København, 20/02/2025 - 14:53
Forskere undersøger om ketamin kan hjælpe svært hjerneskadede
Potent bedøvelsesmiddel, der blandt andet bruges til heste, kan muligvis afværge, at hjerneceller kortslutter.
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Forskere fra Rigshospitalet undersøger, om bedøvelsesmidlet ketamin kan bruges i behandlingen af mennesker med svær akut hjerneskade.
Det skriver hospitalet i en pressemeddelelse.
Cirka 5000 personer i Danmark bliver hvert år ramt af svær akut hjerneskade efter eksempelvis en hjerneblødning eller slag mod hovedet.
Hos cirka to ud af tre patienter opstår der skadelige hjernebølger, der kan kortslutte hjernens celler.
Det kan give yderligere skade på hjernen og i værste fald medføre døden.
Men forskernes teori er, at ketamin kan blokere de skadelige hjernebølger, forklarer professor Kirsten Møller.
- Ketamin er ikke et bedøvelsesmiddel, vi typisk bruger på intensiv, men forskning fra Europa og USA tyder på, at midlet kan blokere de skadelige kortslutningsbølger i hjernen.
- Er det tilfældet, håber vi på at kunne bevare flere raske hjerneceller. Forhåbentligt kan vi dermed give patienterne en bedre chance for at overleve og bedre muligheder for at klare sig selv efter en svær akut hjerneskade, siger Kirsten Møller.
Hun leder gruppen af forskere på Afdeling for Bedøvelse og Intensiv Behandling i Neurocentret på Rigshospitalet, der undersøger effekten af ketamin.
Ketamin er et bedøvelsesmiddel, der anvendes ved kirurgiske indgreb, især på større dyr som for eksempel heste.
Det fremgår af hjemmesiden altomstoffer.dk, som Sundhedsstyrelsen står bag.
Ketamin virker også bedøvende på mennesker, men bruges dog relativt sjældent til mennesker, da det ifølge hjemmesiden kan give hallucinationer.
Ketamin bliver også brugt som rusmiddel netop på grund af dets evne til at fremkalde hallucinationer, fremgår det af hjemmesiden.
I projektet på Rigshospitalet er det patientens pårørende, der siger god for, at patienten indgår i projektet, skriver Rigshospitalet i pressemeddelelsen.
Det er alene patienter med behov for bedøvelse, som indgår i projektet.
Hvis der opstår kortslutningsbølger i hjernen, får patienten således enten ketamin eller uvirksomt saltvand - også kaldet placebo.
/ritzau/