Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 15/03/2024 - 08:00

Rift om håndværkerne: Sådan får du det bedste tilbud i hus

Forventningerne til aktiviteten i byggebranchen er positive, og flere danskere indhenter byggetilbud. Vil du sikre dig en håndværker, så vær i god tid.

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Vil du have en håndværker i hus til forårets projekter, så lad være med at vente til allersidste udkald med at indhente tilbud.

Det siger kommunikationschef hos 3byggetilbud.dk Maria Carlsen.

Flere vil nemlig booke en håndværker her i foråret end tidligere. Virksomheden har oplevet en stigning på 12 procent i efterspørgsler på en håndværker i februar 2024 i forhold til samme måned sidste år.

- Projekterne har muligvis hobet sig lidt op hjemme hos danskerne efter inflation, rentestigninger og nye boligskatter, så mange har holdt lidt igen, siger Maria Carlsen.

- Der er også faldet meget vand, hvilket også har sat sit præg på projekterne.

Står du derfor og nyder forårsvejret og tænker, at "jeg kunne da godt tænke mig en træterrasse", er der nogle ting, du selv kan gøre, for at få det bedste tilbud i hus.

- Ved du allerede nu, at du gerne vil have lavet noget i løbet af foråret eller sommeren, så indhent nogle tilbud nu.

Så er der nemlig større chance for, at du finder det firma, der passer til opgaven, hvad angår løsning, pris, og om det skal være håndværkere fra en stor eller lille virksomhed.

Når du har fået indhentet flere tilbud, skal du til at tage stilling til, hvilket du kunne tænke dig at gå videre med.

- Her er det vigtigt, at du sammenligner på det rette grundlag og ikke sammenligner æbler og pærer, forklarer Maria Carlsen.

- Kigger du eksempelvis på prisen, så vær opmærksom på, om det er det samme, som er inkluderet i alle tilbuddene.

Har du udset dig et firma, som skal lave din nye træterrasse, er det en god idé at kigge lave lidt research om firmaet på nettet.

- Læs anmeldelser om firmaet. Er der andre, der har brugt det, og har de i så fald været glade for det arbejde?, siger hun.

Det er ikke kun hos 3byggetilbud.dk, at de oplever den spirende optimisme. Byggebranchen er også positivt stemt, lyder det fra erhvervsorganisationen SMVdanmark.

- Vi ser en klar forbedring af forventningerne i forhold til sidste år, selv om vi endnu ikke er på niveau med tiden før Ruslands angreb på Ukraine og inflationskrisen med de stigende materiale- og energipriser samt højere renter, Thomas Gress, der er seniorøkonom i SMVdanmark.

Stemningen vendte fra 2022 til 2023 fra at være positiv over hele linjen til at være noget nedtrykt.

- Siden februar sidste år ser vi dog mere lyst på fremtiden, om end vi ikke er lige så glade som i starten af 2022. De meget høje materialepriser og højere renter betyder, at der stadig er ret kraftige modvinde for bygge- og anlægsbranchen, siger han.

Nogle faggrupper inden for byggeriet er dog mere glade end andre.

- Anlægsentreprenører, som for eksempel er dem, der skal udbygge fjernvarmenettet i forbindelse den grønne omstilling, er de mest positivt stemte, siger Thomas Gress.

- Byggeentreprenører, VVS'ere og malere er de mest negative. Det hænger sammen med en opbremsning i nybyggeriet, samt at maleropgaver er noget af det første, som vi skærer fra, når vi skal finde penge i byggebudgettet.

/ritzau fokus/

Los Angeles, 15/04/2024 - 05:08

Serie om stenrig og dysfunktionel familie vinder to priser

Mike Blake/Reuters

"Succession" om den dysfunktionelle familie bag et mediedynasti vandt priser ved Writers Guild Awards.

Tv-serien "Succession" vandt søndag to priser ved den årlige prisuddeling Writers Guild Awards.

Det skriver underholdningsmediet Variety.

Priserne uddeles til de bedste manuskriptforfattere bag årets film og tv-serier. Desuden hyldes teater, dokumentar og computerspil.

"Succession", der handler om et mediedynasti og den dysfunktionelle familie bag, vandt priserne for henholdsvis Bedste Dramaserie- og Episode.

"The Bear" vandt prisen for Bedste Komedieserie, mens "Beef" fra Netflix vandt prisen for Bedste Miniserie.

Prisen for Bedste Nye Serie gik til "The Last of Us" på HBO, mens "Last Week Tonight with John Oliver" vandt i kategorien Bedste Talkshow.

Prisuddelingen afholdes som to begivenheder, der sker samtidig - den ene i New York City og den anden i Los Angeles.

Det er den første afholdning af Writers Guild Awards, efter at medlemmer af Fagforeningen for Hollywoods manuskriptforfattere (WGA) i foråret sidste år gik i strejke.

Strejken medførte blandt andet, at dette års prisuddeling blev udskudt til april.

På scenen i Los Angeles påtalte skuespillerinden Niecy Nash-Betts, som var aftenens vært, også sidste års strejkeforløb.

- Vi kæmpede for lige løn, lige plads til at udtale os, og for vores ret til at nå med til slutningen af en sæson på ti afsnit, sagde hun ifølge Variety.

I oktober sidste år gav fagforeningens medlemmer grønt lys til en treårig aftale med flere filmselskaber og streamingtjenester.

Aftalen indeholder blandt andet en lønstigning og beskyttelse af manuskripter over for kunstig intelligens i branchen.

Succession har også ved andre prisuddelinger vundet flere titler.

I januar i Los Angeles til Emmy-uddelingen, som hylder de bedste tv-serier, dominerede hitserien, da den blandt andet blev vinderen af den prestigefulde pris for Bedste Drama.

/ritzau/

Læs Mere >>

Los Angeles, 15/04/2024 - 04:44

Serie om stenrig og dysfunktionel familie vinder to priser

"Succession" om den dysfunktionelle familie bag et mediedynasti vandt priser ved Writers Guild Awards.

Tv-serien "Succession" vandt søndag to priser ved den årlige prisuddeling Writers Guild Awards.

Det skriver underholdningsmediet Variety.

Priserne uddeles til de bedste manuskriptforfattere bag årets film og tv-serier. Desuden hyldes teater, dokumentar og computerspil.

"Succession", der handler om et mediedynasti og den dysfunktionelle familie bag, vandt priserne for henholdsvis Bedste Dramaserie- og Episode.

"The Bear" vandt prisen for Bedste Komedieserie, mens "Beef" fra Netflix vandt prisen for Bedste Miniserie.

Prisen for Bedste Nye Serie gik til "The Last of Us" på HBO, mens "Last Week Tonight with John Oliver" vandt i kategorien Bedste Talkshow.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/04/2024 - 08:00

FAKTA: Skærm dig mod pollen i hverdagen

* Luft ud tidligt om morgenen eller sent om aftenen, hvor der er færrest pollen i luften.

* Tør dit tøj indendørs eller i tørretumbleren i stedet for at hænge det udenfor.

* Brug solbriller og eventuelt en kasket for at begrænse mængden af pollen, du får i ansigtet.

* Skyl håret, inden du går i seng om aftenen, så du undgår pollen på hovedpuden.

Kilde: Astma-Allergi Danmark.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 14/04/2024 - 08:00

Træt af pollen? Det skal du vide om allergivaccination

Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

Forår betyder pollen i luften, men du skal være ekstraordinært hårdt ramt, før det bliver relevant med en vaccination mod din allergi.

Næsen løber, øjnene svier, og du føler dig sløv og træt. Pollenallergi kan være en ret så irriterende forårsbebuder, men hvornår er det relevant for dig at blive decideret vaccineret mod den?

- Vores råd vil altid være, at du taler med din læge. Det er vigtigt, at der bliver udarbejdet en individuel behandlingsplan, lyder det fra Christine Højer Eriksen, der er sundhedsfaglig koordinator i patientforeningen Astma-Allergi Danmark.

- Symptomerne skal drøftes, også i forhold til hvordan de begrænser dig og påvirker din livskvalitet. Og ud fra det træffer lægen en beslutning om den rette behandling, uddyber hun.

Hos forsikringsselskabet Gjensidige melder man om et stigende antal sager og henvendelser om tilskud til allergivaccinationer.

Om der er tale om en generel stigning i antallet af allergivaccinationer, har Charlotte Gotthard Mørtz, der er formand for Dansk Selskab for Allergologi og professor ved Hudafdelingen og Allergicentret på Odense Universitetshospital, ikke nogen fornemmelse af.

- Men der er rigtig mange, der lider af allergi. Det er omkring 30 procent af vores population, der har høfeber eller helårsallergi, fortæller hun.

Hun råder dig, der er pollenallergiker, til at afprøve andre løsninger i samarbejde med din egen læge, inden du overvejer vaccination.

- Hvis du har milde og kortvarige symptomer, kommer det ikke på tale med allergivaccination. Men er der tale om moderate eller svære symptomer, hvor du har behov for fast behandling i længere perioder, kan man overveje det, siger Charlotte Gotthard Mørtz.

Hun peger på, at behandlingen af pollenallergi typisk består af en daglig dosis særlig næsespray med steroid og antihistamintabletter.

- Det er vigtigt, at man tager sin næsesteroid fast gennem pollensæsonen. Det virker ikke, hvis du kun tager det en gang imellem, understreger hun.

Oplever du stadig symptomer på trods af næsespray og antihistaminer, må du igen tage fat i din læge. Her vil du, hvis ikke det allerede er sket, blive grundigt undersøgt med blodprøver og priktest for at finde frem til, hvad det helt præcist er for pollen, du reagerer på.

Kommer vaccination herefter på tale, skal du indstille dig på, at processen bliver en lang en af slagsen.

- Behandlingen kræver, at man er vedholdende som patient, fordi den foregår over tre til fem år, hvor du hver sjette uge får en injektion. Man kan også få pillebehandlinger, hvor man skal huske at tage en pille hver dag i tre år, fortæller Charlotte Gotthard Mørtz.

Samtidig skal du gøre dig det klart, at du ikke kan regne med at blive totalt symptomfri, når behandlingen slutter.

- Men de fleste er rigtig glade for behandlingen og får en markant bedre livskvalitet. Desuden kan udvikling af astma forebygges, siger professoren og fortsætter:

- Man må dog ikke tænke, at man aldrig kommer til at mærke noget til sin høfeber igen. Man vil stadig kunne opleve milde symptomer.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek