København, 13/07/2025 - 10:28
Forsker: Surfere og paddleboards skræmmer og stresser vandfugle
Færdselsregler på havet stammer ifølge forsker fra en tid, hvor kitesurfere og paddleboards ikke var udbredte.
David Tanecek/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Det er velkendt, at populære vandsportsaktiviteter som windsurfing, kitesurfing og paddleboards forstyrrer fuglelivet på havet.
Det siger seniorforsker Preben Clausen fra Institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet.
- Vi ved helt konkret, at windsurfing er en aktivitet, der forstyrrer fugle meget, især svaner. Det er påvist i reservater i Danmark.
- Vi ved også, at kitesurfing er endnu mere forstyrrende. Det er der britiske undersøgelser, der dokumenterer, siger forskeren.
En kitesurfer står på et bræt, der drives frem af en drage i luften, og aktiviteten ses i stigende grad ved danske kyster og i fjorde.
Dansk Ornitologisk Forening (DOF) mener, at reglerne for brætsejlads bør strammes af hensyn til svaner, ænder og gæs på havet.
De bliver ifølge ornitologerne stresset og i værst fald skræmt væk, når de møder kitesurfere med høj fart og en blafrende drage i luften.
Problemet er størst i perioder, hvor vandfuglene fælder deres fjerdragt og ikke kan flyve, forklarer Preben Clausen.
- I stedet for at flyve lidt længere væk går de i gang med en lang svømmemanøvre, hvor de bevæger sig langt væk. Måske til et sted, hvor der ikke er føde.
- I og med at de ikke kan flyve i den periode tager det lang tid for dem at komme tilbage til de steder, hvor de foretrækker at være, siger han.
Der er regler for eksempel motorbådssejlads, jagt og windsurfing i mange af de fuglerige områder.
Men reglerne er fra en tid, hvor man ikke havde kitesurfere og paddleboards, lyder det fra Preben Clausen.
- De fleste reservater i Danmark blev oprettet i 1990'erne, hvor ingen vidste, hvad paddleboards var, og hvor kitesurferne ikke var begyndt, siger han.
Preben Clausen udgav i 2023 en række rapporter, der netop påviste behovet for opdaterede færdselsregler i beskyttede naturområder.
- Vi peger blandt andet på, at man bør udlægge områder, hvor knopsvaner og dykænder har fred for sejladsaktiviteter i perioder, hvor de fælder, forklarer han.
Det er ifølge forskeren muligt at balancere hensynet til både aktiviteter på havet og fuglelivet.
- Ringkøbing Fjord er et godt eksempel. Her har man tre store reservater til dyrelivet, og så har man givet plads til kitesurfere og windsurfere i andre dele af fjorden.
- Det er spørgsmål om at sige, at der ikke er fri leg alle steder, siger Preben Clausen.
En arbejdsgruppe under Vildtforvaltningsrådet arbejder på at revidere reglerne for færdsel i såkaldte Natura 2000-områder og i vildtreservater.
Arbejdet er dog ifølge Dansk Ornitologisk Forening "flere år forsinket".
/ritzau/