22/01/2025 - 08:00
Overvejer du at blive frivillig? Sådan kommer du i gang
Der er flere gode grunde til at lave frivilligt arbejde. Kig på din indre motivation, hvis du selv ønsker at være frivillig.
Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus
Skal du være besøgsven, arbejde som mentor eller være med til at drive en genbrugsbutik?
Mulighederne er mange, hvis du gerne vil være frivillig. Og der er flere gode grunde til at springe ud i det frivillige arbejde.
Det fortæller partner og chefkonsulent Marie Baad Holdt fra konsulentfirmaet Ingerfair, der rådgiver om arbejde med frivillige. Dertil arbejder hun selv som frivillig.
- Vi kan se i undersøgelser, som diverse organisationer selv står bag, at frivillige fortæller, at de får mere glæde og trivsel ind i deres liv. Og der er altid organisationer, der med kyshånd vil tage imod et godt engagement, siger hun.
Ønsker du selv at komme i gang som frivillig, er der flere ting, du med fordel kan lade dig guide af.
For det første peger chefkonsulenten på, at den indre motivation ofte er med til at engagere folk til at blive frivillige.
- Vi går i høj grad efter frivilligt arbejde, som betyder noget for os selv. For nogle handler det om noget, der ligger dem nært - som en mærkesag om klimaet, eller at ingen skal være ensomme, siger Marie Baad Holdt.
Hun råder også til, at du benytter muligheden til at lære personer, der ikke minder om dig selv, at kende.
Det kan være med til at udfordre dig på en positiv måde, fortæller chefkonsulenten.
Hun peger på, at vi typisk ses med personer, som vi kender fra barndommen, studietiden eller jobbet.
- I det hele taget er vi gode til at møde nogle, der minder utroligt meget om os selv. Der kan frivilligt arbejde gøre os nysgerrige på at møde nogle fra andre generationer, og som tænker helt anderledes end os selv, siger Marie Baad Holdt.
Generelt opfordrer hun til, at du går nysgerrigt til værks og kigger flere forskellige steder hen.
Det kan lede dig til et spændende sted, som du måske ikke havde hørt om i første omgang.
I den forbindelse anbefaler hun, at du tager et kig på hjemmesiden frivilligjob.dk, der er landets største jobportal for frivilligt arbejde.
Måske har du også tænkt over, hvor meget tid du egentlig har til det frivillige arbejde.
Marie Baad Holdt påpeger, at mange organisationer har mulighed for at være fleksible i forhold til, hvor ofte du er der.
- Så hvis man finder noget, der lyder rigtig spændende, kan man sagtens hive fat i organisationen og spørge, om der er mulighed for et fleksibelt engagement.
- Jeg er selv frivillig ved en rådgivningslinje, og jeg har et arbejdsliv, hvor mine uger aldrig er ens. Så nogle gange kan der gå tre uger mellem, at jeg har en vagt, og andre gange kan jeg tage tre vagter i streg, fortæller hun.
Marie Baad Holdt understreger samtidig, at der kan være former for frivilligt arbejde - for eksempel hvor du skal hjælpe et ungt menneske - der kræver, at du er der hver uge, og som derfor ikke er særlig fleksibelt.
/ritzau fokus/