Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Oslo, 25/06/2022 - 10:13

Norsk politi efterforsker Oslo-skyderi som terror

En 42-årig mand er sigtet for drab og terror efter skyderi i Oslo. Politiet ser på, om motiv kan være had.

Javad Parsa/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Den norske hovedstad, Oslo, blev natten til lørdag ramme om et voldsomt skyderi i byens centrum. Sagen efterforskes som terror.

Det oplyser politiet i Norge lørdag morgen ifølge flere norske medier, heriblandt tv-stationen NRK og avisen VG.

To personer mistede livet i skyderiet, der fandt sted i indre by nær natklubber. Herudover blev 21 personer såret. Ti af dem betegnes som alvorligt såret, mens 11 skal være blevet lettere skadede under nattens skyderi.

En 42-årig mand er blevet anholdt i sagen. Ifølge politiet er der tale om gerningsmanden, som menes at have udført angrebet alene.

Manden er norsk statsborger med iransk baggrund.

Han er sigtet for drab, drabsforsøg og terror, oplyser lederen af efterforskningen, Christian Hatlo.

- Vi arbejder på at afdække motivet, siger Hatlo på et pressemøde lørdag morgen ifølge nyhedsbureauet NTB.

Den formodede gerningsmand var på det tidspunkt endnu ikke blevet afhørt.

Hatlo tilføjer, at det er nærliggende at efterforske skyderiet som en mulig hadforbrydelse.

Gerningsmanden skød mod gæster ved baren Per og ved natklubben London Pub. Særligt London Pub er et sted, hvor mange LGBT-personer kommer.

Lørdag skulle der have været holdt Pride-parade i Oslo. Men den er blevet aflyst efter nattens skyderi.

Politiet ser også på, om psykisk sygdom kan ligge bag skyderiet, oplyser Hatlo.

Den anholdte har været kendt af både politiet og PST, den norske efterretningstjeneste.

- Vi bidrager nu med al relevant information, vi har, til Oslos politi, og arbejder med at afklare, om der kan være planlagt flere voldshandlinger. Foreløbigt har vi ikke indikationer på det, skriver PST på Twitter.

Det var klokken 01.14, at de første meldinger om skyderi begyndte at rulle ind hos politiet. Fem minutter senere blev den formodede gerningsmand pågrebet, har indsatsleder ved Oslos politi Tore Barstad fortalt til VG.

Selve hændelsesforløbet omkring skyderiet er fortsat uklart, men der var flere gerningssteder.

Ud over London Pub skal der være blevet affyret skud ved jazzklubben Herr Nilsen, som ligger i samme karré.

/ritzau/

København, 06/05/2024 - 18:32

DR opskalerer næste års danske melodigrandprix

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

DR udråber Herning til grandprix-by 2025. Jyske Bank Boxen danner rammen om både Dansk Melodi Grand Prix og børnenes melodigrandprix, MGP, næste år.

Dansk Melodi Grand Prix rykker tilbage til Jylland, når det næste år løber af stablen.

DR har udnævnt Herning, som før har været værter for musikfesten, til årets grandprix-by 2025.

Det oplyser public service-stationen i en pressemeddelelse.

Jyske Bank Boxen danner rammen om både Dansk Melodi Grand Prix, som afholdes 1. marts, og børnenes melodigrandprix, MGP, som finder sted præcis en uge inden.

- Ambitionen er at fortsætte takterne fra i år og give danskerne en kæmpe grandprixfest skabt af de kommende artister og værterne, og det kan Boxen skabe en god ramme om, siger grandprixboss Erik Struve Hansen i pressemeddelelsen.

DR tilføjer, at navnene på værterne til Dansk Melodi Grand Prix og børnenes pendant, MGP, afsløres senere, mens at deltagerne på scenen først offentliggøres i begyndelsen af 2025.

I år blev det danske melodigrandprix afholdt i DR Koncertsalen i København i februar.

Dengang sagde public service-giganten, at det var de optimale rammer for musikfesten.

Efter fire år uden en finaleplads ved det internationale melodigrandprix, Eurovision, havde DR igangsat et stort analysearbejde i håbet om at bryde tørken.

Over 600 indsendte sange blev screenet for internationalt potentiale. De otte sange, som blev udvalgt til Dansk Melodi Grand Prix, var udpeget ud fra mantraet om kærlighed ved første lyt kombineret med en stærk vokal og performance.

Saba vandt det danske melodigrandprix med sangen "Sand". Med sejren har hun indløst billet til Eurovision, som løber af stablen netop nu i den svenske storby Malmø.

Om Saba kvalificerer sig og sikrer Danmark den første finaleplads siden 2019, bliver afgjort torsdag 9. maj.

Årets Eurovision-finale finder sted lørdag 11. maj.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 06/05/2024 - 18:26

Andreas Mogensen deler skræmmende øjeblik i rummet med kongeparret

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Den danske astronaut fortæller til en paneldebat om to satellitter, der var lige ved at kollidere tæt på ham.

Mens den danske astronaut Andreas Mogensen befandt sig på Den Internationale Rumstation, ISS, fik han en melding om, at to satellitter muligvis ville kollidere, hvilket kunne påvirke rumstationen.

Det fortæller han foran kong Frederik og dronning Mary til en rumdebat på Sveriges største tekniske universitet, Kungliga Tekniska Högskolan, mandag.

Sammen med sine kolleger Christer Fuglesang og Marcus Wandt, fortæller Andreas Mogensen om det mest skræmmende øjeblik i løbet af den seks måneder lange rumrejse.

- Det var bare at krydse vores fingre og håbe, at ingenting skete, siger Andreas Mogensen om de to satellitter, som var blevet spottet blot seks meter fra hinanden.

Hvis de to satellitter havde ramt hinanden ville det have skabt en sky af rumskrot, som kunne lægge sig i rumstationens bane.

Særligt kong Frederiks øjne var låst fast op mod scenen i løbet af debatten.

- Der skete heldigvis ikke noget, siger Andreas Mogensen med et smil efterfulgt af en let latter fra gæsterne.

Det var netop snakken om rumskrot, der ledte Andreas Mogensen ind på sin historie.

For netop en af de ting, som særligt interesserer de tre astronauter på scenen i forhold til rumteknologi er, hvordan man i fremtiden kommer af med rumaffald.

12. marts landede Andreas Mogensen i havet ud for Floridas kyst efter et halvt år i rummet på Den Internationale Rumstation (ISS).

Her har han udført forsøg for forskere og virksomheder.

Det kongelige besøg på det svenske universitet, centrerer sig om dansk-svensk samarbejde om teknologi med rumforskning som omdrejningspunktet.

Kong Frederik har aldrig lagt skjul på sin fascination af rummet, og mødet med den danske astronaut mandag er ikke det første af sin slags.

De to har tidligere stået side om side, hvor kong Frederik blandt andet har fortalt, hvordan han er "skrækfascineret" af rummet og synes, at man som dansker bør være stolt af Andreas Mogensens færd.

Andreas Mogensens knap 200 dage i rummet løb hen over julen, som han måtte afholde uden familie og de danske traditioner. Midt i julefreden blev der også tid til et opkald til kong Frederik.

Med kongens børn kiggende over skulderen, ønskede kong Frederik Andreas Mogensen glædelig jul og godt nytår på et videoopkald.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 06/05/2024 - 10:00

FAKTA: Spyfluen bærer bakterier

* Spyfluer sætter sig på madvarer og afføring.

* Når de sætter sig på fødevarer, kan de sprede colibakterier og salmonella, som kan resultere i, at mennesker kan få madforgiftning og andre infektioner.

* Spyfluer kan lægge æg på mangelfuldt tildækkede madvarer. Kød, som er angrebet af larver, nedbrydes hurtigere og bør kasseres.

Kilde: skadedyrsekspert Claus Schultz og lex.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 06/05/2024 - 10:00

Din affaldssortering er en buffet for skadedyr

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Skraldespandene, som danskerne sorterer affald i, bliver lynhurtigt grobund for alskens fluer og larver, lyder det fra skadedyrsekspert.

Forårsvarmen er på vej ind over Danmark. Og selv om høje temperaturer lige er sagen for mange danskere, slæber det også problemer med sig.

Affaldsproblemer. For høje temperaturer kombineret med danskernes affaldssortering giver gode vækstbetingelser for klamme skadedyr og insekter, advarer skadedyrsekspert.

- Du skal være meget opmærksom på, at der kan komme mange insekter, som formerer sig rasende hurtigt, lyder det fra Claus Schultz, der er er formand for Brancheforeningen for skadedyrsfirmaer og teknisk chef i skadedyrsbekæmperen Rentokil.

Han peger på, at skadedyrene hurtigt bliver tiltrukket af lugte fra madvarer og plastbeholdere af organisk materiale, som eksempelvis plastbakker til kød og metaldåser med makrel.

- Det er ikke i alle kommuner, at låget kan lukke tæt. Blæser det op, og står skraldespandene i varmen og udsender gæring, så er bananfluer eksperter i at finde det. Og de formerer sig rigtig hurtigt, siger han og peger på, at også spyfluer og flæskeklannere tiltrækkes.

Her vil de så lægge æg i organisk materiale. Ifølge Claus Schultz lægger de mellem 300 og 500 æg per gang. Spyfluers æg, der blot klækkes til larver efter et døgn, er bedre kendt som maddiker, mens klannernes larver kaldes for klannerlarver.

Men du kan afhjælpe problemet, siger skadedyrseksperten, der anbefaler, at du finder haveslangen frem.

- Hver gang skraldespandene bliver tømt, så lægger du dem ned på græsset og spuler dem rene. Så undgår du den sump af væske, som godt kan opbygge sig i bunden, siger han.

Maddiker i skraldespandene er særligt et problem i sommermånederne, hvor varmen giver de bedste betingelser for skadedyrene.

- Det bedste råd er at komme affaldet i en pose, som lukker tæt, lyder det fra projektleder Carsten Hjort fra Arwos, som blandt andet varetager affaldsopgaver i Aabenraa Kommune.

- Du skal ikke fylde posen for meget, og det samme gælder for skraldespanden, for lukker den ikke tæt, er det nemmere for dyr at komme ind, siger han og peger på, at det selvfølgelig godt kan være svært at holde dem helt ude.

- Pas også på med bare at droppe en fyldt madaffaldspose ned i en tom beholder. Det kan den altså godt gå i stykker af, siger han.

Opdager du, at din skraldespand er beskidt, så sørg for, at den bliver gjort ren.

- Brug bare vand og ikke kemikalier. Det handler bare om at få den skyllet, siger Carsten Hjort.

Er det virkelig varmt, så anbefaler projektlederen, at du sætter dine skraldespande i skyggen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek