Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

01/06/2023 - 08:00

Få styr på dit køkken: Start med helvedesskuffen

Hvis du ønsker at organisere dit køkken, handler det om at få alt ud af skabe og skuffer. I hvert fald, hvis du spørger oprydningsekspert.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Af: Af Laura Pretzmann, Ritzau Fokus

Du kender måske det med, at du ikke lige kan finde låget til plastikbøtten, hvor du havde tænkt dig at gemme resterne fra aftensmaden.

Eller at du må lede alle køkkenskufferne igennem for at finde en citronpresser, så du kan lave den dressing med citronsaft, du havde drømt om.

Det kan være en svær opgave at holde sit køkken organiseret, så du ikke skal gennemrode skuffer og skabe for at finde de basale køkkenting.

Organiseringsekspert Marianne Gammelgaard har skrevet bogen "Ryd op", hvor hun kommer med konkrete leveregler og værktøjer til at organisere hjemmet og skabe overblik over sine ting.

Og ifølge hende er der kun én ting at gøre, hvis du skal organisere dit køkken fra bunden af.

- Riv plasteret af. Alt skal ud af skabene og inddeles i kategorier, lyder det fra Marianne Gammelgaard.

Det er den metode, hun selv bruger, når hun skal hjælpe andre med at skabe et overblik i hjemmet – blandt andet, når hun hjælper folk med at rydde op i TV 2-programmet "Vi drukner i rod".

- Hvis det roder, så står alle kaffekopperne nødvendigvis ikke samlet det samme sted.

- Derfor skal det hele ud og grupperes, så alle kopper er sammen, alle glas er sammen og så videre, er hendes råd.

På den måde finder du ifølge hende frem til de ting, som er i overskud, og som skal smides ud – eksempelvis grydelåg eller plastikbøtter.

Hvis du er i tvivl om, hvor du skal starte, foreslår Marianne Gammelgaard, at du begynder med helvedesskuffen. Og med helvedesskuffen, mener hun skuffen med alle plastikbøtter og andet plast.

- Helvedesskuffen er et sjovt sted at starte, hvis du er i tvivl, om du har et organiseret hjem. Ofte er den fyldt med mange bøtter i forskellige former, som ikke kan stå oven i hinanden.

- Og her skal det hele naturligvis også ud, så du kan se, hvad du har, siger Marianne Gammelgaard.

Når du så har haft det hele ude, og du har smidt det ud, som ikke længere er bevendt, så er Marianne Gammelgaards strategi enkel.

- Det handler om at opbevare tingene, der hvor du bruger dem.

- Eksempelvis skal kaffekopperne stå tæt på kaffemaskinen, og det samme skal selve kaffen. Det er min hovedregel, hvis jeg skal starte forfra med et køkken, fortæller Marianne Gammelgaard.

Hun har en særlig grund til at gå så meget op i at have et organiseret hjem - og at hjælpe andre med at få det.

- Når vi rydder fysisk op, så sker der noget oppe i hovedet. Det giver en fysisk og visuel ro, men det giver også en mental ro, når der ikke er så mange ting at forholde sig til, fortæller hun.

Ud over roen giver et organiseret hjem også mere tid til andre ting.

- Du sparer tid hver dag, hvis du ved, hvor dine ting er, fordi du ved, at de har en bestemt plads. Så skal du ikke bruge tid på at lede, og så får du mere tid til alt det vigtige i livet, siger Marianne Gammelgaard.

/ritzau fokus/

Paris, 02/10/2023 - 03:00

Gérard Depardieu afviser anklager om voldtægt

Anne-Christine Poujoulat/Ritzau Scanpix

Den franske skuespiller udtaler sig i et åbent brev, for første gang siden anklagerne blev fremsat i april.

Den franske skuespiller Gérard Depardieu afviser de anklager om voldtægt og seksuelt overgreb, der blev fremsat mod ham tidligere i år.

Det skriver han i et åbent brev, der er blevet bragt af Le Figaro, en af Frankrigs største aviser.

- Jeg har aldrig nogensinde misbrugt en kvinde, lyder det.

Det var i april, at det undersøgende medie Mediapart kunne fortælle, at over et dusin kvinder anklagede ham for enten overgreb eller voldtægt.

Visse af hændelserne skulle angiveligt have fundet sted tilbage i starten af nullerne.

- Jeg har kun mit ord til at forsvare mig selv over for mediernes domstol og den lynchning, jeg er blevet udsat for, skriver Depardieu.

En formel efterforskning af skuespilleren blev indledt i 2020, efter at en skuespillerinde anklagede ham for at have voldtaget hende ad to omgange i 2018.

Hun hævdede, at det skete i hans lejlighed. På tidspunktet var hun 22 år.

Flere af hændelserne skulle ifølge avisen The Guardian i øvrigt være sket under optagelserne på tv-serier og film som Netflix' "Marseille", "Dumas" og "Big House".

Da anklagerne først blev rejst, afviste Depardieu dem gennem sit advokatfirma Cabinet Temime, der beskrev dem som subjektive og baseret på morale skøn.

Depardieu er en af Frankrigs mest kendte skuespillere - men også en af de mest kontroversielle.

Han har blandt andet erklæret sin loyalitet til Rusland trods invasionen af Ukraine.

Desuden blev han i 2011 anklaget for at have tisset i kabinen på et fly, før det lettede.

74-årige Depardieu har blandt andet spillet med i film som "Jean de Florette" og "Cyrano de Bergerac".

For den sidste blev han nomineret til en Oscar i kategorien Bedste Mandlige Hovedrolle i 1991.

/ritzau/AFP

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 23:15

Lukas Graham hædret for radiorekord: Det er fuldstændig vanvittigt

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Lukas Graham er den mest afspillede danske artist på radiokanalen Nova, som fejrede 15-års fødselsdag ved et gallashow i Operaen i København søndag aften.

Har du tunet ind på radiokanalen Nova, har du formentlig hørt Lukas Graham brage ud gennem æteren.

Det verdenskendte band, der har Lukas Forchhammer i front, er nemlig den mest afspillede danske artist på Nova.

Det oplyser Bauer Media i en pressemeddelelse.

Rekorden er blevet fejret under Novas 15-års fødselsdagsfest, som blev afholdt ved et gallashow i Operaen i København søndag aften.

- Det er fuldstændig vanvittigt det her, jubler Lukas Graham i pressemeddelelsen.

- At være den mest afspillede danske artist på Nova nogensinde er sådan lidt svært at forstå. Det betyder rigtig meget for mig og holdet, at Nova og ikke mindst Novas lyttere har lyst til at høre til de historier, jeg fortæller. Det er en kæmpe stor anerkendelse og er ærlig talt enormt overvældende, tilføjer Lukas Forchhammer.

Lukas Graham var også på scenen til fødselsdagsfesten og var på plakaten sammen med Christopher, Drew Sycamore, Medina, Mads Langer og Saint Clara.

- Novas 15-års fødselsdagsgalla blev en pragtfuld aften, hvor vi i selskab med vores fantastiske lyttere fejrede både fortiden, nutiden og fremtiden for dansk radio og musik, siger Bauer Medias COO, Tobias Nielsen, i pressemeddelelsen, og fortsætter:

- At kunne præsentere nogle af de største artister i et fantastisk lineup og samtidig hædre en artist som Lukas Graham, der har haft så stor indflydelse på vores playlister, var prikken over i'et på en allerede uforglemmelig aften, lyder det.

Lukas Graham udgav sit selvbetitlede debutalbum i 2012. Siden har bandet rejst verden rundt med sange som "Drunk in the Morning", "Ordinary Things" og "7 Years".

Bandet har vundet et hav af priser og har været nomineret til tre statuetter ved Grammy-showet i 2016 - en af verdens mest prestigefyldte musikpriser.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

FAKTA: Så langt bør du sidde fra dit tv

* 40 tommer tv: 2,4 meter (mindst 1,8 meter).

* 42 tommer tv: 2,5 meter (mindst 1,9 meter).

* 44 tommer tv: 2,6 meter (mindst 2,0 meter).

* 46 tommer tv: 2,7 meter (mindst 2,1 meter).

* 48 tommer tv: 2,8 meter (mindst 2,2 meter).

* 50 tommer tv: 2,9 meter (mindst 2,3 meter).

* 55 tommer tv: 3,2 meter (mindst 2,5 meter).

* 60 tommer tv: 3,4 meter (mindst 2,6 meter).

* 65 tommer tv: 3,6 meter (mindst 2,7 meter).

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

Hæng dit tv op rigtigt: Optimal højde for den bedste tv-oplevelse

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Hænger du dit tv op for højt på væggen? Det er der mange, som gør, lyder det fra filmoperatør.

Når der er blevet købt nyt tv, går diskussionen ofte på, hvor i rummet den smarteste placering af flimmerkassen er.

Men egentlig burde vi tale noget mere om, hvor højt oppe på væggen, vi hænger fjernsynet.

For det gør mange danskere nemlig forkert, lyder det fra Michael Berg, der er filmoperatør, biografdirektør i Birkerød Bio og direktør i det internationale filmdistributionsselskab United International Pictures.

- Mange sætter fladskærme op midt på væggen i hjemmet. Men det gør, at du ender med at kigge op for at se tv'et, siger han.

- I virkeligheden skal tv'et langt længere ned mod gulvet.

Ifølge filmoperatøren skal tv'et hænges op i sådan en højde, at du får tv'ets midte lige ud for dine øjne, når du sidder ned i sofaen.

På den måde sikrer du dig, at I hverken skal kigge op eller ned for at følge med.

- Den grundlæggende regel er, at tv'et skal placeres fra gulvet og så en tredjedel op på væggen. Placerer du den i midten vil det være alt for højt oppe, siger Michael Berg.

Det er selvfølgelig også en smagssag, hvor du ønsker at hænge dit tv, men dine præferencer er sandsynligvis påvirket af, hvor i verden du kommer fra. Sådan lyder det fra Rasmus Larsen, der er direktør for teknologimediet flatpanels.dk.

- Amerikanerne hænger gerne deres skærme højt, men det er ofte et praktisk hensyn i forhold til placeringsmuligheder eksempelvis over pejsen, fortæller Rasmus Larsen.

- De undersøgelser, som jeg er bekendt med, viser, at det ikke er sundt for nakken at kigge opad, idet det belaster nakkemusklerne og kan give nakkesmerter og hovedpine.

Herhjemme har vi for vane at gøre tingene en smule anderledes, lyder det. Her hænger vi typisk tv'et lidt lavere.

- I Europa har vi en anden tilgang, der er mere på linje med, hvordan vi også arbejder foran vores PC-skærme, siger han.

Lig med Michael Berg anbefaler Rasmus Larsen derfor, at du placerer dit tv ud fra dit synsfelt.

- Mit råd er, at når man sidder i sin sofa eller sine lænestole i stuen, så skal skærmens midterfelt være nogenlunde lige ud for synsfeltet eller en tak under, forklarer han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv