Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

05/06/2025 - 12:00

Evighedskemikalie kan svømme rundt i dit vinglas

Forskere har fundet "alarmerende mængder" af pesticidet TFA i vin. Fødevarestyrelsen arbejder på højtryk for at kunne undersøge det i en dansk sammenhæng.

Eduardo Parra/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

Der bliver meldt om et "alarmerende højt" indhold af pesticidet TFA i europæiske vine i en undersøgelse fra Pesticide Action Network Europe. Det skriver blandt andet det britiske medie The Guardian.

Og det vækker også genklang herhjemme, hvor studiet er blevet nærstuderet. Det fortæller Henrik Dammand Nielsen, som er chef for kemi og fødevarekvalitet i Fødevarestyrelsen.

- Vi har ikke et dækkende overblik, men det er klart, at når franskmændene finder det i vin, så kan det nok også findes andre steder. Det er helt sikkert noget, vi interesserer os for.

- Det er skidt, hvis vi har trifluoreddikesyrer i fødevarer. Vi vil selv gøre en indsats for at dokumentere det. Vi er ved at lave en analysemetode, så vi kan detektere det, fortæller Henrik Dammand Nielsen.

Trifluoreddikesyre - kendt som TFA - er et kortkædet PFAS. Det er kemikalier, der over tid akkumuleres i mennesker og i miljøet, og derfor bliver kaldt evighedskemikalier.

I høje koncentrationer kan det give forskellige langtidseffekter på kroppen.

Indholdet af TFA kommer sandsynligvis fra pesticider - altså bekæmpelsesmidler, der eksempelvis bruges på marker. Det kan også ende i regnvandet, hvis der eksempelvis kommer et kraftigt regnskyl, efter at der er blev sprøjtet - og derfra er det svært at forudsige, hvor det lander.

- I og med at det kan komme fra regnvand og pesticider, så er det jo alt muligt, der kan blive eksponeret for det. Heldigvis er TFA ret kortkædet, og derfor flytter den sig også. Det er ikke sikkert, at det stadig er der, bare fordi frugten eller grøntsagen har været eksponeret én gang.

Langkædede typer af PFAS er "mere faste i kødet og bliver derfor siddende i længere tid", forklarer Henrik Dammand Nielsen.

Pesticidrester sidder generelt mest på overfladen af frugt og grønt. Og Henrik Dammand Nielsen vil antage, at det samme gør sig gældende for TFA.

I studiet fra Pesticide Action Network Europe er der blevet undersøgt vine fra ti europæiske lande.

Der blev ikke fundet nogen spor af TFA i vine fra før 1988. I perioden fra 1988 og frem til 2010 blev der fundet små mængder, mens der i vin fra efter 2010 blev fundet en stejl stigning i kontaminering med TFA.

Stigningen blev fundet i både konventionelle og økologiske vine, men niveauet var lavere i de økologiske.

Som forbruger kan man formentlig mindske sit indtag ved at vælge økologiske produkter, vurderer Henrik Dammand Nielsen. Men fordi TFA kan findes i regnvandet, kan man ikke være sikker på at undgå det.

/ritzau fokus/

TjekDet - faktatjek