Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 17/11/2024 - 08:00

TV 2-stjerne: Jeg er blevet sat mere på prøve

Magnus Millang slog igennem som satirestjerne, men har de senere år markeret sig med flere store dramatiske roller.

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Magnus Millang er efterhånden blevet et velkendt ansigt i Thomas Vinterbergs universer.

Serien "Familier som vores", som netop nu ruller over skærmen på TV 2, markerer skuespillerens fjerde rolle i mesterinstruktørens portfolio af værker.

- Jeg er blevet sat mere på prøve, end jeg tidligere har været, og det har været enormt fedt, siger han og fortsætter:

- Jeg synes jo, det var enormt sjovt at lave satire-tv og gøre grin med vores samfund, men med alderen har man jo lyst til måske at fortælle nogle dybere historier. Min karriere følger min alder meget godt og de ting, jeg har lyst til at lave. Det er jeg meget taknemmelig over, lyder det fra den 43-årige skuespiller.

Magnus Millang er egentlig oprindeligt uddannet markedsføringsøkonom. Men kort tid efter sin eksamen investerede han i en helt anden fremtid. Han lånte i banken for at realisere og finansiere sin helt egen kortfilm.

Hans talent blev spottet, og han fik lov til at være med til at lave nogle programmer på det hedengangne TV 2 Zulu.

Det var også her, han i 2012 fik sit helt store gennembrud foran kameraet, da han sammen med makkeren Martin Høgsted skabte comedysuccesen "Danish Dynamite".

Sideløbende med komikken er dramatikken kommet til.

Det begyndte i 2011 med en rolle i TV 2's take på thrillerserien "Den som dræber" og to år efter i den første Afdeling Q-film, "Kvinden i buret".

Og så fik han sin første Thomas Vinterberg-rolle i instruktørens 70'er-film "Kollektivet" fra 2016.

To år efter - i 2018 - var han også på rollelisten i Thomas Vinterbergs filmatisering af forliset af den russiske ubåd "Kursk" i Barentshavet i 2020.

Allerede året efter premieren begyndte Thomas Vinterberg at arbejde på "Familier som vores", afslører Magnus Millang.

- Der er mange, der spørger mig: "Hvad siger man, når Thomas ringer og spørger, om du vil være med?". Men her har det været mere glidende, siger han og tilføjer:

- Jeg tror, man altid er lidt sådan: "Åh, hvad går det her nu ud på", siger han med en lille snert af ængstelighed i stemmen.

- Det var tydeligere, da vi lavede "Druk". Min far var alkoholiker og døde af det. "Kan vi virkelig lave en film om, at vi skal drikke hver dag?", tænkte jeg. Men det var ret hurtigt ude igen, siger han.

"Druk" er inspireret af den forhenværende norske psykiater Finn Skårderuds teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt - den halve promille, der afholder en fra at give sig 100 procent.

Dramakomedien blev belønnet med verdens fornemmeste filmpris, Oscaren, i 2021 for Bedste Internationale Film.

Thomas Vinterbergs værker har ofte vakt international opmærksomhed, og "Familier som vores" er ingen undtagelse.

Den havde verdenspremiere på den prestigefyldte internationale filmfestival i Venedig i august.

Magnus Millang kan også selv mærke interessen.

- Der er nogle castings og så videre - men det er også meget langt væk. Los Angeles ligger langt væk og ude af øje, ude af sind, erkender han.

- Der er to ting i det: Jeg er ret glad for det, jeg laver herhjemme. Jeg laver jo også nogle ting selv, som jeg synes, er megafede. Men jeg kunne da godt tænke mig at prøve at finde det projekt i udlandet, som jeg kan se mig selv i.

- Det eventyr har jeg lyst til, samtidig med at det heller ikke må være for længe. Så det kan også være, jeg må acceptere, at det måske bare ikke er noget for mig. Jeg vil gerne have min familie med. Jeg har ikke lyst til at rive pløkkene op og forlade dem.

"Familier som vores" udspiller sig både i Danmark, England, Polen, Rumænien og Frankrig og blev også indspillet i flere europæiske lande.

Magnus Millang var blandt andet i Prag, og her kunne han heldigvis have familien, der består af hustruen Nana Fagerholt og parrets tre sønner, med.

Når de ikke var der, var han heldigvis omgivet af sin filmfamilie.

- Jeg tror, alle fiktionsprojekter har meget godt af, at der kommer en eller anden form for holdånd. Det synes jeg næsten altid, der er, når man er i en produktion. Så bliver man en eller anden form for familie, siger han.

- Det synes jeg, kendetegner processen ved arbejdet mere, end det specifikt lige er Vinterberg. Men når det er sagt, så har det alle dage været særligt og megafedt sammen med Thomas, der også er blevet en nær ven.

Næste afsnit af "Familier som vores" kan ses på TV 2 Play og sendes på TV 2 søndag.

/ritzau/

København, 09/12/2025 - 11:05

Kulturbranche vil gøre op med forældet adgang til barsel

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

21 organisationer er gået sammen om fire ændringer af barselssystemet, der skal omfavne moderne arbejdsmarked.

Det danske barselssystem er indrettet efter traditionelle job og rammer i større grad ved siden af de personer, der erhverver sig gennem den danske kulturscene.

Det påpeger 21 kulturorganisationer, der er gået sammen om at pege på fire ændringer af barselssystemet, som i højere grad skal omfavne et arbejdsmarked, hvor man kombinerer forskellige typer indkomster.

Det fortæller skuespiller Birgitte Hjort Sørensen, der er bestyrelsesmedlem i Dansk Skuespillerforbund, som er en af de 21 organisationer.

- Der er rigtig mange, der oplever, at det simpelthen er for svært både at holde gang i den kreative karriere og stifte familie, siger hun om barselsreglerne, der ikke matcher den virkelighed, som mange, der har mere end én type indkomst, står i.

- Det er trist, at vi går glip af en masse talent, og det er urimeligt, at folk skal stå med et valg, om de skal fortsætte deres karriere eller have en familie, tilføjer hun.

Hun nævner som eksempel en musiker, der arbejder et par timer om ugen på en musikskole, spiller et job, hvor man er honorarlønnet, og producerer for andre og bruger sin selvstændige virksomhed.

- Så er det tre forskellige måder at få en indtægt på, som er en helt normal måde at arbejde på, når man er kunstner. Men fordi reglerne er, som de er, så tæller barselsdagpengesystemet kun den ene kasse, siger hun.

Dermed kan man som kunstner risikere, at man faktisk arbejder fuld tid, men fordi det er spredt ud over tre forskellige typer indkomst, så er der ikke nok til at optjene retten til barselsdagpenge.

Derfor foreslår de 21 organisationer blandt andet, at der gives ret til barselsdagpenge på baggrund af en samlet beregning af arbejdstid på tværs af lønmodtagerarbejde, honorarbaseret arbejde og selvstændig virksomhed.

Derudover foreslås det også, at kravet om ansættelse på første orlovsdag skal lempes.

På nuværende tidspunkt skal man være ansat på den første dag i sin orlov eller dagen før. Det kan være kompliceret som kunstner, lyder det fra Birgitte Hjort Sørensen.

Her henviser hun igen til eksemplet med en musiker, der tit kan være ansat en enkelt dag til at optræde.

- Der kan det være ekstremt svært at skulle opfylde det krav om, at man lige præcis er ansat den dag, man går på barsel, siger hun.

Beskæftigelsesminister Kaare Dybvad Bek (S) oplyser i et skriftligt svar til DR, at han gerne vil se nærmere på problemstillingen.

Samira Nawa, der er ligestillingsordfører hos De Radikale, mener, at det er "helt urimeligt, at kunstnere kan have en fuldt booket arbejdskalender og alligevel stå uden ret til barsel".

- Det går især ud over kvinder i kulturlivet. Når de tvinges til at vælge mellem karriere og familie, er det vores barselssystem, der fejler - ikke dem. Danmark burde for længst have sikret deres adgang til barsel, lyder det fra hende til Ritzau.

Foruden Dansk Skuespillerforbund er Billedkunstnernes Forbund, Danske Scenografer, Producentforeningen og Dansk Musiker Forbund blandt andet også at finde blandt de 21 organisationer.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2025 - 10:36

Livemusikken halter fortsat efter tiden før corona

Anthon Unger/Ritzau Scanpix

Publikumstallet steg i 2024, men koncertbranchen mangler stadig at nå niveauet fra 2019 før coronapandemien.

Der er sket en mindre stigning i antallet af gæster til livemusik i Danmark i 2024.

Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik steg antallet af koncertgæster til cirka 7,9 millioner. Det er en stigning på omkring to procent i forhold til 2023.

På trods af den mindre stigning er antallet af koncertgæster stadig under niveauet før coronapandemien. I 2019 lå tallet på 8,2 millioner publikummer.

Under coronapandemien var der trods nedlukninger 2,8 millioner koncertgæster i både 2020 og 2021.

I 2022 steg antallet markant til 7,8 millioner.

Der blev afholdt omkring 100 daglige koncerter i Danmark i 2024 i alt fra kirker til store festivaler.

Den største fremgang blev set til koncerterne i kulturhuse og de regionale spillesteder. Her fandt 630.000 publikummer frem til livemusik sidste år.

Det er en stigning på 31 procent sammenlignet med de 480.000 året forinden.

Det er især kvinderne, der har været vilde med at gå til koncerter. Der ses særligt en kønsforskel i den unge aldersgruppe mellem 16 og 24 år.

I den aldersgruppe var fire ud af fem kvinder til en koncert eller en musikfestival mindst én gang i 2024.

Overordnet var 62 procent af danskerne over 15 år til livemusik i koncertåret, der blandt andet bød på tre udsolgte koncerter i Parken i København med det danske band The Minds of 99 - foran sammenlagt omkring 150.000 koncertgæster.

Tallene omfatter alle slags koncerter med offentlig adgang.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

FAKTA: Kunsten at smage til

* Det kræver øvelse at smage maden til. Du lærer meget af at gøre det sammen med andre, hvor I taler jer frem til, hvad der mangler.

* Den gode smag opstår i mødet mellem kontraster. Derfor giver det mening at tilsætte for eksempel både sukker og eddike til en ret.

* Tænk i smagslag, når du laver mad. Jo flere nuancer, du kan få bygget ind i smagen, jo bedre resultat får du.

*  Eksperimentér, og prøv dig frem. Er du nervøs for at ødelægge hele sovsen, så tag nogle skefulde over i en anden gryde, og eksperimentér med det til en start.

Kilde: kogebogen "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider" af Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

Kreer vegetariske juleretter så englene synger

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Umami er kodeordet, når du kokkerer kødfri julemad uden at gå på kompromis med smagen, lyder det fra kogebogsforfatter Camilla Skov.

Du kan sagtens skabe en velsmagende julemiddag uden andesteg og sprøde svær på menuen. Opskriften på succes er at sørge for masser af den dybe, runde og fyldige femte grundsmag - umami.

Sådan lyder det fra Camilla Skov, der er kogebogsforfatter og driver bloggen Vegetarisk Hverdag. Hun peger især på sovsen som et afgørende element.

- I min sovs bruger jeg tørrede svampe til at give umami. Det er rigtig godt, og så salter jeg med alt andet end salt. Soja, fiskesovs, miso, grøntsagsfond, måske en lille smule hvidløgspulver, det giver også umami. Det hele handler om balance og at gå forsigtigt frem, siger hun.

De tørrede svampe skal først blødes op i vand. Imens svitser du løg og hvidløg i olie i en gryde. Tilsæt dernæst fond og fløde, hak de udblødte svampe fint, og hæld dem i gryden.

Lad nu sovsen simre, og smag til med alt fra soja og rørsukker til dijonsennep.

- I min familie er det et af højdepunkterne til jul, at vi står og smager sovsen til. Det er simpelthen bare det bedste lille øjeblik på dagen. Så min opfordring vil være at gøre det til noget hyggeligt, I gør i fællesskab, lyder det fra Camilla Skov.

Til sidst kan svampene sies fra, så blot smagen bliver tilbage.

- Den smager jo selvfølgelig ikke af andesovs, men jeg synes, at den smager mindst lige så godt, siger hun.

Ud over sovsen er det ligeledes vigtigt at kreere en lækker form for køderstatning.

- Det kommer vi ikke rigtig udenom i et måltid, som traditionelt er koblet op på kød, og de mange følelser og minder, der er forbundet med det, understreger Camilla Skov.

Hun foreslår at hente inspiration fra Sverige og lave nogle vegetariske kødboller, der består af en fars, der kan laves af nødder, svampe, solsikkekerner og ost. Farsen rulles til boller, der først koges og siden steges, så de får en sprød skorpe.

- Det er igen en øvelse i at få arbejdet med tekstur og smag, så man opnår noget, der får samme rolle, som kødet ellers ville have haft, fortæller Camilla Skov og fortsætter:

- Du får umami og bitterhed fra nødderne og noget saftighed fra osten, mens solsikkekernerne giver noget knas at tygge på.

Herfra giver resten af måltidet sig selv, mener hun, med brunede kartofler og en saftig rødkål.

- I min familie har vi også altid lavet vaniljekogte æbler med ribsgelé, så de er en helt essentiel del af min jul, siger Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek