Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

14/02/2024 - 11:00

Slå koldt vand i blodet hvis din have er oversvømmet

De fleste planter i din have er robuste nok til at klare at stå under vand. Som haveejer må du derfor blot tålmodigt lade det spirende forår tørre jorden igen.

Morten Stricker/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Du må plante en god portion tålmodighed i dit indre, hvis de seneste måneders store mængder nedbør har forvandlet hele eller dele af din have til en stor sø.

For der er ikke ret meget at gøre ved problemet - andet end at vente. Det siger Louise Møller, der er fagredaktør hos Haveselskabet.

- Det bedste, man kan gøre lige nu, hvis man har virkelig meget vand i haven, er ikke at gøre noget. Det kan lyde lidt mærkeligt, men det er vigtigt lige at slå koldt vand i blodet, siger hun.

Selv om det kan se voldsomt ud, så bør din have nemlig godt kunne klare skærene og overleve oversvømmelsen.

- De fleste planter er ret robuste. Nogle gange kan man blive helt overrasket over, hvor meget planter rent faktisk kan klare, lyder det fra Louise Møller.

Har du mulighed for det, kan du forsøge dig med at pumpe noget af vandet væk og ned i en kloak. Men det er de færreste, der har den mulighed, understreger fagredaktøren.

Derfor må de fleste haveejere sætte deres lid til, at forårets lys og vind tørrer græsplænen og bedene. Men du skal være opmærksom på, at vandet kan have sat sit præg på jorden i haven. Især, hvis der er tale om lerjord.

- Lerjord holder bedre på vandet end sandjord. Her går der derfor noget tid, før du kan begynde at arbejde med jorden. Så har du planer her i foråret om at anlægge et nyt bed eller plante hække, er det vigtigt at vente, indtil jorden er blevet tilstrækkelig tør, fortæller Louise Møller.

Du risikerer at ødelægge strukturen i jorden, hvis den er for våd, når du graver i den. En tommelfingerregel er, at jorden er for våd, hvis den er mudret og klistrer fast til spaden.

- Det kan gøre stor skade på jorden, hvis du bearbejder den, når den er for våd, og det kan tage flere år at genoprette sådan en skade.

At rode rundt i mudret jord er som at røre rundt i en skål med rugbrødskrummer og vand, forklarer Louise Møller.

- Til sidst får du en grød eller en suppe uden ret meget ilt i. Det samme sker med jorden, og det er der ikke ret mange planter, der lever godt i, siger hun.

Lige så snart jorden er tør og klar til en tur med spaden, kan du overveje, om du skal plante planter, der tåler meget vand.

- Der er nogle planter, der bedre tåler våde forhold end andre. For eksempel den løvfældende busk kornel og hækplanten navr, fortæller Louise Møller.

Planter, der har sværest ved at klare oversvømmelser, tæller blandt andre tørketålende stauder, bøgehække og blomsterløg.

Har din have været meget oversvømmet gennem vinteren, kan du derfor risikere at se færre påskeliljer, erantis og tulipaner her til foråret, end du plejer.

/ritzau fokus/

København, 21/04/2024 - 10:34

Dronning Mary har taget billeder af fødselsdagsbarnet Isabella

Kongeparrets ældste datter, Isabella, fylder 17 år søndag den 21. april. Nye billeder foreviger prinsessen.

Prinsesse Isabella fejrer søndag den 21. april sin fødselsdag med familie og venner.

I anledning af at hun fylder 17 år, har kongehuset delt billeder af prinsessen på det sociale medie Instagram.

Billederne er taget på Amalienborg af dronning Mary og viser prinsesse Isabella sammen med kongefamiliens ene hund Coco.

Prinsesse Isabella er kongeparrets førstefødte datter. Hun er den anden i arvefølgen efter sin storebror, kronprins Christian.

Hun er storesøster til tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine.

Til daglig går prinsesse Isabella på Øregård Gymnasium i Hellerup, hvor hun startede i 1.g sidste sommer.

Ifølge Billed-Bladets hofreporter Marianne Singer vil fremtiden for prinsesse Isabella byde på en anden end den, der venter kronprins Christian. Hun vil dog stadig have forpligtelser.

- Idet prinsesse Isabella er søster til Danmarks kommende konge og en del af tronfølgen, vil hun aldrig kunne leve et helt normalt liv uden offentlig interesse, siger Marianne Singer til mediet.

- Hun har til gengæld en langt større frihed end sin bror for at kunne tjene sine egne penge og leve et forholdsvist privat arbejdsliv i mere lukkede rammer.

I januar fik prinsesse Isabella og tvillingparret Vincent og Josephine en ny titel som riddere af Elefantordenen.

Det skete som et led i, at kong Frederik overtog tronen fra dronning Margrethe. I ordenens vedtægter lyder det nemlig, at kongens børn er fødte medlemmer.

De har endnu ikke fået overrakt ordnen. Det vil forventeligt ske, når de fylder 18 år.

Prinsesse Isabella er ikke den eneste i kongehuset, der fylder år i april.

Den 29. april fejrer prinsesse Benedikte sin 80-års fødselsdag, mens dronning Margrethe fyldte 84 år den 16. april.

Festlighederne blev dog nedtonet grundet branden på Børsen i København.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 08:00

FAKTA: Anette Støvelbæk

* 56-årige Anette Støvelbæk blev uddannet skuespiller fra Odense Teater i 1997.

* Hun fik sit gennembrud i dogmefilmen "Italiensk for begyndere" fra 2000. Siden er hun kendt fra store roller i DR-dramaet "Krøniken" og fra TV 2-serierne "Lærkevej", "Sygeplejeskolen" og "Badehotellet".

* Privat er hun gift med den verdenskendte danske stjerneskuespiller Lars Mikkelsen.

* De har spillet over for hinanden mange gange. Ud over "Badehotellet" har de blandt andet begge medvirket i "De fortabte sjæles ø" fra 2007 og "Venuseffekten" fra 2021.

* Sammen har de sønnerne Lue Støvelbæk, som blev uddannet skuespiller i 2019, og Thor Støvelbæk, som læser til skuespiller ved Statens Scenekunstskole i Odense.

Kilde: danskefilm.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Lav de traditonelle hveder derhjemme

John Jønssons hvedeopskrift er over 100 år gammel. I sit eget bageri bager han meget store portioner. Følgende opskrift er skaleret ned til 45 til 50 hveder per portion, men kan med fordel halveres yderligere.

* 120 gram sukker.

* 30 gram salt.

* 20 gram kardemomme.

* 250 gram økologisk smør.

* 7 æg.

* 75 gram - svarende til halvanden pakke - gær.

* Omkring 1,2 liter vand.

* Omkring 3 kilogram hvedemel.

Hvis du ælter dejen på maskine, skal dejen være glat, så den slipper kanten af skålen. Gør du det i hånden, skal den være blød, men ikke klæberig.

Kilde: John Jønsson, formand for Bager- og konditormestre i Danmark og ejer af Johns Kagehus.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Sjællænderne er mest traditionstro

* 76 procent af respondenterne bosat i Region Sjælland synes, at vi i Danmark skal holde fast i traditionen med at spise hveder på store bededag, til trods for at helligdagen er afskaffet. Mens 63 procent af dem, der er bosat i Region hovedstaden, mener det samme.

* Når det komme til fynboerne, mener 67 procent, at vi skal blive ved med at spise hveder på den tidligere store bededag.

* Også jyderne støtter i stor stil op om at fastholde hvedetraditionen. 74 procent af vestjyderne, 71 procent af nordjyderne og 70 procent af jyderne i Syd- og Sønderjylland bakker op om traditionen, mens østjyderne ligger lidt under med 67 procent.

Kilde: undersøgelsen baserer sig på 1990 webinterviews indsamlet via Norstats panel og er gennemført på vegne af smørproducenten Lurpak. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt til danskere i alderen 18 til 75 år, og fuld repræsentativitet er sikret ved efterfølgende vægtning.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek