Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

13/03/2025 - 10:00

En kaffeinvitation kan gøre en kæmpe forskel når man er ny i Danmark

Rapporter viser, at det er svært at blive venner med danskere, når man kommer hertil fra udlandet. Der er dog muligheder for at bryde mønsteret.

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Af: Af Lukas Damgaard-Sørensen Pagonakis, Ritzau Fokus

Måske har du hørt, at det er svært at få venner, når man kommer til Danmark fra udlandet. Og der er altså noget om snakken.

Sidste år lå Danmark nummer 47 ud af 53 lande i kategorien "at finde venner" i den årlige rapport fra selskabet InterNations, der laver en rangering for expats - det vil sige udlændinge, der kommer til et andet land med det formål at bo og arbejde.

I rapporten blev der fokuseret på parametre som livskvalitet, lethed ved at falde til, arbejde, økonomi og muligheden for at få visum, finde bolig, åbne en bankkonto og lære sproget.

Det er desværre ikke et enkeltstående tilfælde, at Danmark hører til i bunden, når den årlige rangering bliver lavet. Men med små greb kan du være med til at gøre en forskel for en, der er ny i landet.

Ifølge Kirsten Weiss, der er forfatter til bogen "Living With Vikings" og i flere år har arbejdet med kulturforskelle, kan det for eksempel være ved at spørge ind til en expats liv, finde en fælles interesse og inkludere dem.

- Man kan indimellem invitere en kollega med hjem til mad, for der sker jo ikke noget ved at lave en ekstra portion pasta den aften.

- Mange danskere er i organiserede foreninger. Vær opmærksom på, at jeres nye internationale kolleger ikke har det netværk, I har, så prøv at få dem med, siger hun.

Hun fortæller, at Danmark scorer højt på arbejdspladsen, hvor vi er mindre hierarkiske og taler ordentligt. Til gengæld har vi svært ved at finde tid til spontanitet og nye venskaber.

- Når vi forlader arbejdspladsen, ræser vi hen og henter vores børn, derefter er det hjem og være sammen med familie og venner. Nogle skal nå til yoga, fodbold eller dyrke andre interesser. Spontanitet har vi svært ved, fordi vi har så mange forpligtelser og individuelle interesser, siger hun.

Kirsten Weiss erindrer en brite, der tidligere havde været leder i en stor dansk virksomhed. Han fortalte hende, at i England kunne der være sociale aktiviteter efter arbejde på enhver given hverdag, hvor vi i Danmark reserverer fredag aften til det formål.

- Danskerne planlægger lang tid i forvejen, og det hindrer ofte, at spontane ting opstår, som for eksempel at gå ud og få en øl eller drikke en kop uplanlagt kaffe, fortæller Kirsten Weiss.

I de to kategorier "kultur & velkommen" og "lokal venlighed" var Danmark også en del af bunden, hvor vi kom ind på henholdsvis 44. og 45.-pladsen i Expat Insider rapporten.

De to kategorier opsummerer expats' oplevelser af at føle sig velkommen, hjemme, finde sig til rette i den lokale kultur og den venlighed, man møder fra den lokale befolkning.

Og selv om man synes, at man allerede har rigeligt travlt, gemmer der sig faktisk masser af værdi i få en expat som ven, vurderer Kirsten Weiss.

- Man får nye perspektiver af at få en expat som ven. Verdenen bliver større, fordi man finder ud af, at ikke alt handler om ens egen navle.

- Der er faktisk mennesker, der har valgt at indrette sig anderledes eller har andre syn på tingene, og det kan man blive inspireret af, siger hun.

/ritzau fokus/

København, 24/04/2025 - 08:16

Kong Frederik åbner Danmarksdagen på verdensudstilling

Franck Robichon/Ritzau Scanpix

Kongen bruger sin anden dag i Japan på verdensudstillingen, hvor flere danske ministre er med.

Kong Frederik var torsdag med til den officielle åbning af Danmarksdagen på verdensudstillingen Expo 2025 i Osaka under sit tiltrædelsesbesøg i Japan. Her holdt han åbningstalen.

Kongen fik også en guidet tur rundt i den nordiske pavillon på verdensudstillingen. Her kan man få et indblik i nordiske værdier og løsninger inden for eksempelvis grøn omstilling, innovation og bæredygtighed.

Den første verdensudstilling blev holdt i London i 1851. Siden da er udstillingen rejst fra land til land og blev senest afholdt i Dubai i 2021.

Hver Expo dedikeres til et aktuelt tema, med det formål at finde løsninger på udfordringer som verden står overfor. Expo-udstillingerne varer i flere måneder og tiltrækker millioner af besøgende fra hele verden.

Den danske konge er i Japan til og med fredag.

Onsdag var han i Japans hovedstad, Tokyo, og deltog i en række besøg med fokus på bæredygtig fødevareproduktion, gastronomi, grøn energi og life science.

Han fik blandt andet mulighed for at sætte tænderne i traditionel japansk mad på en ramen-restaurant i storbyen, der bruger dansk svinekød i tilberedningen.

Kong Frederik er under tiltrædelsesbesøget i spidsen for et officielt erhvervsfremstød, der skal fremme dansk økonomisk diplomati og støtte erhvervslivet inden for flere sektorer.

Han er ledsaget af udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V), og erhvervsminister Morten Bødskov (S), der alle deltager i forskellige aktiviteter.

På sin sidste dag i Japan skal kong Frederik fredag deltage i en mindehøjtidelighed i Hiroshima for ofrene for atombomberne, som blev kastet over Japan for 80 år siden. Han skal også besøge et museum, der dokumenterer konsekvenserne af atombomberne.

Kong Frederik slutter turen af med en privat middag med Japans kejser, Naruhito. Det er ikke første gang, at Kong Frederik er i Japan eller mødes med den japanske kejserfamilie.

I 1998 besøgte han kejser Naruhito, der på daværende tidspunkt var kronprins, ligesom kong Frederik selv var det.

Kong Frederiks første officielle udlandsbesøg som kronprins i 1987 var ligeledes til Japan.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 24/04/2025 - 08:00

Benjamin Hav og Uro skal optræde til Grøn

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Med de to nye navne er seks ud af otte artister offentliggjort til årets Grøn-turné.

To nye navne er føjet til plakaten for Grøn 2025.

For anden gang skal Benjamin Hav & Familien optræde på Grøn, mens sangeren Uro får sin debut.

Det skriver Muskelsvindfonden og Tuborg, der står bag Grøn, i en pressemeddelelse.

Med de to nye navne er programmet næsten fuldendt, og seks ud af otte kunstnere er offentliggjort.

Ud over Benjamin Hav & Familien og Uro skal Medina, Gilli, Pil og Kalaset også optræde til årets Grøn-turné.

Benjamin Hav debuterede som soloartist i starten af 2020 med to album på blot to uger.

I efteråret 2021 stod han for første gang på scenen med hans syv personers liveband, der går under navnet Familien. De står bag sange som "Første Dag" og "Du ligner din mor".

I 2023 spillede Benjamin Hav & Familien også på Grøn.

- Det at spille på Grøn betyder alt for mig, faktisk. Publikum er kæmpe optur, de frivillige er kæmpe optur, de andre bands er kæmpe optur, siger Benjamin Hav.

Bag kunstnernavnet Uro står Jeppe Kronback. Han udgav sin første single "Slåbrok" i 2020, og har siden udgivet sange som "Føles godt" og "Godthåbsvej".

I 2024 havde han flere udsolgte koncerter, og samme år debuterede han på Roskilde Festival. I år får han debut på Grøn.

- At være med på Grøn er noget helt særligt for mig. Det handler ikke kun om musikken, men om at kunne gøre en forskel. At støtte Muskelsvindfonden og være en del af noget, der virkelig betyder noget, siger Uro.

Selv om der fortsat mangler at blive afsløret to artister til årets turné, så er billetterne udsolgt til seks ud af otte koncertdage.

De otte koncertdage strækker sig over en periode fra 17. til 27. juli og foregår i Tårnby, Kolding, Aarhus, Odense, Næstved, Aalborg, Esbjerg og Valby.

I Aalborg og Esbjerg er der stadig ledige billetter.

Grøn er gennem mere end fire årtier arrangeret af Tuborg og Muskelsvindfonden.

Overskuddet fra koncerterne går til Muskelsvindfondens arbejde for et bedre liv med muskelsvind og til forskning i sygdommen.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 24/04/2025 - 08:00

FAKTA: Forsinkelser på populære sommerdestinationer

* Nedenstående afgange er de mest søgte sommerdestinationer på momondos hjemmeside. Tallet angiver, hvor mange procent af afgangene, der er forsinket. En flyvning tæller som forsinket, når afgangen sker 30 minutter eller mere for sent.

* Palma de Mallorca, Spanien: 45 procent.

* Nice Côte d'Azur Lufthavn, Frankrig: 46 procent. 

* Málaga-Costa del Sol Lufthavn, Spanien: 39 procent. 

* Athens International Lufthavn, Grækenland: 46 procent. 

* Humberto Delgado Lufthavn, Lissabon: 45 procent.

* Leonardo da Vinci-Fiumicino Lufthavn, Italien: 57 procent.

* Charles de Gaulle Lufthavn, Frankrig: 44 procent.

* Gatwick Lufthavn, Storbritannien: 57 procent. 

* John F. Kennedy International Lufthavn, USA: 45 procent.

* Istanbul Lufthavn, Tyrkiet: 35 procent.

Kilde: momondo, som har analyseret data fra de 25 mest søgte destinationer i perioden 1. januar til 10. februar 2025 med rejseperiode fra 1. juni til 1. oktober 2025. Flyforsinkelser er baseret på data fra Aviation Edge. En flyvning regnes som forsinket, hvis afgangen er udskudt med 30 minutter eller mere.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 24/04/2025 - 08:00

FAKTA: Forsinkelser i danske lufthavne

* Tallene viser den gennemsnitlige forsinkelse i minutter, og hvor stor en andel af afgangene der er forsinkede i procent.

* Billund Lufthavn: 22 minutter og 23 procent af afgangene.

* Københavns Lufthavn: 22 minutter og 21 procent.

* Aalborg Lufthavn: 13 minutter og 10 procent.

* Aarhus Lufthavn: 10 minutter og 7 procent.

Kilde: momondo.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek