Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 18/10/2023 - 07:00

FAKTA: Kom i gang med 10-20-30

Af: Af Lukas Nørgaard Bødiker, Ritzau Fokus

* 10-20-30-løb er intervaltræning, hvor du løber 30 sekunder i lavt tempo, 20 sekunder i moderat tempo og 10 sekunder i spurt.

* Hvert interval tager et minut. Det gentager du tre til fem gange. Herefter holder du et til fire minutters pause.

* Er du nybegynder, starter du med en fem-minutters træning de første to træningspas. Er du vant til at løbe, kan du starte med to gange fem-minutters træning med tre-fire minutters pause.

* For at få en effekt skal du løbe 10-20-30 mindst to gange om ugen. Nybegyndere skal ikke løbe mere end to gange om ugen i starten.

Kilde: Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

/ritzau fokus/

København, 17/12/2024 - 20:58

Filmen Pigen med nålen er kommet tættere på en Oscar

Hubert Boesl/Ritzau Scanpix

Pigen med nålen blev i september udset som det bedste danske bud på en oscarnominering. Nu er den shortlistet.

Den danske film "Pigen med nålen" er blevet shortlistet til en Oscar i kategorien Bedste Internationale Film.

Det oplyser oscarakademiet, der tirsdag har løftet sløret for en række kategorier, på sin hjemmeside.

Det betyder ikke, at filmen er blevet endeligt nomineret.

Det bliver først offentliggjort 17. januar 2025, hvor alle oscarnomineringer, inklusive de fem film i kategorien Bedste Internationale Film, meldes ud.

"Pigen med nålen" er blandt 15 film, der er shortlistet til en Oscar i den kategori.

Den danske oscarkomité udvalgte i september filmen som det danske bud på en oscarnominering i kategorien Bedste Internationale Film

Den er instrueret af svenske Magnus von Horn og produceret af Malene Blenskov og Mariusz Wlodarski.

Filmen med skuespillerne Vic Carmen Sonne og Trine Dyrholm foregår i slutningen af Første Verdenskrig i København. Her kæmper den unge fabriksarbejder Karoline for at overleve.

Da hun bliver arbejdsløs, gravid og forladt, møder hun Dagmar, der driver et undergrundsadoptionsbureau.

Filmen er inspireret af en virkelig historie om Dagmar Overbye, der i 1921 blev dømt for mord på ni spædbørn.

Dem havde hun i årene forinden adopteret mod betaling fra ofte enlige mødre.

Filmen, der tidligere på året blev udtaget til hovedkonkurrencen på Cannes-filmfestivalen, får dansk premiere 23. januar næste år.

Foruden "Pigen med nålen" er den danskproducerede kortfilm "Eternal Fathers" blevet shortlistet til en Oscar i kategorien Bedste Korte Dokumentarfilm.

"Eternal Fathers" var instruktør Ömer Samis afgangsfilm fra Den Danske Filmskole.

Den handler ifølge Det Danske Filminstitut om, hvordan en familie påvirkes af farens beslutning om at fryse sin krop ned efter sin død.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 17/12/2024 - 20:39

Filmen Pigen med nålen er kommet tættere på en Oscar

Pigen med nålen blev i september udset som det bedste danske bud på en oscarnominering. Nu er den shortlistet.

Den danske film "Pigen med nålen" er blevet shortlistet til en Oscar i kategorien Bedste Internationale Film.

Det oplyser oscarakademiet på sin hjemmeside.

Det betyder ikke, at filmen er blevet endeligt nomineret.

Det bliver først offentliggjort 17. januar 2025, hvor alle oscarnomineringer, inklusive de fem film i kategorien Bedste Internationale Film, meldes ud.

"Pigen med nålen" er en blandt 15 film, der er shortlistet til en Oscar i den kategori.

Den danske oscarkomité udvalgte i september filmen som det danske bud på en oscarnominering i kategorien Bedste Internationale Film

Filmen er instrueret af svenske Magnus von Horn og produceret af Malene Blenskov og Mariusz Wlodarski.

Filmen med skuespillerne Vic Carmen Sonne og Trine Dyrholm foregår i slutningen af Første Verdenskrig i København. Her kæmper den unge fabriksarbejder Karoline for at overleve i København.

Da hun bliver arbejdsløs, gravid og forladt, møder hun Dagmar, der driver et undergrundsadoptionsbureau.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 17/12/2024 - 11:00

FAKTA: Støj har betydning for emhættebrug

* Teknologisk Institut har i forbindelse med projektet Fremtidens Grønne Emhætter undersøgt emhættevanerne i Danmark og en række andre lande.

* Undersøgelsen omfatter videooptagelser, interviews og en spørgeskemaundersøgelse blandt næsten 300 deltagere fra Danmark, Tyskland, Frankrig og Sverige.

* Resultaterne viser, at 8 procent af respondenterne slet ikke bruger deres emhætte.

* 53 procent siger i undersøgelsen, at de nogle gange skruer ned, når emhætten larmer.

* 17 procent siger, at de ofte slukker helt for emhætten på grund af støj.

Kilde: Teknologisk Institut.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 17/12/2024 - 11:00

Efterse dine emhættevaner: Julemaden udsender skadelige partikler

Johnny Madsen/Ritzau Scanpix

Når ovn og komfur kører for fulde drøn juleaften, afgives der et væld af sundhedsskadelige partikler i hjemmet. Nu kommer eksperter med vigtig påmindelse.

En duft af brunt og brændt bør forbindes med alt andet end julehygge.

Tilberedningen af andestegen og de brunede kartofler udsender nemlig et væld af partikler, der kan skade helbredet.

Derfor er det et problem, at hver femte dansker slukker for emhætten, fordi den larmer. Det konkluderer Teknologisk Institut i en ny undersøgelse af vores emhættevaner.

- Det er interessant, at danskerne generelt interesserer sig mere for sundhed og indeklima, men paradoksalt nok ikke bruger emhætten på grund af støj, siger Christian Grønborg Nicolaisen, der er sektionsleder hos Teknologisk Institut, og uddyber:

- I løbet af de senere år har danskerne forstået, at brændeovne og stearinlys afgiver skadelige partikler, men vi skal også forstå, at madlavning er forbundet med partikelforurening.

Han henviser til studier fra Nottingham University i England, der viser, at fine partikler i hjemmet hører til blandt de mest skadelige luftforureninger for menneskers helbred. Forskerne peger i den forbindelse på madlavning som en af de primære kilder til disse fine partikler.

Faktisk vurderes det, at partikelkoncentrationen ved madlavning er op til 20 gange højere, end den koncentration, man ser ved en stor skovbrand, hvor man blive bedt om at lukke vinduerne.

Partiklerne opstår primært, når du steger noget, eller når du skruer godt op for ovnen, fortæller Andreas Egholm Nielsen, der er konsulent ved Teknologisk Institut.

- Du skal ikke være bekymret, når du for eksempel koger pasta, fordi det her er ren fugt, der stiger op fra gryden. Partiklerne kommer, når du steger en bøf ved høj varme på panden, eller har ovnen kørende på en høj temperatur, siger han.

Emhætten er derfor din bedste ven, når det gælder om at begrænse den usynlige forurening, der hvirvler rundt i køkkenet og videre til husets andre rum. Teknologisk Institut råder til, at du tænder den ti minutter før, du begynder at lave mad, og at du lader den køre en halv time efter.

- Det er særligt vigtigt, at du lader emhætten være tændt efter madlavningen, for så opfanger den mange flere af partiklerne, der er blevet genereret i dit køkken. Slukker du emhætten med det samme, flyver de stadig rundt i hjemmet, lyder det fra Andreas Egholm Nielsen, der selv har det som en vane, at emhætten kører, indtil han er færdig med at spise.

- Det plejer at passe med de 30 minutter, siger han.

En anden vigtig tommelfingerregel er at skrue op for emhætten, hvis hjemmet fyldes med en kraftig lugt af mad, mens du kokkererer. Åbn også gerne et vindue for at udligne udsugningen fra emhætten, hvis du ikke har anden ventilation.

Derudover er det ikke kun relevant at tænde for emhætten, når du har gang i komfuret og ovnen. Den skal også tændes, når du laver mad i airfryeren eller rister boller på brødristeren.

- Alle apparater, der varmer ting op i en grad, at de steger eller rister maden, genererer partikler, der kan være skadelige. Og hvis du ikke bruger dine kogeplader, er det oplagt at rykke airfryeren eller brødristeren ind under din emhætte, siger Andreas Egholm Nielsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek