København, 17/08/2023 - 08:00
Ny bolig til studiestart? Det skal du huske ved flytningen
Denne tid står i flytningens tegn for mange unge, der skal til at studere efter sommeren. Her får du en guide til, hvad du skal tjekke.
Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus
Om lidt begynder tusindvis af unge på en videregående uddannelse landet over, og det betyder, at mange skal flyve fra reden og have nyt tag over hovedet.
Og der er flere ting, man bør få styr på, når man flytter hjemmefra for første gang. Det siger Susanne Aamann, der er forbrugerjuridisk chef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
1) Registrer flytningen.
Du har pligt til at meddele de offentlige myndigheder, at du flytter. Glemmer du det, kan du blive pålagt en bøde, forklarer Susanne Aamann.
Flytningen skal meldes til folkeregisterkontoret i den kommune, du flytter til, senest fem dage efter flytningen.
2) Hvad skal du forsikre?
Hvis du ønsker at forsikre dit indbo, kan det være givet godt ud at sammenligne forsikringsselskabernes priser på indboforsikringer. For ofte vil der være ret stor prisforskel, og mange selskaber tilbyder rabat til studerende, siger Susanne Aamann.
Hun råder også til, at du tjekker op på, hvad du bør få forsikret.
- Måske har man ikke behov for at få så meget indbo forsikret, hvis man er studerende og bor i et kollegieværelse med en masse gamle møbler. Så kan man måske nøjes med en ganske billig indboforsikring, som er rar at have, hvis uheldet er ude.
- Har man en lidt dyr cykel, skal man måske overveje at tilkøbe en lidt dyrere cykelforsikring, siger hun.
Derudover bør du kigge på, hvad forsikringen rent faktisk tilbyder, og om den for eksempel også indeholder en rejseforsikring, så du undgår at skulle tilkøbe en sådan forsikring, når du skal ud at rejse.
Det samme gælder for elektronik som en computer eller mobiltelefon, som tit vil være billigere at forsikre gennem indboforsikringen i stedet for at gøre det i butikken.
3) Hvad tilbyder abonnementerne?
Det kan også være, at du i forbindelse med flytningen skal ud at have nye abonnementer - for eksempel til fitness eller mobilen.
Her skal du tjekke vilkårene - for eksempel om du frit kan opsige det, eller om der er binding. For ved eksempelvis mobilabonnementer er man oftest bundet i seks måneder.
- Hvis man har fået et billigt abonnement og vil udnytte det, så skal man huske at opsige det efter fem måneder med en måneds varsel, hvis man vil skifte, siger Susanne Aamann.
Flytter du sammen med andre, kan I også undersøge, om I kan deles om abonnementerne. Det kan også være, at du flytter ind i en boligforening, som tilbyder noget, der kan dække dine behov.
4) Tjek acontoberegningen.
I din nye bolig skal du formentlig betale aconto, når det kommer til el, da forsyningsselskaberne ofte bruger acontoregninger, forklarer Susanne Aamann.
Beregningerne kan dog være sat efter den tidligere ejers forbrug, selv om dit måske er lavere.
- Der vil gå noget tid, før den nye acontoberegning indfinder sig, siger Susanne Aamann.
Derfor kan du kontakte selskabet for at ændre dit forventede forbrug.
Selskabet er dog ikke forpligtet til at ændre beregningen, men det skal kunne dokumentere, at den er berettiget.
Der er dog også elselskaber, hvor du i stedet betaler for dit faktiske månedlige forbrug.
/ritzau fokus/