10/04/2025 - 10:00
Forbrugermyndighed: Skam afholder svindelofre fra at råbe op
Danskere, der bliver snydt på nettet, dunker sig selv oveni hovedet, men selvbebrejdelsen er blot vand på svindlernes mølle, påpeger Forbruger Europa.
Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Selvbebrejdelse er en følelse, der fylder for danskere, der er blevet udsat for svindel på nettet.
Det viser en ny undersøgelse, som forbrugerpanelet Norstat har lavet for den europæiske forbrugermyndighed Forbruger Europa og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
Her svarer 51 procent af de lidt over 1000 adspurgte, at de følte sig dumme, da de opdagede, at de var blevet snydt, og 49 procent siger, at de blev ramt af en følelse af skam.
Undersøgelsens resultat vækker genklang hos Lars Arent, der er direktør for Forbruger Europa.
- Det går igen blandt dem, der ringer ind til vores hotline, at de dunker sig selv oveni hovedet, og at de har en stor trang til at betale svindlerne det, de kræver, for at slippe af med følelsen af at have dummet sig, fortæller han.
Men den strategi gavner ingen andre end de kriminelle, påpeger direktøren.
- Vi oplever, at tvivlsomme virksomheder går under radaren, og at der er mange penge at tjene for dem på den her måde, siger han.
Af undersøgelsen fremgår det, at der ofte er tale om sager, hvor folk franarres beløb på under 1000 kroner. Men mange bække små gør som bekendt en stor å, og derfor er det vigtigt altid at råbe op, hvis du bliver udsat for svindel, uanset hvor få penge det drejer sig om, mener Lars Arent.
- Man kan se det som en form for samfundstjeneste og tænke, at det her kan lige så godt ske for andre end mig, og derfor er det værd at gøre en indsats for at stoppe det, siger han.
Helt konkret opfordrer han dig til straks at skrive om din oplevelse på anmeldelsessider som for eksempel Trustpilot, så andre forbrugere bliver advaret om virksomheden, der har snydt dig.
Kontakt også med det samme din bank, som nogle gange har held med at få dine tabte penge retur. Tøv heller ikke med at anmelde hændelsen til politiet og eventuelt Forbrugerombudsmanden, lyder rådet videre fra Lars Arent.
Og er du blevet snøret af en udenlandsk virksomhed, hører Forbruger Europa gerne om det. For svindlen kan kun kommes til livs, hvis vi reagerer på den og taler højt om den, understreger han.
- Reaktionerne kan gøre det tilpas surt at være svindler til, at man måske finder andre steder end Danmark at bruge sin energi, siger han.
For at få endnu flere til at slippe svindelskammen og i højere grad råbe op når fælden klapper, kører Forbruger Europa fremover en kampagne med titlen "ALLE kan blive snydt på nettet".
/ritzau fokus/