Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 31/10/2024 - 10:12

Britisk rapstjerne er første hovednavn på Roskilde Festival-plakaten

Billetsalget til næste års Roskilde Festival er åbnet torsdag. Mø er blandt de 28 første navne på plakaten.

Peter Klaunzer/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Med mere end 100 dage til at utallige telte, pavilloner og festglade mennesker indtager Dyrskuepladsen i Roskilde, løfter Roskilde Festival sløret for de første navne på plakaten.

Englands nok mest toneangivende rapper, Stormzy, vender tilbage til festivalen, som han har besøgt to tidligere år - men denne gang som hovednavn.

- At optræde både i 2016 og 2018 var utroligt, men at vende tilbage som hovednavn føles som en stor milepæl. Roskilde har en unik energi, og jeg ser frem til at dele oplevelsen med alle. Det bliver noget helt specielt, lyder det fra rapperen i en pressemeddelelse fra festivalen.

Den prisvindende musiker er særligt kendt for numrene "Vossi Bop", "Hide and Seek", "Own It", som har han har lavet med Ed Sheeran og Burna Boy, og mange flere.

Stormzy er ikke den eneste genganger på plakaten for næste års musikfestival på Dyrskuepladsen, der traditionen tro danner rammen om Roskilde Festival i otte dage.

Den danske verdensstjerne Mø er også en del af de i alt 28 navne, som festivalen præsenterer torsdag. Det bliver femte gang, at hun optræder på festivalen.

- I en ikke så fjern fortid var Stormzy og Mø på vej frem, da de debuterede på Roskilde Festival, og nu står de her som ikoner på hver deres måde, siger festivalens musikchef, Thomas Sønderby Jepsen, i pressemeddelelsen.

- Når vi spotter kunstnere og giver dem plads til at udfolde sig, skaber vi ikke bare en platform for deres videre udvikling - vi bidrager til hele musikkens og kulturens vækst, tilføjer han.

Foruden Mø og Stormzy er også soultrioen Thee Sacred Souls og den danske fremadstormende popstjerne Emma Sehested Høeg blandt de første 28 navne.

Med torsdagens offentliggørelse er billetsalget til næste års Roskilde Festival skudt i gang.

Som noget nyt introducerer festivalen i år muligheden for at købe todagesbilletter, hvor man valgfrit kan kombinere to af de sidste fire festivaldage på samme billet.

Roskilde Festival 2025 finder sted fra 28. juni til 5. juli 2025.

/ritzau/

København, 15/10/2025 - 07:32

Kronprins Christian fejrer rund fødselsdag med nye portrætter

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Kronprins Christian fylder onsdag 20 år. Fødselsdagen markeres og fejres privat ifølge kongehuset.

Kronprins Christian binder slips og læner sig op ad dørkarmen i en ny portrætserie fra Amalienborg i forbindelse med hans 20-års fødselsdag onsdag.

Kongehuset har onsdag offentliggjort billederne, der er blevet taget "kort tid før" den runde fødselsdag på og omkring Amalienborg, lyder det.

Foruden billederne skriver kongehuset på Instagram, at det er muligt dagen igennem at sende sine lykønskninger til kronprinsen via kongehusets sociale medier.

Hvordan og hvor kronprins Christian skal fejre sin 20-års fødselsdag vides ikke. Kongehuset oplyser til Ritzau, at det markeres "privat".

Lige nu har den unge prins efterårsferie fra sin etårige løjtnantsuddannelse på kasernen i Slagelse, hvor han også har aftjent værnepligt.

Uddannelsen afsluttes i sommeren 2026.

Dermed bliver han delingsfører med mulighed for at lede en deling værnepligtige, ligesom hans far gjorde i sin tid.

Hvad der efterfølgende skal ske i kronprinsens liv er endnu ikke offentligt kendt.

Det ligger dog fast, at kronprinsen som den eneste af dronning Margrethes syv børnebørn vil få apanage fra staten.

Det sker, når han fylder 21 år i 2026, og først på det tidspunkt vil han i højere grad indgå i officielle sammenhænge, har kongehuset tidligere oplyst.

Fra hovedpersonen selv er der givet et løfte om, at han "selvfølgelig gerne vil være den bedst tænkelige tronarving", som han udtrykte det, da han blev 18 år.

Ligesom med kong Frederik og dronning Marys tre andre børn har kronprins Christian i løbet af sin opvækst været mere eller mindre skærmet fra offentligheden.

For selv om der venter kronprinsen en ualmindelig fremtid, har kongeparret forsøgt at give ham en barndom, der mest muligt mindede om andre børns.

Således kom den lille prins i børnehave nær Fredensborg Slot på "Spirestuen", og som det første kongebarn blev han indskrevet i en folkeskole, Tranegårdskolen i Hellerup.

Skolegangen fortsatte han på kostskolen Herlufsholm, men efter voldsom kritik af forholdene måtte forældrene trække ham ud i 2. g. og vælge et nyt gymnasium.

Det blev Ordrup Gymnasium, hvorfra han blev student i sommeren 2024.

Herefter drog han ud i verden som mange andre nybagte studenter på en såkaldt dannelsesrejse til Østafrika.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 15/10/2025 - 07:14

Kronprins Christian fejrer rund fødselsdag med nye portrætter

Kronprins Christian fylder onsdag 20 år. Fødselsdagen markeres og fejres privat ifølge kongehuset.

Kronprins Christian binder slips og læner sig op ad dørkarmen i en ny portrætserie fra Amalienborg i forbindelse med hans 20-års fødselsdag onsdag.

Kongehuset har onsdag offentliggjort billederne, der er blevet taget "kort tid før" den runde fødselsdag på og omkring Amalienborg, lyder det.

Foruden billederne skriver kongehuset på Instagram, at det er muligt dagen igennem at sende sine lykønskninger til kronprinsen via kongehusets sociale medier.

Hvordan og hvor kronprins Christian skal fejre sin 20-års fødselsdag vides ikke. Kongehuset oplyser til Ritzau, at det markeres "privat.

Lige nu har den unge prins efterårsferie fra sin etårige løjtnantsuddannelse på kasernen i Slagelse, hvor han også har aftjent værnepligt.

Uddannelsen afsluttes i sommeren 2026.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 14/10/2025 - 10:00

FAKTA: Tænk i smagslag

Lag på lag-modellen gælder også for smag. Her er nogle eksempler på ingredienser, der kan indgå som smagslag:

* Umami: soja, grøntsagsfond, miso, peber, tørrede svampe, lagret ost.

* Bittert: brunede grøntsager, valnødder, citrusskal, olivenolie.

* Sødt: lys sirup, rørsukker, honning, frugt.

* Surt: eddike, citron, syltede og fermenterede grøntsager.

* Salt: havsalt, koncentreret fond, soja, kapers og oliven.

* Fedt: smør, olivenolie, kokosmælk, ost, fløde.

Kilde: Kogebogen "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider" af Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 14/10/2025 - 10:00

Lav nemme vegetarretter ved at se tallerkenen fra en ny vinkel

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Vegetarisk hverdagsmad bliver lettere at gå til, hvis du bygger måltidet op lag for lag, lyder det fra aktuel kogebogsforfatter.

Retter uden kød rusker op i, hvordan du planlægger aftensmaden. Uden bøffen, kyllingen eller krebinetten som tallerkenens hovedperson tvinges du til at bygge måltidet op på en anden måde, end du plejer.

Men det behøver slet ikke at være en særlig svær øvelse. Det mener Camilla Skov, der driver bloggen Vegetarisk Hverdag og er forfatter til flere kogebøger.

Den seneste i rækken hedder "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider", og den rummer hendes bud på en enkel tilgang til vegetarisk madlavning, som hun kalder lag på lag-metoden.

- Det var noget, der skete ret naturligt for mig, da jeg selv trådte ind i det vegetariske køkken og havde været vant til at lade alle måltider udgå fra et stykke kød. Det satte min madlavning fri på en ret fed måde, fortæller Camilla Skov.

Hun peger på plademad som et godt eksempel på lag på lag-mad. Her laver du et helt måltid på en bageplade. I bunden lægger du måske nogle rodfrugter, som kommer i ovnen først.

Senere tilføjer du nogle grøntsager ovenpå, der skal have kortere tid i ovnen, og til sidst serverer du retten med forskellige toppings. Det kan være fetaost eller stegt halloumi, friske krydderurter og en form for sovs.

I stedet for at tænke måltidet ud fra den klassiske Y-model, hvor du fordeler ingredienserne efter protein, kulhydrater og grønt tilbehør, lægger lag på lag-metoden altså op til, at du betragter tallerkenen fra siden og ser måltidet som en konstruktion med en bund, midte og top.

Metoden gør det ifølge Camilla Skov ikke kun lettere at hitte på vegetariske retter, den giver også plads til, at for eksempel knap så madmodige børn selv kan vælge, hvor mange lag de stabler på tallerkenen.

- Det er en stor hjælp at betragte måltidet som nogle forskellige byggeklodser, hvor man selv vælger til og fra og dermed selv har agens ved bordet, siger hun.

De fleste af hendes lag på lag-opskrifter består derfor helt bevidst af en neutral base, som de fleste kan lide. Det kan være pasta, ris eller en nudelsuppe. De næste lag af toppings og sovs kan både børn og voksne så selv tage stilling til ved bordet.

- På den måde taler metoden også ind i en tid, hvor vi ofte har forskellige præferencer, når vi spiser sammen flere mennesker. Nogle spiser kød, andre gør ikke, nogle er allergikere, andre er ikke. Så det handler også om at kunne spise sammen, uden at vi nødvendigvis alle spiser det samme, forklarer Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek