13/03/2025 - 10:00
En kaffeinvitation kan gøre en kæmpe forskel når man er ny i Danmark
Rapporter viser, at det er svært at blive venner med danskere, når man kommer hertil fra udlandet. Der er dog muligheder for at bryde mønsteret.
Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Af: Af Lukas Damgaard-Sørensen Pagonakis, Ritzau Fokus
Måske har du hørt, at det er svært at få venner, når man kommer til Danmark fra udlandet. Og der er altså noget om snakken.
Sidste år lå Danmark nummer 47 ud af 53 lande i kategorien "at finde venner" i den årlige rapport fra selskabet InterNations, der laver en rangering for expats - det vil sige udlændinge, der kommer til et andet land med det formål at bo og arbejde.
I rapporten blev der fokuseret på parametre som livskvalitet, lethed ved at falde til, arbejde, økonomi og muligheden for at få visum, finde bolig, åbne en bankkonto og lære sproget.
Det er desværre ikke et enkeltstående tilfælde, at Danmark hører til i bunden, når den årlige rangering bliver lavet. Men med små greb kan du være med til at gøre en forskel for en, der er ny i landet.
Ifølge Kirsten Weiss, der er forfatter til bogen "Living With Vikings" og i flere år har arbejdet med kulturforskelle, kan det for eksempel være ved at spørge ind til en expats liv, finde en fælles interesse og inkludere dem.
- Man kan indimellem invitere en kollega med hjem til mad, for der sker jo ikke noget ved at lave en ekstra portion pasta den aften.
- Mange danskere er i organiserede foreninger. Vær opmærksom på, at jeres nye internationale kolleger ikke har det netværk, I har, så prøv at få dem med, siger hun.
Hun fortæller, at Danmark scorer højt på arbejdspladsen, hvor vi er mindre hierarkiske og taler ordentligt. Til gengæld har vi svært ved at finde tid til spontanitet og nye venskaber.
- Når vi forlader arbejdspladsen, ræser vi hen og henter vores børn, derefter er det hjem og være sammen med familie og venner. Nogle skal nå til yoga, fodbold eller dyrke andre interesser. Spontanitet har vi svært ved, fordi vi har så mange forpligtelser og individuelle interesser, siger hun.
Kirsten Weiss erindrer en brite, der tidligere havde været leder i en stor dansk virksomhed. Han fortalte hende, at i England kunne der være sociale aktiviteter efter arbejde på enhver given hverdag, hvor vi i Danmark reserverer fredag aften til det formål.
- Danskerne planlægger lang tid i forvejen, og det hindrer ofte, at spontane ting opstår, som for eksempel at gå ud og få en øl eller drikke en kop uplanlagt kaffe, fortæller Kirsten Weiss.
I de to kategorier "kultur & velkommen" og "lokal venlighed" var Danmark også en del af bunden, hvor vi kom ind på henholdsvis 44. og 45.-pladsen i Expat Insider rapporten.
De to kategorier opsummerer expats' oplevelser af at føle sig velkommen, hjemme, finde sig til rette i den lokale kultur og den venlighed, man møder fra den lokale befolkning.
Og selv om man synes, at man allerede har rigeligt travlt, gemmer der sig faktisk masser af værdi i få en expat som ven, vurderer Kirsten Weiss.
- Man får nye perspektiver af at få en expat som ven. Verdenen bliver større, fordi man finder ud af, at ikke alt handler om ens egen navle.
- Der er faktisk mennesker, der har valgt at indrette sig anderledes eller har andre syn på tingene, og det kan man blive inspireret af, siger hun.
/ritzau fokus/