Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 25/04/2024 - 08:00

Undgå den klassiske forårsskoldning med seks nye råd om solcreme

Mange undervurderer forårssolens skarpe stråler og ender med at blive skoldet. Derfor er Kræftens Bekæmpelse og Svanemærket gået sammen om nye solcremeråd.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: Af Thit Lund Bording, Ritzau Fokus

Med foråret kommer også solens skarpe stråler.

Det betyder, at solcremen endnu en gang bør være en del af hverdagsrutinen.

Uv-indekset, som markerer hvor intens solens ultraviolette stråling er, rammer tre allerede i slutningen af april og begyndelsen af maj, og så skal man bruge solcreme for at undgå skoldning og mindske risikoen for hud- og modermærkekræft.

Det fortæller Peter Dalum, der er projektchef ved Kræftens Bekæmpelse.

- Det særlige ved forårssolen er, at det oftest ikke er så varmt, så man undervurderer, hvor stærk solen kan være, siger han.

- Kombineret med at vores hud ikke er så vant til solen efter at have været inde hele vinteren, er det en periode, hvor man skal være ekstra opmærksom, siger han videre.

Faktisk viser en ny undersøgelse foretaget på vegne af Miljømærkning Danmark, at under halvdelen af danskerne ved, at man skal beskytte sig mod solens stråler, når uv-indekset rammer tre.

- Det er her, mange får den klassiske forårsskoldning, fordi man ikke tænker over, hvor skadelige solens stråler kan være. For eksempel når man laver havearbejde eller sidder på en café i et par timer, og pludselig er man helt rød på brystet, siger Peter Dalum.

En af de største grunde til, at folk bliver solskoldet, er, at de ikke bruger nok solcreme, påpeger han.

- Og det er nok i virkeligheden det allervigtigste, siger Peter Dalum.

Af den grund anbefaler han at bruge en rigtig solcreme frem for en dagcreme med beskyttelsesfaktor, da mange ikke bruger tilstrækkeligt med creme til at beskytte mod solen.

Derudover bør man også tage solcreme på hjemmefra og smøre sig ind flere gange om dagen - for eksempel om morgenen eller formiddagen og så igen efter middag.

- Så mindsker man sandsynligheden for, at der er steder på kroppen, man har glemt at få smurt eller ikke kan nå, siger han og tilføjer, at det også kan være en god idé at få hjælp til at smøre solcremen på.

Men der er heller ingen grund til at gå amok med solcremen, fortæller Peter Dalum.

- Der er forskel på, om man sidder en halv time i solen og spiser sin frokost eller er ude mange timer om dagen, siger han og fortsætter:

- Jeg synes, man skal koncentrere sit solcremeforbrug til de dage, hvor man skal være i solen, og hvor man også bruger mange timer udenfor. Men så skal man også gøre det ordentligt.

Hvis man vil være ekstra solsikker, er det ikke kun solcreme, man skal bruge - især hvis man skal sydpå eller bruger mange timer udenfor i det danske sommerland.

- Det er en god idé at tage pauser fra solen samt bruge hat og tøj til at skærme for strålerne, når uv-indekset er omkring ti. Særligt over middag, hvor solen er skarpest, siger Peter Dalum.

/ritzau fokus/

Malmø, 05/05/2024 - 10:04

FAKTA: Sådan afvikles Eurovision

50090 Johan Nilsson/Tt/Ritzau Scanpix

Der er 37 lande, som dyster i dette års Eurovision. Seks af dem er garanteret en plads i finalen.

De fleste af de lande, der dyster i sangkonkurrencen Eurovision, skal klare sig godt i semifinalen for at kunne komme i finalen.

Men seks af landene er allerede garanteret en plads i finalen.

* De to semifinaler i Eurovision afholdes tirsdag 7. maj og torsdag 9. maj.

* Den store finale afvikles lørdag 11. maj.

* 15 lande dyster i første semifinale. Anden semifinale har 16 lande - deriblandt er Danmark og Israel.

* De ti lande med det højeste antal stemmer fra hver semifinale går videre til den afgørende finale.

* I finalen er der yderligere seks lande: sidste års vinder - altså Sverige denne gang - og de fem lande, som bidrager med flest penge til European Broadcasting Union (EBU), der arrangerer Eurovision.

* De fem lande, der kaldes "The Big Five", er Frankrig, Tyskland, Italien, Spanien og Storbritannien.

Kilde: Eurovision.

/ritzau/

Læs Mere >>

Malmø, 05/05/2024 - 10:04

Sverige forbereder sig på uroligheder ved Eurovision

Johan Nilsson/TT/Reuters

Søndag afholdes Eurovisions officielle åbningsceremoni uden den israelske deltager, Eden Golan.

En bekymrende uro ulmer i disse dage i Malmø, hvor dette års internationale sangkonkurrence Eurovision skal afholdes i den kommende uge.

Gennem flere måneder har Israels deltagelse skabt stor debat og forargelse blandt kritikere.

Det er langtfra første gang, at politik bliver blandet ind i den store årlige musikfest. Men dette års udgave tegner sig til at blive en af de mest kontroversielle.

De svenske myndigheder har i den seneste tid forberedt sig på, at der kan komme flere protester, aktioner og demonstrationer.

På grund af krigen mellem Israel og den væbnede palæstinensiske bevægelse Hamas har flere tusinde kunstnere i både Danmark, Sverige og flere andre lande opfordret både tv-kanaler, lande og kunstnere til at boykotte Eurovision.

Det er særligt Israels omfattende bombardementer af Gazastriben, som har vakt kritik. De har kostet 35.000 palæstinensere livet.

Myndighederne i Sverige står over for en større opgave med at sikre ro og orden, når Eurovision løber af stablen i næste uge.

Svensk politi har oplyst, at sikkerheden vil blive øget. Både dansk og norsk politi skal bidrage til indsatsen i Malmø.

Politiet vil desuden bruge kameraovervågning med droner til at overvåge byen fra 4. til 13. maj.

Den første semifinale er tirsdag 7. maj. Men sikkerheden skrues op et par dage før, fordi Eurovisions officielle åbningsceremoni med den turkisblå løber finder sted søndag 5. maj.

Her vil tilskuere og pressen kunne møde dette års Eurovision-deltagere.

Men den israelske deltager, 20-årige Eden Golan, vil ikke være at finde på løberen.

Allerede i februar blev det besluttet, at hun af hensyn til sin sikkerhed skal blive væk fra åbningsceremonien. Det skriver flere israelske medier.

Eden Golan skal synge sangen "Hurricane". Den havde oprindeligt en anden titel.

European Broadcasting Union (EBU), der arrangerer Eurovision, har vurderet, at sangens oprindelige titel "October Rain" og noget af sangteksten var politiske med referencer til Hamas' angreb mod Israel den 7. oktober.

Angrebet kostede omkring 1200 israelere livet.

Israel har indvilget i at ændre både titlen og sangteksten for at kunne deltage i sangkonkurrencen.

Senest har EBU besluttet at forbyde palæstinensiske flag og skilte med politiske budskaber.

Dette års Eurovision består af to semifinaler og en finale. De bliver afholdt 7., 9. og 11. maj i Malmö Arena.

/ritzau/


Læs Mere >>

København, 05/05/2024 - 10:00

FAKTA: Spot en plettet voldsnegl

* En plettet voldsnegl er mindre end en vinbjergsnegl, men større end en lundsnegl, som er meget almindelig.

* Huset bliver 20­-35 millimeter højt og 25-­40 millimeter bredt på voksne snegle.

* Huset har ofte brede gule- og mørkebrune striber. De har også gule markeringer, som viser sig som smalle, uensartede striber på tværs af de brede striber.

* Overfladen på sneglehuset føles ujævnt. En fuldvoksen snegl har en tilbagebøjet kant på åbningen af huset.

Kilde: Haveselskabet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 05/05/2024 - 10:00

Den oversete delikatesse: Spis voldsneglen før den spiser dine planter

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Den plettede voldsnegl spiser planterne i din have. Spis den selv, inden den ødelægger dine planter.

I din have og andre steder kan du støde på den plettede voldsnegl, der i de seneste år har været en hovedpine for danske haveejere.

Sneglen spiser levende planter og blomster, men du kan faktisk også selv spise sneglen, hvis du er til det, lyder det fra Louise Møller, der er faglig redaktør hos nonprofit organisationen Haveselskabet.

- Den plettede voldsnegl blev importeret hertil som spisesnegl, hvor den blev sat ud på Christianshavns Vold og har efterfølgende spredt sig, siger hun og uddyber:

- Så hvis du er til det og har mange af dem i din have, kan du i princippet bruge dem i madretter, siger hun og peger på, at hun ikke selv er den helt store sneglespiser.

Men det er franskmanden Nathan Cirer Methel, der er køkkenchef i spisebaren Plancha og Gratiné, som drives af Ma Poule, i København.

Ifølge ham er snegle lidt ligesom østers. Du ved ikke, om du kan lide det, før du har smagt det.

- Sneglene har for nogen en underlig konsistens. De er lidt seje, men helt fantastiske at spise, siger han og understreger, at det slet ikke er særlig svært at tilberede en lækker traditionel fransk snegleret. Det tager bare lidt tid.

Efter du har samlet sneglene i din have, er det ifølge Nathan Cirer Methel vigtigt, at du ikke bare smider dem i gryden eller på panden med det samme.

- De skal faste i et par dage, så de tømmer deres tarme for eventuelle giftige planter, de har spist, siger han.

Efter de har fordøjet det hele, afliver du dem i kogende vand. Læg dem herefter i en skål med vand, salt og eddike i en time eller to.

Imens du venter, tager du smør ud af køleskabet, så det når at blive blødt nok til at lave hvidløgssmør. Sæt ovnen på 200 grader celsius.

- Nu skal vi bruge rigtig meget hvidløg og snegletallerkner, som har sådan nogle fordybninger i sig, hvor sneglene kan ligge. Du kan også bruge en skål, hvor sneglene fylder bunden ud, siger Nathan Cirer Methel.

Hak hvidløg, skalotteløg og persille så tyndt som muligt. Bland det sammen, så smørret bliver grønt.

Vask sneglene i koldt vand, og læg sneglene i en skål eller på en snegletallerken.

Tilføj smørret, så det dækker sneglene, og drys så med brødkrummer. Bag det i ovnen i ti minutter, indtil smørret koger og bobler. Servér med croutoner eller brød.

Til en ret med 60 snegle skal du bruge 150 gram blødt smør, ét skalotteløg, fire fed hvidløg og 40 gram persille.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek