Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 02/02/2023 - 09:00

Scoremiddag: Forkæl din udkårne med smør og fingermad

Gør det enkelt, men gør dig umage, når du kokkererer for den, du har et godt øje til, lyder rådet fra to eksperter.

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Du kan sige det med blomster, men du kan også sige det med en cremet sovs.

- Mad er kærlighedssproget for mig. Jeg elsker at lave mad til dem, jeg holder af, siger Camilla Skov, der driver bloggen "Vegetarisk Hverdag" og er forfatter til flere kogebøger.

- Det der med at gøre sig umage med et måltid er super kærlighedsfuldt og omsorgsfuldt, mener hun.

Kok og smagsudvikler Thomas Askov Jørgensen har det på samme måde.

- For mig handler det også meget om sanser. Hvis vinen ikke smager godt, har jeg ikke lyst til at kysse for eksempel, siger han.

Med valentinsdag rundt om hjørnet giver de to madromantikere her hver deres bud på den perfekte scoremiddag.

1) Frisk salat eller frisk fisk.

Som forret foreslår Camilla Skov en frisk vintersalat med fennikel, citron og en masse grønne urter.

- En scoremiddag skal ikke være for tung. Du skal helst ikke trille væk fra bordet bagefter, så der ikke er energi til, hvad man nu har lyst til efter maden, siger hun.

Thomas Askov Jørgensen synes, du skal servere ceviche i en østersskal, så retten kan spises uden bestik.

- Det bliver lidt fingermadsagtigt og intimt, siger han.

Du laver cevichen ved at skære et stykke torsk eller en anden lys fisk i små stykker og lægge det i en skål med citron et par timer. Anret herefter en portion til hver, og smid lidt urter på toppen.

2) Nem luksus.

Med hovedretten går du aldrig galt i byen med en enkel pastaret, mener Camilla Skov. Faktisk har hun en opskrift, der bærer navnet "Scorepasta".

- Den er latterligt nem at lave og smager bare sindssygt godt, siger hun.

Begynd med at sætte pasta over. Brun så langsomt en stor klat smør i en gryde, tilsæt en bunke smagfulde tomater, og lad dem koge i fem minutters tid. Smag til med æblecidereddike, honning, salt og peber.

- Til sidst klasker du en burrataost ovenpå, så det bliver ekstra luksuriøst, lyder det fra Camilla Skov.

Du kan også springe på fiskevognen og bage en hel pighvar i ovnen, siger Thomas Askov Jørgensen.

Den skal have seks-syv minutter i ovnen ved 210 grader. Hvis kødet begynder at slippe fiskebenet, er den helt sikkert færdig.

Lav så en sauce på hvidvinseddike, som du koger ind med peberkorn og derefter tilsætter smør.

Som tilbehør kan du servere små kartofler, små gulerødder og rosettekål.

- Rosettekål ligner en rose, og vi spiser jo også med øjnene, siger Thomas Askov Jørgensen.

3) Sødt og let.

Når du kokkererer for din udkårne, bør du gå efter retter, som gør, at du kan være mest muligt til stede ved bordet, mener Camilla Skov.

- Det går ikke, at du er væk i en halv time. Så det er en god idé at begrænse, hvad der skal laves i køkkenet i løbet af aftenen, siger hun.

En hurtig dessert kan være stykker af ananas, som du strøer med sukker og steger på en grillpande, indtil de får en karamelliseret overflade.

Server med vaniljeis og hvid chokolade, som du på forhånd har hakket groft og grillet i ovnen, så den bliver karamelliseret. Til sidst kan du pynte med lidt frisk mynte.

Har du noget marcipan tilovers fra julen, opfordrer Thomas Askov Jørgensen dig til at bage en mazarinbund og beklæde den med en havtornmousse.

- Samtidig kan du lave en havtornsirup, som kan hældes over tærten. Den laver du ved at blende havtornen, blande den med sukker i en gryde og lade det koge ind, siger han.

Og så er der ikke andet for end at tænde stearinlysene og finde champagnen frem.

/ritzau fokus/

København, 16/06/2025 - 23:01

Geranium-chef var ikke nervøs: Beholdte de tre stjerner

Claus Bech/Ritzau Scanpix

Noma, Jordnær og Geranium i Danmark beholder deres tre michelinstjerner endnu et år.

I sekunderne op til afgørelsen blev der flere steder delt nervøse blikke med sidemanden i den hal i Odsherred, hvor michelinceremonien blev afholdt mandag aften.

Men køkkenchefer og restauratører fra de nordiske restauranter kunne ånde lettet op, da det blev annonceret, at ingen fik frataget deres stjerner i år.

Det blev oplyst fra scenen i den nordvestsjællandske by Nykøbing Sjælland, hvor uddelingen, der gælder de nordiske lande, blev afholdt.

Det betyder blandt andet, at Geranium i København, der var den første danske restaurant til at få den tredje stjerne, stadig kan smykke sig med sine tre stjerner.

Og selv om luften var til at skære igennem af spænding og nervøsitet i sekunderne op til afgørelsen, var der mere ro på hos manden bag Geranium.

- Jeg vander ikke den plante, der hedder, at vi kan miste. Jeg prøver at tænke positivt og fremad, siger kok og medejer af Geranium Rasmus Kofoed.

De andre danske restauranter med tre stjerner, Jordnær i Gentofte og Noma i København, beholder ligeledes deres tre stjerner.

Foruden dem har de norske restauranter Maeemo i Oslo og RE-NAA i Stavanger og den svenske restaurant Frantzén i Stockholm fortsat tre stjerner.

Maeemo fik samme år som Geranium de første tre stjerner i Norden.

- Vi var de første til at bryde cirklen, hvor det viste sig, at det kan lade sig gøre at få tre stjerner i Norden, siger Rasmus Kofoed.

Michelinguiden uddeler hvert år stjerner til verdens bedste restauranter.

En stjerne betyder, at det er en "rigtig god restaurant i sin kategori", mens to stjerner betyder "en omvej værd", og tre stjerner betyder "værd at rejse efter".

De første danske michelinstjerner blev givet i 1983 til Kong Hans Kælder, der fortsat er med i guiden, og La Cocotte i København.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/06/2025 - 22:47

Geranium-chef var ikke bekymret for at miste stjerner

Claus Bech/Ritzau Scanpix

Noma, Jordnær og Geranium i Danmark beholder deres tre michelinstjerner endnu et år.

I sekunderne op til afgørelsen blev der flere steder delt nervøse blikke med sidemanden i den hal i Odsherred, hvor michelinceremonien blev afholdt mandag aften.

Men køkkenchefer og restauratører fra de nordiske restauranter kunne ånde lettet op, da det blev annonceret, at ingen fik frataget deres stjerner i år.

Det blev oplyst fra scenen i den nordvestsjællandske by Nykøbing Sjælland, hvor uddelingen, der gælder de nordiske lande, blev afholdt.

Det betyder blandt andet, at Geranium i København, der var den første danske restaurant til at få den tredje stjerne, stadig kan smykke sig med sine tre stjerner.

Og selv om luften var til at skære igennem af spænding og nervøsitet i sekunderne op til afgørelsen, var der mere ro på hos manden bag Geranium.

- Jeg vander ikke den plante, der hedder, at vi kan miste. Jeg prøver at tænke positivt og fremad, siger kok og medejer af Geranium Rasmus Kofoed.

De andre danske restauranter med tre stjerner, Jordnær i Gentofte og Noma i København, beholder ligeledes deres tre stjerner.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/06/2025 - 11:00

FAKTA: Gennemtænk sorteringssystemet

* Tænk over, hvilket affald du har mest af. Indret dit sorteringssystem, så det passer til mængderne af dit affald.

* Tænk over placeringen af beholderne, så det er let at komme af med det affald, du har mest af.

* Overvej, hvor tit du går ned med dit affald. Det kan være, at du skal vælge rummelige spande eller poser, så du ikke skal
tømme dagligt. Hvis du omvendt er vant til at tømme dit affald ofte, kan du måske nøjes med små spande eller poser, så du kan
tage lidt med dig, når du alligevel skal ud ad døren.

* Hvis pladsen er lidt trang, kan du overveje at samle flere typer af affald i samme beholder og vente med at sortere dem, til du er ved de egentlige affaldsspande. Det gælder eksempelvis pap og papir eller glas og metal.

Kilde: folderen "Inspiration til indretning af affaldssortering" udgivet af Københavns Kommune (2024).

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 16/06/2025 - 11:00

Optimer affaldssorteringen derhjemme

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Der er ikke én måde at indrette en affaldssortering. Sørg for at tænke igennem, hvad I har brug for meget plads til, og hvor det bedst befinder sig i hjemmet.

Gamle dåser i en spand, tomme flasker i en pose, bunkevis af sammenmaste mælkekartoner og en grøn spand, der bugner af madrester. Affaldssortering er rykket ind i mange danske hjem. Og med et stigende antal fraktioner, der skal sorteres i, er det med at holde tungen lige i munden og orden i systemerne.

Viljen til at sortere lever i bedste velgående, viser en undersøgelse fra Videncentret Bolius fra 2022. Det kan til gengæld være en udfordring at få plads til det hele.

Hvis du er lidt overvældet over mængden af beholdere, dit køkken skal rumme, er der et par fif at hente hos Tine Sode, som er fagredaktør og ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

- Man kan godt indrette sin affaldssortering smart. Selv om man skal sortere i ti forskellige fraktioner, behøver man ikke selv at have ti forskellige poser.

- Man kan for eksempel bruge den samme beholder til plast, metal og glas og så først sortere det nede ved skraldespanden, forklarer Tine Sode.

Hun har ikke selv dedikerede beholdere til alt, hvad hun sorterer, men grovsorterer først i nogle beholdere, som hun tager med ud, og så finsorteres indholdet ved de egentlige skraldespande.

Dernæst handler det ifølge Tine Sode om at se med kritiske briller på, hvor meget af sorteringen der rent faktisk behøver at foregå i køkkenet.

- Man har en tendens til at synes, at alt skal være i køkkenet. Men det er faktisk kun bioaffald, restaffald, plast og den slags, der behøver at være derude. Alt andet kan man jo bare sætte andre steder, foreslår hun.

Det kan eksempelvis være papir, pap og tøj, som kan sorteres og stå i gangen, under sengen, i et skur eller et andet sted.

I Tine Sodes køkken er der derfor kun tre spande: en til bioaffald, en til restaffald og en til alt det øvrige, som så sorteres ved de egentlige spande. Resten sorteres ikke i køkkenet. Papir og glas har eksempelvis en plads i kosteskabet.

Hun tilføjer, at affaldssorteringen heller ikke per definition skal gemmes væk i et skab. Det kan også være poser, der hænger på væggen eller døren.

- Der findes mange pæne løsninger, man kan lave selv eller købe sig til, fortæller hun.

Hvis du har tillagt dig en vane med tit at tage noget affald med, når du alligevel skal ud ad døren, kan du måske nøjes med nogle mindre beholdere.

Eller du kan overveje et sorteringssystem, hvor affaldet ligger frit eksempelvis i et reolsystem, så du let kan snuppe et par glas eller lidt pap med på vejen, lyder rådet i Københavns Kommunes folder fra 2024 "Inspiration til indretning af affaldssortering".

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek