formiddag.

Men hun "er i bedring og ved godt mod", skriver kongehuset.

- Dronning Margrethe forventes derfor at blive udskrevet fra Rigshospitalet og vende retur til Fredensborg Slot i løbet af weekenden, lyder det.

Torsdag eftermiddag bekræftede kongehuset over for Ekstra Bladet, at dronningens ældste søn, kong Frederik, havde besøgt sin mor på hospitalet.

Torsdag meddelte kongehuset først, at dronningen var forkølet. Derfor måtte hun aflyse et besøg ved fejringen af Sankt Lukas Stiftelsens 125-års jubilæum.

Hun skulle have deltaget i mærkedagen som protektor, som hun har været siden 2001.

Aflysningen fremgik også af kongehusets kalender.

Dernæst kom meldingen om, at hun var indlagt til observation.

Det næste punkt i kongehusets kalender for dronning Margrethe er 22. maj. Her skal hun modtage Bibelselskabets Pris 2025.

Ellers fremgår der ikke andre planlagte arrangementer for dronning Margrethes vedkommende af kongehusets kalender den kommende tid.

Dronning Margrethe har taget ophold på Fredensborg Slot i Nordsjælland. Det er et af kongehusets mest benyttede residenser.

Det var også her, at dronningen fejrede sin 85-års fødselsdag 16. april i år.

Det bliver altså også Fredensborg Slot, som hun vender tilbage til, når hun efter planen udskrives i weekenden.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/05/2025 - 08:00

FAKTA: Sagen kort

* Sagen omhandler en kvindelig medarbejder, der efter instruktion fra sin arbejdsgiver skulle arbejde hjemmefra i en periode fra december 2020 under coronapandemien.

* På en af de første arbejdsdage faldt kvinden i hjemmet og brækkede sin skulder. Hun pådrog sig også flere andre fysiske skader.

* Der har været tvivl om, hvorvidt kvinden faldt over sine egne ben eller en kasse, som havde stået det samme sted i et år.

* Arbejdsmarkedets Erhvervssikring afviste, at der var tale om en arbejdsskade, og det samme gjorde Ankestyrelsen og byretten. Vurderingen var, at et fald over en privat kasse ikke var omfattet af arbejdsskadeloven.

* Men landsretten nåede frem til en anden afgørelse. Her var vurderingen, at der var tale om arbejdsskade, fordi faldet skete i arbejdstiden, og fordi det er arbejdsgivers ansvar at indrette en hjemmearbejdsplads.

* Senest har Højesteret stadfæstet landsrettens dom.

Kilder: HK, Ankestyrelsen og advokatfirmaet Bech-Bruun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/05/2025 - 08:00

Ny højesteretsdom: Det betyder den for dig der arbejder hjemmefra

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Du er ikke dårligere beskyttet mod arbejdsulykker, hvis du arbejder hjemmefra og kommer til skade. Det fastslår en ny højesteretsdom.

Hjemmearbejde er blevet en fast del af arbejdslivet for mange, efter at store dele af arbejdsstyrken blev sendt hjem for nogle år siden under coronapandemien.

Denne ændrede arbejdsform har rejst spørgsmål om, hvornår en skade kan anerkendes som en arbejdsskade.

For det kan være vanskeligere at skelne mellem det arbejdsrelaterede og det private, når arbejdsplads og hjem smelter sammen.

Men en ny dom fra Højesteret betyder, at du ikke er dårligere beskyttet mod arbejdsulykker, hvis du arbejder hjemmefra.

Sagen omhandler en kvinde, der faldt og brækkede skulderen, da hun i december 2020 arbejdede hjemmefra under coronanedlukningen.

Dommen har betydning for andre lønmodtagere, der har hjemmearbejdsdage, fortæller Leif Hove-Donbæk, der er advokat i fagforeningen HK, som har ført sagen på vegne af kvinden.

- Det er nu blevet slået fast, at det afgørende er, om du er på arbejde, hvis du kommer til skade, og ikke, hvor du befinder dig, siger han.

Kvinden anmeldte faldulykken som en arbejdsskade. Men både Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, Ankestyrelsen og byretten havde en anden opfattelse, fordi kvinden faldt over sin egen kasse, der ikke havde noget med arbejdet at gøre.

Landsretten vurderede derimod, at ulykken var en arbejdsskade, fordi den skete i arbejdstiden, og fordi det er arbejdsgivers ansvar at indrette en hjemmearbejdsplads.

Og senest har Højesteret stadfæstet den afgørelse.

- Højesteret vurderede, at kassen er en fast del af indretningen, da den har stået det samme sted i et år, siger Leif Hove-Donbæk.

- Hvis man falder over sin indretning, når man arbejder hjemmefra, er udgangspunktet, at det er en arbejdsskade.

I den konkrete sag har det altså haft betydning, hvad der forårsagede faldet.

Anbefalingen fra Leif Hove-Donbæk er at sørge for at få ryddet op derhjemme inden hjemmearbejde.

- Hvis der var tale om en faldulykke på grund af vasketøj på gulvet, ville dommen formentlig være endt med et andet resultat, da vasketøj ikke er en del af hjemmets indretning, siger han.

Hvis du arbejder hjemmefra, har arbejdsgiver ansvar for at stille det nødvendige udstyr til rådighed, såsom kontorstol og hæve-sænkebord.

Men det er dit eget ansvar at få brugt udstyret, lyder det fra Leif Hove-Donbæk.

- Vælger du i stedet at sidde på sofaen med computeren i skødet og ender med rygsmerter, kan ansvaret i højere grad falde tilbage på dig selv, siger han.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at fire ud af ti lønmodtagere i andet kvartal af 2024 havde arbejdet hjemmefra inden for de seneste fire uger.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek