Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 06/01/2024 - 08:00

Undgå at blive fanget: Sådan spotter du en narcissist

Er du offer for en narcissist, kan det være vanskeligt at finde sig selv igen. Spot dem derfor, inden du falder i kløerne på en.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Har du prøvet at få fejet benene godt og grundigt væk under dig af en hjertevarm charmør - men i takt med at forholdet skred frem, fik personen langsomt suget al opmærksomhed og energi over på sig selv?

Så har du muligvis været i kløerne på en narcissist.

Og det kan være ganske besværligt at gennemskue - især fordi der ikke er en klokkeklar tjekliste.

Det siger Susanne Møberg, som har arbejdet inden for børne- og voksenpsykiatrien i mange år og skrevet en række bøger om narcissister og mødet med dem.

- Narcissister er forskellige. Der er dem, der fører sig frem og skal have en masse opmærksomhed, men der er også dem, der virker halvgenerte og påtager sig en offerrolle for at tiltrække opmærksomhed, fortæller hun.

- Dog er der noget underliggende, som går igen, og som man kan genkende i forskellige former.

En narcissist har typisk en overdreven følelse af selvcentrering og har ofte ikke specielt meget ægte empati tilovers for andre.

Narcissister har narcissistiske personlighedstræk, men omvendt kan man også godt have narcissistiske personlighedstræk uden at være narcissist.

Ifølge Susanne Møberg er narcissister ofte nogle, der ikke altid forstår et nej. Derfor mærker mange, som er sammen med en narcissist, at de har svært ved at holde fast i sig selv, netop fordi personen ikke respekterer et nej.

- De kan sagtens ændre karakter i løbet af forholdet. Det starter i en stor forelskelsesfølelse, og du kan føle, at du bliver sat på en piedestal, og at du aldrig har oplevet noget lignende.

Du kan også prøve at lægge mærke til, hvordan vedkommende omtaler andre, påpeger Susanne Møberg.

- Der kan typisk være nogle kontroverser med ekskærester i fortiden, forhold til familie eller andet, hvor det for personen altid er de andre, der er årsagerne til problemet.

- Men pas på, for man kan altså også sagtens have gået igennem en grim skilsmisse uden at være narcissist, påpeger hun.

Mange narcissister er ligeglade med, om de får opmærksomhed gennem drama eller kærlighed. Og det, de siger, kan have en anden underliggende hensigt, fortæller Susanne Møberg.

- Det kan ikke gå hurtigt nok for en narcissist. De kan tale alt hurtigt op som det mest fantastiske i verden, og de vil også gerne meget hurtigt dele økonomi, flytte sammen eller måske have børn.

- Læg derfor også mærke til, om du reelt har muligheden for at sige nej i dit forhold, og sørg for at holde opmærksomheden på dig selv, selv om de forsøger at tage den væk.

Ifølge Susanne Møberg kan mødet med en narcissist have store konsekvenser for offeret.

- Man kan blive frustreret og utroligt forvirret, når man er i et forhold med en narcissist i længere tid. Alle kan falde for en - også stærke og selvsikre mennesker - der langsomt mister sig selv, forklarer hun.

- Det kan ende ud i, at man konstant har følelsen af at gå på æggeskaller for at holde den gode stemning, og at partneren hele tiden kræver ens opmærksomhed.

/ritzau fokus/

København, 21/04/2024 - 10:34

Dronning Mary har taget billeder af fødselsdagsbarnet Isabella

Kongeparrets ældste datter, Isabella, fylder 17 år søndag den 21. april. Nye billeder foreviger prinsessen.

Prinsesse Isabella fejrer søndag den 21. april sin fødselsdag med familie og venner.

I anledning af at hun fylder 17 år, har kongehuset delt billeder af prinsessen på det sociale medie Instagram.

Billederne er taget på Amalienborg af dronning Mary og viser prinsesse Isabella sammen med kongefamiliens ene hund Coco.

Prinsesse Isabella er kongeparrets førstefødte datter. Hun er den anden i arvefølgen efter sin storebror, kronprins Christian.

Hun er storesøster til tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine.

Til daglig går prinsesse Isabella på Øregård Gymnasium i Hellerup, hvor hun startede i 1.g sidste sommer.

Ifølge Billed-Bladets hofreporter Marianne Singer vil fremtiden for prinsesse Isabella byde på en anden end den, der venter kronprins Christian. Hun vil dog stadig have forpligtelser.

- Idet prinsesse Isabella er søster til Danmarks kommende konge og en del af tronfølgen, vil hun aldrig kunne leve et helt normalt liv uden offentlig interesse, siger Marianne Singer til mediet.

- Hun har til gengæld en langt større frihed end sin bror for at kunne tjene sine egne penge og leve et forholdsvist privat arbejdsliv i mere lukkede rammer.

I januar fik prinsesse Isabella og tvillingparret Vincent og Josephine en ny titel som riddere af Elefantordenen.

Det skete som et led i, at kong Frederik overtog tronen fra dronning Margrethe. I ordenens vedtægter lyder det nemlig, at kongens børn er fødte medlemmer.

De har endnu ikke fået overrakt ordnen. Det vil forventeligt ske, når de fylder 18 år.

Prinsesse Isabella er ikke den eneste i kongehuset, der fylder år i april.

Den 29. april fejrer prinsesse Benedikte sin 80-års fødselsdag, mens dronning Margrethe fyldte 84 år den 16. april.

Festlighederne blev dog nedtonet grundet branden på Børsen i København.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 08:00

FAKTA: Anette Støvelbæk

* 56-årige Anette Støvelbæk blev uddannet skuespiller fra Odense Teater i 1997.

* Hun fik sit gennembrud i dogmefilmen "Italiensk for begyndere" fra 2000. Siden er hun kendt fra store roller i DR-dramaet "Krøniken" og fra TV 2-serierne "Lærkevej", "Sygeplejeskolen" og "Badehotellet".

* Privat er hun gift med den verdenskendte danske stjerneskuespiller Lars Mikkelsen.

* De har spillet over for hinanden mange gange. Ud over "Badehotellet" har de blandt andet begge medvirket i "De fortabte sjæles ø" fra 2007 og "Venuseffekten" fra 2021.

* Sammen har de sønnerne Lue Støvelbæk, som blev uddannet skuespiller i 2019, og Thor Støvelbæk, som læser til skuespiller ved Statens Scenekunstskole i Odense.

Kilde: danskefilm.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Lav de traditonelle hveder derhjemme

John Jønssons hvedeopskrift er over 100 år gammel. I sit eget bageri bager han meget store portioner. Følgende opskrift er skaleret ned til 45 til 50 hveder per portion, men kan med fordel halveres yderligere.

* 120 gram sukker.

* 30 gram salt.

* 20 gram kardemomme.

* 250 gram økologisk smør.

* 7 æg.

* 75 gram - svarende til halvanden pakke - gær.

* Omkring 1,2 liter vand.

* Omkring 3 kilogram hvedemel.

Hvis du ælter dejen på maskine, skal dejen være glat, så den slipper kanten af skålen. Gør du det i hånden, skal den være blød, men ikke klæberig.

Kilde: John Jønsson, formand for Bager- og konditormestre i Danmark og ejer af Johns Kagehus.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Sjællænderne er mest traditionstro

* 76 procent af respondenterne bosat i Region Sjælland synes, at vi i Danmark skal holde fast i traditionen med at spise hveder på store bededag, til trods for at helligdagen er afskaffet. Mens 63 procent af dem, der er bosat i Region hovedstaden, mener det samme.

* Når det komme til fynboerne, mener 67 procent, at vi skal blive ved med at spise hveder på den tidligere store bededag.

* Også jyderne støtter i stor stil op om at fastholde hvedetraditionen. 74 procent af vestjyderne, 71 procent af nordjyderne og 70 procent af jyderne i Syd- og Sønderjylland bakker op om traditionen, mens østjyderne ligger lidt under med 67 procent.

Kilde: undersøgelsen baserer sig på 1990 webinterviews indsamlet via Norstats panel og er gennemført på vegne af smørproducenten Lurpak. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt til danskere i alderen 18 til 75 år, og fuld repræsentativitet er sikret ved efterfølgende vægtning.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek