Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 25/02/2024 - 08:00

Dansk rockstjerne tilbage til rødderne: Det pirrede nysgerrigheden

Der er virkelig noget, vi kan lære i den østlige filosofi i forhold til balancen mellem krop og sind og hjerte, mener rockmusikeren Sharin Foo.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Midt på en begravelsesplads i Sydkorea følte musikeren Sharin Foo sig pludselig som en del af noget større.

Hun mærkede forbindelsen til sine forfædre, til sit ophav, som ruller i årerne på hende.

- Det er rigtigt godt at blive mindet om, hvad det er, jeg er en del af, siger hun.

Sammen med otte andre kendte danskere - blandt andre tv-vært Sarah Grünewald og skuespilleren Esben Dalgaard - er Sharin Foo draget til Sydkorea, hvor hun som en del af TV 2-programmet "Shaolin" bliver introduceret til den ældgamle kinesiske livsfilosofi af samme navn.

Gennem meditation, åndedrætsøvelser og kampkunst er shaolin en søgen efter at blive den bedste version af sig selv.

- Der var noget ved det, som var meget familiært, og som jeg kunne genkende i det små og i det store, fortæller Sharin Foo.

- Det er en tilgang, jeg havde lyst til at genbesøge, fordi jeg har været tæt på den i min opvækst gennem min farfar.

Sharin Foo har asiatiske aner. Hendes efternavn klinger derfra og stammer fra hendes farfar, som kom fra Kina.

Mens Sharin Foo har rødder i Asien, har hun brugt en stor del af sit liv i USA. Hun rejste over Atlanten omkring 00'erne for at forfølge en drøm om en international musikkarriere. Privat stiftede Sharin Foo også familie og har en stor datter med sin amerikanske eksmand.

Efter 17 år i USA vendte Sharin Foo tilbage til Danmark i 2019. Ved siden af musikken - både med The Raveonettes og med sin søster, Louise Foo, i duoen Søstr, underviser Sharin Foo på Rytmisk Musikkonservatorium i København, hvor hun er ansat som adjunkt.

Selv om hun er født og opvokset i det jyske, tilbragte Sharin Foo også tid i Kina.

- Da jeg var i Kina som barn, var det sådan noget med, at vi lavede nogle små bederitualer. Der er virkelig noget, vi kan lære i den østlige filosofi i forhold til balancen mellem krop og sind og hjerte. Det synes jeg, jeg har oplevet eksemplificeret gennem min farfar, fortæller Sharin Foo.

- Han gik bort for 20 år siden, så for mig var det et besøg af den følelse og blive mindet om det. Jeg var interesseret i, hvad den oplevelse kunne bringe med sig af personlig udvikling. Hvad kan jeg opdage, eller er der nogle steder, jeg kan komme hen, hvor jeg ikke har været? Det pirrede min nysgerrighed.

Kampsport og træning er også en del af shaolin, og det udgjorde en stor del af programmet i de 12 dage, optagelserne varede.

- Skal jeg være helt ærlig, så savnede jeg måske personligt en dybere spirituel praksis dernede, lyder det fra Sharin Foo.

- Jeg følte, det var en bootcamp med meget træning, hvilket også var interessant. Men jeg havde håbet på, der var mere af det introspektive. Men jeg holdt enormt meget af at være fuldstændig uden telefon. Det var en ret stor oplevelse, fortæller hun.

Lige så snart Sharin Foo og de otte andre kendisser ankom til templet i Sydkorea, hvor deres forløb i shaolin-filosofien udspillede sig, fik de inddraget deres telefoner.

Dem fik de først udleveret igen, da de skulle hjem.

- Det var enormt sundt. Og tankevækkende, fortæller Sharin Foo.

- Den form for fordybelse var rigtig fin, synes jeg. Det er noget, jeg håber, jeg kan tage med mig og huske på og gøre nogle gange - at trække sig fra den form for stimuli, siger hun og fortsætter:

- Vores verden går i virkeligheden så stærkt.

I shaolin lærte Sharin Foo, at man kun skal og kan gøre én ting ad gangen.

- Det er sådan noget, der sidder fast i mit hoved nu i min hverdag, når jeg synes, jeg skal være så effektiv hele tiden og multitaske. Det er virkelig en påmindelse om at være nærværende i livet og i sig selv med andre mennesker.

"Shaolin" kan ses på TV 2 og TV 2 Play.

/ritzau/

Los Angeles, 15/04/2024 - 05:08

Serie om stenrig og dysfunktionel familie vinder to priser

Mike Blake/Reuters

"Succession" om den dysfunktionelle familie bag et mediedynasti vandt priser ved Writers Guild Awards.

Tv-serien "Succession" vandt søndag to priser ved den årlige prisuddeling Writers Guild Awards.

Det skriver underholdningsmediet Variety.

Priserne uddeles til de bedste manuskriptforfattere bag årets film og tv-serier. Desuden hyldes teater, dokumentar og computerspil.

"Succession", der handler om et mediedynasti og den dysfunktionelle familie bag, vandt priserne for henholdsvis Bedste Dramaserie- og Episode.

"The Bear" vandt prisen for Bedste Komedieserie, mens "Beef" fra Netflix vandt prisen for Bedste Miniserie.

Prisen for Bedste Nye Serie gik til "The Last of Us" på HBO, mens "Last Week Tonight with John Oliver" vandt i kategorien Bedste Talkshow.

Prisuddelingen afholdes som to begivenheder, der sker samtidig - den ene i New York City og den anden i Los Angeles.

Det er den første afholdning af Writers Guild Awards, efter at medlemmer af Fagforeningen for Hollywoods manuskriptforfattere (WGA) i foråret sidste år gik i strejke.

Strejken medførte blandt andet, at dette års prisuddeling blev udskudt til april.

På scenen i Los Angeles påtalte skuespillerinden Niecy Nash-Betts, som var aftenens vært, også sidste års strejkeforløb.

- Vi kæmpede for lige løn, lige plads til at udtale os, og for vores ret til at nå med til slutningen af en sæson på ti afsnit, sagde hun ifølge Variety.

I oktober sidste år gav fagforeningens medlemmer grønt lys til en treårig aftale med flere filmselskaber og streamingtjenester.

Aftalen indeholder blandt andet en lønstigning og beskyttelse af manuskripter over for kunstig intelligens i branchen.

Succession har også ved andre prisuddelinger vundet flere titler.

I januar i Los Angeles til Emmy-uddelingen, som hylder de bedste tv-serier, dominerede hitserien, da den blandt andet blev vinderen af den prestigefulde pris for Bedste Drama.

/ritzau/

Læs Mere >>

Los Angeles, 15/04/2024 - 04:44

Serie om stenrig og dysfunktionel familie vinder to priser

"Succession" om den dysfunktionelle familie bag et mediedynasti vandt priser ved Writers Guild Awards.

Tv-serien "Succession" vandt søndag to priser ved den årlige prisuddeling Writers Guild Awards.

Det skriver underholdningsmediet Variety.

Priserne uddeles til de bedste manuskriptforfattere bag årets film og tv-serier. Desuden hyldes teater, dokumentar og computerspil.

"Succession", der handler om et mediedynasti og den dysfunktionelle familie bag, vandt priserne for henholdsvis Bedste Dramaserie- og Episode.

"The Bear" vandt prisen for Bedste Komedieserie, mens "Beef" fra Netflix vandt prisen for Bedste Miniserie.

Prisen for Bedste Nye Serie gik til "The Last of Us" på HBO, mens "Last Week Tonight with John Oliver" vandt i kategorien Bedste Talkshow.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/04/2024 - 08:00

FAKTA: Skærm dig mod pollen i hverdagen

* Luft ud tidligt om morgenen eller sent om aftenen, hvor der er færrest pollen i luften.

* Tør dit tøj indendørs eller i tørretumbleren i stedet for at hænge det udenfor.

* Brug solbriller og eventuelt en kasket for at begrænse mængden af pollen, du får i ansigtet.

* Skyl håret, inden du går i seng om aftenen, så du undgår pollen på hovedpuden.

Kilde: Astma-Allergi Danmark.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 14/04/2024 - 08:00

Træt af pollen? Det skal du vide om allergivaccination

Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

Forår betyder pollen i luften, men du skal være ekstraordinært hårdt ramt, før det bliver relevant med en vaccination mod din allergi.

Næsen løber, øjnene svier, og du føler dig sløv og træt. Pollenallergi kan være en ret så irriterende forårsbebuder, men hvornår er det relevant for dig at blive decideret vaccineret mod den?

- Vores råd vil altid være, at du taler med din læge. Det er vigtigt, at der bliver udarbejdet en individuel behandlingsplan, lyder det fra Christine Højer Eriksen, der er sundhedsfaglig koordinator i patientforeningen Astma-Allergi Danmark.

- Symptomerne skal drøftes, også i forhold til hvordan de begrænser dig og påvirker din livskvalitet. Og ud fra det træffer lægen en beslutning om den rette behandling, uddyber hun.

Hos forsikringsselskabet Gjensidige melder man om et stigende antal sager og henvendelser om tilskud til allergivaccinationer.

Om der er tale om en generel stigning i antallet af allergivaccinationer, har Charlotte Gotthard Mørtz, der er formand for Dansk Selskab for Allergologi og professor ved Hudafdelingen og Allergicentret på Odense Universitetshospital, ikke nogen fornemmelse af.

- Men der er rigtig mange, der lider af allergi. Det er omkring 30 procent af vores population, der har høfeber eller helårsallergi, fortæller hun.

Hun råder dig, der er pollenallergiker, til at afprøve andre løsninger i samarbejde med din egen læge, inden du overvejer vaccination.

- Hvis du har milde og kortvarige symptomer, kommer det ikke på tale med allergivaccination. Men er der tale om moderate eller svære symptomer, hvor du har behov for fast behandling i længere perioder, kan man overveje det, siger Charlotte Gotthard Mørtz.

Hun peger på, at behandlingen af pollenallergi typisk består af en daglig dosis særlig næsespray med steroid og antihistamintabletter.

- Det er vigtigt, at man tager sin næsesteroid fast gennem pollensæsonen. Det virker ikke, hvis du kun tager det en gang imellem, understreger hun.

Oplever du stadig symptomer på trods af næsespray og antihistaminer, må du igen tage fat i din læge. Her vil du, hvis ikke det allerede er sket, blive grundigt undersøgt med blodprøver og priktest for at finde frem til, hvad det helt præcist er for pollen, du reagerer på.

Kommer vaccination herefter på tale, skal du indstille dig på, at processen bliver en lang en af slagsen.

- Behandlingen kræver, at man er vedholdende som patient, fordi den foregår over tre til fem år, hvor du hver sjette uge får en injektion. Man kan også få pillebehandlinger, hvor man skal huske at tage en pille hver dag i tre år, fortæller Charlotte Gotthard Mørtz.

Samtidig skal du gøre dig det klart, at du ikke kan regne med at blive totalt symptomfri, når behandlingen slutter.

- Men de fleste er rigtig glade for behandlingen og får en markant bedre livskvalitet. Desuden kan udvikling af astma forebygges, siger professoren og fortsætter:

- Man må dog ikke tænke, at man aldrig kommer til at mærke noget til sin høfeber igen. Man vil stadig kunne opleve milde symptomer.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek