København, 09/07/2025 - 23:37
Danske forskningsprojekter mister millioner efter Trump-nedskæringer
Hos KU kan man tælle 16 projekter, der mister bevilling fra amerikansk fond ramt af Trumps nedskæringer.
Kayla Bartkowski/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Mindst 21 danske forskningsprojekter mister støtte for over 30 millioner kroner som følge af nedskæringer hos USA's største forskningsfond, National Institute of Health (NIH).
Det skriver Videnskab.dk.
Siden Donald Trump blev indsat som amerikansk præsident i januar, har NIH opsagt 2100 forskningsbevillinger på i alt omkring 9,5 milliarder dollar. Det fremgår af den uafhængige database Grant Watch, skriver nyhedsbureauet Reuters.
Hos Københavns Universitet (KU) har 16 projekter mistet bevillinger for i omegnen af 20 millioner kroner. Det oplyser Kim Brinckmann, der er vicedirektør for Forskning og Informationssikkerhed på KU, til mediet.
Derudover har Videnskab.dk talt med en forsker, der stiller op på betingelse af anonymitet.
Han havde tre bevillinger fra fonden og kan have mistet op mod otte millioner kroner.
Syddansk Universitet (SDU) har 14 bevillinger, men kan kun bekræfte, at en af dem har mistet støtten.
Videnskab.dk har derudover tidligere beskrevet en forsker fra SDU, som står til at miste omkring tre millioner på sin bevilling.
Også Aarhus Universitet og Danmarks Tekniske Universitet (DTU) er berørt af situationen hos NIH.
Men de har ikke det fulde overblik endnu. Det skyldes, at fonden fastsætter nye regler for underbevillinger til september, skriver Videnskab.dk.
Det får dog ikke Kim Brinckmann fra KU til at tro, det ændrer meget.
- De vender tilbage til september med den nye politik, men vores klare opfattelse er, at de har stoppet støtten til de nævnte projekter, og at NIH i øvrigt står foran markante besparelser, siger han til videnskabsmediet.
I Trumps anden periode som præsident har det været en del af hans politik at finde besparelser i blandt andet offentlig finansiering af forskning.
Det har medført, at flere forskningsprogrammer i landet er blevet lukket ned.
Nogle ansatte på amerikanske universiteter frygter desuden at blive tilbageholdt eller deporteret på grund af deres politiske holdninger.
Udenlandske forskere frygter indrejseforbud, hvis de udtaler sig kritisk om administrationens politik. Det er grunden til, at den forsker, Videnskab.dk har talt med, ikke vil stå frem med navn og forskningsområde.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) vil ikke udelukke, at ministeriet på sigt kan gøre noget. Men hun vil intet love, før det fulde billede står klart, siger hun til Videnskab.dk.
Trump-administrationen har ifølge Reuters foreslået at skære 18 milliarder dollar - eller 40 procent - af NIH's budget næste år.
/ritzau/