Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 14/09/2023 - 07:00

Biografhack: Her er det bedste sæde i salen

Hvor skal du sidde i biografsalen for at få den bedste filmoplevelse? Det svarer to biografdirektører og filmentusiaster på og afslører, hvor de selv sidder.

Anne Bæk/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Der er nok mange holdninger til, hvad der er det perfekte sæde i biografen.

Men faktum er, at der i alle sale er en objektivt set optimal plads, lyder det fra Sune Lind Thomsen, der er biografdirektør i Gentofte Kino.

- Denne plads skifter fra sal til sal og fra film til film, alt efter om du ser en Woody Allen- eller en Marvel-film.

- Det handler også om størrelsen på biograflærredet, rummets størrelse, lydens rumklang, sædernes nakkehøjde, antallet af sæder per kvadratmeter, samt hvilket lydsystem den enkelte film afvikles i. Og ser du en film i 3D ændrer alt dette sig.

Ifølge Sune Lind Thomsen vælger biografgæster ofte sæder ud fra helt subjektive forhold.

- Er der eksempelvis langt til toilettet, sidder man lidt for sig selv, eller er der mulighed for plads på kysserækken? Ofte hører vi fra gæster, at "her sidder vi jo altid".

Men for at finde salens absolut mest optimale plads, må du altså bruge lidt tid på at teste nogle af sæderne først.

- Jeg selv sidder gerne lidt fremme i salen, første tredjedel bagest. Men det kan variere fra person til person.

- Du skal sidde der, hvor lærredet stort set fylder hele dit udsyn, uden at du skal dreje hovedet. Det må endelig ikke blive til en tenniskamp.

Ifølge biografdirektøren er det mest optimale sæde ofte lidt fremme i salen, hvis man tager landets biografer over en bred kam.

Og det er Michael Berg, der er biografdirektør i Birkerød Bio og direktør i det internationale filmdistributionsselskab United International Pictures, enig i.

- En tommelfingerregel er cirka en tredjedel tilbage i salen for den største wow-effekt. Er salen lang, kan det godt forskyde forholdet lidt.

- Er der eksempelvis tolv rækker, og du sidder på fjerde eller femte, så sidder du godt, siger Michael Berg.

Det er ifølge biografdirektøren tilstrækkeligt tæt på lærredet til en god fordybelse i filmen, men langt nok fra til at hele dit synsfelt fylder lærredet.

- Du skal sigte efter rækken, som svarer til at være i midten for lærredet, og hvor dine øjne også peger mod midten af lærredet i højden.

Ifølge de to biografdirektører er salens dårligste sæde enten bagest i hjørnet eller helt forrest i hjørnet.

Helt forrest på flanken er nemlig mindst optimalt for synet, mens man på de yderste sæder helt bagest ofte kan opleve et lidt mudret lydbillede.

- Men en biograf kan jo ikke leve af den bedste stol, så det er heldigt, at vi alle har de ting, vi godt kan lide, siger Michael Berg.

- Jeg sidder altid i venstre side helt yderst og så en tredjedel tilbage, det man kalder piccolosiden. Det er efter alle mine år i branchen, da det var tæt på udgangen, hvis noget skulle fixes. Det er en vane, og der har jeg det godt, siger han.

Sune Lind Thomsen peger på, at der i dag - ud over de førnævnte - næsten ikke er nogen dårlige pladser.

- Alle kan se hele lærredet, og man risikerer ikke længere at sidde bag en søjle, som var tilfældet i nogle af de helt gamle biografer.

- Og når filmen kører, og den fænger folk i en fyldt sal, så glemmer gæsterne ret hurtigt, om de sidder på første eller niende række, siger han.

/ritzau fokus/

Storbritannien, 05/12/2025 - 09:50

Sex and the City-stjerne gift for fjerde gang

Ben Stansall/Ritzau Scanpix

Skuespilleren Kim Cattrall, der er kendt som Samantha Jones i "Sex and the City", er blevet smedet sammen med lydteknikeren Russell Thomas.

Efter snart ti år sammen er Sex and the City-stjernen Kim Cattrall blevet gift med lydteknikeren Russell Thomas.

Der var kun 12 gæster til stede ved vielsen på rådhuset Chelsea Old Town Hall i London torsdag - samt det amerikanske magasin People, som har foreviget parrets store dag på billeder.

- Det stille bryllup, en underspillet fejring med fokus på familie, nære venner og det varige partnerskab, de har opbygget, afspejler det nygifte pars ønske om intimitet og autenticitet, skriver magasinet om vielsen.

69-årige Kim Cattrall og 55-årige Russell Thomas mødte hinanden i 2016, da hun gæstede radioprogrammet "Woman's Hour" på det britiske medie BBC.

Efterfølgende begyndte Kim Cattrall og Russell Thomas at følge hinanden på de sociale medier. Han sendte hende en besked, og sådan begyndte kontakten for alvor.

Siden rejste Russell Thomas tværs over Atlanterhavet og til Canada, hvor Kim Cattrall bor, afslørede skuespilleren i et interview med magasinet Glamour i 2018.

- Vi har været sammen lige siden, fortalte hun.

Ifølge People var bruden iført en spadseredragt fra Dior. Den var blevet stylet med hat og handsker af den kendte kostumier Patricia Field, som også arbejdede på kultserien "Sex and the City", som for alvor gjorde Kim Cattrall verdensberømt.

I de seks sæsoner spillede hun PR-agenten Samantha Jones. Serien centrerede sig om hende og hjerteveninderne Carrie, Miranda og Charlotte og deres liv med dating, venskaber og karriere i New York.

Men uden for settet var hun, Cynthia Nixon, Kristin Davis og Sarah Jessica Parker ifølge Kim Cattrall på ingen måde hjerteveninder.

Bortset fra en enkelt scene nægtede Kim Cattrall at medvirke i den efterfølgende serie "And Just Like That...", som udspringer af "Sex and the City".

Ægteskabet med Russell Thomas er Kim Cattralls fjerde.

Hendes første ægteskab var med Larry Davis fra 1977 og frem til 1979.

Andet ægteskab var med arkitekten Andre J. Lyson og varede fra 1982 til 1989.

Tredje ægteskab var med lyddesigneren Mark Levinson. Sammen skrev de bogen "Satisfaction: The Art of the Female Orgasm", der udkom i 2002. To år efter blev parret skilt efter seks års ægteskab.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/12/2025 - 06:00

Hella Joof åbner for sit indre tankeunivers

Mathias Eis/Ritzau Scanpix

Hella Joof vil tage tempoet ud og dvæle ved detaljerne i sin nye podcast. En mental lænestol, når hjernen trænger til et sted, der ikke stiller krav, lyder det.

Midt i julens trængsel og alarm maner den kendte mediepersonlighed, forfatter og instruktør Hella Joof til ro i sin nye podcast, "Hellas hoved".

Den annoncerer podcastplatformen Podimo i en pressemeddelelse.

Der er ingen hidsige diskussioner og ingen planer om at nå frem til en bestemt pointe. I stedet åbner Hella Joof døren til sine egne tankespring og refleksioner, som de opstår i øjeblikket, og deler ud af sin livsvisdom, lyder det.

- I denne podcast kan du blot overlade det til mig. Jeg tænker højt og associerer frit. Måske er der noget, du kan bruge. Ellers lader du det bare ligge eller smider det ned i posen med madaffald, siger Hella Joof i pressemeddelelsen.

Hver episode tager udgangspunkt i små detaljer, og ifølge Hella Joof kommer hun vidt omkring.

- Er der fuglefestival på naboens mark? Holder fugle overhovedet festivaler? Se, et gåsetræk hen over himlen. Hvem af gæssene bestemmer egentlig, hvor de skal flyve hen, hvem der skal flyve forrest, og hvem der ligger på hjul? Eller hedder det ligger på vinger? Hvad stiller man som b-menneske op med november måned? Og hvor lever grisebillen? Den slags emner går jeg i dybden med.

Hella Joof er egentlig uddannet skuespiller fra Odense Teater.

Men i dag lever den 63-årige mediepersonlighed hovedsageligt af at instruere andre ved siden af sit forfatterskab og sit virke som foredragsholder.

"Hellas hoved" har premiere 15. december og udkommer efterfølgende hver mandag på Podimo.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek