København, 23/04/2025 - 15:21
Kritiseret minister tager kritik til sig og vil huske den fremover
Inden påske kunne Lars Aagaard konstatere, at han har nok mandater bag sig for at kunne fortsætte.
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Den stærkt kritiserede klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) holder fokus på sit arbejdet, selv om han er under pres og møder en masse kritik fra både rød og blå blok.
Det siger han på vej ind til en hasteforespørgsel i Folketingssalen onsdag.
- Jeg skal i gang med at løse de grønne opgaver, der ligger foran, siger ministeren på vej ind i Folketingssalen.
Hasteforespørgslen finder sted dagen før en mistillidsafstemning i Folketinget om Aagaards ministerfremtid. Han ventes dog at blive fredet som minister torsdag, når der skal stemmes.
Aagaard blev før påske reddet af et politisk flertal, selv om et mindretal vil have ham fjernet som minister og har indkaldt til mistillidsafstemningen. Han har undskyldt for at have forholdt oplysninger om forsinkelse af elnettet for Folketinget.
Det skete på et samråd, der varede tre timer. Undskyldningen fortsætter onsdag i Folketingssalen.
- Jeg vil gerne indlede med at gentage min uforbeholdne undskyldning for det forløb og den manglende orientering af Folketinget og relevante forligskredse, som denne debat udspringer af, siger ministeren fra talerstolen.
Hasteforespørgslen er indkaldt af en samlet opposition. Den handler konkret om, hvilke konsekvenser ministeren vil drage på baggrund af sagen. Men Aagaard forlader altså ikke sin post, selv om oppositionen ikke har tillid til ham.
Regeringen har mistet sit indenrigspolitiske flertal. Men blandt andet tre nordatlantiske mandater støtter regeringen i Aagaard-sagen. Det er grønlandske Aaja Chemnitz (IA) og de to færøske mandater i Folketinget, Anna Falkenberg (SP) og Sjúrður Skaale (JF).
Løsgængeren Jon Stephensen er også med til at sikre, at Aagaard kan ånde lettet op, mens en anden løsgænger Theresa Scavenius har meddelt, at hun stemmer blankt ved mistillidsafstemningen.
Men selv om Aagaard på papiret ikke kan væltes, så skal han formelt lige fredes først. Og når sagen kommer ned til et spørgsmål om stemmer i Folketingssalen, er det afgørende, at alle regeringens støttende mandater rent faktisk møder fysisk op.
Aagaard siger selv fra talerstolen, at han har lært sin lektie.
- Jeg tager jeres kritik til mig og vil huske den i mit videre arbejde, siger ministeren.
Det er yderst sjældent, at der er mistillidsafstemninger i Folketingssalen. Den seneste var i 2006, hvor den daværende konservative forbrugerminister Lars Barfoed overlevede.
Enhedslisten, De Konservative, De Radikale, SF og Alternativet opfordrer efter hasteforespørgslen Aagaard til hurtigst muligt at indkalde til forhandlinger, om hvordan forsinkelserne af elnettet kan afbødes. Det sker i en skriftlig kommentar.
- Klimaministeren bør tage forløbet og dagens debat som et vink med en vognstang om, at han skal lægge en helt ny stil over for Folketinget, siger Enhedslistens klimaordfører, Leila Stockmarr.
Samira Nawa, klimaordfører for De Radikale, konstaterer, at "vi forhandlede i blinde i efteråret", og at der derfor skal genforhandles.
Samme melding kommer fra Dina Raabjerg (K), Carl Valentin (SF) og Torsten Gejl (AL).
/ritzau/